İçeriğe atla

Ultrasurf

UltraSurf
Geliştirici(ler)UltraReach[1]
İlk yayınlanma2002
Güncel sürüm21.32
İşletim sistemiAndroid, Microsoft Windows
ErişilebilirlikÇince, İngilizce
Türİnternet sansürünü aşma aracı
LisansÖzel mülk yazılım, freeware
Resmî sitesiultrasurf.us[2]

UltraSurf, UltraReach Internet Corporation tarafından hazırlanmış ücretsiz bir İnternet sansürünü atlatma ürünüdür.[3] Yazılım, bir HTTP vekil sunucusu kullanarak İnternet sansürünü ve güvenlik duvarlarını atlar. Bununla birlikte gizlilik için şifreleme protokolleri kullanır.

Yazılım, aynı anda iki farklı Falun Gong mensubu grubu tarafından geliştirildi, biri 2002 yılında ABD'de göçmen Çinliler tarafından başlatıldı.[3] Yazılım, internet kullanıcılarının Çin'in Büyük Güvenlik Duvarı'nı atlamasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Şu anda dünya çapında 11 milyon kullanıcıya sahiptir. Araç, Wired tarafından "İnternetteki en önemli ifade özgürlüğü araçlarından biri" ve Harvard Üniversitesi tarafından 2007 yılında yapılan bir çalışmada "en iyi performans gösteren" atlatma aracı olarak tanımlandı;[4] Freedom House tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırma dördüncü sırada yer aldı.[5] Açık kaynak topluluğundaki eleştirmenler, George Turner Says, yazılımın kapalı kaynak doğası ve belirsiz tasarım yoluyla iddia edilen güvenlik konusundaki endişelerini dile getirdiler; UltraReach, güvenlik hususları nedeniyle üçüncü taraf uzman incelemesini açık kaynak incelemesine tercih ettikleri anlamına geldiğini söylüyor.

Genel bakış

2001 yılında UltraReach, Çinli muhalifler tarafından Silikon Vadisi'nde kuruldu. Kısa bir süre sonra UltraSurf, Çin'deki internet kullanıcılarının hükûmetin sansür ve izlemesinden kaçmasına izin vermek için tasarlandı.[3] 2011 itibarıyla UltraSurf, dünya çapında on bir milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu bildirdi.[6] Arap Baharı sırasında UltraReach, Tunus'tan gelen trafikte yüzde 700'lük bir artış kaydetti.[6] Benzer trafik artışları, Safran Devrimi sırasında Tibet ve Burma gibi diğer bölgelerdeki huzursuzluk zamanlarında sıklıkla meydana gelmiştir.[3] 2010 yılında Wired dergisi,UltraSurf'u, vatandaşların insani veya insan hakları krizleri sırasında baskı altındaki ülkelerden bilgilere erişmesine ve bu ülkelerdeki bilgileri paylaşmasına olanak tanıyan "İnternetteki en önemli ifade özgürlüğü araçlarından biri" olarak adlandırdı.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "About Ultrasurf and Ultrareach - Internet Freedom, Privacy, and Security". Ultrasurf.us. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2019. 
  2. ^ "Download Ultrasurf". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e "Digital Weapons Help Dissidents Punch Holes in China's Great Firewall". Wired (İngilizce). 18 (11). 1 Kasım 2010. ISSN 1059-1028. 29 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Hal Roberts, Ethan Zuckerman, John Palfrey, '2007 Circumvention Landscape Report' 3 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Berkman Center of Law and Society, Harvard University. 5 March 2009.
  5. ^ “Leaping Over the Firewall: A Review of Censorship Circumvention Tools” 8 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Cormac Callanan, Hein Dries-Ziekenheiner, Alberto Escudero-Pascual, and Robert Guerra, Freedom House, 2011.
  6. ^ a b Anne Applebaum, “Why has the State Department run into a firewall on Internet freedom?” 5 Ocak 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik duvarı</span>

Güvenlik duvarı veya ateş duvarı,, güvenlik duvarı yazılımı, bir kural kümesi temelinde ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliği sistemidir. Birçok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere İnternet trafiğini kontrol altında tutar. IP filtreleme, port filtreleme, Web filtreleme, içerik filtreleme bunlardan birkaçıdır.

Altın Kalkan Projesi, Çin Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen bir sansür ve gözetim projesidir. Proje, Çin Güvenlik Seddi adıyla da anılır. Başlangıç yılı 1998'dir ancak 2003 yılına kadar etkinleştirilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sansürü</span> İnternette nelere erişilebileceğinin, nelerin yayınlanabileceğinin veya nelerin görüntülenebileceğinin kontrol edilmesi veya engellenmesi

İnternet sansürü, internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi ve İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.

