İçeriğe atla

Ukshin Hoti

Ukshin Hoti
Ku është Ukshin Hoti? (Ukshin Hoti nerede?). Priştine'de grafiti.
Doğum17 Haziran 1943(1943-06-17)
Krushë e Madhe, Rahofça, Arnavutluk Krallığı
Kaybolma16 Mayıs 1999
Dubrava Hapishanesi, İstok, Kosova

Ukshin Hoti, Kosovalı Arnavut bir filozof ve aktivistti. Hoti, Priştine Üniversitesi'nde uluslararası hukuk ve felsefe profesörü ve Kosova siyasi partisi UNIKOMB'un kurucusuydu. 1982'den beri Yugoslav makamları tarafından birkaç kez tutuklandı. 1994 yılında Dubrava hapishanesinde beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 1999'da cezası sona erdiğinde ve serbest bırakılacağı zaman, hapishane gardiyanları onun yerini değiştirdi.[1] Nerede olduğu bilinmiyor ve birçok insan hakları aktivisti onu ölü olarak değerlendiriyor.

Hayatı

Ukshin Hoti, o zamanlar İtalyan işgali altındaki Arnavutluk'un Rahovec/Orahovac Belediyesine bağlı Krushë e Madhe/Velika Kruša köyünde doğdu. Zagreb Üniversitesi ve Belgrad Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu ve Chicago Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve Washington Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans eğitimi aldı.[2] 1975'ten itibaren Hoti, Priştine Üniversitesi'nde uluslararası hukuk dersleri verdi ve Kosova parlamentosunda idari bir pozisyonda bulundu.

1982'de bir Yugoslav mahkemesi tarafından mahkûm edildi ve 1981'de Kosova'daki protestolara verdiği destekten dolayı üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak şiddet kullanımı veya savunuculuğuyla suçlanmadı.[2][3] 1983'te Uluslararası Af Örgütü onu düşünce mahkumu ilan etti.[3] 28 Eylül 1994'te "Sırbistan'ın anayasal düzenini tehlikeye atmak" suçundan Dubrava cezaevinde beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.[2] 16 Mayıs 1999'da, serbest bırakılacağı gün, en son üç mahkûm tarafından canlı olarak görüldü.[4] Serbest bırakılmak yerine Niş hapishanesine nakledildi ve o andan itibaren kayıplara karıştı.[2]

Çalışmaları

  • Soğuk Savaş ve Detente (Lufta e ftohtë dhe Detanti)
  • Arnavut Davasının Siyasi Felsefesi (Filozofia Politike e Çështjes Shqiptare)
  • Hapishane parmaklıkları boyunca konuşun (Bisedë përmes hekurash)

Çalışmaları arasında Arnavut Davasının Siyasi Felsefesi (Arnavutça: Filozofia politike e ceshtjes shqiptare) adlı eseri yer almaktadır. 1998'de İngilizce olarak yayınlandı.[2] Ayrıca 1998'de Saharov Ödülü'ne aday gösterildi.[5] Vetëvendosje üyesi olan kardeşi Afrim, 2010 Kosova parlamento seçimlerinde Kosova milletvekili seçildi.

Kaynakça

  1. ^ "Pan-Albanianism: How Big a Threat to Balkan Stability?" (PDF). International Crisis Group. 25 Şubat 2004. 12 Haziran 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  2. ^ a b c d e Historical dictionary of Kosova. Scarecrow Press. 2004. s. 78. ISBN 0-8108-5309-4. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b Amnesty International report. Amnesty International Publications. 1983. 
  4. ^ Under orders: war crimes in Kosovo. Human Rights Watch. November 2001. s. 245. ISBN 1-56432-264-5. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Official Journal of the European Communities". Europa. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sugamo Hapishanesi</span> hapishane

Sugamo Hapishanesi, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Ikebukuro semtinde bulunan hapishane.

