İçeriğe atla

Ukrayna folkloru

Geleneksel Ukrayna kıyafetleri, tuz ve ekmek ve ruşnik .

Ukrayna folkloru, Ukrayna'da ve etnik Ukraynalılar arasında gelişen bir halk geleneğidir. Ukrayna'da bulunan en eski folklor örnekleri, Doğu Slavların eski Slav mitolojisine dayanan pan-Slavların folklor katmanıdır. Zaman içinde, Ukraynalılar kendi farklı halk kültürünün bir katmanını geliştirdiler.[1] Folklor, komşu ülkelerden gelen güçlü asimilasyon baskıları karşısında Ukrayna'da kültürel bir farklılığın tanımlanması ve korunmasında önemli bir araç olmuştur.[2]

Ayırt edicilik

Ukrayna halk gelenekleri, bu yönün geliştiği dönem ve kullanıldığı alan tarafından tanımlanan çok sayıda katmana sahiptir. En alt ve en eski düzey, genel olarak Slav halkı için ortak olan birçok öğeye sahip olan pan-Slav halk kültürü katmanıdır. Bunların üstünde Doğu Slavlarında ortak olan unsurlar ve bunun üzerinde sadece Ukrayna'da bulunan unsurlar bulunmaktadır. Bunun üstündeki katman, Boykos, Hutsullar, Lemkolar, Lyshaks, Podolyalılar ve Rusinler gibi Ukrayna ethosunun çeşitli mikro gruplarını tanımlayan kültürel ve folklorik unsurları içerir.

Ukrayna folklorunun bazı özellikleri komşu Slav halklarından oldukça farklıdır. İvana Kupala (Aziz Yuhanna Bayramı) ve Koliada'nın normalde en derin ve en eski folklor düzeylerinden bazılarıyla ilişkilendirilen şarkıları ve şenlikleri, komşu Rus kültüründe bulunmayan özellikler içerir ve belirgin bir şekilde Ukraynaca'dır. Bu unsurlar, etnik Rus ve Ukrayna halkının tek bir kaynaktan geldiği fikrini bir ikilemde bırakmıştır.

Halk inançları

Halk gelenekleri

Ukrayna halk gelenekleri ve ayinleri, takvimle ve insan yaşamının seyriyle bağlantılı ritüellerdir. Bunlara genellikle dini törenler, büyüler, türküler, danslar ve dramatik oyunlar eşlik eder. Yaşam döngüsü ritüelleri doğumu, evliliği ve ölümü simgeler.[3][4] Bu geleneklerin çoğunun köklü bir geçmişi bulunur ve birçok durumda Hristiyan ayinleriyle harmanlanmıştır. Üç kategoriye ayrılabilirler:[5]

  • aile gelenekleri ve ayinleri - doğum, düğün ve cenaze törenlerinden oluşyr
  • çiftçilik, hayvancılık ve avcılık işlerine bağlı mevsimlik-işçilik gelenekleri ve ayinler
  • topluluk hayatındaki belirli olayları belirleyen toplumsal adetler ve ayinler

Modern kültür yaygınlaştıkça halk gelenekleri Ukrayna'da birçok değişikliğe uğradı. Sovyetler döneminde halk gelenekleri bastırıldı. Dini bir görüşe bağlı olan bazı topluluklar Hristiyan geleneklerini uygulamaya devam etti ve ülkedeki bazı insanlar daha eski gelenekleri ve ayinleri canlı tutmaya devam etti. 1991'den sonra Sovyet sonrası Ukrayna'da, özellikle batı oblastlarında birçok Hristiyan ayini yeniden kutlanmaya başladı.[5]

Halk dansları

Hopak

Dans, Ukrayna'da eski zamanlardan beri bir ritüel olarak var olmuştur, ancak daha çok Hristiyanlık tarafından özümsenmiş ve Hristiyan ritüelleriyle harmanlanmıştır.[6] En eski danslar, tarımla ilgili çember danslarıydı. İvan Kupala gününde, St. George gününde, Pentekost gününde, hasat günlerinde ve düğünlerde danslar yapılırdı. Ritüel danslar nadiren müzikli ve genellikle bir ilahi eşliğinde yapılırdı. Halk dansları müzikli veya müziksiz oynanırdı. Ukrayna halk danslarının çoğu daireseldir. En ünlü danslardan bazıları Arkan ve Hopak'tır. Dans, geleneksel Ukrayna halk kıyafetleriyle de zenginleştirildi.[7] Günümüzde Ukrayna'da ve Ukrayna diasporasında, özellikle Kanada'da birçok Ukrayna dans grubu bulunmaktadır ve halk dansları geleneğini canlı tutmaktadır.

