İçeriğe atla

Ukrayna'da Holokost

Ukrayna'da Holokost
Ukrayna İvanhorod [en]'da aralarında bir anne ile bir çocuğun da bulunduğu Yahudi sivillerin SS paramiliter kuvvetleri tarafından katledilmesi (1942 yılı)
YerUkrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Tarih22 Haziran 1941 - 1944
Olay türüHapis, toplu silahlı saldırılar, toplama kampları, gettolar, zorlu çalıştırma, açlık, insan kaçırma
FaillerErich Koch, Friedrich Jeckeln, Otto Ohlendorf, Paul Blobel vd.
Yerel işbirlikçiler (ör. Ukrayna Milliyetçiler Örgütü)[1][2][3][4]
ÖrgütlerEinsatzgruppen, Ordnungspolizei taburları vd.
Kurbanlar1,2 milyon ilâ 1,6 milyon
Yerel Ukraynalılar, muhtemelen Liviv Pogromu sırasında bir Yahudi'yi taciz ediyor.[5] Fotoğraf bir Wehrmacht propaganda şirketi tarafından çekildi.

Ukrayna'da Holokost, II. Dünya Savaşı boyunca işlenmiş Holokost'un Reichskommissariat Ukraine, Kırım Genel Hükümeti, Reichskommissariat'ın doğusunda yer alan ve Nazi askerî işgâli altında bulunan topraklar, Romanya işgâli altında bulunan Transdinyester Valiliği, Romanya işgâli altında sonra Romanya tarafından ilhâk edilen Kuzey Bukovina ve o dönem Macaristan'a ait Karpat Rutenya [en]'daki tezahürlerini kapsar. Bütün bu topraklar günümüz Ukrayna devletine ait.[6][a] 1941 ile 1944 yılları arasında, Sovyetler Birliği'nde yaşayan bir milyondan fazla Yahudi, Nazi Almanyası'nın "Nihai Çözüm" imha politikaları kapsamında katledildi. II. Dünya Savaşı öncesinde Sovyet Yahudilerinin çoğunun Ukrayna'nın en büyük parçasını oluşturduğu Çit Yerleşimi'nde yaşamasından dolayı bu Yahudilerin çoğu Ukrayna'da öldürüldü.

Yale tarihçisi Timothy D. Snyder'a göre, "Holokost, bütünsel ve yapısal olarak Vernichtungskrieg [en], 1941 savaşı ve Ukrayna'yı fethetme teşebbüsü ile bağlantılıdır."[7]

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta The Holocaust in Ukraine ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Dipnot

  1. ^ Bu topraklarda birbiriyle örtüşen coğrafyalar söz konusudur. Ayrıca bakınız: Polonya'da Holokost (batı), Belarus'ta Holokost [en] (kuzey) ve Rusya'da Holokost [en] (doğu).

Kaynakça

  1. ^ Grzegorz, Rossolinski (2014). Stepan Bandera : the life and afterlife of a Ukrainian nationalist : Fascism, genocide, and cult. Stuttgart, Germany: Ibidem-Verlag. ISBN 9783838206868. OCLC 880566030. 
  2. ^ Arad, Yitzhak (2009). Holocaust in the Soviet Union. Lincoln: University of Nebraska Press. s. 89. ISBN 9780803222700. OCLC 466441935. 
  3. ^ "Nazikollaborateur als neuer Held der Ukraine - Jüdische Gemeinde zu Berlin". www.jg-berlin.org (Almanca). 3 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  4. ^ Himka, John-Paul. "The Lviv Pogrom of 1941: The Germans, Ukrainian Nationalists, and the Carnival Crowd" (İngilizce). 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  5. ^ Beorn 2018, s. 138.
  6. ^ Gregorovich, Andrew (1995). "World War II in Ukraine: Jewish Holocaust in Ukraine". Reprinted from FORUM Ukrainian Review (92). 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  7. ^ "Timothy Snyder: Germany must own up to past atrocities in Ukraine". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. the Holocaust is integrally and organically connected to the Vernichtungskrieg, to the war in 1941, and is organically and integrally connected to the attempt to conquer Ukraine. 

Bibliyografya

  • Beorn, Waitman Wade (2018). The Holocaust in Eastern Europe: At the Epicenter of the Final Solution. Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1474232227. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Babi Yar</span>

Babi Yar, Holokost kapsamında 1941 yılında Nazi askerleri tarafından Ukrayna Kiev'de 33.771 Yahudinin 2 gün içerisinde katledilmesiyle tarihe Babi Yar Katliamı geçmiştir. Kiev'deki tüm Yahudilerin öldürülmesi kararı, askeri vali Binbaşı Kurt Eberhard, Güney Ordu Grubu Polis Komutanı SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln ve Einsatzgruppe C Komutanı Otto Rasch tarafından alınmıştır. Einsatzgruppen C'nin alt birimi olan Sonderkommando 4a, Wehrmacht tarafından desteklenen Ukrayna Yardımcı Polisi ile SD ve Asayiş Polisi taburlarının yardımıyla emirleri yerine getirdi. Sonderkommando 4a ve Alman Asayiş Polisi'nin 45. Taburu çekimleri gerçekleştirdi. Alman Düzen Polisinin 303. Taburuna bağlı askerler bu sırada infaz alanının dış çevresini korumaktaydı.

