İçeriğe atla

Ulugöl

Ulugöl
Harita
Havza
KonumGölköy, Ordu, Türkiye
Koordinatlar40°37′49″K 37°32′45″D / 40.63028°K 37.54583°D / 40.63028; 37.54583
Genel bilgiler
Akarsu (giden)Kapalı havza
Göl türüHeyelan set gölü
Ortalama derinlik15 m (49 ft)
Yüzey rakımı1.200 m (3.900 ft)
ÖzelliklerTatlı su
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Ulugöl
Ulugöl
Ulugöl (Türkiye)
Ulugöl, Gölköy, Ordu

Ulugöl; Ordu ili, Gölköy ilçesi, Haruniye köyü ile Süleymaniye köyü sınırları içerisinde yer alan bir heyelan set gölüdür.[1][2]

Fiziki özellikleri

Ordu ilinin en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Denizden 1200 m yükseklikte bulunmaktadır. Göl, ortalama 15 m derinliktedir. Heyelan alanında üç göl oluşmuştur, en büyüğü Ulugöl'dür. Çepekli Göl ve diğer küçük göl sazlıklar ile kaplıdır.[3]

Heyelan oluşan alandaki boşluğun su ile dolması ile oluşmuştur. 2017'de su içinde yoğun su bitkisi geliştiği görülmüş inceleme yapılmıştır. Göl yeraltı suları ve yüzey suları ile beslenmektedir. Kirlilik yoktur, "çok iyi su" özelliğinde, "1. sınıf" suya sahiptir. Su sıcaklığı 6,6 ile 22C arasındadır.[1]

Canlı hayatı

Balık ve yaban ördeği avı yapılabilen gölün etrafı tamamen ormanlarla kaplıdır. Ayrıca etrafında çeşit bitkilerin bulunduğu iki küçük göl daha vardır.

Gölde doğal olarak sazan yaşamaktadır ayrıca ve alabalık aşılanmıştır. Olta balıkçılığı yapılmaktadır. En yoğun görülen bitki başaklı su civanperçemi'dir. Kıyıya yakın "denizdili" (Potamogeton natans) bitkisi yaygındır. Bir başka bitki olan "beyaz nilüfer (Nymphaea alba) göle dışardan getirilmiştir.[1]

Göl çevresinde memelilerden; tilki, kurt, yabandomuzu, sincap ve kirpi omurgasızlardan ise sülük, solucan, karınca ve çekirge yaşar.

Ulugöl Tabiat Parkı

Ulugöl mevkiindeki 1194-1240 m yükseltileri arasında, 26.56 hektarlık saha 2009 yılında Ulugöl Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.[1] Tabiat Parkı içerisinde 3 adet göl mevcut olup, en büyüğü 7 hektar alan kaplamaktadır. Tabiat parkının çevresi Kayın, Kızılağaç, Gürgen ve Akçaağaç türlerinden oluşan ormanla kaplıdır. Alan içindeki yaban hayvanları Yaban domuzu, Sansar, Gelincik türleri ile Sazan ve Abant alabalığından meydana gelmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, kamp ve mesire alanı olarak düzenlenmiştir.

Kullanım

Her yıl yerel yönetimler tarafından; Temmuz ayında "Ulugöl Şenlikleri" adı altında etkinlikler düzenlenmektedir. Tabiat parkında, günü birlik dinlence ihtiyaçlarını karşılayacak piknik üniteleri mevcuttur. Mesire yerinde; 55 adet masa, çeşme, seyir terası, WC, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgiyle gezilmektedir. Ulugöl yakınlarında turistik konaklama merkezleri mevcuttur. Gölköy ilçesinde belediyeye ait bir otel vardır. Ayrıca Ordu ve civarındaki turistik oteller bulunmaktadır.

Parkta aile boyu konaklamaya uygun 12 kır evi bulunmaktadır.[3]

Ulaşım

Ordu il merkezine 74 km uzaklıkta olup, tamamı asfalttır. Gölköy ilçe merkezine 9 km mesafede bulunmakta olup, ilçenin güney batısında bulunmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ a b c d TAŞ, Beyhan vd. "Ulugöl'de (Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu) hidrofitlerin artışı üzerine bir ön inceleme". Akademik Ziraat Dergisi. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 
  2. ^ "ULUGÖL TABİAT PARKI 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI 1/1.000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU VE PLAN HÜKÜMLERİ" (PDF). 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  3. ^ a b c "Ulugöl Tabİat Parkı". Ulugöl Tabİat Parkı. tabiat.gov.tr. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Terme</span> Samsun Termede bir Mahalle

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sera Gölü</span>

Sera Gölü, Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl (Çubuk)</span>

Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Gölü</span>

Burabay Gölü – Kazakistan'ın Akmola bölgesinde Burabay avdanında bulunan bir göldür. Kökşe dağının doğu eteğinde, deniz dengesinden 320,6 m yükseklikte yerleşmiştir. Uzunluğu 4.5 km olup eni 3.9 km, ortalama derinliği 4.5 m, en derin yeri 7 m, kıyı uzunluğu 13,6 km, su alanı 164 km². Başkent Astana'a yaklaşık 250 km uzaklıkta bulunan, ormanlarla kaplı yeşil bitki örtüsüyle kaplı bir bölgedir. İçerisinde birçok göl bulunmaktadır. Kazak halkı deniz özlemini bu bölgede gidermektedir. Kazakistan'ın turistik bölgesidir. Birçok kaliteli otel bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sülüklü Göl</span>

Sülüklü Göl, Bolu ili, Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köy sınırları içinde bulunan ve tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Akyazı, Mudurnu ve Göynük ilçe topraklarına sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

Başpınar Tabiat Parkı Isparta'da bulunan bir doğa parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dülükbaba Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0081)

Dülükbaba Tabiat Parkı, Gaziantep ili, Şehitkamil ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. Gaziantep il merkezine 8 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir tabiat parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0007)

Isparta Merkez ilçenin güney batısında yer almaktadır. Isparta iline 5 ila 13 km, Burdur iline 25 km uzaklığındadır. Parka asfalt yol ile ulaşım sağlanabilir. Gölcük gölü ve çevresine, sahip olduğu bitki örtüsü, yaban hayatı, jeomorfolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyon olanakları dolayısıyla korunan alan statüsü verilmiştir. 58880 dekar büyüklüğündeki alan 19.11.2008 tarih ve 2008/4422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile alan Gölcük Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş, karar 31.12.2008 tarih ve 2008/27097 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve alan yasal koruma statüsünü kazanmıştır. Alanın önemli bir kısmı 1. derece doğal sit alanındır. Erozyon çalışmaları kapsamında 1956 yılında ağaçlandırma çalışmasına başlanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.