İçeriğe atla

Ulusal Birlik Partisi

Ulusal Birlik Partisi veya Ulusal Birleşmiş Parti ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

  • Afganistan Ulusal Birleşmiş Partisi
  • Ulusal Birleşmiş Parti (Ermenistan)
  • Ulusal Birlik Partisi (Arnavutluk)
  • Ulusal Birlik Partisi (Çekoslovakya)
  • Ulusal Birlik Partisi (Dominik Cumhuriyeti)
  • Ulusal Birlik Partisi (Fiji)
  • Ulusal Birlik Partisi (Filipinler)
  • Ulusal Birlik Partisi (Gine-Bissau)
  • Ulusal Birlik Partisi (Kanada)
  • Ulusal Birlik Partisi (Kenya)
  • Ulusal Birlik Partisi (KKTC), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bir siyasi parti
  • Ulusal Birlik Partisi (Malavi)
  • Ulusal Birlik Partisi (Moldova)
  • Ulusal Birlik Partisi (Mozambik)
  • Ulusal Birlik Partisi (Myanmar)
  • Ulusal Birlik Partisi (Orta Afrika Cumhuriyeti)
  • Alternatif Parti, eski adıyla Ulusal Birlik Partisi

İlgili Araştırma Makaleleri

Erkan Mumcu, Türk politikacı, eski Kültür ve Turizm Bakanı, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

Demokratik Halk Partisi, 1978 yılında Ulusal Birlik Partisi'nden ayrılan bir grup sosyal demokrat milletvekili tarafından kuruldu. Genel başkanlığını 1978'den 1981'e kadar Nejat Konuk, daha sonra da İsmet Kotak yaptı. 1981 yılındaki genel seçimlerde Gazimağusa'dan İsmet Kotak ve Lefkoşa'dan Nejat Konuk meclise girdiler. Daha sonra Nejat Konuk partiden istifa etti. Demokratik Halk Partisi, KKTC'nin ilanına kadar görevde olan hükûmette Ulusal Birlik Partisi ve Türk Birliği Partisi ile beraber yer aldı. Partiyi hükûmette İsmet Kotak ve dışarıdan atama olarak Ahmet Yusuf Atamsoy temsil ettiler. 1985 seçimlerinde barajı geçemeyen parti, daha sonra yine Ulusal Birlik Partisi'nden ayrılanların kurduğu Toplumsal Atılım Partisi ile birleşti ve iki partinin birleşmesinden doğan yeni parti Atılımcı Halk Partisi adını aldı. Atılımcı Halk Partisi 1990 seçimlerine diğer muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Sosyalist Devrim Partisi gibi Demokratik Mücadele Partisi bünyesinde katıldı. İsmet Kotak ve İrsen Küçük meclise girdiler. Demokratik Mücadele Partisi'nin Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi kanadı, bir televizyon programını müdahale olarak bahane ederek meclisi boykot ettiler. İrsen Küçük Ulusal Birlik Partisi'ne katıldı ve İsmet Kotak'ın Hür Demokrat Parti'yi kurmasıyla, parti tamamen yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

Ulusal şu anlamlara gelebilir;

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kabinesi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey</span> yasa dışı parti

Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey (PDK/Bakur), Türkiye'de yasa dışı siyasi partiler listesinde bulunan, Türkiye Kürtlerinin bağımsızlığını savunan Kürt milliyetçisi parti.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (2015)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Vatan Partisi, 15 Şubat 2015 tarihinde Doğu Perinçek liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Vatan Partisi" şeklindedir. Simgesi iki buğday başağının arasında yer alan yıldızdır. Genel başkanı Doğu Perinçek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Teknoloji Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Teknoloji Kalkınma Partisi ya da kısa haliyle TEK Parti, 23 Kasım 1998 yılında Semih Tufan Gülaltay tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. 1998-2007 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi adını taşırken, 2007'de adını Alternatif Parti, 2015'te de İlkeler ve Değerler Partisi olarak değiştirmiştir. Nisan 2022'de ise yeniden ad değişikliğine giderek Teknoloji Kalkınma Partisi olmuştur. Genel başkanı Süleyman Yağcıoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Komünist Partisi</span> komünist parti

Litvanya Komünist Partisi, Litvanya'nın komünist partisidir, Ekim 1918 başlarında kurulmuştur. Parti 1991 yılında yasaklanmıştır.

Tataristan Cumhuriyeti Komünist Partisi, 14 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden Tataristan Cumhuriyeti'nde kurulan komünist parti. 1994 tarihinden itibaren Rusya’nın özerk cumhuriyeti haline gelen Tataristan’da faaliyet göstermeye devam etmiştir. 2002 yılında Rusya Federasyonu Komünist Partisi ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

Halkçı Parti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir merkez sol siyasi parti idi. Parti, 1975 yılında Alper Orhon tarafından kurulmuş olup 1981 yılında Demokratik Halk Partisi ile birleşti.

Bu makale Afganistan'daki siyasi partileri listeler.

Arap Sosyalist Hareketi Arap Sosyalist Partisi olarak da bilinen, Suriye'de 1960'lardan bu yana aynı adı kullanmaya devam eden birkaç fraksiyona bölünmüş bir siyasi partiydi.