İçeriğe atla

Ukrayna Ortodoks Kilisesi

Ukrayna Ortodoks Kilisesi
Ukrayna Ortodoks Kilisesi
Ukrayna Ortodoks Kilisesi
St. Michael Altın Kubbeli Manastırı
Harita
Kuruluş15 Aralık 2018
Bağımsızlık6 Ocak 2019
Tanınma

(Ekim 2019)

(Kasım 2019)

(Ekim 2020)
BaşpiskoposEpifanios
MerkeziSt. Michael Altın Kubbeli Manastırı, Kiev[1][2]
AlanUkrayna
DilUkraynaca
LiturjiBizans Riti
Rahiplery. 7.000[3][4]

Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Ukraynaca: Православна церква України; Yunanca: Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας),[5][6] kanonik bölgesi Ukrayna olan (Kırım dahil) otosefal Doğu Ortodoks kilisesi. Kilise 15 Aralık 2018 tarihinde bir birleşme konseyi tarafından kurulmuştur. Konsey, kanonik bağımsızlık temelinde mevcut Ukrayna Ortodoks kiliselerinin temsilcileri aracılığıyla birleşmeye oy verdi. Kilise primatı, "Tüm Ukrayna'nın ve Kiev'in Metropoliti" olarak tanımlandı. Birleşme konseyi Epifanios'i ilk primat olarak seçti.

24 Mayıs 2023'te Piskoposlar Konseyi, Revize Jülyen takvimine tamamen geçilmesine ve bu geçişin 1 Eylül 2023'te gerçekleşmesine karar verir.[7][8] Ayrıca, Revize Jülyen takvimine geçişi nihayet onaylayacak olan Yerel Konseyin 27 Temmuz 2023'te toplanmasına karar verildi.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Факти ICTV - Михайлівський Золотоверхий стане кафедральним собором єдиної УПЦ". 16 Aralık 2018. 18 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2018. 
  2. ^ "Михайлівський Золотоверхий собор буде головним храмом ПЦУ". risu.org.ua. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2018. 
  3. ^ "Epifaniy: Orthodox Church of Ukraine counts nearly 7,000 parishes and is open to other communities". risu.org.ua. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2018. 
  4. ^ (Ukraynaca) In the CPC, the number of parishes and commented on the seizure of temples 6 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ukrayinska Pravda (21 December 2018)
  5. ^ Σύνταξης, Αίθουσα (15 Aralık 2018). "Ανακηρύχθηκε η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας". Tribune.gr (Yunanca). 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2018. 
  6. ^ "Αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας, επικεφαλής ο μητροπολίτης Επιφάνιος |thetoc.gr". The TOC. 15 Aralık 2018. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2018. 
  7. ^ "Orthodox Church of Ukraine to switch to Revised Julian calendar, celebrate Christmas on Dec. 25". Kyiv Independent (İngilizce). 24 Mayıs 2023. 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  8. ^ "OCU switches to a new calendar". Istorychna Pravda (Ukraynaca). 24 Mayıs 2023. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  9. ^ Свобода, Радіо (24 Mayıs 2023). "ПЦУ схвалила перехід на новий календар: Різдво – 25 грудня". Радіо Свобода. 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Mikola Skripnik</span>

Mikola Oleksiyoviç Skripnik veya bilinen diğer adıyla Nikolay Alekseyeviç Skripnik, Ukrayna'nın bağımsızlığını savunan ve Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Ukraynizasyon isimli kültürel çabalara öncülük eden Ukraynalı Bolşevik devrimci ve Ukrayna Halk Komiserleri Konseyi Başkanı. Uğraştığı politikaların tersine çevrilmesi ve görevinden alınması üzerine, savunduğu politikalardan pişmanlık duymasına zorlandı. Fakat Skripnik bunu reddetti ve ardından intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi)</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ukrayna'daki özerk bir kilisesidir. Şu anki ROK Statüsü kilisenin statüsünü "geniş özerklik haklarına sahip kendi kendini yöneten bir kilise" olarak tanımlıyor. Resmen böyle bir statü, Rus Ortodoks Kilisesi dışında tanınmıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volodimir Zelenski</span> 6. Ukrayna devlet başkanı

Volodimir Oleksandroviç Zelenski, 2019'dan beri Ukrayna'nın altıncı ve şu anki devlet başkanı olarak görev yapan Ukraynalı politikacı, komedyen ve aktör.

