İçeriğe atla

Ulangom

Ulangom
Улаангом
Şehir
Şehir merkezi
Moğolistan üzerinde Ulangom
Ulangom
Ulangom
Ulangom'un Moğolistan'daki konumu
Ülke Moğolistan
İlUvs
Nüfus
 (2008)
 • Toplam22.300
Zaman dilimiUTC+07.00 (UTC+7)

Ulangom (MoğolcaУлаангом; Kızıl Vadi, Oyratça: Уланһом), Moğolistan'ın Uvs Aymağı'nın merkezi olan şehirdir. Şehir Harhira Dağı'nın yamaçlarında Ubsa Gölü'nün 26 km güneybatısında eteklerinde ve Rusya sınırının 120 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 22,300'dür.[1] Şehre Ulangom Havalimanı hizmet vermektedir.

Açıklama

2016 nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 30,688'dir. Uvs Aymağı'nın yüzde 37.8'i bu şehirde yaşamaktadır. Çandmani (Чандмань) ve Ulyasni Hev (Улиасны Хэв) olmak üzere iki banliyöye bölünmüştür.

Rusya Federasyonu'nda yer alan Tuva Cumhuriyeti'nin bir konsolosluğu şehirde yer alır. Aynı şekilde Uvs Aymağı'nın bir temsilciliği de Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'da bulunmaktadır.

Tarihi

Ulangom'un 1686 yılında kurulduğu düşünülmektedir. Tarihi kanıtlara göre 17. yüzyılın sonlarında şehrin çevresinde buğday tarlaları bulunmaktaydı.[2]

İklim

Ulangom uzun, kuru ve oldukça soğuk kışlara ev sahipliği yapan soğuk kurak bir iklime sahiptir (Köppen BWk). Oldukça kurak bir kent olan Ulangom yılda ortalama sadece 130 milimetre yağış almaktadır. Siberya Yükseği adıyla bilinen dev kuru ve soğuk hava dalgasının merkezine yakın ve derin bir vadide yer alması hasebiyle 13.0 °C'ye varan sıcaklık terselmesi yaşar. Yani Ulangom, zaman zaman etrafında yer alan dağların yamaçları ve zirvelerinde 13.0 °C daha soğuk olur. Bu da alçak zeminde bulunmasına rağmen bu şehri Moğolistan'daki en soğuk yerlerden biri yapar. Şehirdeki sıcaklık kışın −45 °C'ye kadar düştüğü gibi yazın 35 °C civarına çıkabilmektedir.

Kültür

Şehirde komünist dönemden kalma anıtlar bulunmaktadır. Uvs Aymağı'nda dünyaya gelen ve ülkeyi 40 yıldan uzun süre yöneten Yumjaagiin Tsedenbal'in heykeli Hükûmet Sarayı'nın hemen önünde yer alır. Kent ayrıca bir üniversitenin şubesiyle meslekî okula ve beş adet orta okul ve liseye ev sahipliği yapmaktadır.

Önemli insanlar

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Uvs Aimag Statistical Office.2008 Annual Report". 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 
  2. ^ Haines, R Spencer (2016). The Physical Remains of the Zunghar Legacy in Central Eurasia: Some Notes from the Field. The Australian National University. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki rüzgârlar</span>

Türkiye'de esen başlıca rüzgârlar iki gruba ayrılabilir;

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Cumhuriyeti</span> Rusya Federasyonu’nda Güney Sibiryada özerk bir Türk cumhuriyeti

Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti ; Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır. Tıva Cumhuriyeti olarak da Türkiye Türkçesinde kullanımı vardır. Moğolistan'a komşu olan cumhuriyetin yüzölçümü 170.500 km²'dir. Nüfusu 313.612 kişidir. Konumu ise kuzeyinde Rusya Federasyonuna bağlı Krasnoyarsk Krayı, kuzeybatısında Hakas Özerk Cumhuriyeti, batısında Altay Özerk Cumhuriyeti, güneyinde Moğolistan, doğusunda Buryatya çevrelemiştir. Çevresindeki ülkelere göre Türk nüfusunun en yoğun olduğu Güney Sibirya ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hakasya</span> Sibirya bölgesinde Rusyaya bağlı özerk cumhuriyet

