İçeriğe atla

Ulubaba Dağı

Ulubaba Dağı
Yükseklik2.533 m (8.310 ft)
Coğrafya
KonumAdıyaman, Türkiye

Ulubaba Dağı, Adıyaman'da bulunan bir dağdır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 2533 metre yüksekliktedir.[1] Alman arkeolog Hans Henning Von Der Osten'in aktardığına göre, bölgede Recep Dağı olarak da bilinen dağ Ulubaba Dağı'dır.[2]

Dağın yamaçları az-çok engebeli, yer yer genişleyen düzlüklerden oluşmaktadır.[3] Dağın etekleri, genellikle Fırat'a akan çaylara ev sahipliği yapmaktadır.[3] Dağda av turizmine uygun alanlar bulunmaktadır.[4]

Ulu Baba Türbesi

Dağın zirvesinde Ulu Baba Türbesi bulunmaktadır.[5] Ulu Baba'nın Seyit Battal Gazinin babası Hüseyin Gazi olduğu düşünülmektedir.[6][7] Alevi bir erene ait Türbedir. Hüseyin Gazi nin gerçek mezarı buradadır. Bölge bulunan alevilerce ziyaret edilmektedir.

Vejetasyon

Dağ 48 familya, 141 cins ve 48 tanesi endemik olmak üzere 228 takson'a ev sahipliği yapmaktadır. Ek olarak endemik olmayan fakat tehlike kategorisinde yer alan 2 nadir takson da mevcuttur.

Endemik ve nadir toplam 50 taksonun tehlike kategorileri şöyledir: 4 takson kritik (CR), 7 takson tehlikede (EN), 4 takson duyarlı (VU), 6 takson tehdide açık (NT), 27 takson düşük riskli (LC) ve 2 takson yetersiz verili (DD).[8]

Kaynakça

  1. ^ "Adıyaman Valiliği - Dağlar". 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  2. ^ "Adıyaman Tarihi s.3 ÇAĞLAYAN, A". 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  3. ^ a b Arû, Kemal Ahmet. Türk kenti: Türk kent dokularının incelenmesine ve bugünkü koşullar içinde değerlendirilmesine ilişkin yöntem araştırması. Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları. s. 115. ISBN 978-975-7438-58-8. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  4. ^ Sayın, Abdullah Karaman, Alper Ateş, Kürşad. Türkiye'nin UNESCO Değerleri ve Turizm Potansiyeli. Eğitim Yayınevi. s. 74. ISBN 978-605-7557-52-0. 
  5. ^ "Adıyaman:2 Bin 550 Metre Yükseklikte Bulunan Türbeye Ziyaretçi Akını". 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  6. ^ Fırat'tan Volga'ya Medeniyetler Köprüsü YILDIRIM, R.[]
  7. ^ İpekyolu Kalkınma Ajansı - 2014 Adıyaman İnanç Turizmi Raporu
  8. ^ Tel, Ahmet Zafer; Şimşek, Ahmet (29 Aralık 2017). "Ulubaba Dağı'nın (Adıyaman) Vejetasyon Yapısının Endemik ve Nadir Taksonları ve Bunların IUCN Kategorilerine Göre Değerlendirilmesi". Kommagene Biyoloji Dergisi. 1 (1): 51-56. doi:10.31594/commagene.392138. []

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ulubaba Dağı (Adıyaman) Vejetasyon Yapısının Endemik ve Nadir Taksonları ve Bunların IUCN Kategorilerine Göre Değerlendirilmesi, Ahmet Zafer TEL, Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Adıyaman, Ahmet ŞİMŞEK, Türkiye, Adıyaman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Bölümü, Adıyaman, Türkiye.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erzincan (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alır. 2020 nüfus sayımına göre il nüfusu 234.431'dir. Bu nüfusun %81,5'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 11.815 km2'dir. İlde km2'ye 20 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Adıyaman (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. TÜİK 2023 sonu verilerine göre ilin nüfusu 604.978'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç yapraklı huş</span> bitki türü

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">Divriği</span> Sivasın ilçesi

Divriği, Sivas'ın bir ilçesidir. Divriği, coğrafik olarak İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. İlçe, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çaltı Çayı Vadisi kenarında kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1225 metredir. İlçenin yüzölçümü 2781,56 km² bir alanı kaplar. Doğusunda Erzincan iline bağlı İliç ve Kemaliye ilçeleri, batısında Sivas iline bağlı Kangal, kuzeyinde İmranlı ve Zara ilçeleri, güneyinde ise Malatya iline bağlı Arguvan, Arapgir, Hekimhan ilçeleri vardır. Nüfusu 2023 verilerine göre 16.893'tür.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazik Gölü</span> Ahlatta bir göl

Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Şah Türbesi</span> Türkiyenin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Eşme köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüsündeki tek toprak parçasıdır.

Kumalar Dağı, Sandıklı'nın doğu sınırını kaplayan, Afyonkarahisar - Sandıklı - Dinar doğrultusunda, başka bir tanımlama ile kuzey-güney yönünde il topraklarını iki büyük havzaya ayırarak uzanan 50 – 60 km uzunluğunda ve 30 – 35 km genişliğinde bir dağ kütlesidir. Göktepe, 2247 metre yükseltisi ile dağın en yüksek zirvesini oluşturur.

Plectrohyla pokomchi, Plectrohyla cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Guatemala'da Sierra de las Minas ve Sierra de Xucaneb yöresinde endemiktir. Subtropikal ve tropikal 1,400-1,900 m yükseklikteki nemli dağ ormanları ve nehirler ana habitatlarıdır. Habitat kaybından dolayı soyu tehlike altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alacadağ (Seydişehir)</span>

Alacadağ, Konya ili güneybatısında, büyük kısmı Seydişehir ilçe sınırlarında bulunan volkanik dağ.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<i>Galanthus elwesii</i> bitki türü

Galanthus elwesii, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir kardelen türüdür.

Osman Bey'in Rüyası veya Osman Gazi'nin Rüyası, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey hakkında anlatılan, devletin kuruluşu ile bağlantılı bir rivayettir. Rivayete göre Osman Bey rüyasında Şeyh Edebali'nin koynundan bir ayın doğup, kendi koynuna girdiğini ve göbeğinden çıkan ağacın bütün dünyayı kapladığını görmüştü.

<i>Pinus nelsonii</i>

Pinus nelsonii, 1 800–3200 m yükseklikte Nuevo León, San Luis Potosí ve Tamaulipas'ta kuzeydoğu Meksika dağlarına özgü bir çam türüdür. Çok benzersiz özelliklere sahiptir ve morfolojik veya genetik olarak diğer çamlarla yakından ilişkili değildir.

<span class="mw-page-title-main">Domogled-Valea Cernei Millî Parkı</span>

Domogled-Valea Cernei Milli Parkı, Romanya'da Caraş-Severin, Gorj ve Mehedinţi illerinin idari topraklarında bulunan bir koruma alanıdıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Galanthus bursanus, Amaryllidaceae familyasından bir bitki türüdür.