İçeriğe atla

Ulrich Schmidl

Levinus Hulsius'un yaptığı Ulrich Schmidl gravürü, 1599

Ulrich Schmidl veya Schmidl (1514, Straubing - 1579, Regensburg), Alman bir Landsknecht, konkistador, kâşif, tarihçi ve meclis üyesi. Schmidl, Hans Staden'in yanı sıra Yeni Dünya'daki seyahat deneyimlerini yazan birkaç Landsknecht'ten biriydi.

Biyografi

Schmidl zengin bir tüccarın oğluydu ve iyi bir eğitim almıştı. Askerlik hizmetine girdi ve 1534'te Pedro de Mendoza komutasında bir Landsknecht olarak bugünkü Arjantin'e (Río de la Plata) düzenlenen bir seferde yer aldı. Ayrıca Juan de Ayolas'a erzak arayışındaki ilk yolculuğunda eşlik etti ve daha sonra Paraguay Nehri'ndeki seferinde Ayolas'la birlikte gitti ve Puerto la Candelaria'daki gemilerden sorumlu olan Domingo Irala'ya bırakılan askerlerden biriydi (modern Fuerte Olimpo). Nisan 1544'te Cabeza de Vaca azledildiğinde Schmidel, yeni vali olan Irala'yı destekledi, 1546'da And Dağları'nın eteklerine kadar Peru'ya yaptığı seferde ona eşlik etti ve burada Nuño de Chaves ile birlikte Başkan La Gasca'ya gönderildi. 1550'deki son talihsiz seferinde Irala'ya eşlik etti.[1]

Buenos Aires'in kurucusu oldu. Yolculuğu, Río Paraná ve Río Paraguay'dan geçerek onu Asunción'un kurulmasına yardım ettiği bugünkü Paraguay'a götürdü. Oradan Gran Chaco'ya çeşitli seferlere çıktı ve bu seferler onu güneydoğu Bolivya'ya götürdü.

Vera historia'dan bir illüstrasyon, 1599

1552'de, mirasçısı olduğu ağabeyinin öldüğünü öğrenen Schmidl, terhis oldu. Sevilla'da, Irala'dan gelen ve keşiflerinin raporunu içeren mektupları Hint Adaları konseyine sundu ve 1554'ün sonlarına doğru daha sonra ikamet edeceği Straubing'e geldi. Gezintileri sırasında bir günlük tutmuş ve maceralarının bir anlatımını Wahre Geschichte einer merkwürdigen Reise, gemacht durch Ulrich Schmidel von Straubingen, in America oder der Neuen Welt, von 1534 bis 1554, wo man findet alle seine Leiden in 19 Jahren, und die Beschreibung der Länder und merkwürdigen Völker die er gesehen, von ihm selbst geschrieben (Straubingenli Ulrich Schmidel'in 1534'ten 1554'e kadar Amerika'da veya Yeni Dünya'da yaptığı dikkate değer bir yolculuğun gerçek hikayesi; burada 19 yıllık tüm sıkıntıları ve gördüğü toprakların ve kayda değer halkların tanımı, kendisi tarafından anlatılmıştır; Frankfort, 1557) başlığı altında yazmıştı, bunun Latince versiyonu 1599'da Vera historia olarak Nürnberg'de yayınlanmıştır. Henri Ternaux-Compans, Voyages, Relations et Mémoires Originaux pour servir à l'histoire de la découverte de l'Amérique, recueil de document sur la Floride (20 cilt, 1837–1841) başlığıyla çevirisini yayınladı ve Andrés González de Barcia Historiadores primitivos de Indias adlı eseriyle bu çalışmayı çevirdi. Schmidel böylece Arjantin'in ilk tarihçisi oldu.[1]

Almanca dilindeki anlatımlarının çoğu, 1540 ile 1545 yılları arasında Río de la Plata Valiliği'nin adelantado'su olan Álvar Núñez Cabeza de Vaca'nın İspanyolca yazdığı bir anlatımla örtüşmektedir. Biri bir Alman paralı askerine, diğeri bir İspanyol asilzadesine ait olan anlatılar, bakış açılarında keskin farklılıklar sunuyor.[2] :35–40

Anlatısı, bir yüzyıl sonra yok olan birçok Yerli Amerikan ulusunun adlarını, alışkanlıklarını ve yaşam biçimlerini anlatıyor.[1] Belki de anlatılarının en ilgi çekici yeri, yamyamlığı yalnızca bazı Güney Amerika kabilelerine değil, aynı zamanda sert iklimde hayatta kalmaya uygun olmayan ve açlıktan kurtulmak için birbirlerini yiyen çaresiz konkistadorlara de atfeden kısımlardır. Özellikle dikkate değer bir anlatım, asılan İspanyolların yurttaşları tarafından parçalara ayrıldığını ve yendiğini belirtiyor.[2] :37

Birkaç parça ganimetle Straubing'e döndükten sonra ölen kardeşinin servetini miras aldı ve meclis üyesi oldu. Dini çekişmeler nedeniyle Straubing'i terk etmek zorunda kaldı ve 1562'de Regensburg'a gitti ve burada 1579 dolaylarında öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b c [1] 31 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.public domain This article incorporates text from a publication now in the public domain: Wilson, J. G.; Fiske, J., (Ed.) (1891). Appletons' Cyclopædia of American Biography. New York: D. Appleton. 
  2. ^ a b Tucker, Gene Rhea (2011). "The Discovery of Germany in America: Hans Staden, Ulrich Schmidel, and the Construction of a German Identity". Traversea: Journal of Transatlantic History. 1: 26-45. CiteSeerX dead $2 |citeseerx= değerini kontrol edin (yardım). 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2013. 

