İçeriğe atla

Ulusal üniversite

Ulusal üniversite esas olarak hükümetler tarafından oluşturulan veya yönetilen bir üniversitedir. Aynı zamanda, devlet tarafından doğrudan kontrol olmaksızın özerk olarak da çalışabilir. Genel olarak devlet üniversitesi, özerk üniversite ve vakıf üniversitesi türlerinde olabilir. Bölgesel üniversiteler de zamanla ulusal olabilir.

Bazı ulusal üniversiteler, ulusal, kültürel veya politik özlemlerle ilişkilidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh Üniversitesi</span> İskoçyada hizmet veren devlet üniversitesi

Edinburgh Üniversitesi, İskoçya'nın başkenti, Edinburgh'da bulunan bir üniversitedir. 14 Nisan 1582 tarihinde Kral VI. James tarafından yasalaştırılan Edinburgh Üniversitesi 1583 yılında kurulmuştur. Edinburgh Üniversitesi dünyanın en saygın üniversiteleri arasında yer almaktadır. 2010 yılında uluslararası üniversiteler arasında dünyanın en iyi 9. üniversitesi seçilmiştir. 20 Nobel Ödülü, 1 Fields madalyası, 1 Abel Ödülü ve Olimpiyatlarda birçok altın madalya çıkaran Edinburgh Üniversitesi, Harvard, Oxford ve Cambridge gibi dünyaca ünlü ve prestijli üniversiteler arasında yer almaktadır. 2013-2014 eğitim yılında araştırma ve diğer faaliyetlerden elde ettiği £780.6 milyonluk gelir ve £1.717 milyarlık aktifleri ile Birleşik Krallık'ın ve dünyanın en varlıklı üniversiteleri arasındadır.

Vakıf üniversitesi veya özel üniversite, devlet yardımı, vergi indirimi gibi yardımlar almasına karşın devlet tarafından işletilmeyen üniversitelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Stony Brook Üniversitesi</span>

State University of New York at Stony Brook ya da daha yaygın bilinen adıyla Stony Brook Üniversitesi, Stony Brook, New York, ABD'de bulunan devlet araştırma üniversitesidir.

Devlet üniversitesi veya kamu üniversitesi, vakıf üniversitelerinden farklı olarak kamuya ait olan üniversite. Bu nedenle bazı ülkelerde kamu üniversitesi olarak adlandırılırlar. Bazı ülkelerde millî üniversite kavramı da aynı anlamda kullanılır.

Azerbaycan'daki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 51 üniversite vardır. 40 devlet üniversitesi ve 11 özel üniversitesi bulunmaktadır.Azerbaycan’da 2 yurt dışı üniversitenin Bakü şubesi bulunmaktadır. Ayrıca 3 ulusal üniversitenin ise toplamda 7 ulusal, 1 yurt dışı şubesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Ulusal Üniversitesi</span>

Avustralya Ulusal Üniversitesi, kısaca ANU, Avustralya'nın başkenti Canberra'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülke genelinde eyalet yasalarıyla kurulan diğer üniversitelere nazaran, Avustralya Parlamentosunda 1946 yılında kabul edilen federal yasayla kurulan tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Rockefeller Üniversitesi</span>

Rockefeller Üniversitesi, New York'ta bulunan özel bir yüksek lisans üniversitesidir. Öğretimde öncelik biyoloji ve tıbbi bilimlerdedir. Ayrıca üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski biyo-medikal, araştırma enstitüsüdür. 2018 itibarıyla, 37 Ulusal Bilimler Akademisi üyesini, 17 Ulusal Tıp Akademisi üyesini, 7 Lasker Ödülü sahibini ve 5 Nobel ödülü sahibini bünyesinde bulundurur. Ekim 2019 itibarıyla, toplam 36 Nobel ödülü sahibi kişi, Rockefeller Üniversitesi'nden öğrenim görmüş.

<span class="mw-page-title-main">Özel üniversite</span> üniversite türü

Özel üniversiteler ve özel kolejler genellikle hükûmetlere ait olmayan üniversite ve kolej türüdür. Vergi indirimleri, kamu öğrenci kredisi ve hibeler alabilirler ve sıklıkla alırlar. Özel üniversiteler bulundukları yere bağlı olarak hükûmet düzenlemelerine tabi olabilir. Özel üniversiteler, devlet üniversitesi ve ulusal üniversitelerle karşılaştırılabilir. Birçok özel üniversite kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır.

UAA ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Meslek yüksekokulu</span>

Meslek yüksekokulu bir yüksek öğretim kurumudur. Mesleki eğitim ve akademik unvan verir. Bazı ülkelerde, meslek üniversitesi profesyonel lisans, profesyonel yüksek lisans ve profesyonel doktora gibi profesyonel dereceler verir. Ülkelere göre meslek üniversiteleri devlet üniversitesi ve özel üniversite olabilir.

Özerk üniversitesi bir üniversite türüdür. Müfredat ve öğretim yöntemleri üzerinde bağımsız kontrol ile çalışır. Özerk terimi, dış müdahale olmaksızın anlamına gelir. Bu tür üniversite veya kolej kavramı ilk olarak 1992 yılında ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükşehir üniversitesi</span>

Büyükşehir üniversitesi veya metropol üniversitesi bir üniversite türüdür. Şehrin veya bölgenin gelişimini iyileştirmek için bir kaynak olarak hizmet eder. Devlet üniversitesi ve özel üniversite türlerinde olabilir. Büyükşehir üniversitelerinin uluslararası popülerliği vardır ve öğrenci topluluğu önemli sayıda uluslararası öğrenci'leri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel üniversite</span>

Bölgesel üniversite esas olarak bir bölge, ilçe, şehire ait bir üniversitedir. Özel üniversite ve devlet üniversitesi türlerinde olabilir. Bölgesel üniversitelerin esas amacı, o bölgede yaşayan öğrencilerin eğitim almasına ve o bölgenin gelişimine fayda vermektir. Çok çeşitli lisans programları ve bazı yüksek lisans programları, yalnızca birkaç doktora programı sunar. Çoğu zaman merkezi hükûmetler tarafından sübvansiyon ve diğer destekler alırlar. Zaman içinde bölgesel üniversiteler akademik başarılar yakalamakla ülke genelinde ulusal üniversitelere dönüşebilir.