İçeriğe atla

Ulmus wallichiana

Ulmus wallichiana
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Rosales
Familya:Ulmaceae
Cins:Ulmus
Tür: U. wallichiana
İkili adlandırma
Ulmus wallichiana
Planch., Ann. Sci. Nat., Bot., sér. 3, 10: 277 (1848).

Ulmus wallichiana, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

Coğrafi dağılım bilgileri

Bulunduğu yerler: Afganistan, Nepal, Pakistan, Batı Himalaya (Jammu-Kashmir).[1]

Nüfus bilgiler

Sadece erişilemeyen alanlarda ve korunan alanlarda büyüyen ağaçlar hayatta kaldı.[2]

Habitat ve Ekoloji bilgileri

Ulmus wallichiana 1800 ila 3000 metre yükseklikte geniş yapraklı, nemli dağ geçitlerinde, ılıman ve düşük ılıman ormanlarda ve çoğunlukla Celtis tetrandra, Juglans regia, Hippophae salicifolia ve Betula alnoides ile bulunur.[3][4]

Tehdit bilgiler

Çiftlik hayvanları için yüksek kaliteli yem sağlar ve genellikle aşırı derecede kullanılır. Ağaç bir kez ciddi biçimde yontulduktan sonra, ortaya çıkan baltalık filizleri çiçek üretmediği için artık çoğalamaz.[2]

Kullanımı

İç kabuktan güçlü bir lif elde edilir. Kibrit ve sandaletlerde kullanılır.[5][6] Genç sürgünler güçlü halatlar yapmak için kullanılır.[7] Yakılan dalların küllerinden boya elde edilir. Ahşap oldukça sert, biraz kokulu, ince taneli, iyi cila alır. Mobilya için kullanılır.[5][8]

Çoğaltma

Tohum olgunlaşır olgunlaşmaz soğuk bir yastığa ekilirse, genellikle birkaç gün içinde filizlenir.[9] Depolanan tohum çok iyi çimlenmez ve erken ilkbaharda ekilmelidir.[9] Tohum ayrıca 'yeşil' (tamamen geliştiğinde ancak ağaçta kurumadan önce) hasat edilebilir ve hemen soğuk bir yastığa ekilebilir. Çok hızlı bir şekilde filizlenir ve büyüme mevsiminin sonunda daha büyük bir bitki haline gelir.[10] Elle alınabilecek kadar büyük olduklarında, fideleri tek tek saksılara dikilir ve ilk kışları için serada büyütülür. Beklenen son donlardan sonra, ilkbahar sonlarında veya yaz başlarında kalıcı yerlerine dikilir. Bitkiler, bir kök oluşturduklarından ve daha sonra kötü hareket edeceklerinden, fidanlık yatağında iki yıldan fazla büyümesine izin verilmemelidir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Ulmus wallichiana Planch. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 25 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021. 
  2. ^ a b World Conservation Monitoring Centre. 1998. Ulmus wallichiana. The IUCN Red List of Threatened Species 1998: e.T30410A9545816. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.1998.RLTS.T30410A9545816.en.
  3. ^ Singh, S. K. & Rawat, G.S. 1999. Floral diversity and vegetation structure in great Himalayan national park, western Himalaya. Thesis Wildlife Institute of India.
  4. ^ Haq, F. 2012. Critically endangered flora and fauna of District Battagram Pakistan. Advances in Life Sciences, 2(4), 118-123.
  5. ^ a b Gamble. J.S.A 1972. Manual of Indian Timbers. Bishen Singh Mahendra Pal Singh
  6. ^ Gupta. B.L. 1945. Forest Flora of Chakrata, Dehra Dun and Saharanpur. Forest Research Institute Press
  7. ^ Singh. Dr. G. and Kachroo 1976. Prof. Dr. P. Forest Flora of Srinagar. Bishen Singh Mahendra Pal Singh.
  8. ^ Gupta. B. L. Forest Flora of Chakrata, Dehra Dun and Saharanpur 1945. Forest Research Institute Press
  9. ^ a b c Huxley. A. 1992. The New RHS Dictionary of Gardening. 1992. MacMillan Press. ISBN 0-333-47494-5
  10. ^ McMillan-Browse. P. Hardy 1985. Woody Plants from Seed. Grower Books. ISBN 0-901361-21-6

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çam</span>

Çam, Pinaceae (çamgiller) familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu kestanesi</span> bitki türü

Anadolu kestanesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

<span class="mw-page-title-main">Dut</span> bitki cinsi

Dut olarak yaygın olarak bilinen Moraceae familyasındaki çiçekli bitki'lerin bir cinsi olan Morus çeşitli yaprak döken ağaç türlerinden oluşur ve dünyanın birçok ılıman bölgesinde yabani olarak yetişir ve ekimi yapılır.