<span class="mw-page-title-main">Alikram Humbatov</span>

Alikram Humbatov veya Alikram Hummatov, Talış siyasetçi. Azerbaycan Halk Cephesi kurucu üyesi, Talış Muğan Özerk Cumhuriyeti'nin kurucu, ilk ve son cumhurbaşkanı. Bölücülük eylemleri nedeniyle hakkında vatan hainliği maddesiyle mahkeme işlemi başlatılmış ve hapsedilmiştir. Amnesty International ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası organizasyonlar onu siyasi suçlu olarak tanımladı. Avrupa Konseyi'nin talebinden sonra Humbatov yeniden yargılandı, insan hakları raporuna göre otoriterler onu hapiste yargı ihlali ile suçladı. Ermenistan Cumhuriyeti ile sık ilişkiler içinde olduğu sebebiyle Azerbaycan vatandaşlığından çıkarılmıştır. İşgal altında olan Dağlık Karabağ'daki Stepanakert Üniversitesi ve Erivan'daki Erivan Devlet Üniversite'lerine izinsiz ziyaret etmiş, Talış Muğan Özerk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adıyla konuşmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Park Geun-hye</span> 2013-2017 yılları arasınsa Güney Kore Devlet Başkanı

Park Geun-hye, Güney Koreli siyasetçi ve Güney Kore'nin 11. Devlet Başkanıdır.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

Nikola Šainović, bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın Karadağ asıllı eski Başbakanı. Sırbistan Sosyalist Partisinin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Goli otok</span>

Goli otok Kıraç, üzerinde yerleşim bulunmayan, Hırvatistan Yugoslavya'nın parçası iken siyasi mahkûmlar için hapishane olarak kullanılan ada. Hapishane, 1949 - 1989 yılları arasında faal olarak kullanıldı. Adriyatik Denizi'nin kuzeyinde, Hırvatistan'ın Primorje-Gorski Kotar kıyılarına yakın bir yerde bulunan ada, yaklaşık olarak 4 km² büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Alia</span>

Ramiz Tafë Alia, 1985-1991 yılları arasında Arnavutluk'un ikinci ve son komünist lideri ve ülkenin 1982-1992 yılları arasında devlet başkanıdır. Enver Hoca tarafından halefi olarak atandı ve Hoca'nın ölmesinden sonra iktidarı ele geçirdi. 7 Ekim 2011 tarihinde Tiran'da 85 yaşında akciğer hastalığı yüzünden öldü. 1991-1992 yılları arasında Arnavutluk'un ilk Cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Rodrigues Filho</span> Pedro Rodrigues Filho, Pedrinho Matador olarak da bilinir, diğer suçluları takip eden ve öldüren Brezilyalı bir seri katildir. Kurbanları arasında, hapsedildiği hapishanelerde öldürdüğü 47 kişi vardı

Pedro Rodrigues Filho (Pedro Rodrigues, Jr.) (17 Temmuz 1954, Brezilya - 5 Mart 2023), Pedrinho Matador (Katil Petey) olarak da bilinir, diğer suçluları takip eden ve öldüren Brezilyalı bir seri katildir. Kurbanları arasında, hapsedildiği hapishanelerde öldürdüğü 47 kişi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Vetëvendosje</span>

Lëvizja Vetëvendosje Kosova'da ilerici, sosyal demokrat, Arnavut milliyetçisi siyasi bir partidir. Ayrıca Arnavutluk'ta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İntikam Aliyev</span>

İntikam Aliyev, Azeri avukat ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Eynulla Fetullayev</span>

Eynulla Fetullayev Azeri gazeteci ve haftalık bağımsız Rusça yayın yapan Realny Azerbaijan ve Azerice günlük yayın yapan Gündəlik Azərbaycan gazetelerinin genel yayın yönetmeni. Azerbaycan'da hükûmetin politikalarını eleştirdiği ve Hocalı katliamı hakkındaki yorumları nedeniyle dört yıl hapis yattı. Cezası Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası PEN Kulübü ve Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından kınandı ve Uluslararası Af Örgütü onu bir vicdan mahkûmu ve 2011'de davasını "öncelikli dava" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fehmi Agani</span>

Fehmi Agani, 1990'larda Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) önde gelen düşünürü ve siyasi stratejisti olarak kabul edilen bir sosyolog ve politikacıydı. 1998-1999 Kosova Savaşı öncesinde uluslararası müzakerelerde LDK'yi temsil etti, ancak savaş sırasında siyasi tutumları nedeniyle Sırp askerleri tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Vokşi</span> Arnavut askeri komutan ve halk kahramanı

Sul Vokşi olarak da bilinen Süleyman Vokşi bir Arnavut askeri komutanı ve Prizren Birliği lideriydi. Birliğin merkez komitesinin bir üyesi, özellikle mali komisyonun başkanı olan Vokşi, aynı zamanda örgütün askeri kolunun önemli bir lideri ve askerî personelinin bir subayıydı.