Ukrayna'nın vize politikası
Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir.[1] Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.[2]
Vize politikası haritası
Vizesiz sınırsız süre kalabilen
Aşağıdaki 5 ülke vatandaşları belirsiz bir konaklama için vizesiz Ukrayna girebilir:[3]
1 - ülkeye varışta yeterli parasını olduğunu kanıtlamalıdır.
Vize muafiyeti
Aşağıdaki 65 ülkenin pasaport sahipleri, aksi belirtilmediği sürece, herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 güne kadar kalmak için vizesiz Ukrayna'ya girebilirler.[3]
|
1 - 365 gün içerisinde 90 güne kadar.
2 - Herhangi bir 60 günlük süre içinde 30 güne kadar.
3 - 14 güne kadar.
ID - Ulusal kimlik kartıyla kart biçiminde girebilir
A - ülkeye varışta yeterli parası bulunduğunu kanıtlamalıdır.
B - vize için gerekli olmayan vize, turist ve özel gezilerde gezinin amacını belgeleyen belgeler verilir.
ETA
Ağustos 2024'te Ukrayna, vizeden muaf ziyaretçiler için kendi Elektronik Seyahat Yetkilendirmesini başlattığını duyurdu.[5]
Elektronik vize
Ukrayna, 4 Nisan 2018'de elektronik vize uygulamasına başladı.[6] Vizeler, turizm ve iş amaçlı 30 gün geçerlidir ve 85 USD tutarındadır.[7] 1 Ocak 2019’dan itibaren elektronik vizeler aşağıdaki amaçlar için geçerli olacaktır: tedavi, kültür, bilim, eğitim, spor alanındaki faaliyetler, yabancı bir muhabirin veya yabancı medya temsilcisinin resmî görevlerini yerine getirmek amacıyla.
E-Vizelere uygun olan milletlerden bazıları şunlardır:[8]
Davet mektubu muafiyeti
Aşağıdaki ülkelerin vatandaşlarının Ukrayna için vize almak için bir davet mektubu göndermesi gerekmez:[10]
16 Nisan 2017'den itibaren tüm ülkelerin vatandaşlarının Ukrayna için vize almak için bir davet mektubu göndermesi gerekmez.[11]
Sıradan olmayan pasaport
Arnavutluk, Kamboçya, Çin, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, İran, Kuveyt, Laos, Fas, Peru, Katar, Singapur, Tayland, Türkmenistan, Uruguay, Venezuela ve Vietnam diplomatik veya resmî / hizmet pasaportu sahipleri vizeden muaftırlar. Hindistan ve Meksika diplomatik pasaport sahipleri de Ukrayna için vize almaları gerekmez.
Diplomatik ve hizmet pasaport sahipleri için vizesiz anlaşma Endonezya ile imzalandı ancak henüz onaylanmamıştır.[13]
Gelecek planları
- Bazı Ukrayna hükûmet yetkilileri sık sık Rusya ile vize rejimi uygulamasının gerekli olduğu konusundaki güvenini ifade ediyor.[14][15][16]
- Ukrayna hükûmeti, İngiltere ile vize rejimi getirme olasılığını düşünüyor.[17][18] Bu, 2017-2018 yıllarında Ukrayna vatandaşlarına yönelik çok yüksek düzeyde vize reddine bir tepki oldu. 2005 yılında Ukrayna, birliğin her ülkesini belirtmeksizin bir bütün olarak Avrupa Birliği için vizesiz rejimi uygulamaya koymuş, böylece İngiltere vatandaşları, Birleşik Krallık'ın AB'yi terk ettiği anda Ukrayna'ya vizesiz giriş kaybedeceklerdir. Brexit sonra Ukrayna hükûmeti en azından vize almanın daha kolay bir prosedür Ukrayna vatandaşları için İngiltere'ye vizesiz seyahatler karşılığında İngiliz hükûmetiyle İngiliz vatandaşlarına Ukrayna'ya vizesiz seyahatler yeniden başlamasını müzakere edecek, ya da.
- Ukrayna dışişleri bakanlığı, Ukrayna vatandaşlarının İsrail'e sık sık giriş reddetme durumlarıyla karşılaşmalarına bir tepki olarak İsrail vatandaşları için vizesiz rejimi iptal edebileceğini açıkladı. insanların hiçbir açıklama olmadan girişini reddeden İsrail’de Ukrayna vatandaşlarının haklarının sistematik ihlalleri olduğunu belirtti.
Kırım
Kırım Özerk Cumhuriyeti, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikası geçerlidir.[2]
Çatışma alanı
Kırım ve Donetsk, Harkov, Herson, Luhansk, Mykolaiv ve Zaporizhia bölgelerinin bazı kısımları şu anda Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya Federasyonu tarafından yasadışı olarak işgal edilmiştir.
Ukrayna Hükümeti, yabancı vatandaşların işgal altındaki topraklara girişini ve geçişini kesinlikle yasaklamaktadır. İşgal altındaki topraklara izinsiz giren yabancı vatandaşların Ukrayna'ya girişleri ve geçişleri reddedilecektir. Ancak, tüm bunlar Ukrayna vatandaşları için geçerli değildir.
