İçeriğe atla

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi
National Archives and Records Administration (NARA)
Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi amblemi

Ulusal Arşivler Binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi19 Haziran 1934[1]
BağlılığıAmerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti
AdresWashington, DC, ABD
Personel sayısı3.112 (2014)[2]
Yıllık bütçe391 milyon US$ (2012)[3]
Yönetici(ler)
  • David Ferriero[4], Arşivci
Web sitesiwww.archives.gov

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (İngilizceNational Archives and Records Administration (NARA)), Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir.[5] NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.[6]

Ulusal Arşivler ve orijinal Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Bildirgesi, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri Haklar Bildirgesi ve diğer birçok tarihi belgeyi içeren, halka açık olarak sergilenen Özgürlük Bildirgesi'nin merkezi Washington D.C'deki Ulusal Arşivler binasındadır.

Arşivist listesi

# Portre İsim Dönem başı Dönem sonu
1 Robert Digges Wimberly Connor 10 Ekim 1934 15 Eylül 1941
2 Solon Justus Buck 18 Eylül 1941 31 Mayıs 1948
3 - Wayne C. Grover 2 Haziran 1948 6 Kasım 1965
4 Robert H. Bahmer 7 Kasım 1965 9 Mart 1968
5 James B. Rhoads 10 Mart 1968 31 Ağustos 1979
(Vekil) - James O'Neill 1 Eylül 1979 23 Temmuz 1980
6 Robert M. Warner 24 Temmuz 1980 15 Nisan 1985
(Vekil) - Frank G. Burke 16 Nisan 1985 4 Aralık 1987
7 Don W. Wilson 4 Aralık 1987 24 Mart 1993
(Vekil) Trudy Huskamp Peterson 25 Mart 1993 29 Mayıs 1995
8 John W. Carlin 30 Mayıs 1995 15 Şubat 2005
9 Allen Weinstein 16 Şubat 2005 19 Aralık 2008
(Vekil) Adrienne Thomas 19 Aralık 2008 5 Kasım 2009
10 David Ferriero 6 Kasım 2009 *Görevli

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Archival Milestones". National Archives and Records Administration. 23 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 
  2. ^ "U.S. National Archives and Records Administration Fiscal Year 2014–2018 Strategic Plan" (PDF). National Archives. Mart 2014. s. 18. 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 
  3. ^ "Fiscal Year 2014 Budget Request" (PDF). 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 
  4. ^ "David Ferriero Confirmed by U.S. Senate as 10th Archivist of the United States" (Basın açıklaması). National Archives and Records Administration. 6 Kasım 2008. 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 
  5. ^ Mengel, David (May 2007). "Access to United States Government Records at the U.S. National Archives and Records Administration" (PDF). Society of American Archivists. 13 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "Elections and the Electoral College". National Archives (İngilizce). 15 Mart 2017. 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

Commons logo
Commons logo
Wikimedia Commons'ta şu çoklu ortam kategorileri bulunmaktadır:


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

FDA, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya Üniversitesi</span> ABD, Pensilvanyada kurulu vakıf üniversitesi

Pensilvanya Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Pensilvanya eyaletinin en büyük şehri olan Philadelphia'da bulunan ve ABD üniversitelerinin Sarmaşık Ligi üyesi olan özel bir araştırma üniversitesidir. Kendisini ABD'nin dördüncü en eski yüksek öğretim kurumu olarak görmekte ise de, aslında okul olarak Benjamin Franklin ve diğer Philadelphia önde gelenleri tarafından 1749'da kurulmuş olup, bu bakımdan ABD'nin beşinci en eski yüksek öğretim kurumu olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">National Register of Historic Places</span>

National Register of Historic Places veya kısaltılmış haliyle NRHP ABD federal hükümetinin koruma altına almaya değer gördüğü bölgeler, mahalleler, binalar, yapılar ve cisimleri içeren resmi listenin ismidir. Bu listede yer almak veya listedeki bir yerin civarında yer almak mevcut emlağın korunması şartıyla birçok vergi avantajına da olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)</span>

National Museum of Natural History, Smithsonian Institution tarafından idare edilen ve Washington, ABD'deki National Mall'da bulunan doğa tarihi müzesidir. Girişin ücretsiz olması ve yılın 364 günü açık olmasıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesidir. 1910'da National Mall'da açılan müze, özellikle ulusal koleksiyonları ve araştırma tesislerini barındırmak için inşa edilen ilk Smithsonian binalarından biriydi. Ana bina 139.354,56 m² toplam alana ve 30.193,488 m² sergi ve halk alanına sahiptir. Toplamda müze 18 futbol sahası genişliğindedir ve 1000'den fazla çalışanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">National Film and Sound Archive</span>

National Film and Sound Archive (NFSA), Avustralya'daki ulusal düzeydeki görsel işitsel gereçlerin ve ilgili ögelerin gelişiminden, korunmasından, tanıtılmasından ve bunlara erişimin sağlanmasından sorumlu arşiv. Koleksiyonda 19. yüzyılın sonundan itibaren üretilen eserler bulunmaktadır. 1935'te Avustralya Ulusal Kütüphanesi'nin bir parçası olarak kurulan arşiv, 1984'te bağımsız bir kuruluş hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı</span>

Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, hem Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harekât destek ajansı, hem de Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğunun altında bir istihbarat ajansıdır. Görevi jeo-uzamsal (GEOINT) haberlerin ulusal güvenliğini destekleyecek biçimde çözümleme, veri toplama, analiz ve dağıtımını yapmaktır. NGA 2003 yılına kadar Ulusal Görüntü ve Haritalama Ajansı (NIMA) olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

Nara bağırma anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca şu anlamlara gelebilir:

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Altıncı Değişikliği, Amerika Birleşik Devletlerinin ülkenin anayasası ile uyumlu olarak yapılan yasa ve antlaşmaları düzenler, hükûmetin alacağı bir tutumda bir gereklilik olarak dini bir ölçü kullanmasını yasaklar ve Anayasaya göre Konfederasyon Maddeleri ile daha önce oluşturulan borçlardan da Amerika Birleşik Devletlerini sorumlu tutar.

<span class="mw-page-title-main">Liberty Adası</span>

Liberty Adası,, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde Yukarı New York Körfezi üzerinde yer alan bir adadır. Ada, Manhattan'ın bir eksklavıdır ve Jersey City tarafından çevrilidir. Sahibi federal hükûmet olup özellikle Özgürlük Heykeli'nin bulunduğu yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rosemarie Bowe</span>

Rosemarie Bowe, Amerikalı oyuncudur. Rol aldığı yapımlar arasında; The Adventures of Hajji Baba (1954), The Golden Mistress (1954), The Big Bluff (1955) ve The Corrupt Ones (1967) vb. sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hazine (Güney Kore)</span>

Ulusal Hazine, Güney Kore hükûmeti tarafından ülkeye istisnai sanatsal, kültürel ve tarihi değere sahip olarak kabul edilen varlıklardır. Ulusal Hazine, Kültürel Miras İdaresi tarafından müzakere edildikten sonra Kültürel Miras Koruma Yasası uyarınca Kültürel Miras İdaresi (CHA) yöneticisi tarafından atanan sekiz Devlet tarafından belirlenmiş miras sınıflandırmalarından biridir.

Social Networks and Archival Context (SNAC), bireyler, aileler ve kuruluşlarla ilgili olarak dağıtılmış tarihsel kayıtları keşfetmek, bulmak ve kullanmak için çevrimiçi bir projedir.

National Register Information System, Birleşik Devletler Ulusal Tarihi Yerler Listesi'nde listelenen mülklerin bir veritabanıdır. Veritabanı, şu anda Ulusal Kayıtta listelenen, daha önce listelenmiş ve daha sonra kaldırılmış veya listelenmeyi bekleyen 84.000'den fazla tarihi alanı içermektedir. Veritabanı, listelenen her özellik için yaklaşık 45 parça veri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Jo Van Fleet</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1915 – 1996)

Catherine Josephine Van Fleet Amerikalı bir sahne, film ve televizyon oyuncusuydu. Kırk yıla yayılan uzun kariyeri boyunca, genellikle gerçek yaşından çok daha yaşlı karakterleri canlandırdı. Van Fleet 1954'te Broadway yapımı The Trip to Bountiful'daki performansıyla Tony Ödülü kazandı ve ertesi yıl East of Eden'deki yardımcı rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Vannevar Bush</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1890 – 1974)

Vannevar Bush, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı mühendis, mucit ve bilim yöneticisiydi. Radardaki önemli gelişmeler ve Manhattan Projesi'nin başlatılması ve erken yönetimi dahil olmak üzere, savaş zamanı askeri Ar-Ge'nin neredeyse tamamının yürütüldüğü ABD Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi'ne (OSRD) başkanlık etti. Ulusal güvenlik ve ekonomik refah için bilimsel araştırmanın önemini vurguladı ve Ulusal Bilim Vakfı'nın kurulmasına yol açan hareketin başlıca sorumlusuydu.

Ulusal Biyoçeşitlilik Ağı , 2000 yılında Birleşik Krallık'ta kurulmuş, biyoçeşitlilik bilgilerini, NBN'nin veri arama web sitesi olan NBN Atlas aracılığıyla internet de dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla kullanıma sunmayı taahhüt eden bir ortak girişimdir.

<span class="mw-page-title-main">The National Archives (Birleşik Krallık)</span> Birleşik Krallık arşiv bilgileri deposu

Ulusal Arşivler (TNA) Birleşik Krallık Hükümetinin bakanlık dışı bir kurumudur. Ana Kurum Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın Kültür, Medya ve Spor Dairesi'dir. Birleşik Krallık Hükûmeti'nin ve İngiltere ile Galler'in resmi arşividir ve "ülkenin 1000 yıldan daha eskiye dayanan en ikonik belgelerinden bazılarının koruyucusudur."" İskoçya ve Kuzey İrlanda için ayrı ulusal arşivler bulunmaktadır.