İçeriğe atla

Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi
Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi
Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi
Kiev'de Aziz Volodymyr Katedrali.
Kuruluş1992
TanınmaKonstantinopolis Ekümenik Patrikliği ile tam birleşme Ekim 2018'de restore edildi, ancak herhangi bir kilise tarafından kanonik olarak tanınmadı
BaşpiskoposPatrik Filaret
MerkeziKiev, Ukrayna
DilUkraynaca, Kilise Slavcası
Üyesiy. 14.000.000 (2008)[1]

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi (UkraynacaУкраї́нська Правосла́вна Це́рква – Ки́ївський Патріарха́т (УПЦ-КП), Ukrayínsʹka Pravoslávna Tsérkva – Kýyivsʹkyy Patriarkhát (UPT-KP)), Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi) ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir.[2] Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir.[3] 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.[4]

Patrikhane'nin ana kilisesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki St. Volodymyr Katedrali'dir. Kilisenin başı, 1995 yılından beri görevini sürdüren Patrik Filaret'tir. Patrik Filaret, 1997 yılında Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edildi, ancak Patrikhane'nin sinod ve sboru bu eylemi tanımaz.[5]

Tarihi

Kuruluş tarihinden itibaren Rum Ortodoks Kilisesi'ne bağlı kalmıştır. Ancak 1051 yılından itibaren İstanbul Patrikhanesi'nden bağımsızlık kazanma girişimlerine başlamıştır. ilk kez 1051 tarihinde İstanbul'dan izin alınmaksızın kilisenin başına başpiskopos seçilmiştir. Kiev Kilisesi, Moskova Kilisesi'nin etkisi altına girmeye 1654 yılından itibaren başlamıştır. 1686 yılında İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi'nden ayrılarak Moskova Kilisesi'ne bağlanmıştır. Yıllar içinde özerkliğini kaybederek Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı piskoposluk haline gelmiştir.[1]

Bu durum 19. yüzyıla kadar devam etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Kilise bağımsızlığı gündeme getirilmiş ancak bir sonuç elde edilememiştir. Sovyetler Birliği'nin yıkılış sürecinde Kiev Piskoposluğu Rus Ortodoks Kilisesi'ne başvurarak özerklik talebinde bulunmuşlardır. Ekim 1990'da bu istek kabul edilmiştir. Ülkede Ortodoks anlayışı Kiev Patrikhanesi ve Moskova Patrikhanesi olarak ikiye ayrılmıştır.

Kiev ve Tüm Rus'-Ukrayna Patrikleri

  • Patrik Mstyslav (1991–1993)
  • Patrik Volodymyr (1993–1995)
  • Patrik Filaret (1995–2018)

Taraftarları

2000 yılında Kilise'ye bağlılıklarını açıkça tanımlayan %41,2'den, % 21,8'i Kiev Patrikhanesi'ne bağlıydı.[6] Razumkov Center tarafından 2006 yılında yapılan bir ankete göre, Ukrayna nüfusunun %14,9'u Kiev Patrikhanesi'ne bağlı olduklarını açıkladı.[7] 2013 yılında Ukraynalıların %18,3'ü Patrikhane'ye bağlı iken, bu oran Nisan 2014'te %22,4'e çıktı.[8] Kiev Postası, Moskova Patrikhanesi'nin 2014-16 Rusya'nın Ukrayna'ya askerî müdahalesi sırasındaki tutumu sebebiyle bazı Ukraynalıların Kiev Patrikhanesi'ne katılmasına yol açtığını bildirdi.[8]

Ukrayna'daki Kiev Patrikhanesi taraftarları, militanların kontrolü altındaki Donbas'ın parçaları ve Kırım hariç:

Tarih Oran Kaynak
Mayıs–Haziran 2016 33% [9]
Haziran-Temmuz 2017 44% [10]

Kaynakça

  1. ^ a b İbrahim Şahbazov (29 Temmuz 2017). "Dünden Bugüne Ukrayna-Kiev Ortodoks Kilisesi". rusen.org. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018. 
  2. ^ "Ukraine". The CIA World Factbook. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2018.  According to the CIA World Factbook, 19% of the Ukrainian population associated themselves with the Ukrainian Orthodox Church – Kyiv Patriarchate (cf. Orthodox (no particular jurisdiction) 16%, Ukrainian Orthodox – Moscow Patriarchate 9%, Ukrainian Greek Catholic 6%, Ukrainian Autocephalous Orthodox 1.7%).
  3. ^ "Ukrainian Orthodox Church of the Kyivan Patriarchate" Українська Православна Церква Київського Патріархату. Religious Information Service of Ukraine (Ukraynaca). 3 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2008. 
  4. ^ "Fener Rum Patrikhanesi: Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebi kabul edildi". 11 Ekim 2018. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2018. 
  5. ^ [1][]
  6. ^ Shangina, Lyudmila (23 Eylül 2000). "НАРОД ЗОЛОТОЇ СЕРЕДИНИ-2: ЯК МИ ВІРИМО" [People of the Golden Center-2: How We Believe]. Dzerkalo Tyzhnya (Ukraynaca). Razumkov Centre. Erişim tarihi: 13 Ocak 2008. 
  7. ^ "Віруючим якої церкви, конфесії Ви себе вважаєте?" [What religious group do you belong to?] (Ukraynaca). Razumkov Centre. 2006. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  8. ^ a b Trach, Nataliya (23 Ocak 2015). "Ukrainians shun Moscow Patriarchate as Russia's war intensifies in Donbas". Kyiv Post. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  9. ^ "Public Opinion Survey: Residents of Ukraine May 28–June 14, 2016" (PDF). International Republican Institute. 8 Temmuz 2016. s. 62. 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2018. 
  10. ^ "Public Opinion Survey of Residents of Ukraine June 9 – July 7, 2017" (PDF). iri.org. 22 Ağustos 2017. s. 77. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ortodoks Patrikhanesi</span>

