İçeriğe atla

Ukrayna-Yunanistan ilişkileri

Yunanistan-Ukrayna ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Greece ve Ukraine

Yunanistan

Ukrayna
Diplomatik Misyon
Yunanistan Büyükelçiliği, KievUkrayna Büyükelçiliği, Atina

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı.[1] Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da (çoğunlukla ülkenin güney ve doğu bölgelerinde) yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri (diğerleri arasında), Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

İkili anlaşmaların listesi[2]

  • Yunanistan Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması (1997)
  • Ekonomik, Endüstriyel, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması
  • Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma
  • Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması
  • Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması
  • Nakliye Anlaşması
  • Hukuk Meselelerinde Adli Yardım Anlaşması

İkili ziyaretlerin listesi[1]

Yunanistan'ın Ukrayna büyükelçileri

Kiev'deki Yunanistan Büyükelçiliği
  1. Vasilios Patsikakis (1993-1998)[4]
  2. Dimitris Kontumas (1998-2002)[5]
  3. Panayotis Gumas (2002-2006)[6]
  4. Dimitriu Haralambos (2006-2009)[7]
  5. Georgios Georgountzos (2009-günümüz)

Diplomasi

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Notlar

  1. ^ a b http://www.mfa.gov.ua/greece/en/news/top.htm 5 Ağustos 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Ukrainian embassy in Athens
  2. ^ https://www.mfa.gr/en/blog/greece-bilateral-relations/ukraine/ 4 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Greek Ministry of Foreign Affairs about the relation with Ukraine
  3. ^ Ambassador: Greece against Ukraine's EU membership 13 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kyiv Post (October 6, 2011)
  4. ^ "A LIST OF FOREIGN EMBASSIES IN UKRAINE". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  5. ^ "Greece Is Prepared to Buy Ukrainian "BISON" - says Greek Ambassador to Ukraine". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  6. ^ Belarusian President met Greece Ambassador
  7. ^ "The Greek Ambassador in Kiev, Mr. Haralambos. DIMITRIOU" (PDF). 30 Aralık 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yanukoviç</span> Ukrayna 4. Cumhurbaşkanı

Viktor Yanukoviç, Ukraynalı politikacı ve Ukrayna'nın 4. devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Turuncu Devrim</span>

Turuncu Devrim, Ukrayna'daki 21 Kasım 2004 cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde, Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar yaşanan politik olaylara verilen genel addır. Turuncu denilmesinin sebebi başkan adaylarından olan ve seçimlere hile karıştığını iddia eden Viktor Yuşçenko'nun seçim kampanyası dönemince bu rengi kullanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arseniy Yatsenyuk</span>

Arseniy Petroviç Yatsenyuk, Arseniy Yatseniuk; d. 22 Mayıs, 1974), Ukraynalı siyasetçi, ekonomist, hukukçu ve Ukrayna'nın eski Başbakanı. Yatsenyuk, 2005-2006 yılları arası Ekonomi Bakanı olarak Ukrayna hükûmetinde görev aldıktan sonra 2007 yılında Ukrayna Dışişleri Bakanı oldu ve 2007-2008 yılları arası Verkhovna Rada (parlamento) Başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Komünist Partisi (1993)</span>

Ukrayna Komünist Partisi, Ukrayna'da 1993 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ukrayna teşkilatlanmasının halefi olarak kurulan bir siyasi partidir. Marksist-Leninist ideolojide olan siyasi partinin lideri 1993 yılından bu yana Petro Simonenko'dur. Komünist Parti 1993 yılından 2002 yılındaki seçimlere kadar tüm genel ve yerel seçimlerde birinci geldi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Macaristan ilişkileri, Yunanistan ile Macaristan arasındaki ilişkilerdir. Her iki ülke de 7 Temmuz 1956'da diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ülke de 24 Ağustos 1964'te birbirlerinin başkentinde büyükelçilikler kurdu. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, NATO ve Avrupa Birliği’nin tam üyesidir. Macaristan'da yaşayan yaklaşık 2.500 Yunan asıllı insan var. Bu arada, Yunanistan'da yaşayan yaklaşık 1.000 ila 1.500 Macar asıllı insan var.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkileri kapsar. Yunanistan'ın Erbil'de ekonomik ve ticari ofisi varken, Kürdistan Bölgesi'nin Yunanistan'da temsilciliği bulunmamaktadır. Şubat 2017'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Kürdistan'ı bölgede jeostratejik bir role sahip olarak nitelendirdi ve Yunanistan'ın jeostratejik politikasında önemli bir unsur oluşturdu ve bunlar Yunanistan'ın Mayıs 2016'da Erbil'de başkonsolosluk açmasının nedenleriydi. Alpha Radio'ya verdiği röportajda Kotzias, Eylül 2017'deki Kürt bağımsızlık referandumunun Irak Anayasasıyla güvence altına alındığını ve Kürdistan Bölgesi'nin bunu yapma hakkı olduğunu belirtti. Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adonis Georgiadis, partisinin referandumu ve Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Irak-Ukrayna ilişkileri</span>

Irak-Ukrayna ilişkileri, Irak ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerdir.. Irak'ın Kiev'de ve Ukrayna'nın Bağdat'ta büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Yunanistan ilişkileri</span>

İki ülke arasında derin tarihî, siyasî, kültürel ve dinî bağlardan dolayı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Yunanistan devletleri arasında sürdürülen diplomatik ilişkiler oldukça olumlu hâldedir ve her iki ülke birbirini müttefik olarak görmektedir. Günümüz Yunanistan, ABD'nin Dünya'daki en yakın müttefiklerinden biridir. İki ülke arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1830'larda, yani Yunan Bağımsızlık Savaşı sonrasında, kuruldu, ve günümüzde samimi olarak algılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna ilişkileri</span>

Polonya-Ukrayna ilişkileri, Ukrayna'nın 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre sonra yeniden canlandı. O zamandan beri hem gelişiyor hem de bazen kötüye gidiyor. Polonya-Ukrayna ilişkilerinde zaman zaman ortak tarihlerinden ötürü çeşitli tartışmalar yeniden ortaya çıkıyor, ancak bu durum Polonya ve Ukrayna'nın ikili ilişkileri üzerinde büyük bir etkiye sahip değil.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Ukrayna ilişkileri</span> Avusturya ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler

Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.