Bilgisayar güvenliği'nde, bir DMZ veya sivil bölge ya da dizginleme bölgesi bir kuruluşun dış servislerini içeren ve bu servisleri daha büyük güvensiz bir ağa maruz bırakan fiziksel veya mantıksal bir alt ağdır. Genellikle BT profesyonelleri tarafından DMZ olarak adlandırılır. Bazen de Çevre Ağı olarak adlandırılır. Bir DMZ'nin amacı bir kuruluşun Yerel Alan Ağı (LAN)'a ek bir güvenlik katmanı eklemektir; dışarıdaki bir saldırganın ağın herhangi başka bir bölümünden ziyade yalnızca DMZ içindeki ekipmana erişimi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tor (anonim ağ)</span> Tor Browser (anonim ağ)

Tor, “The Onion Router" sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000'den fazla gönüllü Tor unsurunun oluşturduğu ağ üzerinden kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

Palo Alto Networks, Inc. Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikalı ağ güvenliği şirketidir. Şirketin ana ürünleri; ağ güvenliği, görünürlüğü ve uygulama, kullanıcı ve içerik tanımlamaya dayalı ağ ekinliklerinde taneli kontrolü sağlamak için tasarlanmış gelişmiş güvenlik duvarlarıdır. Palo Alto Networks Cisco, Fortinet, Check Point, Juniper Networks, Cyberoam ve diğerlerine karşı UTM ve ağ güvenliği sektöründe rekabet etmektedir.

İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.

Psiphon, güvenli iletişim ve gizleme teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanan bir İnternet sansürü önleme aracıdır. Psiphon'ın kod temeli, devletlerin internet sansürünü empoze etmek için kullandığı içerik-filtreleme sistemlerini İnternet kullanıcılarının güvenli bir şekilde atlatmasına yardımcı olan sistem ve teknolojiler tasarlayan Psiphon İnc tarafından geliştirilip sürdürülmektedir. Psiphon, özellikle "internet düşmanı" olarak kabul edilen ülkelerdeki kullanıcıları desteklemek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VPN engelleme</span>

VPN engelleme, sanal özel ağ (VPN) sistemleri tarafından kullanılan şifreli tünel protokollerini engellemek için kullanılan bir tekniktir. Genellikle hükûmetler veya büyük şirketler gibi kuruluşlar tarafından, VPN'leri engelleyip güvenlik duvarını aşmayı önleyerek, bilgisayar güvenliği veya internet sansürüne yardımcı bir araç olarak kullanılabilir.

Tayland'da sansür, hükûmet kontrolü altındaki haberlerin sıkı kontrolünü içerir. Buna gazeteci ve aktivistlere yönelik çeşitli taciz ve manipülasyonlar da dahildir. Tayland'da ifade özgürlüğü 1997 yılında garantilenmiş 2007 yılında da devam etmiştir. Sansür mekanizmaları arasında kral hakkındaki eleştirileri susturma, yayın medyası üzerinde doğrudan hükûmet/asker kontrolü ve ekonomik ve siyasi baskı kullanımı yer almaktadır. Kralı eleştirmenin anayasal olarak yasaklanmasına karşın bu suç genel olarak yabancılara ya da direkt olarak hükûmete muhalif olan kişilere yöneltilmektedir. Ayrıca mahkemeler tarafından verilen kararlar eleştirilemez.

<span class="mw-page-title-main">Çin Güvenlik Seddi</span>

Çin Güvenlik Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yurt içinde İnternet'i düzenlemek için uygulanan yasama eylemlerinin ve teknolojilerin birleşimidir. Seddin Çin'deki internet sansüründeki rolü, bazı yabancı web sitelerine erişimi engellemek ve sınır ötesi internet trafiğini yavaşlatmaktır. Çin Güvenlik Seddi, TCP paketlerini anahtar kelimeler veya hassas kelimeler için kontrol ederek çalışır. Anahtar kelimeler veya hassas kelimeler TCP paketlerinde görünürse, erişim engellenir. Bir bağlantı kapatılırsa, aynı makineden yapılacak daha fazla bağlantı Güvenlik Seddi tarafından engellenecektir. Seddin etkisi şunları içerir: yabancı bilgi kaynaklarına erişimin sınırlandırılması, yabancı internet araçlarının engellenmesi ve mobil uygulamalar ve yabancı şirketlerin yerel düzenlemelere uyum sağlamasını zorunlu kılması.

Danimarka'da sansür 1849'dan beri Anayasa tarafından yasaklanmıştır:

§ 77: Herhangi bir kişi, bir mahkemede sorumlu tutulmasına bağlı olarak fikirlerini yazılı ve sözlü olarak yayınlama özgürlüğüne sahiptir. Sansür ve diğer önleyici tedbirler bir daha asla uygulanmayacaktır.

