NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.
Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.
Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01.56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.
Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.
Kalpana Chawla Hint asıllı Amerikan astronot. Uzaya çıkan Hint asıllı ilk kadındır.
John Herschel Glenn Jr., Amerikalı havacı, mühendis, astronot ve Ohio'dan ABD Senatörüydü. 1959 yılında NASA tarafından Mercury Projesi uzay aracını uçurmak için seçilen askerî test pilotlarının oluşturduğu Merkür yedilisi'nin üyelerinden birisiydi.
Creole Katherine Johnson, Amerikalı kadın astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçi. Bir NASA çalışanı olarak yörünge mekaniği hesaplamaları, ilk ve sonraki ABD mürettebatlı uzay uçuşlarının başarısı için kritik öneme sahip Amerikalı bir matematikçiydi. NASA ve selefindeki 33 yıllık kariyeri boyunca, karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmakla ün kazandı ve görevleri yerine getirmek için bilgisayar kullanımına öncülük etti. Uzay ajansı, "NASA bilim insanı olarak çalışan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olarak tarihsel rolüne" dikkat çekti.
Thomas Arthur Reiter emekli bir Avrupalı astronottur ve Alman Hava Kuvvetleri'nde Tuğgeneral olup şu anda Avrupa Uzay Ajansı'nda ESA Kurumlar Arası Koordinatör ve Genel Müdür Danışmanı olarak çalışmaktadır (ESA). Uzayda toplam süre bakımından en iyi 25 astronottan biriydi. Eşi ve iki oğluyla birlikte Aşağı Saksonya'da Oldenburg yakınlarında yaşıyor.
Axiom Mission 3, Axiom Space tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na düzenlenen ve SpaceX tarafından sağlanan Crew Dragon Freedom uzay aracının kullanıldığı üçüncü uzay görevidir. Uçuş, 18 Ocak 2024 21:49 UTC tarihinde Falcon 9 Block 5 roketinin fırlatılmasıyla başladı. Yaklaşık 37 saat süren yolculuğun ardından astronotları taşıyan Crew Dragon uzay aracı 20 Ocak 2024 TSİ 13:42'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi. Astronotlar, 14 gün süren görev süresince çeşitli deneyler gerçekleştirdiler. Hava koşullarının müsait olmaması nedeniyle mürettebatın Dünya'ya dönüşü 3 defa ertelendi. Crew Dragon uzay aracı, 7 Şubat 2024 TSİ 17:20'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı. Yaklaşık 2 gün süren yolculuk, kapsülün 9 Şubat 2024 TSİ 16:30'da Atlas Okyanusu'na inmesiyle birlikte sona erdi.
Samantha Cristoforetti İtalyan Avrupa Uzay Ajansı astronotu, eski İtalyan Hava Kuvvetleri pilotu ve mühendisidir. Avrupalı bir astronotun yaptığı en uzun kesintisiz uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor. 2017'de Peggy Whitson, sonra da Christina Koch tarafından kırılıncaya kadar bir kadın tarafından yapılan en uzun tek uzay uçuşu rekorunu da elinde tutuyordu. Whitson, Haziran 2017'de,ve daha sonra Aynı zamanda uzaya çıkan ilk İtalyan kadındır. Eylül 2022'de ISS Expedition 68'in komutasını devraldı.
Takao Doi, Japon mühendis ve astronot. Doi, iki NASA Uzay Mekiği görevinde yer aldı.
Sōichi Noguchi, Japon mühendis ve astronot.
Wubbo Ockels, Hollandalı fizikçi ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astronotu olup 1985 yılında STS-61-A görevi ile yük taşıma uzmanı olarak uzaya çıkan ilk Hollanda vatandaşı oldu. Daha sonra Delft Teknik Üniversitesi'nde havacılık ve uzay mühendisliği profesörü oldu.
Marc Garneau, Kanadalı asker, siyasetçi ve astronot. Kanada Kraliyet Donanması subayı olarak STS-41-G Uzay Mekiği görevine çıktığında uzaya çıkan ilk Kanada vatandaşı oldu.
Calude Nicollier, İsviçreli askerî pilot ve astronot. Uzaya çıkan ilk İsviçre vatandaşı ve Amerikalı olmayan ilk tam NASA astronotu olup aynı zamanda uzay yürüyüşü yapan ilk ESA astronotudur.
Dirk Frimout, Belçikalı astrofizikçi, mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astrofizikçisi olup STS-46 yük uzmanı olarak uzaya çıkan ilk Belçika vatandaşıdır.
Arne Christer Fuglesang, İsveçli fizikçi ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astromotu olarak iki Uzay Mekiği görevine ve beş uzay yürüyüşüne katılmış olup uzaya çıkan ilk İsveç vatandaşı, ilk Kuzey Avrupalı kişi ve Amerika Birleşik Devletleri veya Rusya uzay programları dışında üçten fazla uzay yürüyüşüne katılan ilk kişidir.
Andreas Enevold "Andy" Mogensen, Danimarkalı mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astronotu olup uzaya çıkan ilk Danimarka vatandaşıdır.
STS-9, 1983'te Space Shuttle programı kapsamında Amerikan mürettebatının Dünya yörüngesine yaptığı bir görevdi. Soyuz STS-9, John Young, Brewster H. Shaw, Robert A. Parker, Owen Garriott, Byron K. Lichtenberg ile uzaya çıkan ilk Batı Alman vatandaşı olan Ulf Merbold'u uzaya taşıdı. Ayrıca ilk Spacelab laboratuvar modülünü de yörüngeye taşıdı.