İçeriğe atla

Ukrayna Partizanları

Ukrayna partizanları
Etkin3 Temmuz 1941-28 Ekim 1944
DağılmasıKızıl Ordu'ya girdi
Diğer partizan gruplarına girdi
ÜlkeUkrayna
BağlılıkSovyetler Birliği Komünist Partisi
TipiGerilla
GöreviUkrayna'yı işgalden kurtarmak
Büyüklük220.000
SavaşlarıII. Dünya Savaşı

Ukrayna Partizanları, Alman Ordusu'nun ülkeyi işgal etmesi üzerine kurulmuştur. İlk gerilla birlikleri işgalden önce kurulmuştur.[1] Savaş sırasında ise partizan birlikleri artırılması gerekliydi. Bu yüzden 1941 yılında faaliyetler artırıldı.

Ukrayna'daki eylemler

Ukrayna Partizanların eylemleri sonucunda Sovyet kaynaklarına göre 464.682 Alman Askeri öldürüldü. 4958 tren raydan çıkarıldı. 280 tank vuruldu. 62 köprüde havaya uçuruldu. 210 km'lik tren yolu yok edildi.

Partizanların lojistiği

13 zırhlı araç, 190 tabanca, 67 anti-tank silahları, 506 havan ve bombaatar, 3217 ağır makineli ve el tabancaları, 5971 otomatik silah, 60.355 tüfek, 2.903 tabanca, 63.303 top mermisi ve havan mayınlar, 12,2 milyon kartuş, 27.245 adet el bombası, 12.2 ton patlayıcı, 172 depo, 987 otomobil, 43 traktör, 5 lokomotif, 210 araba, 30.361 at, 3 tekne, 9 motorlu tekne, 143 telsiz araba, 86 radyo, 57 dürbün, üniforma ve diğer askerî teçhizat önemli sayıda mevcuttu.

Yurt dışında yapılan operasyonlar

Ukrayna Partizanları sadece Ukrayna'da değil aynı zamanda Polonya, Romanya ve Slovakya'da bulunan Mihver Devletleri'ne ait kuvvetlere karşı operasyon düzenlendi. Bunların en önemlisi ünlü Ukrayna Partizan Kovpak'ın Romanya'nın ünlü Karpat dağlarına yaptığı operasyondur. Slovakya'da gerçekleşen ayaklanmaya da 10.000'den fazla partizan ile katıldı.

Partizanların eğitilmesi

Büyük Vatanseverlik Savaşı öncesi

Savaş öncesinde Stalin büyük bir savaşın kapıda olduğunu biliyordu. Savaş sırasında düşmanı yenilgiye uğratmak için bir takım önlemler alındı. Bunların en önemlilerinden bir tanesi olası işgal durumunda işgal bölgelerinde savaşacak partizanların eğitilmesiydi. Bunların en önemli kısmı Ukrayna'ydı. Çünkü sınır bölgesinde bulunuyordu. Ve uzun sınır Ukrayna'ya aitti.

Önlemlerden birkaçı:

  • Rus İç Savaşı sırasında Bolşevikler bazı bölgelerde partizan hareketleri düzenleyerek (özellikle Sibirya'da) düşmanlara karşı savaştı. Bu hareketin önemini anlatmak için Mikhail Frunze kitap yazdı.
  • Sovyetler Birliği 1931 yılında sınır bölgelerine partizanların kullanması için gizli bölgelere silah ve mühimmat ile donatı.
  • 1932 yılında gerillalar askerî tatbikatlar yaptı.
  • Genel olarak Sovyetler Birliği 1924 yılından başlayarak 1936 yılına kadar birçok kişiye gerilla savaşını öğretenilmek için eğitim tesisleri kurdu.

Partizan birliklerini eğiten ordu mensupların çoğu İspanya İç Savaşı'nda savaşmaya gitmişti. Bu sırada Kızıl ordu gerçekleşecek saldırının sınırda durdurulacağını ve karşı taarruz ile savaşın düşman topraklarında gerçekleşeceğini düşünmüştü. Bu yüzden partizan birliklerin eğitimine ve lojistik donanımı durduruldu.

Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında

Bu tahmin yanıltıcı olmuştu. Alman Ordusu, savaşın 2 ayında Kiev'in kapılarına dayanmıştı. 3 Temmuz'da Stalin, ilk radyo konuşmasında işgal bölgelerinde partizan birlikleri kurulmasını istedi. Bunu üzerine Kızıl Ordu subayları uçaklarla işgal bölgelerine gönderildi.

  • Gönderilen ordu mensupları gerilla savaşı taktikleri konusunda eğitimli değildi. Bu yüzden partizanlar tam olarak eğitilemedi.
  • Parizanlarda silah ve ekipman yetersizdi. Sovyet uçaklarıda yüklğ miktarda silahta gönderemiyordu. Bu sorun yeterince eylem yapılmasını engelliyordu,
  • Partizanların ellerinde telsizler yoktu. Bu da partizanlar arasında iletişim sorunu doğruyordu. Böylece Ukrayna'da 1941 yılında 778 olan birlik sayısı 1942 yılına gelindiğinde 110'a düştü.
  • Yeni oluşturulan partizanların sabotaj deneyimi yoktu. Bu da ilk yıllarda sorun olacaktı.