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi, Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından tanınmayan bir Türk Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Ortodoks Kilisesi</span> Sırbistanda otosefal Ortodoks Kilisesi

Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Makedonya'da özerk otosefal Doğu Ortodoks Kilisesi. Ayin dili Sırpçadır ve Kilise Slavcasıdır. Kilisesi sarayı Belgrad şehrindedir ve geleneksel olarak Peć Patrikhane Manastırı. Sırp Ortodoks Kilisesi ilk başpiskopos ve kurucu Aziz Sava. 1219'da Sırpların ilk başpiskoposu olarak İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından tanındı. Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan'daki, Bosna-Hersek'deki ve Karadağ'daki siyasetinde önemli bir yerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki listede 1308 yılından itibaren Rus Ortodoks Kilisesi'nin ruhani liderlerini içeren Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi yer almaktadır.

Ukrayna'da din, nüfusun çoğunluğunun bazı Hristiyan mezheplerine bağlı kalmasıyla çeşitlidir. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından 2022'de yürütülen bir anket, Ukraynalıların %85'inin kendilerini Hristiyan olarak tanımladığını bildirdi. Nüfusun %72'si bir Doğu Ortodoks Kilisesi'ne bağlılığını beyan etti : Ukraynalıların %54'ü Otosefal Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne bağlılığını ilan etti ; % 14'ü bir kilise üyeliğini belirtmeden Ortodoks Hristiyan olarak tanımlandı; %4 Moskova Patrikhanesi ile bağlantılıdır. Ukraynalıların diğer %9'u Ukrayna'daki Katolik Kilisesi'ne bağlılığını dile getirdi: %8 Ukraynalı Rum Katolikler ve %1 Latin Katolikler. Nüfusun %2'si ana akım bir Protestan Kilisesi'ne bağlı olduğunu beyan etti ve %2'lik bir kesim de Hristiyanlığın alternatif bir mezhebiyle özdeşleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi)</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ukrayna'daki özerk bir kilisesidir. Şu anki ROK Statüsü kilisenin statüsünü "geniş özerklik haklarına sahip kendi kendini yöneten bir kilise" olarak tanımlıyor. Resmen böyle bir statü, Rus Ortodoks Kilisesi dışında tanınmıyor.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, aşağıdaki manalara gelebilir:

Girit Kilisesi, Yunanistan'da Girit Adası'nı kapsayan bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin altında yarı özerk olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, kanonik bölgesi Ukrayna olan otosefal Doğu Ortodoks kilisesi. Kilise 15 Aralık 2018 tarihinde bir birleşme konseyi tarafından kurulmuştur. Konsey, kanonik bağımsızlık temelinde mevcut Ukrayna Ortodoks kiliselerinin temsilcileri aracılığıyla birleşmeye oy verdi. Kilise primatı, "Tüm Ukrayna'nın ve Kiev'in Metropoliti" olarak tanımlandı. Birleşme konseyi Epifanios'i ilk primat olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks Kilisesi</span> Doğu Ortodoks Kilisesi içindeki kilise organı

Rum Ortodoks Kilisesi, geleneksel olarak Koini Yunancası'nı kullanan Doğu Ortodoks kiliseleri için kullanılan bir terimdir. Tarihsel olarak, Bizans İmparatorluğu'nun mirasına atıfta bulunmasından dolayı Rum Ortodoks terimi, genel olarak tüm Doğu Ortodoks Kiliseleri'ni tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Rum Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Ukrayna Rum Katolik Kilisesi Papa ve dünya çapında Katolik Kilisesi ile tam bir iletişim içerisinde olan Bizans Ritini kullanan Doğu Katolik Kilisesi'dir. Katolik Kilisesi'nin ikinci büyük kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Moskova-Konstantinopolis ayrılması</span>

Moskova-Konstantinopolis ayrılması, bilinen adıyla Ortodoks ayrılması veya Ortodoks Kilisesi ayrılması, 15 Ekim 2018'de Rus Ortodoks Kilisesi'nin Konstantinopolis Ekümenik Patrikliği ile tam bir birlikteliği tek taraflı olarak kesmesiyle başlayan ve devam eden bir bölünmedir.

Rus Ortodoksluğu, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının daha büyük cemaati içinde yer alan ve ayinleri geleneksel olarak Kilise Slavcası dilinde yapılan veya yapılmış olan çeşitli Kiliselerin bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Brest Birliği</span>

Brest Birliği, 1595-1596 yıllarında gerçekleşen, Lehistan-Litvanya Birliği'nin Rutenya bölümlerindeki Doğu Ortodoks Kiliseleri'nin Papa'nın otoritesini kabul etmesiyle birlikte Katolik Kiliseleri ile birleşmesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">III. Theophanes</span>

III. Theophanes, 1608 ile 1644 yılları arasındaki Kudüs Rum Ortodoks patriğiydi.