Ses Ukraynalı müzisyen Svyatoslav Vakarçuk tarafından Mart 2020'ye kadar yönetilen, Ukrayna'da liberal ve Avrupa yanlısı bir siyasi partidir. Parti, 20 milletvekili ile mevcut Ukrayna parlamentosunda muhalefetin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Moskova-Konstantinopolis ayrılması</span>

Moskova-Konstantinopolis ayrılması, bilinen adıyla Ortodoks ayrılması veya Ortodoks Kilisesi ayrılması, 15 Ekim 2018'de Rus Ortodoks Kilisesi'nin Konstantinopolis Ekümenik Patrikliği ile tam bir birlikteliği tek taraflı olarak kesmesiyle başlayan ve devam eden bir bölünmedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında başladı. Yevromaydan sırasında yaygın bir fenomen hâline geldi ve Ukraynalılar tarafından Leninopad olarak anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım başbakanı</span>

Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Kırım Cumhuriyeti hükûmet başkanıdır.

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Medvedçuk</span> Ukraynadaki Rus yanlısı politikacı, avukat ve iş insanı

Viktor Volodimiroviç Medvedçuk Ukraynalı siyasetçi, avukat ve oligark. 29 Ağustos 2019'dan itibaren Ukrayna Yüksek Şurası milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Platformu</span> Ukraynanın Kırım üzerindeki kontrolünü geri kazanmayı amaçlayan diplomatik girişimi

Kırım Platformu, Ukrayna cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından oluşturulmuş bir diplomatik girişimdir. 2014 yılında Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını tersine çevirerek Rusya-Ukrayna ilişkilerini yeniden tesis etmek için uluslararası bir koordinasyon mekanizması olarak tasarlanmıştır. Kırım Tatarlarının insan haklarının korunması, çevresel bozulma ve Karadeniz ve Azak Denizi bölgesinde ticaretin engellenmesi de zirvede tartışılan konular arasındadır. Platformun açılış zirvesi, Ukrayna'nın bağımsızlığının 30. yıldönümü arifesinde 23 Ağustos 2021'de gerçekleşti.

PEN Ukrayna, konuşma özgürlüğünü ve yazar haklarını korumak, edebiyatı ve uluslararası kültürel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir Ukrayna sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası PEN'in ulusal merkezler ağının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metropolit Antonius</span>

Metropolit Antonius, Ukraynalı din adamı. Antonius, 8 Kasım 1966'da Slatine, Sovyetler Birliği'nde doğdu. 2019-2021 yılları arasında ölümüne kadar Hmelnitski ve Kamyanets-Podilski Metropoliti olarak görev aldı. 23 Mart 2021'de Hmelnitski, Ukrayna'da 54 yaşında Covid-19 nedeniyle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Jan Belenyuk</span> Ukraynalı güreşçi

Jan Vensanoviç Belenyuk, Ukraynalı siyasetçi ve emekli grekoromen güreşçidir. Üç kez Olimpiyat madalyası kazanan Belenyuk, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 87 kg'da altın madalya, 2016 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 85 kg'da gümüş madalya ve 2024 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 87 kg'da bronz madalya kazanmıştır. Belenyuk aynı zamanda iki kez dünya şampiyonu, üç kez Avrupa şampiyonu ve bir Avrupa Oyunları şampiyonudur. 2019 yılında Ukrayna Parlamentosu'nun ilk siyahi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mikolayiv hükûmet binası hava saldırısı</span>

29 Mart 2022'de Rus güçleri Mıkolayiv Muharebesi sırasında hükûmet binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırı en az 37 ölüm ve 34 yaralanma ile sonuçlandı.

1918 Hetman Karşıtı Ayaklanma, Aralık 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığının liderliğinde Ukrayna Hetmanı Pavlo Petrovich Skoropadsky'e karşı başlattığı ve başarıyla sonuçlanan ayaklanmadır.