İçeriğe atla

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri
Збройні сили України
Silahlı kuvvetler arması
Silahlı kuvvetler bayrağı
Kuruluş1917 (Tekrar kuruluşu: 6 Aralık 1991)[1]
Birimler
KarargâhKiev
Komuta
Ukrayna Devlet BaşkanıVolodimir Zelenski
Savunma BakanıRüstem Ümerov
Genelkurmay BaşkanıAlbay general Oleksandr Syrskyi
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18
Zorunlu askerlik12 ay (Kara, Hava)
18 ay (Deniz)
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
11,149,646, yaş 16-49 (2008 tah.[2])
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
6,970,035, yaş 16-49 (2008 tah.[2])
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
256,196 (2008 tah.[2])
Etkin personel sayısı159,000 (36.)
Rezerve personel sayısı1,000,000
Dış personel sayısı466
Maliye
Harcamalar$4.1 milyar (2019)[3][4]
GSYİH paydası1.1%
İlgili maddeler
TarihUkrayna-Sovyet Savaşı
Polonya-Ukrayna Savaşı
2014 Kırım krizi
Donbass Savaşı
2022 Rusya'nın Ukrayna'yı istilası

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (UkraynacaЗбройні сили України (ЗСУ) Zbroyni Syly Ukrayiny, (ZSU)), Ukrayna'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ukrayna'nın belirtilen ulusal politikası Avrupa Birliği ile, Avrupa-Atlantik entegrasyonunu sağlamaktır. Ukrayna'nın NATO ile bir "Ayrıcalıklı Ortaklık" vardır ve "Barış için Ortaklık" ve "Balkanlar'da barışı koruma" gibi askerî kuruluşların etkin bir katılımcısı olmuştur. NATO ile bu yakın ilişki Kosova'da, komşusu Polonya ile iş birliği ve ortak barış operasyonunda belirginleşmiştir. Ukraynalı askerler, Irak ve Afganistan'da NATO komutası altında görev yapmaktadır. Viktor Yuşçenko döneminde 2008 başlarında Ukrayna, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Kaynakça

  1. ^ http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1934-12 30 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Верховна Рада України; Закон від 06.12.1991 № 1934-XII
  2. ^ CIA World Factbook, Military of Ukraine 3 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Archived copy". 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2018. 
  4. ^ {{Web kaynağı | url=http://www.mil.gov.ua/news/2018/10/29/proekt-derzhbyudzhetu-2019-na-potrebi-vijska-planuetsya-vidiliti-ponad-100-milyardiv-griven-intervyu-direktora-departamentu-finansiv-mo-ukraini/%7Cdead-url=no |df= }}

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Ortaklık</span>

Barış İçin Ortaklık (BİO), (İngilizce: Partnership for Peace, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün ittifakı ile Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında güven oluşturmaya yönelik bir programıdır. Program 10-11 Ocak 1994 NATO Zirvesinde geliştirilmiş olup ; 22 ülke programa dahildir.

<span class="mw-page-title-main">NATO üyesi ülkeler</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan ülkeler

NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, üye devletlerden birine karşı silahlı bir saldırı olması halinde, bunun tüm üyelere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan üyeye gerekirse silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir. Antlaşmanın 6. maddesi, 5. maddenin kapsamını Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar, Kuzey Amerika ve Avrupa anakaraları, Türkiye'nin tamamı ve sonuncusu Temmuz 1962'den beri tartışmalı olan Fransız Cezayiri ile sınırlamaktadır. Dolayısıyla, Hawaii, Porto Riko, Fransız Guyanası, Falkland Adaları, Septe veya Melilla gibi yerlere yapılacak bir saldırı 5. madde kapsamında bir karşılık verilmesini tetiklemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Suspilne</span> Ukraynada yayın yapan ulusal devlet kanalı

Ukrayna Kamu Yayın Şirketi, kısaltılmış Suspilne Ukraine ya da öncesinde UA:PBC, Ukrayna'da yayın yapan ulusal devlet kanalıdır. Bu nedenle 19 Ocak 2017'de tescil edilmiştir. Yenilenen haliyle şirket, üç televizyon ve radyo kanalına içerik sağlamaktadır.

Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi, NATO üyesi olmayan Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile NATO ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek için oluşturulan ve bir NATO kurumu olan çok taraflı bir forum. 1 Ocak 1997'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Hava Kuvvetleri</span>

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1992 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kurulmuştur. Başlıca görevi Ukrayna hava sahasının egemenliğini korumak, hava desteği sağlamak ve kara ve deniz kuvvetlerine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Deniz Kuvvetleri</span>

Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleridir. Donanma, 1992 yılında ülkenin bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin üç kuvvetinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span>

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın dış ilişkilerini yürüten Ukrayna hükûmeti makamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Ukrayna ilişkileri</span>

