İçeriğe atla

Ulukbek Maripov

Ulukbek Maripov, 2021

Ulukbek Asamidinoviç Maripov (Kırgızca:Улукбек Асамидинович Марипов); d. 31 Ağustos 1979) Kırgız bir politikacıdır ve 3 Şubat 2021 - 12 Ekim 2021 tarihleri arası Kırgızistan'ın Başbakanıydı. Maripov, başbakan olarak atanmadan önce Kırgız Hesap Odası'na başkanlık etmişti.[1]

Hayatı ve kariyeri

Maripov, 30 Ağustos 1979'da Bölgesi'ndeki Kırgız-Ata köyünde doğdu. Kırgız Cumhuriyeti Fahri Doktoru ve eski milletvekili Asamuddin Maripov'un oğludur.[2] Oş Eyalet Üniversitesi'nden finans ve kredi ve hukuk alanında mezun olarak 2001'den 2003'e kadar Maliye Bakanlığı'nda çalıştı. 2003'ten 2005'e kadar Batken Oblast Valisinin yardımcılığını, ardından Parlamento formunda danışman yardımcılığını yaptı. 2010 yılında Acil Durumlar Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı olarak atandı. 2010'dan 2016'ya kadar 2015 yılında Genelkurmay Başkan Yardımcısı olarak yükseldiği Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'e çalıştı. 19 Mart 2016'dan 2021 yılına kadar Sayıştay Başkanı olarak görev yaptı.[3]

Başbakanlık

İktidar koalisyonu, Başbakan adayı olarak Maripov'u seçti. Hükûmet bileşimi 2 Şubat'ta açıklandı, 3 Şubat'ta Parlamento tarafından onaylandı ve aynı gün yemin edildi. Maripov, başbakan rolünü üstlendiğinde Kırgız kabinesinin boyutunda bir küçülme yaptı ve yürütme organlarının sayısının 22'den 16'ya düşürdü.[4]

Göreve gelmesinin hemen ardından Almatı'daki Avrasya Hükûmetlerarası Konseyi'ne (EIC) gitti ve burada Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin, Belarus Başbakanı Roman Golovchenko[5] ve Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan ile görüşmeler yaptı.[6]

Kabine Başkanı

5 Mayıs 2021'de cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Maripov'u Bakanlar Kurulu Başkanı olarak atayan emri imzaladı.[7]

Kaynakça

  1. ^ RFE/RL Kyrgyz Service (3 Şubat 2021). "Trimmed-Down Kyrgyz Cabinet Sworn In After Parliament's Approval". Radio Free Europe/Radio Liberty. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  2. ^ https://24.kg/english/182213_Rally_against_appointment_of_Ulukbek_Maripov_as_Prime_Minister_held_in_Bishkek/amp/ []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  4. ^ Imanaliyeva, Ayzirek (3 Şubat 2021). "Kyrgyzstan: Parliament approves new, streamlined government". Eurasianet.org. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  6. ^ https://www.primeminister.am/en/press-release/item/2021/02/05/Nikol-Pashinyan-Prime-Minister-of-Kyrgyzstan/ []
  7. ^ "Ulukbek Maripov becomes Chairman of Cabinet of Ministers of Kyrgyzstan". akipress.com. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Çudinov</span>

İgor Vitalyeviç Çudinov Çud asıllı Kırgız siyasetçi. Kırgızistan'ın eski başbakanı. 24 Kasım 2007'de İskenderbek Aydaraliyev'in yerine başbakan seçilmiştir. 21 Ekim 2009'da görevi sona ermiştir. Başbakan atanmadan önce Kırgız hükûmetinin enerji ve sanayi bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lado Gurgenidze</span>

Vladimer "Lado" Gurgenidze გურგენიძე Gürcü politikacı. 17. Gürcistan Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

İskenderbek Risbekoviç Aydaraliyev, Kırgızistan'ın eski Başbakan Vekili. Almazbek Atambayev'in istifasının ardından, 28 Kasım 2007 tarihinde bu görevine atandı ve Aralık 2007 parlamento seçimlerinden sonra 24 Aralık 2007 tarihinde Igor Chudinov görevi devraldı. Daha önce, Birinci Başbakan Yardımcısı Vekili ve 31 Ocak 2006 tarihinden itibaren 27 Kasım 2007 tarihine kadar Celal-Abad eyaletinin Valisi olmuştu. Bundan önce Talas eyaletinin Valisi olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Tanayev</span>

Nikolay Timofeyeviç Tanayev, Kırgız siyasetçi ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">2020 Kırgızistan protestoları</span>

2020 Kırgızistan protestoları, protestocular tarafından hileli olduğu iddia edilen 2020 parlamento seçimlerine tepki olarak 5 Ekim 2020'de başlayan protestolardır. 6 Ekim 2020'de seçim sonuçları iptal edildi. 15 Ekim 2020'de Kırgızistan cumhurbaşkanıSooronbay Ceenbekov'un istifa etmesiyle protestolar sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Novikov</span>

Artyom Eduardoviç Novikov, Kırgızistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısıdır. 15 Kasım 2020'de, Sadır Caparov'un görevdeki resmi yetkileri Ocak 2021 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına kadar askıya alındığı için Kırgızistan'ın vekaleten Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini 3 Şubat 2021 tarihinde Ulukbek Maripov'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Hakobyan</span>

Anna Vaçiki Hakobyan Ermeni gazeteci, editör. Ermenistan'ın şu anki Başbakanı Nikol Paşinyan'ın eşi. Armenian Times gazetesinin yazı işleri müdürüdür. Gayri resmi olarak, Ermenistan Cumhurbaşkanı eşlerine ayrılmış bir pozisyon olan "Ermenistan'ın First Lady'si" olarak kabul edilmektedir.

Çolpon Aalievna Sultanbekova, Kırgız siyasetçi. Yüksek Kurulun eski üyesi ve şu anda ülkenin başbakan yardımcılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız mutfağı</span>

Kırgız mutfağı, Kırgızistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kırgız mutfağı birçok yönden komşularının mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Akılbek Caparov</span> Kırgız siyasetçi

Akılbek Usenbekoviç Caparov ; d. 14 Eylül 1964) 12 Ekim 2021'den beri Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kırgız siyasetçidir. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından 5 Mayıs 2021'de yeni göreve atanan Ulukbek Maripov'un yerini aldı. Caparov aynı zamanda Cumhurbaşkanı Caparov'un başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Bakanlar Kurulu başkanı</span> Kırgızistan hükûmet başkanı

Kırgızistan Bakanlar Kurulu başkanı ya da eski adıyla Kırgızistan başbakanı, Kırgızistan Bakanlar Kurulu başkanı olarak görev yapan makamdır.