İçeriğe atla

Ulusal Arkeoloji Müzesi (Madrid)

Koordinatlar: 40°25′25″K 3°41′22″B / 40.42361°K 3.68944°B / 40.42361; -3.68944
Ulusal Arkeoloji Müzesi
Museo Arqueológico Nacional
Harita
Açılış1871
KonumMadrid, İspanya
Koordinatlar40°25′25″K 3°41′22″B / 40.42361°K 3.68944°B / 40.42361; -3.68944
TürKamuya açık
Ziyaretçi141 bin[1]
YöneticiAndrés Carretero Pérez
Toplu ulaşımColón İstasyonu
Resmî siteMüze resmi internet adresi

Ulusal Arkeoloji Müzesi (İspanyolca: Museo Arqueológico Nacional), İspanya'nın başkenti Madrid'de Plaza de Colón meydanında bulunan kamuya açık arkeoloji müzesidir.

Tarihçe

Müzenin kurulma kararı II. Isabel dönemindeki 20 Mart 1867 tarihli kararnâmeyle alınmıştır. Bu ihtiyaç Avrupa'nın diğer kentlerinde benzer müzelerin kurulması üzerine hissedilmiştir. Müzeye dair eserler daha önceden devlet bünyesindeki tarihî eserlerin toparlanmasıyla oluşturulmuştur. Koleksiyonda çok çeşitli eserler, paralar, madalyalar, arkeolojik buluntular, el yazmaları vb bulunur. 9 Temmuz 1871 tarihinde I. Amadeo tarafından Ventura Ruiz Aguilera sorumluluğunda açılmıştır. İlk açılan müze dört bölümden oluşur.

  1. İlkel dönem: 2.703 parça eser
  2. Orta Çağ: 3.033 parça eser
  3. Nümizmatik: Altın, gümüş ve bronzdan olmak üzere 103.096 parça eser
  4. Etnoğrafya: Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarından 3.500 parça eser

Müze İspanya İç Savaşı sırasında soyulmuş, ünlü Quimbaya Definesi[a] başta olmak üzere çok sayıda altın para ve tarihî eser çalışmıştır. Bu dönemde çalınan eserlerin bir kısmı çok sonra ABD ve Meksika'da bulunmuş, İspanya'ya karşılığı alınarak iade edilmiştir. 19 Nisan 1941 tarihinde yayınlanan kanun hükmünde kararnâmeyle müze koleksiyonunda bulunan Amerika kıtasında ait eserler yeni oluşturulan Amerika Müzesi'ne verilmiştir.

Bina

Müzenin ilk yeri geçici olarak tahsis edilmiş olan calle de Embajadores üzerinde eski bir saraydır. 1895 yılında müze Palacio de Bibliotecas y Museos kompleksine taşınır ve eserler calle Serrano tarafına bakan katlara yerleştirilir. Bina üzerinde sürekli olarak iyileştirme çalışmaları yapılsa da en kapsamlı restorasyon 1968-1981 yılları arasında olur. Bu dönemde üç olan kat sayısı beşe çıkartılır ve eserlerin çağdaş bir şekilde sergilenmesi için yeni olanaklar kullanılır. Son dönemdeki restorasyonlar nedeniyle müzede sadece tek bir salon ziyaretçilere açık durumdadır. 25 Temmuz 2011 tarihinde ise müze tamamen kapanır. 50 milyon euro mertebesinde kaynak harcanmakta olan çalışmaların 2013 yılı içinde tamamlanması beklenmektedir.

Koleksiyon

Müzede 35600 yıllık olduğu düşünülen Altamira mağarasındaki duvar resimlerinin replikaları bulunur

Müzede 22 ayrı döneme ve konuya ait 34 ayrı salonda çeşitli eserler sergilenmektedir. Belli başlı bölümler şu şekildedir:

Koleksiyonlardaki 1.3 milyon parça tarihî eser arasında öne çıkan eserler şunlardır:

Galeri

Notlar

  1. ^ İspanyolca adı Tesoro de los Quimbayas olan define savaşın ardından Cenevre'de bulunmuş ve İspanya'ya iade edilmiştir

Kaynakça

  1. ^ 2010 yılı verileri
  2. ^ İspanyolcası: Orante de Gudea
  3. ^ İspanyolcası: Cuencos de Axtroki

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Arkeoloji Müzesi</span> Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000’den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği Bursa müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000'den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Arkeoloji Müzesi</span>

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak ilinde bulunan arkeolojik bir müzedir. 1967 yılında başlatılan müzenin inşaatı 1969 yılında bitirilmiştir. 23 Mayıs 1970 tarihinde teşhir tanzimi tamamlanan müze, Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında tren istasyonu mevkiinde 14 bin 500 metrekare kapalı alana üzerine yeni bir müze binası inşasına başlamış ve dört yılın ardından 2016 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 16 milyon liraya mal olan 3 katlı modern yeni müze binasının 2018 yılında teşhir ve tanzim çalışmalarının bitmesiyle tren istasyonu mevkiine taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Envanterinde yer alan 43.000 bin eser ve sikkeden 2.500'ü müze içerisinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji müzesi</span>

Arkeoloji müzesi, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtların sergilendiği müze türü. Arkeoloji müzelerinde sergilenen eşya çoğunluklar kap, çömlek, testi gibi pişmiş toprak malzemeler, tunç ve çeşitli madenlerden elde edilen eşyadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Müzesi</span>

Afyonkarahisar Müzesi; Afyonkarahisar'da bulunan 1933 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Arkeoloji Müzesi</span> Hatayda bulunan Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Müzesi</span>

Amerika Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan kamuya açık müzedir. Müze Kolomb öncesi Amerika dönemine ait arkeolojik, sanatsal ve antropolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir. 1941 yılında kurulmuştur ve Avenida los Reyes Católicos üzerinde 6 numaradadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizcilik Müzesi (Madrid)</span> Madridde bir müze

Denizcilik Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan kamuya açık müzedir. Müze İspanyol Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kampüsünün içinde Savunma Bakanlığının denetimindedir. Bugünkü kurumsal yapısına 1987 yılında kavuşmuştur. Paseo del Prado üzerinde 5 numaradadır.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi</span> arkeoloji ve mozaik müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Müzesi, Türkiye’nin en büyük kapalı alan ve sergi salonuna, Türkiye’nin en büyük canlandırma sayısına ve gezi güzergahı olarak 4.5 km ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi</span> müze

İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde bulunan müzedir. 1 Temmuz 2019 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Müzesi</span>

Fethiye Müzesi, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir müzedir. Dalaman, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz ve Seydikemer'den gelen arkeolojik eser ve bulguların sergilendiği müze, 1962 yılında faaliyet göstermeye başladı. Fethiye Müzesi iki ana salondan oluşur ve sergilenen eserler kronolojik olarak sıralanmıştır. Eserler MÖ 3000 ile Geç Osmanlı Dönemi aralığını kapsar. Fethiye çevresinde bulunan arkeolojik bölgeler Fethiye Müzesi'ne bağlıdır.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.