Hakas Cumhuriyeti veya Hakasya Rusya Federasyonu'na bağlı Türk soylu Hakas Türklerinden adını alan özerk bir cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl (şehir)</span>

Kızıl. Rusya’da, Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti. Kızıl, pek çok Türki dilde ve Ana-Türki dilinde olduğu gibi Tuvaca'da da “kırmızı” anlamına gelir. Kentin nüfusu: 104.105 (2002) iken 110.000 (2010) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Albuquerque</span> New Mexico eyaletinin en büyük şehri

Albuquerque, ABD'nin New Mexico eyaletinin en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ubsa Gölü</span>

Ubsa Gölü, Uvs Gölü, büyük bir bölümü Moğolistan'da küçük bir kısmı ise Rusya'ya bağlı Tuva Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan yüksek tuz oranına sahip bir kapalı havza gölüdür. 3.350 kilometrekarelik yüzölçümüyle Moğolistan'ın en büyük gölü olma özelliğini taşıyan göl, deniz seviyesinden 759 metre yükseklikte bulunur. Gölün kuzeydoğu ucu Moğolistan sınırlarını aşarak, Rusya Federasyonu'na dâhil olan Tuva Cumhuriyeti topraklarına girer. Çevresindeki en büyük yerleşim birimi Ulaangom kentidir. Çok sığ ve tuzlu olan bu gölün suyu binyıllar önce bölgeyi kaplayan bir tuzlu denizin kalıntılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk</span>

Yakutsk, Rusya'nın uzak doğusundaki Yakutistan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıg-Sep</span>

Sarıg-Sep Tuva Türkçesi: Сары́г-Сеп — köyü, Tuva Cumhuriyeti'nin Kaa-Hem İlinin merkezi olan köy ve sumdur. Büyük Yenisey veya Kaa-Hem akarsuyu boyunca bulunur. Nüfusu yaklaşık 6.000 kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Möngün-Tayga (il)</span>

Möngün Tayga İli — Tuva Cumhuriyetinde belediye. Bölgenin idari merkezi — Mugur-Aksı.

<span class="mw-page-title-main">Baotou</span> Çinin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bulunan bir il düzeyi şehir

Baotou, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehrin Moğolca adı "geyikli yer" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 27,768 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,650.364'tür.

<span class="mw-page-title-main">Uvs (il)</span> Moğolistanda bir il

Uvs ili, Moğolistan'ın 21 ilinden biridir. İl ülkenin batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 69,585.39 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 75,737'dir. İl adını Moğolistan'ın en büyük gölü olan Ubsa Gölü'nden almaktadır. İlin merkezi Ulangom şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Baker City, Oregon</span>

Baker City, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletine bağlı Baker ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir adını Amerikan iç savaşı sırasında hayatını kaybeden tek ABD senatörü Edward D.Baker'dan alır.2010 nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 9.828'dir.

Biçe Möngün Tayga, Tuva Cumhuriyeti'nin Möngün Tayga bölgesi ile Moğolistannın kuzeyinde Tandı dağları silsilesinde bir sınır dağ sırtı.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

Altay-Sayan bölgesi, Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği bölgede, Altay Dağları ve Sayan Dağları'na yakın bir İç Asya bölgesidir. Bu bölge, ılıman bitki çeşitliliğinin dünya merkezlerinden biridir. Biyolojik, peyzaj, tarihi, kültürel ve dini çeşitliliği benzersizdir. Bölgede 317'si endemik olan 700 tehdit altındaki veya nadir tür de dahil olmak üzere 3.726 damarlı bitki türü kayıtlıdır; fauna, %6'sı endemik olan 680 türden oluşmaktadır. Ekosistemi son buzul çağından bu yana nispeten değişmemiştir ve sayga, nerpa ve kar leoparı gibi nesli tükenmekte olan türlere ev sahipliği yapmaktadır. Devam eden uluslararası ve bölgesel çevre koruma girişimlerinin odak noktasıdır.