
Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.
Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

Lenong, Jakarta, Endonezya'daki Batavilerin geleneksel tiyatro türüdür.

Bataviler, Endonezya ve Brunei'de yaşayan bir halktır. Cakarta kökenli olup bu bölgeye 17. yüzyılda yerleşmişlerdir. Üyelerinin Endonezya ve çevre ülkelerden geliyor oluşu bu öbeğin bir kreol halkı olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Cakarta metrosu veya Cakarta MRT Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir metro sistemidir.

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.
Lukman Niode, Endonezyalı yüzücü.

Saefullah, Endonezyalı siyasetçi ve eğitimci.

? 2011 yapımı Endonezya dram filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Hanung Bramantyo oturmaktadır. Filmde Revalina Sayuthi Temat, Reza Rahadian, Agus Kuncoro, Endhita, Rio Dewanto ve Hengky Sulaeman gibi isimler rol almaktadır. Film, Endonezya'nın dini çoğulculuğuna odaklanıyor ve genellikle farklı inançlar arasında çatışmayı ele alıyor ve senaryo üç ailenin, bir Budist, bir Müslüman ve bir Katolik'in etkileşimleri etrafında dönüyor. Çok sayıda zorluğa maruz kaldıktan ve birkaç aile ferdinin dini şiddet sonucu hayatını kaybetmesinden sonra onlar barışır.

Subiakto Tjakrawerdaya, Endonezyalı siyasetçi ve iş insanı.

Diah Permana Rachmawati Sukarno ya da Rachmawati Sukarnoputri, Endonezyalı kadın siyasetçi ve hukukçu. Babası Endonezya'nın kurucu başkanı Sukarno ve ablası Endonezya'nın beşinci cumhurbaşkanı olan Megawati Sukarnoputri'dir.

Karet Bivak Mezarlığı, Cakarta, Endonezya'da bulunan şehrin ikinci büyük mezarlığıdır.

Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu ilk (YHD) projesinin ülkenin en büyük şehirleri olan Jakarta ile Batı Java'nın başkenti Bandung'u birbirine bağlaması ve yaklaşık 142,3 kilometre mesafe kat etmesi beklendi. Endonezya'da uzun yıllardır yüksek hızlı tren (YHD) için planlar ve çalışmalar yapılıyor. Ancak 2008 yılına kadar ciddi bir şekilde düşünülmedi. Sonunda Jakarta-Bandung YHD inşaatına başlamaya yönelik yeni plan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve dünya liderlerinin Bandung Konferansı sırasında ziyaret etmesinden sonra Endonezya hükûmeti tarafından Temmuz 2015'te açıklandı. YHD'nun Doğu Cava'daki Surabaya'ya olası bir uzantısı için planlardan da bahsedildi. Cakarta-Bandung yüksek hızlı demiryolu hattı, 7 Eylül 2023'te açıldı ve 2 Ekim 2023'te ticari faaliyete başladı.

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.
Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.
- Medan, Sumatra, 28 Ocak 1953
- Malang, Java, 21 Şubat 1953
- Gorontalo, Sulawesi, 23 Şubat 1953
- Medan, Sumatra, 26 Haziran 1955
- Jakarta, 1962
- Surabaya, Doğu Cava, 1964
- Yogyakarta, Yogyakarta Özel Bölgesi, 1964
- Agung Dağı, Bali, 1973
- Jakarta, 7 Ekim 1977
- Jakarta, 11 Kasım 1977
- Yogyakarta, Yogyakarta Özel Bölgesi 1980
- Tarakan, Doğu Borneo, 1984
- Jakarta, 1986
- Bandung, Batı Cava, 1989
- Bali, 1991
- Probolinggo, Doğu Cava, 1994
- Salatiga, Orta Cava, July 1995
- Pengandonan, Şubat 1996
- Salatiga, Orta Cava, Eylül 1997
- Salak Dağı, Batı Cava, 16 Nisan 1998
- Denpasar, Bali, 3 Şubat 2000
- Salatiga, Orta Cava, 12 Ekim 2003
- Seminyak, Bali, 18 Mart 2011

Cabodetabek veya Cakarta metropoliten alanı, Endonezya'nın başkenti Cakarta ve çevresini kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 32 milyon civarında olup Güneydoğu Asya'nın en büyük metropoliten alanıdır.

Andi Wahyuddin Unru ya da popüler olarak bilinen adı ile Yayu Unru, Endonezyalı aktör ve eğitimci.
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan ve Türkiye'ye ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik, 10 Nisan 1957 tarihinde kurulmuş olup 1983 yılından bu yana Kuningan'daki mevcut binasında hizmet vermektedir.