Halk şarkıları

Ukrayna halk şarkıları dört temel gruba ayrılabilir:[8]

  • ritüel şarkılar - şarkılar (koliadky ve shchedrivky), bahar şarkıları, perilerle ilgili şarkılar (rusalka şarkıları) ve Kupala festival şarkıları gibi
  • hasat şarkıları ve düğün şarkıları
  • tarihi şarkılar ve politik şarkılar - dumalar ve baladlar gibi
  • lirik şarkılar - aile şarkıları, sosyal sınıf şarkıları ve aşk şarkıları gibi

Ukrayna halk şarkıların sembolizm yoğun olarak görülür. Kuş sembolizmi popülerdir. Kartal veya şahin, erkekliğin, gücün, güzelliğin, cesaretin ve özgürlüğün sembolüdür. Güvercin kadınlığı simgelemektedir. Martı acı çeken annenin sembolüdür. Kullanılan diğer semboller arasında sevgili bir kızı veya Ukrayna'nın kendisini temsil eden gilaburu opulus veya kartopu gülü (kalyna) ve çocuğu temsil eden meşe gösterilebilir. Şarkılarda benzetmeler baskındır: bir kız bir yıldıza, kırmızı bir kırmızı gül ağacına, bir çam ağacına ve bir haşhaşa benzetilebilir; erkek çocuk meşe, akçaağaç ve güvercine benzetilir. Bazı şarkılarda tekrar, antitez, abartma ve metafor kullanılır. Duyguları ifade etmek için lirik şarkılarda sıklıkla kullanılan bir teknik, dramatik diyalogdur. Bazı türkülerde asonans, aliterasyon ve yansıma da kullanılır.[8]

Halk şarkıları, Mykola Lysenko, Mykola Leontovych ve Kyrylo Stetsenko gibi birçok Ukraynalı besteciye ilham kaynağı olmuştur. Ünlü Rus besteciler Peter Tchaikovsky, Nikolai Rimsky-Korsakov ve Serge Rachmaninoff da eserlerinde Ukrayna halk ezgilerini toplayıp kullandılar.[8] Günümüzde birçok türkü çağdaş sanatçılar tarafından da seslendirilmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Slav folkloru
  • Rus folkloru

Kaynakça

  1. ^ Ukraine Cultural life 12 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Encyclopædia Britannica.
  2. ^ Ukraine Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş.. Encarta Encyclopedia.
  3. ^ Agrarian and Calendar Rituals 10 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ukrainian Traditional Folklore. University of Alberta.
  4. ^ Folk customs connected with birth 18 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Encyclopedia of Ukraine.
  5. ^ a b Folk customs and rites 5 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Encyclopedia of Ukraine.
  6. ^ Folk dance 11 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Encyclopedia of Ukraine.
  7. ^ Dress 8 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Encyclopedia of Ukraine.
  8. ^ a b c Folk songs 11 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Encyclopedia of Ukraine.

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

  • Andrejev, Nikolai P. "A Characterization of the Ukrainian Tale Corpus". In: Fabula 1, no. 2 (1958): 228-238. https://doi.org/10.1515/fabl.1958.1.2.228
  • Lintur, Petro. A Survey of Ukrainian Folk Tales. Volume 56 - Canadian Institute of Ukrainian Studies Edmonton, Alberta: Research report. Translated by Bohdan Medwidsky. Canada: Canadian Institute of Ukrainian Studies Press, University of Alberta, 1994. 9781894301565.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna nakşı</span>

Ukrayna nakşı, Ukrayna süsleme sanatları çeşitli dalları içinde önemli yer işgal eder. Nakış, Ukrayna'da tarihi bir zenginliğe sahiptir ve geleneksel evlilik ve diğer kutlamaların bir parçası olduğu kadar Ukrayna kültürü içinde uzun bir görünüme sahiptir. Bütün ülkede boydan boya görünerek, Ukrayna nakşı kaynak bölgeye bağlı olarak değişime uğrar. Poltava'dan, Kiev ve Çernigiv batıda, Volyn ve Polesiye'ya kuzeybatıda Bukovina ve Hutsul güneybatı alanında, nakşın favori renklerinin seçimi ve dikiş tipleri olduğu kadar, dizaynlar süsleme motifleri ve kompozisyonlarını tanımlayan uzun bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Zaporojya Kazakları</span> Dinyeper Nehrinin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklar

Zaporojya Kazakları veya kısaca Zaporojyalılar, Dinyeper Nehri'nin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklardı. Günümüzde Orta Ukrayna'da "Büyük Çayır" olarak bilinen bu bölge, Sovyet döneminde Kakhovka Reservuarı'nın suları altinda kalmıştır. Zaporijya Siçi 15. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği'nden kaçan serfler ile hızla büyümüştü. Parlamenter sistemi olan, saygın bir siyasi varlık haline gelmişti.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