<i>Zakkum</i> Zakkum apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe,kırmızı,sarı ve krem renklerde çiçek açan 2-5 m yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen zehirli bir bitki

Zakkum, Nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Halen Nerium cinsinde sınıflandırılan yalnızca türler, dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideaeye aittir. O kadar yaygın bir şekilde yetiştirilir ki, genellikle Akdeniz Havzası ile ilişkilendirilmesine rağmen, kesin bir menşe bölgesi tanımlanmamıştır. Zakkum Arapça kökenli bir kelimedir, bitkinin Türkçe adı Ağarcık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Meyve</span> çiğ halde yenilebilir gıda

Botanikte meyve çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akşamsefası</span>

Akşamsefası, akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Keçiboynuzu</span> bitki türü

Keçiboynuzu veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.

<i>Salix caprea</i> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Salix caprea, Salicaceae (söğütgiller) familyasından 5–15 m'ye kadar boylanabilen ağaç, ağaççık veya çalı formunda olan bir söğüt türü. Kışın yaprağını döken İki evcikli süs ve orman ağaçlarıdır. İsmini erken baharda açan yapraklarla beslenen keçilerden alır. Erkenden çiçek açarak ürettiği polen ve nektarla çok sayıda arı ve böceği kendine çeker. 266 böcek türüne ev sahipliği yapar.

<i>Fraxinus angustifolia</i>

Fraxinus angustifolia, Oleaceae (zeytingiller) familyasından anavatanı Orta ve Güney Avrupa ile Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya olan bir dişbudak türü.

<span class="mw-page-title-main">Carpinus orientalis</span> huşgiller (Betulaceae) familyasından gürgen

Doğu gürgeni, huşgiller (Betulaceae) familyasından anavatanı Kuzey İran ile Güneydoğu Avrupa olan bir gürgen türü.

<span class="mw-page-title-main">Carpinus betulus</span>

Adi gürgen, huşgiller (Betulaceae) familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü.

<span class="mw-page-title-main">Gövde (botanik)</span> damarlı bir bitkinin yapısal ekseni

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:

<i>Carya illinoinensis</i> Bitki türü

Carya illinoinensis, Amerika kökenli bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar</span>

Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar, geniş yapraklı ağaç ekolojik bölgeleri ve kozalaklı ve geniş yapraklı ağaç karma iğne yapraklı orman ekolojik bölgeleri ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından tanımlanan ılıman iklim karasal habitat türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük yapraklı ıhlamur</span> bitki türü

Küçük yapraklı ıhlamur, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

<i>Ulmus glabra</i> bitki türü

Ulmus glabra, İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır. Ayrıca İran'da da yetişir. Büyük ve yaprak döken bir ağaç olan ulmus glabra; esasen 1.500 m'ye kadar olan yüksekliklerde büyüyen, nemli toprakları ve yüksek nemli yerleri tercih eden bir dağ karaağacı türüdür. Ağaç İskandinavya'da salt ormanlar oluşturabilir ve Norveç'te Beiarn'da 67° K enlemine kadar kuzeyde bulunur.

<i>Ulmus villosa</i>

Ulmus villosa, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Ulmus laevis</i> bitki türü

Ulmus laevis, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından doğal dağılımı Avrupa, Batı Sibirya ve Kuzeybatı Türkiye olan bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz hardal</span>

Beyaz hardal, Brassicaceae familyasına ait bir yıllık bitkidir. Bazen Brassica alba veya B. hirta olarak da adlandırılır. Tohumları için yetiştirilir ve hardal sosu yapmakta, yem bitkisi olarak veya yeşil gübre olarak kullanılır. Menşei Akdeniz bölgesi olduğu düşünülse de günümüzde dünya çapında yaygındır.