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">I. Süleyman</span> 10. Osmanlı padişahı (1520–1566)

I. Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir. Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Süleyman böylece imparatorluğun hem en uzun süre hüküm süren hem en çok sefere çıkan hem de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika</span> Orta Amerikada yer alan ülke

Kosta Rika, resmî adıyla Kosta Rika Cumhuriyeti, bir Orta Amerika ülkesidir. Kosta Rika adı İspanyolcada zengin sahil anlamına gelmektedir. Kuzeyde Nikaragua, güneydoğuda Panama ile komşudur. Batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi vardır. Büyük Okyanus'taki toprağı Cocos Adası Ulusal Parkı dolayısı ile Güney Amerika ülkesi Ekvador'a komşu sayılmaktadır. Ayrıca Kosta Rika, ordusu bulunmayan az sayıdaki ülkelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Buenaventura Durruti</span> İspanya İç Savaşında öldürülen İspanyol anarşist

Buenaventura Durruti Dumange, devrimci ve sendikalist İspanyol anarşist.

<span class="mw-page-title-main">İşaret dili</span> anlamı iletmek için el ile iletişimi ve beden dilini kullanan dil

İşaret dilleri anlamı karşı tarafa iletmek için görsel kanalı kullanan dillere verilen addır. El işaretlerinin (manual) yanında el dışı işaretler (non-manual) ile ifade edilirler. İşaret dilleri kendilerine ait kelime dağarcığı ve dilbilgisel yapısı olan doğal dillerdir. Evrensel olmamakla beraber, işaret dilleri arasında çarpıcı benzerlikler de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pedro de Valdivia</span> İspanyol konkistador ve Şilinin ilk valisi

Pedro de Valdivia, İspanyol konkistador ve Şili'nin ilk valisi. Valdivia, Santiago, Concepción şehirleri başta olmak üzere, bölgedeki birçok şehrin kurucusudur.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Condor Planı</span> 1970li yıllarda Latin Amerikadaki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon

Condor Planı veya Condor Operasyonu, 1970'li yıllarda Latin Amerika'daki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon. Bill Clinton döneminde (2000) açıklanan belgeler sonucunda CIA desteği daha açık biçimde ortaya konmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Loyolalı İgnatius</span>

Loyola'lı İgnatius, Bask İspanyol asıllı katolik din adamı ve mistiktir; Cizvitler tarikatının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Domingo Faustino Sarmiento</span> Arjantinli siyasetçi (1811-1888)

Domingo Faustino Sarmiento, Arjantinli aktivist, entelektüel, yazar, devlet adamı ve Arjantin'in altıncı devlet başkanı. Yazıları, gazetecilikten otobiyografiye, siyaset felsefesine ve tarihçiliğe kadar çok çeşitli tür ve konuyu kapsamıştır. On dokuzuncu yüzyıl Arjantininde büyük etkisi olan 1837 Kuşağı olarak bilinen bir grup entelektüel grubunun üyesiydi. Eğitim konularıyla özellikle ilgilendi ve aynı zamanda bölgenin edebiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Philippa (Hainault)</span>

Hainault'lu Philippa, Kral III. Edward’ın eşi ve siyasi danışmanı olarak İngiltere Kraliçesi idi. Kocası Yüz Yıl Savaşı nedeniyle ülkeden uzakta olunca naibi olarak ülkeyi yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Aimé Bonpland</span> Fransız kaşif (1773 – 1858)

Aimé Jacques Alexandre Bonpland, 1799'dan 1804'e kadar Latin Amerika'da Alexander von Humboldt ile birlikte seyahat eden bir Fransız kaşif ve botanikçidir. Seferlerinin bilimsel sonuçlarının ciltler dolusu yazarlarından biri oldu.

Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

<span class="mw-page-title-main">Otto Brunfels</span>

Otto Brunfels, bir Alman ilahiyatçı ve botanikçiydi. Carl von Linné onu "Botaniğin Babaları"ndan biri olarak göstemiştir.

Kuzey Amerika'nın Avrupalı denizciler ve coğrafyacılar tarafından keşfedilmesi, büyük Avrupa güçlerinin ekonomik, dini ve askeri genişleme amacıyla kıtayı haritalandırma ve keşfetme çabasıydı. Bu keşfin savaşçı ve hızlı doğası, komşu Avrupa ülkelerinin hiçbir ülkenin Amerika'dan yeterli zenginlik ve güç elde etmemesini ve Avrupa kıtasında askeri açıdan dengeleri bozmasını sağlamak için bir dizi karşı eylemin sonucudur. 15. yüzyılın sonlarından 17. yüzyılın başlarına kadar sürdü ve esas olarak İspanya, İngiltere, Fransa ve Portekiz tarafından finanse edilen keşiflerden oluşuyordu. Ayrıca Amerika'nın Avrupa tarafından sömürgeleştirilmesi için Amerikan kolonileri maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">Rioplatense İspanyolcası</span>

Rioplatense İspanyolcası, İspanyolcanın Rio de la Plata Havzası'nda ve çevresinde ortaya çıkan ve günümüzde Arjantin ve Uruguay'ın çoğunda konuşulan bir lehçesidir. Hem konuşmada hem de yazmada voseoyu kullanan en belirgin lehçedir. Rioplatense'nin birçok özelliği, Güney ve Doğu Bolivya ile Paraguay'da konuşulan çeşitlerle de paylaşılır. Bu lehçe, bölgedeki tarihsel olarak önemli İtalyan göçü nedeniyle İtalyan dillerinden etkilenmiştir ve bu nedenle birkaç İtalyan ödünç kelimesi vardır ve genellikle Güney İtalya'nın Napoliceye benzeyen bir tonlamayla konuşulur.