Urumlar, daha çok Ukrayna'da Mariupol'da, daha az olarak da Gürcistan'da Parmaksız (Tsalka), Rusya, Kazakistan ve Yunanistan'da yaşayan Kıpçak öbeğine bağlı bir dil olan Urumcayı konuşan Rum Ortodoks halktır. “Kırım’ın 1779-80 yıllarında, Rus Çarlığı’nın Hristiyan Osmanlı tebaası politikaları gereği, II. Yekaterina’nın iradesi ile Kırım’dan tehcir edilmişlerdir. Ukrayna hükûmeti hem Urumların hem de Rumeylerin azınlık haklarını tanımış ve güvence altına almıştır. Adları olan Urum kelimesi ses türemesi yoluyla Rum kelimesinden türetilmiştir. Bu ön türeme Urum < Rum örneğine benzer biçimde Urus < Rus örneği verilebilir. Kuzey Kafkasya'da Çerkesçe konuşan Urımlar ile karıştırmamak gerekir.

Rumeyler, Ukrayna'da Azakönü'nde (Preazovya) yaşayan Yunan kökenli Rum Ortodoks Hristiyan halk. Ukrayna hükûmeti hem Rumeylerin hem de Urumların azınlık haklarını tanımış ve güvence altına almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">İvan Kupala</span> Rusya, Beyaz Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde geleneksel olarak kutlanan gündönümü festivali

İvan Kupala Rusya, Belarus, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde geleneksel olarak kutlanan gündönümü festivalidir. Miladi takvime göre 7 Temmuz'da kutlanır. Pagan köklere sahip olduğu düşünülen İvan Kupala festivali Slavların hristiyanlaşması sonrası Vaftizci Yahya ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lada (mitoloji)</span>

Lada, Baltık ve Slav mitolojisinde yer alan güzellik ve doğurganlık tanrıçasıdır. Eril eşi Lado'dur. Lada ve Lado bazen tanrısal ikizler olarak görülürken bazen de bir ana tanrıça ile oğul olarak anılır. Ekim, hasat ve düğünlerle ilgili şarkılarda ikili, sıkça birlikte anılır. Lada ve Lado birlikte Güneş, su ve tahıl ile ilgili birçok tanrının bir yönünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Kobzar</span> Ozan

Kobzar, Bandura veya Kobza adı verilen çalgıyı çalarken kendisi şarkı söyleyen gezgin Ukraynalı ozanlara verilen addır. Türk kültüründeki Âşık anlayışına çok benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Honçar Müzesi</span> Kiev, Ukraynada bulunan müze

İvan Honçar Müzesi, Ukrayna'nın Kiev şehrinde Ukrayna kültürünü sergileyen ve Ukrayna halk sanatının korunmasını amaçlayan bir müzedir.

Ukrayna kültürü, Ukrayna halkının tarihi boyunca şekillenen maddi ve manevi değerlerinin bir bileşimidir. Etnik Ukraynalılar ile ilgili etnik çalışmalar ve Kiev ve çevresindeki bölge tarihine odaklanan Ukrayna tarih yazımı ile iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">İçişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span> Ukrayna Hükümetinde bir bakanlık

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ukrayna hükûmetinde Ukrayna'nın içişlerini denetleyen bakanlıktır. Bakanlık, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik devlet politikasını yürütür, toplumun ve devletin çıkarlarına aykırı yasadışı eylemleri araştırır, suçla mücadele eder, sivil düzeni sağlar, sivil güvenliği ve trafik güvenliğini sağlar ve önemli kişilerin güvenliğini ve korunmasını garanti eder. İçişleri Bakanı tarafından yönetilen merkezi bir kurumdur. Bakanlık, Ukrayna Başsavcılığının ofisi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ukrayna Ulusal Polisi'ni (polis) ve Ukrayna Ulusal Muhafızları'nı (jandarma) denetler.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

Halk Partisi Ukrayna'da bir siyasi partidir. Daha önce Ukrayna Tarım Partisi olarak adlandırılmıştı. Parti Volodimir Litvin tarafından yönetiliyor. Eylül 2011'de partisinin üye sayısının yalnızca Bölgeler Partisi ve Yuliya Timoşenko Bloğu tarafından geçildiğini iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Veryovka Ukrayna Halk Korosu</span>

Veryovka Ukrayna Halk Korosu 1943 yılında kurulmuş profesyonel bir Ukraynalı topluluktur.

Katolik Kilisesi'nin Doğu Katolik Kiliseleri, onları Latin Kilisesi'nin litürjisine göre yapılan ayinlerin çoğundan ayıran Doğu Hristiyanlığı kökenli litürjileri kullanır. Bu nevi şahsına münhasır kiliselerin bazıları diğer Doğu Katolik kiliseleri ve Roma ile tam bir birlik içinde olmayan Doğu kiliseleri ile aynı litürjileri kullanırken, her kilise kendi kanonik normlarını, kanonik saatlerini, ayin kitaplarını, diğer sakramentleri ve Efkaristiya için kendi kanonik normlarını oluşturma hakkını saklı tutar.