İçeriğe atla

Ukrayna Rusları

Ukrayna Rusları
Росіяни в Україні
Россияне в Украине
Toplam nüfus
2001 Ukrayna nüfus sayımında 8.334.100 kişi kendilerini etnik Rus olarak tanımladı. (Ukrayna nüfusunun %17,3'ü)[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Donetsk Oblastı1,844,399
Kırım (Sivastopol hariç)1,180,441
Luhansk Oblastı991,825
Harkiv Oblastı742,025
Dnipropetrovsk Oblastı627,531
Odessa Oblastı508,537
Zaporijya Oblastı476,748
Kiev337,323
Sivastopol269,953
Ukrayna Ukrayna'nın diğer bölgeleri1,355,359
Diller
Rusça (%95.9) • Ukraynaca (%54.8)

Ukrayna Rusları, (UkraynacaРосіяни в Україні, romanizeRosiyany v Ukrayini, RusçaРоссияне в Украине, romanizeRossiyane v Ukraine, ülkedeki en büyük etnik azınlıktır ve bu topluluk, dünyadaki en büyük tek Rus diasporasını oluşturur. 2001 Ukrayna nüfus sayımında, 8,334,100 kişi etnik Rus olarak tanımlanmıştır (Ukrayna nüfusunun %17,3'ü), bu, Ukrayna dışından gelen kişiler ile Rus etnik kökenini beyan eden Ukrayna doğumlu nüfus için birleşik rakamdır.[1]

Coğrafya

2001 nüfus sayımına göre Ukrayna şehir ve bölgelerinde en büyük etnik kökenin gösterildiği harita. Ruslar mavi.

Ukrayna'da etnik Ruslar yaşıyor. Doğu ve güneydeki toplam nüfusun kayda değer bir bölümünü, merkezde önemli bir azınlığı ve batıda daha büyük bir azınlığı oluşturmaktadırlar. Ülkenin batısı ve merkezi, şehirlerde ve sanayi merkezlerinde daha yüksek bir Rus yüzdesine ve ezici bir şekilde kırsal bölgelerinde çok daha küçük bir yüzdeye sahiptir. Rusların şehirlerde tarihi nedenlerle yoğunlaşması ve ülkenin merkezindeki ve güneydoğusundaki en büyük şehirlerin çoğu (Rusların nüfusun% 13,1'ini oluşturduğu Kiev dahil) büyük ölçüde Rusça konuşan olarak kalmıştır 2003 yılı itibariyla.[2]

Bununla birlikte, Kırım'ın dışında, Ruslar yalnızca bazı bölgelerde en büyük etnik gruptur:[3] Donetsk Oblastı'nda Donetsk (%48.2) ve Makiyivka (%50.8), Dnipropetrovsk Oblastı'nda Ternivka (%52.9), Luhansk Oblastı'nda Krasnodon (%63.3), Dovzhansk (%58.7), Krasnodonskyi (%51.7) ve Stanychno-Luhanskyi (%61.1), Odessa Oblastı'nda Reni (%70.54) ve İzmail'de (%43.7), Sumı Oblastı'nda Putyvl'da (% 51.6).[4]

Tarihi

Ukrayna'da Rus İç Savaşı

1897'de yapılan ilk Rus İmparatorluğu Nüfus Sayımı, dokuz güneybatı valiliği ve Kuban'da Ukrayna dili için çağdaş bir terim olan Küçük Rusçanın[5] kapsamlı kullanımını (ve bazı durumlarda hakimiyetini) gösterdi. Böylece, Ukrayna Merkez Konseyi yetkilileri, yeni Ukrayna devletinin gelecekteki sınırlarının ana hatlarını çizerken, belirleyici faktörler olarak dil ve din açısından nüfus sayımının sonuçlarını aldılar. Böylece Ukrayna'nın etnografik sınırları, 17-18.Yüzyıllar boyunca Rus İmparatorluğu'na dahil edilen orijinal Bohdan Hmelnitski Devletinin neredeyse iki katı kadar büyük oldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Results / General results of the census / National composition of population". 2001 Ukrainian Census. 6 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2007. 
  2. ^ 2003 yılında Kiev'de yapılan sosyolojik araştırmada, 'Günlük yaşamda hangi dili kullanıyorsunuz?' sorusuna verilen cevaplar şu şekilde dağıtılmıştır: "çoğunlukla Rusça":%52, "hem Rusça hem de Ukraynaca":%32, "çoğunlukla Ukraynaca":%14, "yalnızca Ukraynaca":%4,3.
    "What language is spoken in Ukraine?". Welcome to Ukraine. February 2003. 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2022. 
  3. ^ "Why Eastern Ukraine is an integral part of Ukraine". 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Дністрянський М.С. Етнополітична географія України. Лівів. Літопис, видавництво ЛНУ імені Івана Франка, 2006, page 342 966-7007-60-X
  5. ^ 1897 Census on Demoscope.ru Retrieved 4 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on 20th May 2007.
  6. ^ Stanislav Kulchitsky, "Empire and we", Den, Vol. 9, 26 January 2006. Retrieved 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on 7 December 2014.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yanukoviç</span> Ukrayna 4. Cumhurbaşkanı