Freegate, Dynamic Internet Technology (DIT) tarafından geliştirilen ve Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Suriye, Vietnam, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık'taki internet kullanıcılarına hükûmet tarafından engellenen web sitelerine erişmesine olanak sağlayan bir yazılım uygulamasıdır. Program, Dynaweb adı verilen bir dizi proxy sunucusundan yararlanır. Bu, kullanıcıların DIT'nin Peer-to-peer (P2P) benzeri proxy ağ sistemini kullanarak web sitelerini engelleyen İnternet güvenlik duvarlarını atlamasına olanak tanır. FreeGate'in anti-sansür yeteneği, 6.33 ve üzeri sürümlerde yeni, benzersiz şifreleme ve sıkıştırma algoritması ile daha da geliştirilmiştir. DIT, Freegate'in 2004'te 200.000 kullanıcısı olduğunu tahmin ediyor DIT'in geliştiricisi ve CEO'su Bill Xia'dır.

GTunnel, Garden Networks tarafından geliştirilen ve trafiği amaçlanan hedefine ulaşmadan önce sunucu grubu boyunca tünelleyen yerel bir HTTP veya SOCKS vekil sunucusu kuran bir Windows uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lantern (yazılım)</span>

Lantern, Çin, İran ve Rusya gibi en aşırı sansür ortamlarının bazılarında çalışan ücretsiz bir internet sansürünü aşma aracıdır. Ağ trafiğini gizleyen ve/veya trafiği sansürcülerin engellemeye isteksiz olduğu protokollerle karıştıran çok çeşitli protokoller ve teknikler kullanır. Ayrıca etki alanı önünü kullanır. Tor gibi bir anonimlik aracı değildir.

GreatFire (GreatFire.org), Çin'in Güvenlik Seddi tarafından sansürlenen web sitelerinin durumunu gözetleyen bir web sitesidir ve Çinli İnternet kullanıcılarının Çin'deki web sitelerinin sansürünü ve web sitelerinin engellemesini atlatmasına yardımcı olur. Associated Press tarafından yapılan bir inceleme sonucunda, web sitesinin Radio Free Asia kapsamındaki Open Technology Fund aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden fon aldığı bulundu.

Ulusal intranet, bir ulus devlet tarafından, küresel İnternet'e ulusal bir ikame olarak kullanılan, sakinlerinin iletişimini kontrol etmek, izlemek ve aynı zamanda dış medyaya erişimlerini kısıtlamak amacıyla sağlanan IP tabanlı bir duvarlı bahçe ağıdır. Ulusal intranete, İslam ülkeleri için helal internet teriminin kullanılması gibi başka isimler de verilmiştir.

OpenNet Girişimi (ONI), amacı ulusların internet filtreleme ve gözetim uygulamalarını izlemek ve raporlamak olan ortak bir projeydi. Projede, hükûmet tarafından yürütülen internet filtreleme programlarının kapsamını ve niteliğini belirlemek için bir takım teknik araçların yanı sıra uluslararası bir araştırmacı ağı da kullanılmıştı. Katılımcı akademik kurumlar arasında Toronto Üniversitesi Munk Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ndeki Vatandaş Laboratuvarı; Harvard Hukuk Fakültesi'ndeki Berkman İnternet ve Toplum Merkezi; Oxford Üniversitesi'ndeki Oxford İnternet Enstitüsü (OII) ve Cambridge Üniversitesi'nde Cambridge Güvenlik Programı'ndaki Gelişmiş Ağ Araştırma Grubu'ndan görevi devralan SecDev Grubu bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Splinternet</span>

Splinternet, internetin teknoloji, ticaret, politika, milliyetçilik, din ve farklı ulusal çıkarlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle parçalanması ve bölünmesi olarak tanımlanır. 2010 yılında haftalık Economist dergisi "Etkin güçler interneti balkanlaştırma tehdidinde bulunuyor" diye yazmıştı ve bu durumun yakında coğrafi ve ticari sınırlara göre parçalanabileceğini savunuyordu. Çin hükûmeti siyasi nedenlerden ötürü " Büyük Güvenlik Duvarını inşa etti ve Rusya kendisini İnternet'in geri kalanından ayırmasına ve yalıtmasına olanak sağlayan Egemen İnternet Yasasını yürürlüğe koyarken ABD ve ABD gibi diğer ülkeler de Avustralya, çocuk pornografisini ve silah yapımı talimatlarını engellemek için benzer bir güvenlik duvarı oluşturma planlarını tartıştı.