Avrupa Birliği ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, Ukrayna-Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması ve Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi (DCFTA) aracılığıyla şekilleniyor. Ukrayna, Doğu Ortaklığı ve Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında öncelikli bir ortaktır. AB ve Ukrayna, işbirliğinin ötesine geçerek, kademeli ekonomik entegrasyon ve siyasi işbirliğinin derinleştirilmesine giderek birbirleriyle daha yakın bir ilişki arıyorlar. 23 Haziran 2022'de Avrupa Konseyi, Ukrayna'ya Avrupa Birliği'ne katılım için aday statüsü verdi. 14 Aralık 2023'te Avrupa Konseyi Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Irak-Ukrayna ilişkileri</span>

Irak-Ukrayna ilişkileri, Irak ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerdir.. Irak'ın Kiev'de ve Ukrayna'nın Bağdat'ta büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Kara Kuvvetleri</span>

Ukrayna Kara Kuvvetleri ), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleri bileşenidir. Bunlar, Sovyetler Birliği çöktüğünde Ukrayna topraklarında bulunan üç askeri bölge dâhil olmak üzere Sovyet Kara Kuvvetleri oluşumları, birimleri ve kuruluşlarından oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Şan olsun Ukrayna'ya!</span>

Şan olsun Ukrayna'ya!, Ukrayna'nın egemenliğinin ve direnişinin sembolü olarak bilinen ve 2018'den beri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin resmi selamı olarak bilinen bir Ukrayna ulusal selamıdır. Selama genellikle "Kahramanlara şan olsun!" sözü de eşlik eder.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu</span> Ukrayna Askeri Gönüllü Birliği.

Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu veya Ukrayna Yabancı Lejyonu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde savaşmak üzere Başkan Volodimir Zelenski'nin talebi üzerine Ukrayna Hükümeti tarafından oluşturulmuş olup Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetlerine bağlı bir yabancı lejyonudur.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Ukrayna ilişkileri</span>

Ukrayna ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) arasındaki ilişkiler 1992'de başladı. Ukrayna, 2008 yılında bir NATO Üyelik Eylem Planı (MAP) ile entegrasyon için başvurdu. NATO üyeliği planları, ülkeyi bağımsız tutmayı tercih eden Viktor Yanukoviç'in başkan seçildiği 2010 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ukrayna tarafından rafa kaldırıldı. Yanukoviç, Euromaidan'daki gösterilerin ortasında, Şubat 2014'te Ukrayna'dan kaçtı. Başlangıçta iktidara gelen geçici Yatseniuk Hükûmeti, ülkenin bağlantısız statüsüne atıfta bulunarak, NATO'ya katılma planları olmadığını söyledi. Ancak, Ukrayna'daki Rus askeri işgali ve Ekim 2014'teki parlamento seçimlerinin ardından, yeni hükûmet NATO'ya katılmayı bir öncelik haline getirdi. 21 Şubat 2019'da Ukrayna Anayasası değiştirildi, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine yönelik stratejik seyrine ilişkin normlar, Temel Kanunun girişinde, üç maddede ve geçiş hükümlerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dmitro Kotsyubaylo</span>

Dmitro Kotsyubaylo, Ukraynalı rütbeli asker. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı 1. Mekanize Tabur'un komutanıydı. Gönüllü olarak Rusya-Ukrayna Savaşı'na katıldı. Ukrayna Kahramanı (2021) seçildi. Sağ Sektör partisinin üyesiydi (2020-2023). Ukrayna ordusu tarihindeki en genç tabur komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Kuvvetler Harekâtı</span>

Terörle mücadele operasyon bölgesi veya ATO bölgesi medya, çeşitli yayınlar, Ukrayna hükûmeti, AGİT ve diğer yabancı kurumların bir kısmı Rus askerî kuvvetleri ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında olan Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk oblastlarını tanımlamak için kullandıkları bir terimdir. ATO bölgesinin önemli bir kısmını Ukrayna'nın işgal altındaki toprakları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynalı gönüllü taburları</span>

Ukraynalı gönüllü taburları 2014 baharında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazırlıklı olmadığı ve ayrılıkçı grupların hızlı bir şekilde ilerlediği dönemde, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının inisiyatifiyle kurulmuş milisler ve paramiliter gruplardı. Kökenlerini 2013 yılında Yevromaydan sırasında oluşturulan "Maydan Meşru Müdafaa" milislerine kadar dayandırıyorlardı. Bu gönüllü birliklerin en eskileri daha sonra Rusya'nın Ukrayna'ya askerî müdahalesine bir yanıt olarak askerî, özel polis ve paramiliter oluşumlara dönüştürüldü. Oluşumların çoğu, İçişleri Bakanlığı'nın "Özel Görevli Devriye Polisi" olarak ve Savunma Bakanlığı'nın "bölge savunma taburları" olarak dönüştürüldü veya komuta altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Sırski</span> Ukraynalı general

Oleksandr Stanislavoviç Sırski, Ukraynalı bir subaydır. Albay general rütbesinde olup, 8 Şubat 2024 bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce, 2019'dan 2024'e kadar Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı ve Mayıs-Ağustos 2019 arasında Müşterek Kuvvetler Operasyonu Komutanı olarak görev yaptı.