Viktor Yanukoviç, Ukraynalı politikacı ve Ukrayna'nın 4. devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk</span> Ukraynadaki bir şehir

Donetsk (Ukraynaca: Донецьк, Rusça: Донецк), 1928'deki Harkiv yazımına göre Donetske (Ukraynaca: Донецьке) olarak da adlandırılan, eskiden Aleksandrovka, Yuzivka (Hughesovka) ve Stalino olarak bilinen, Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Oblastı'nda Kalmius Nehri üzerinde bulunan bir sanayi şehridir. Nüfusun şehir merkezinde 901.645, metropolitan alanda ise 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Donetsk, 2001 nüfus sayımına göre Ukrayna'nın en büyük beşinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv</span> Ukraynanın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastının idari merkezi

Harkiv veya Harkov, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastı'nın idari merkezidir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alır. 2006 yılı sayımlarına göre nüfusu 1.461.300 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kars Oblastı</span>

Kars Oblastı 1878 yılında Kars Sancağı'nın yerine kurulan Rus İmparatorluğu oblastı. Merkezi Kars il merkezidir. Kars, bugün Türkiye'ye bağlı bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Kemerovo Oblastı</span>

Kemerovo Oblastı, Rusya'nın Sibirya Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Kemerovo şehridir. Oblastın en büyük şehri ise Novokuznetsk'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'daki Türkler</span>

Ukrayna'daki Türkler, Ukrayna'da yaşayan bir Türk azınlıktır. Bu, kökenleri Türkiye, Kıbrıs veya Türklerin yaşadığı başka bir yere dayanan kişileri kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çernigov Guberniyası</span>

Çernigov Guberniyası, Çernigov Yönetimi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu'nun tarihî Ukrayna Sol Kıyısı bölgesinde bulunan bir guberniya idi. 1802'de resmen feshedilen Malorossiya Guberniyası'ndan kurulmuş, yönetim merkezi Çernigiv olarak belirlenmiştir. Sınırları gÜnümüzdeki Çernigov Oblastı'nın sınırlarına yaklaşık olarak karşılık gelir ama ayrıca Sumi Oblastı'nın geniş bir bölümü, Ukrayna'nın Kiev Oblastı ufak parçaları ve Rusya'nın Briyansk Oblastı'nın büyük bölümü de Çernigov Guberniyası'nın sınırları içindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Kramatorsk</span>

Kramatorsk, Ukrayna'nın doğusunda, Donetsk Oblastı'nda yer alan kent. Son sayımlara göre şehrin nüfusu 200.000'e yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mukaçeve</span>

Mukacheve (Ukraynaca: Мукачеве, Macarca: Munkács, Çekçe: Mukačevo; Rusince: Мукачово. Batı Ukrayna'da, Zakarpatya Oblastında, Latorica nehri vadisinde yer alan bir şehirdir. Nüfusu 85,903

<span class="mw-page-title-main">Kırım</span> Karadenizdeki bir yarımada

Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

Ruslar ve Ukraynalıların, oldukça eskiye dayanan bir savaş tarihi vardır. Bu tarih, pek çok tarihçi ve tarih araştırmacısının inceleme alanına girer.

<span class="mw-page-title-main">Melitopol Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Melitopol Muharebesi, Güney Ukrayna Taarruzu'nun ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın parçası olarak Güney Ukrayna'daki Melitopol şehrinde Ukrayna ve Rusya silahlı kuvvetleri arasındaki askeri bir çatışmaydı. Rus kuvvetleri 25 Şubat'ta şehre saldırdı ve 1 Mart'a kadar yoğun çatışmalardan sonra şehri ele geçirdi. Muharebe bittikten sonra vatandaşlar askeri işgale karşı sokak protestoları düzenledi. 11 Mart'ta belediye başkanı işbirliği yapmayı reddettiği için Rus birlikleri tarafından tutuklandı, ancak daha sonra 16 Mart'ta 9 Rus mahkum karşılığında serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pavlopil</span> Ukraynada köy

Pavlopil

<span class="mw-page-title-main">Ohtırka</span> Ukraynada bir şehir

Ohtırka (Ukraynaca: Охтирка; Ukrayna'nın Sumı Oblastı'nda küçük bir şehirdir. Nüfus: 47,216

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da konuşulan diller</span>

Ukrayna'nın resmî dili, ülke nüfusunun %67,5'i tarafından konuşulan Doğu Slav dili Ukraynacadır. Ethnologue'da Ukrayna'da 40 farklı lehçe ve azınlık dilinin konuşulduğu gösterilmektedir; bunların neredeyse tümü, eski Sovyetler Birliği'nin yerli dilleridir. Gallup şirketinin 2006-2007 yıllarında yürüttüğü bir ankete göre, Ukrayna'daki anket katılımcılarının %83'ü, Gallup ile yapılan görüşmeyi Rus dilinde yapmayı tercih etti.