Karpat Rutenya'daki Yahudilerin tarihi.

Holokost ile ilgili önemli araştırmalar;

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Schutzmannschaft</span>

Schutzmannschaft, Yardımcı Polis (kelimenin tam anlamıyla: "koruyucu" veya "bekçi birimleri"; veya kısaca Schuma, Heinrich Himmler'in II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği ve Baltık devletlerinin işgali sırasında Ordnungspolizei'e bağlı olarak 25 Temmuz 1941'de kurduğu işbirlikçi yardımcı polis birimi. 1941’in sonunda Schutzmannschaft birimlerinde yaklaşık 45.000 kişi görev yaptı. 1942 yılında yaklaşık 300.000 Schutzmannschaften mensubu sayısıyla, savaşta çatışanların yaklaşık yarı sayısına ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Hiwi</span>

Hiwi, Almanca Hilfswilliger kelimesinin kısaltmasından türetilen, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Sovyetler Birliği'ni işgal girişimi sırasında Mihver Devletleri ile işbirliği yapan Sovyet grupları tanımlayan terim. Daha sonra işgal edilen Doğu Avrupa bölgelerindeki yerli halklardan için de kullanıldı. Adolf Hitler, işgal girişimi sırasında Sovyet vatandaşlarının Nazi tarafına ait geri bölgelere çalıştırılmasına izin vermeye gönülsüzce karar verdi. Kısa bir süre içinde birçoğu savaş birimlerine taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ukrayna'daki Yahudilerin tarihi bin yıldan fazladır. Yahudi toplulukları, Kiev Rusları zamanından beri Ukrayna topraklarında var olmuş ve Hasidik gibi en farklı modern Yahudi teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirmiştir. Dünya Yahudi Kongresi'ne göre, Ukrayna'daki Yahudi cemaati, Avrupa'nın üçüncü en büyük ve dünyanın beşinci en büyük Yahudi cemaatini oluşturmaktadır.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da Holokost</span>

Litvanya'da Holokost, Nazi işgâli altındaki Litvanya SSC'nde kurulmuş Reichskommissariat Ostland'a bağlı Generalbezirk Litauen alanında yaşayan Litvanya (Litvak) ve Polonya Yahudileri'nin neredeyse tümünün imha edilmesine sebep oldu. Yaklaşık 208.000-210.000 Yahudinin arasında tahminen 190.000-195.000'i, çoğu Haziran ile Aralık 1941 arasında öldürülmek üzere İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan önce öldürüldü. Üç senelik Alman işgâli boyunca Litvanya'daki Yahudi nüfusunun %95'inden fazlası katledildi; bu, Holokost'un yer aldığı tüm diğer ülkelerden daha eksiksiz bir yıkımdı. Tarihçiler, bu imha oranını Yahudi olmayan yerel paramiliter oluşumlarının soykırımda Nazilerle kitlesel oranda işbirliklerinde bulunmalarına bağlamıştır, ancak bu işbirliklerinin nedenleri tartışılmaya devam etmektedir. Holokost, Litvanya tarihinde bu kadar kısa bir sürede şimdiye kadarki en büyük can kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Gettosu</span>

Minsk Gettosu, Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni istilasından kısa süre sonra kuruldu. Alman işgâli altındaki Sovyet topraklarındaki en büyük gettolardan biriydi. Neredeyse 100 bin Yahudi barındırdı; bunların çoğu Holokost'ta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Holokost için ispatlar ve belgeler</span>

Nazi Almanyası'nın 1941 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmesi olan Holokost, tarihte en iyi şekilde belgelenmiş soykırımlardan biridir. Tüm Yahudi kurbanlarını listeleyen bir belge olmamasına rağmen yaklaşık altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğüne dair kesin kanıtlar vardır. Ayrıca; Nazilerin, Yahudileri imha kamplarında ve gaz vagonlarında öldürdüğüne ve bunu Nihai Çözüm planı altında sistematik olarak yaptığına dair kanıtlar vardır.

"Rusya Ukrayna ile Ne Yapmalı?" Timofey Sergeytsev tarafından yazılmış bir makaledir. Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti tarafından yayınlandı. Makale, Ukrayna'nın bir devlet olarak tamamen yok edilmesini ve Ukrayna'nın "nazilerden arındırılması" amacıyla Ukrayna ulusal kimliğinin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Yardımcı Polisi</span>

Ukrayna Yardımcı Polisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Genel Hükümete bağlı bir Ukrayna işbirlikçi polis oluşumuydu.

Ukrayna Halk Militsiyası veya Ukrayna Ulusal Militsiyası, Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü (OUN) tarafından işgal altındaki Polonya'nın Genel Hükümet bölgesinde ve daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında Reichskommissariat Ukrayna'da oluşturulan paramiliter bir oluşumdu. 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Harekatı sırasında kuruldu.