Ukrayna Hükümeti, 4 Haziran 2015 tarihinde "Geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarına giriş ve bölgeden çıkış emrinin beyanı hakkında" 367 sayılı kararı kabul etmiştir. Belgeye göre, yabancıların ve vatandaşlığı olmayan kişilerin geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarına girişi ve bölgeden çıkışı, pasaport belgeleri ve bölgesel otorite tarafından verilen özel izin uyarınca kontrol noktaları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir; ancak bu izin düzenli ziyaretçilere verilmemektedir.
Rusya
Ukrayna, 1 Temmuz 2022'de Rusya ile tek taraflı vize rejimi başlattı.[19][20] Rusya ise, Ukrayna'ya vize uyɡulamadı.
Ukrayna'nın Rusya ile tüm resmi diplomatik bağlarını koparmasının ardından (Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından) Ukrayna'nın Rus şehirlerindeki diplomatik misyonları (büyükelçilikler, genel ve fahri konsolosluklar, sıradan konsolosluklar) kapatıldığından, Rusya'da ikamet eden Rus vatandaşları, yalnızca birkaç Rus şehrinde faaliyet gösterecek olan ticari vize merkezlerine başvurmak zorundadır.[21][22] Rusya dışında bulunan Rus vatandaşları, dünyanın diğer ülkelerindeki Ukrayna diplomatik misyonlarından birine vize başvurusunda bulunmalıdır.[19][20]
Özgür Avrupa Radyosu'nun Ukrayna ve Rusça servisleri, bir Rus vatandaşının Ukrayna vizesi almasının bile Ukrayna topraklarına kabulünü garanti etmediğini ve bu anlama gelmediğini tespit etti. Ukrayna sınır muhafızlarına, geçerli Ukrayna vizesi olan kişilere dahi (bir kişi kendisine şüpheli görünüyorsa veya sınır muhafızının sorularına güvenilir bir şekilde cevap veremiyorsa) giriş izni verme veya girişini reddetme yetkisine sahiptir.
Kaynakça
- ^ "Visa Information - Ukraine". Timatic. IATA. 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2013.
- ^ a b "Foreigners Now Need Russian Visa to Visit Crimea". 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014.
- ^ a b Visa requirements for foreigners entering Ukraine 28 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ministry of Foreign Affairs of Ukraine.
- ^ 15 Mart 2020 tarihine kadar
- ^ В Апараті РНБО України розглянули питання контролю в'їзду в Україну іноземних громадян
- ^ "Граждане 46 стран со среды смогут оформлять е-визы для поездок в Украину". 11 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019.
- ^ "The Consular Service of the Ministry of Foreign Affairs starts issuing electronic visas (E-Visa) for entry into Ukraine". mfa.gov.ua (İngilizce). Ministry of Foreign Affairs of Ukraine. 29 Mart 2018. 11 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ "eVisa Ukraine". 4 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019.
- ^ "Citizens of 52 countries to be able to apply for Ukraine's e-visa from January 1" (İngilizce). UNIAN. 23 Aralık 2018. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2019.
- ^ "Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine No. 567 dated June 1, 2011 "On adoption of Regulation for processing of visas for entry to and transit through Ukraine" (as amended)". 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2017.
- ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz
<ref>
etiketi;UA gov resolution 2016 no145
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: ) - ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016.
- ^ "На порозі візового режиму з РФ: чому в Україні зважилися на радикальні кроки" [On the verge of visa regime with Russia: why Ukraine have ventured for radical steps] (Ukraynaca). Obozrevatel. 5 Eylül 2018. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ "Ukraine MFA to be "technologically" ready to introduce visa regime with Russia" (İngilizce). UNIAN. 23 Aralık 2016. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ "Візовий режим з Росією: боротьба з агресором чи символічний крок?" [Visa regime with Russia: fight with aggressor or a symbolic step?] (Ukraynaca). Channel 24. 23 Mayıs 2017. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ "Україна думає ввести візи для громадян Британії" [Ukraine considers introduction of visas for British citizens] (Ukraynaca). Korrespondent. 8 Şubat 2018. 10 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ "Безвіз без взаємності. Чому Київ має відновити візи для громадян Великої Британії" [Visa-free regime without reciprocity: why Kyiv should renew visas for British citizens] (Ukraynaca). Yevropeyska Pravda (daughter newspaper of Ukrayinska Pravda). 6 Haziran 2018. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018.
- ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz
<ref>
etiketi;CNA
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: ) - ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz
<ref>
etiketi;RFE
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: ) - ^ Свобода, Радіо (1 Ağustos 2022). "Visa regime month with Russia. About 80 Russians submitted visa documents – spokesman for the State Tax Service". Radio Liberty (Ukraynaca). Erişim tarihi: 13 Aralık 2022.
- ^ "Ukraine cuts diplomatic ties with Russia after invasion". www.aljazeera.com (İngilizce). Erişim tarihi: 10 Mart 2022.
"Ukraine breaks off diplomatic ties with Russia". The Times of Israel (İngilizce). 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022.
Kitsoft. "Ministry of Foreign Affairs of Ukraine – Statement by the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine Regarding the Severance of Diplomatic Relations with the Russian Federation". mfa.gov.ua (İngilizce). 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022.