
Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

İsveç, resmî adıyla İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

Mehmet Güner Kaplan, Türk kökenli İsveçli siyasetçi. 2014-2016 yılları arasında İskan ve Kentsel Gelişim Bakanı olarak görev yaptı. İsveç Yeşiller Partisi üyesidir.

Korsan parti, farklı ülkelerde siyasi partiler tarafından kabul edilen bir etikettir. Korsan partiler sivil hakları, telif ve patent yasalarında reformu, bilginin serbest paylaşımını, bilgiye erişim özgürlüğünü ve şeffaflığı desteklemektedir.

İsveç Sosyal Demokrat Partisi, resmî adıyla İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi veya yaygın olarak kullanılan adıyla Sosyal Demokratlar, İsveç'te 1889'da kurulmuş, sosyal demokrat bir siyasi partidir. İsveç'in en eski ve güncel üye sayısı olarak en büyük siyasî partisidir.

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

Anna Cecilia Malmström, daha önce, Barroso Komisyonu'nda Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden sorumlu üyesi olarak hizmet veren, 2014 yılından bu yana Ticaretten Sorumlu Avrupa Komiseri olarak görev alan İsveçli bir politikacı. Komiser olarak görevinden önce 1999-2006 yılları arası Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı. İsveç Avrupa Birliği İşleri Bakanı (2006-2010) olarak da görev yapmıştır. Malmström Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakının bir parçası olan Liberal Halk Partisi üyesidir.

Jack Straw İngiliz siyasetçi.

Hjalmar Branting İsveçli devlet adamı ve Sosyal demokrasinin öncülerinden. 1921 yılında Norveçli diplomat Christian Lous Lange ile Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmaya hak kazanmıştır. Üç kez başbakanlık yapmıştır.

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Anna Zaborska, Hristiyan Demokratik Hareketi siyasi partisine üye olan Slovak siyasetçisidir. Slovakya'nın Bojnice şehrinde yaşıyor. 2004 yılından beri Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa Halk Partisi grubunun milletvekili olarak faaliyet göstermektedir. Pan-Avrupalı Avrupa Halk Partisine bağlı olan Avrupa Halk Partisi grubu, Avrupa Parlamentosu'nun yedi partisinden en büyüğüdür.

Riksdag, İsveç'in yasama organı. 1971'den beri tek meclisli bir yapısı olan parlamento 349 üyeden oluşur, nispi temsil sistemi ile 4 yıllığına seçilir.

Tage Fritiof Erlander, İsveçli siyasetçi. İsveç'te 1946 ile 1969 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Gösta Ingvar Carlsson, İki kez İsveç Başbakanı olarak görev yapan İsveçli bir siyasetçi. İlk olarak 1986-1991 yılları arasında ve yine 1994-1996 yılları arasında görev yapmıştır. 1986-1996 yılları arasında İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin lideriydi. İsveç'i Avrupa Birliği'ne yönlendirmesi ile bilinir.

İsveç başbakanı, İsveç'in hükûmet başkanıdır. Makam 1876 yılında kurulmuş olup bu tarihten İsveç'te kraldan ayrı bir hükûmet başkanına sahip değildi.

1876'da başbakanlık makamının oluşturulmasından önce İsveç'te, geleneksel olarak tüm yürütme yetkisini elinde bulunduran devlet başkanı olan monark'tan farklı bir hükûmet başkanı yoktu. Asırlık Riksdag of the Estates'in yerini alan 1866 tarihli iki meclisli Riksdag'ın mimarı Louis De Geer, 1876'da İsveç'in ilk başbakanı oldu. 2022 itibarıyla, İsveç başbakanı Ilımlı Birlik Partisi lideri Ulf Kristersson'dur. Aşağıdaki liste, 1876'dan bu yana İsveç başbakanlarının her birinin görev süreleri hakkında istatistikler içermektedir.

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

Lotta Johnsson Fornarve Sol Parti'nin İsveçli bir politikacısıdır. 2014'ten bu yana İsveç parlamentosu Riksdag'ın bir üyesidir. Bundan önce Linköping Belediyesi ve Oxelösund Belediyesi belediye meclislerine üye oldu. Eylül 2018'den beri Riksdag'ın İkinci Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. 2015 yılından 2019 yılında kadar da Avrupa Birleşik Solu'nda üye olarak görev yapmıştır.

Ulf Hjalmar Ed Kristersson, İsveçli politikacı ve mevcut İsveç başbakanı. 2017'dan beri Ilımlı Birlik Partisi Lideri olarak görev yapmaktadır. 2014'ten beri Södermanland bölgesinden Riksdag üyesidir ve daha önce 1991'den 2000'e kadar Stockholm bölgesini temsil etmiştir. Daha önce 2010'dan 2014'e kadar Sosyal Güvenlik Bakanı ve 1988'den 1992'ye kadar Ilımlı Gençlik Birliği Başkanı olarak görev yaptı.