Ukrayna İsyancı Ordusu

Ukrayna İsyancı Ordusu, II. Dünya Savaşı öncesinde de Sovyetler Birliği'ne karşı faaliyet gösteriyordu. İsyancı Ordusu, Ukrayna'nın batı bölgesinde etkiliydi. Çünkü batıda milliyetçiler çoktu. Alman Ordusu buraya geldiğinde onları güzel karşıladılar. Ancak Nazilerin ideolojik gereği olarak burada yaşayan insanları köleleştirme politikasına yönelince Ukrayna İsyancı Ordusu Almanlara karşı geldi. Ukrayna partizanları bu milliyetçi orduya yardım veriyordu. Bu yardımlar Kızıl Ordu'nun buraya gelmesiyle sona erdi. Çünkü İsyancı ordu mensupları Waffen-SS tümenlerine bağlı Galizien'i kurarak Sovyetler Birliğie cephe açtı.

Partizan sayıları

1941-1944 yılları arasında Sovyet Partizanların Ukrayna'daki mevcudiyeti 220 bindi. Bunların 2.000'i Polonyalı, 400'ü Çek ve Slovak, 71'i Yugoslav, 28'i Macar olmak üzere toplam 38 milleten oluşan enternasyonalist bir partizan grubuydu. Savaş sonunda toplam 95 kişiye Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

Kaynakça

  1. ^ Sovyet Fırtınası

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

Partizan, yabancı bir güç veya bir ordu işgali ya da idaresi altında bulunan bir bölgenin kontrolüne direnmek için teşekkül etmiş düzensiz askerî kuvvetlerin üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Taarruzu</span> Savaş

Viyana Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet 3. Ukrayna Cephesi tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'nın işgali amacıyla girişilen bir taarruzdur. Taarruz, 2 Nisan 1945'te başlatılmış, 13 Nisan 1945'te sona ermiştir. Kent kuşatıldı ve taarruzun büyük bölümde kuşatma altında kaldı.

Orman kardeşleri, II. Dünya Savaşı ve sonrasında Sovyet işgali altındaki Estonya, Litvanya ve Letonya partizanlarından oluşan Sovyet rejimine karşı direnen gerilla savaşçılarıdır. Polonya, Romanya ve batı Ukrayna'daki Sovyet rejimine direnen anti-Sovyet direnişçi gruplarına benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Polonya'daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, II. Dünya Savaşı'nın önemli operasyonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Prag Ayaklanması</span>

Prag Ayaklanması, Çek partizanlar tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Prag'ı Alman işgalinden kurtarmak için yapılan bir girişimdir. Direniş 5 Mayıs 1945 tarihinde başladı. Ayaklanmayı bastıramayan Almanlar 8 Mayıs'ta geri çekilmeye başladılar. Ayaklanma bu açıdan başarılı oldu. Kızıl Ordu Prag'a girmeye başladı ve geride kalan Alman birliklerini ezdi.

<span class="mw-page-title-main">Armia Ludowa</span>

Armia Ludowa, Polonya'nın işgaline karşı olarak 1 Ocak 1944 tarihinde komünist ilkelere dayalı kurulmuş direniş örgütü. Sürekli olarak Sovyet partizanları ile iş birliği içerisindeydi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan direniş hareketi</span> II. Dünya Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyasına karşı verilmiş mücadele

İtalyan direniş hareketi, II. Dünya Savaşı sırasında ve savaşın son dönemlerinde patlak veren İtalyan İç Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyası'na ve onun işgali sonucunda kurulan kukla İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne karşı verilmiş mücadeleye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar direniş hareketi</span>

Bulgar direniş hareketi, Bulgaristan'ın müttefiki Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni işgal etmesine tepki gösteren komünistlerin oluşturduğu direniş hareketi. Bazı bölgelerde Rus göçmenlerde bu harekete katıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rus partizanlar</span>

Bölge çok sık ormanlar ve bataklıklar içeren coğrafi yapısı ve Batı ile iletişimi sağlayan stratejik yapısı nedeniyle önemlidir. Belarusu komünistler Barbarossa Harekâtının ilk günlerinden hemen sonra direniş örgütlemeye başlamışlardır. Partizanların iddialarına göre işgal sırasında yapılan eylemler sonucunda 500.000 Alman ve işbirlikçi öldürülmüştür. Belarus'un Nazi işgali altında olduğu dönemde partizanların komutanlığını Panteleymon Ponomarenko yapmıştır.

Sovyetler Birliği'nin Barbarossa Harekâtı öncesi hazırlıkları, Sovyetler Birliği'nin Barbarossa Harekâtı öncesi yapmış olduğu askerî hazırlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına Harekatı</span>

Fırtına Harekâtı, Polonya direnişinin baskın gücü olan Polonya İç Ordusu tarafından işgalci Alman kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen bir dizi ayaklanmaydı.

SS Drujina Tugayı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından Doğu Cephesinde Sovyetler Birliği'ne karşı kullanılan paramiliter örgüttür. Sovyet savaş esirlerinden oluşturulan birliktir. 1943 yılında Belarus cephesinde temas ettikleri Sovyet partizanlarının safına geçmiştir. Bu olaydan dolayı başta Zeplin Harekâtı olmak üzere Sovyet savaş esirlerinin Sovyetler Birliğine karşı cephe gerisinde kullanılması planları büyük sekteye uğramıştır.