Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.
Aybüke Gümrükçü,, Türk okçu.
Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.
Yasemin Ecem Anagöz, Türk okçu.
2016 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler bireysel okçuluk müsabakaları, 5-12 Ağustos tarihlerinde Sambódromo'da yapıldı.
2016 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar bireysel okçuluk müsabakaları, 5-11 Ağustos tarihlerinde Sambódromo'da yapılmıştır.
Ki Bo-bae, Güney Koreli okçu. 2011'de klasik yay dünya sıralamasında 1 numaraya kadar yükselmiştir.
Kim Woo-jin, Güney Koreli okçu.
Lee Seung-yun, Güney Koreli okçu.
Lisa Unruh, Alman okçu.
Jean-Charles Valladont, Fransız okçu.
Brady Lee Ellison, Amerikalı okçu.
İnna Yakovlevna Stepanova, Buryat etnik kökenli Rus okçu. Stepanova, Buryat Devlet Üniversitesi'nde Beden Eğitimi öğrencisidir.
Yiğit Caner Aydın, dünya şampiyonu Türk paralimpik okçu ve Türkiye'nin ilk tekerlekli sandalyeli tv sunucusu. Okçular Vakfı Spor Kulübü'nde kariyerini sürdürmektedir. Dünya sıralamasında güncel olarak 2. sıradadır.
2020 Yaz Olimpiyatları'nda karışık takım okçuluk müsabakaları, 23-24 Temmuz 2021 tarihlerinde Yumenoshima Park'ta yapıldı. Karışık takım kategorisi Tokyo 2020 ile birlikte ilk kez Yaz Olimpiyatları okçuluk takvimine dahil edildi. Güney Koreli Kim Je-deok-An San ikilisi, ilk altın madalyanın sahibi oldu.
Bülent Korkmaz, Türk paralimpik okçudur.
Öznur Cüre Girdi, Türk paralimpik okçudur. Kadınlar makaralı yay yarışlarında W2 kategorisinde mücadele etmektedir. O, Paralimpik, dünya ve Avrupa şampiyonudur ve dünya rekorlarına sahiptir.
Okçuluk Dünya Kupası, 2006 yılından beri Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen, okçuların dört ülkede dört ayakta yarıştığı ve her kategorinin en iyi sekiz okçusunun Okçuluk Dünya Kupası finaline katılmak için ek bir aşamaya ilerlediği bir yarışmadır. Spora yenilikçi yaklaşımı, profilini yükseltmesi ve ulaşımı ile beğeni topladı.
2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk, 14-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Saraçoğlu Spor Kompleksi, Okçuluk Sahası'nda düzenlenen bir okçuluk yarışmasıdır. Yarışmanın sıralama atışları klasik (recurve) yaylarda 720 round 70 m. makaralı (Compound) yaylarda 720 round 50 m. Atışları olarak yapılmıştır. Klasik (recurve) makaralı (compound) yaylarda sıralama atışlarına göre ilk 16 sırada yer alan erkek ve kadın takımlar, takım elemelerine ve finallerine katıldı. Klasik (recurve) yaylarda takım elemeleri ve finallerinde set sistemi, makaralı yaylarda ise 5 seri üzerinden toplam puan sistemi uygulandı. Geleneksel Türk Okçuluğu müsabakaları, 15-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir. Para Okçuluk müsabakaları, 9-13 Ağustos tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir.
2004 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk karşılaşmaları 15-21 Ağustos 2004 tarihleri arasında Atina'daki Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi. Kırk üç ülkeden yüz yirmi sekiz okçu, bu oyunlarda dört altın madalya etkinliğinde yarıştı.