İçeriğe atla

Ukkaşe Türbesi

Koordinatlar: 37°04′49″K 36°50′17″D / 37.08028°K 36.83806°D / 37.08028; 36.83806
Ukkaşe Türbesi
Harita
Genel bilgiler
DurumYıkıldı
Mimari tarzOsmanlı
ŞehirGaziantep
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar37°04′49″K 36°50′17″D / 37.08028°K 36.83806°D / 37.08028; 36.83806
Tamamlanma17. yüzyıl
Yıkılma6 Şubat 2023

Ukkaşe Türbesi ya da Ökkeşiye Türbesi, Gaziantep'e bağlı Nurdağı ilçesinin Durmuşlar mahallesinde bulunan, yapımı 17. yüzyılda tamamlanmış bir türbeydi. Ukkaşe bin Mihsan adına inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir.[1] 2021 yılında türbeye restorasyon çalışması ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.[2]

Türbe, 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremlerde büyük oranda yıkıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Hz. Ukkaşe Türbesi". Nurdağı Belediyesi. 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 
  2. ^ "Gaziantep'teki Ukkaşe Türbesi'nde restorasyon çalışması tamamlandı". Anadolu Ajansı. 31 Aralık 2021. 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 
  3. ^ "Depremde Hazreti Ukkaşe Türbesi de yıkıldı". Haber Türk. 15 Şubat 2023. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Müzesi</span>

Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Habib-i Neccar Camii</span> Antakyada bir cami

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nurdağı</span> Gaziantep ilinin bir ilçesi

Nurdağı, Türkiye'nin Gaziantep ilinin bir ilçesidir. Gaziantep-Adana karayolu üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Karanî</span> Yemenli sahabe, müslüman ve mistik

Veysel Karani (Üveys el-Karanî), Yemenli bir Müslüman ve mistik. İslam peygamberi Muhammed döneminde yaşamasına rağmen onu görememiştir. Meşhur hikâyede Medine'ye kadar gitmiş ancak zamanlamasından dolayı onu görememiş ve geri dönmesi gerekmiştir. Bunun üzerine Muhammed ona hırkasını hediye olarak göndermiştir. Sıffin Savaşı sırasında Ali tarafında savaştı. 657 yılında öldü. Tabiin'in büyüklerindendir. Naaşını almaya gelen 3 kabilenin taşıdığı tabutlarda da keramet göstererek göründüğü söylenir. Böylece bu üç ayrı kabilenin yerleşim yerleri olan Yemen ve Şam'da bulunan türbelerinin yanında Siirt ilinin Baykan ilçesinin ziyaret beldesinde de bir türbesi vardır. 23 Haziran 2014 tarihinde Suriye'deki türbesi IŞİD tarafından bombalanarak yıkılmıştır. Bursa'da Sembolik olarak Osmangazi ilçesindede Veysel Karani türbesi ve camii bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası</span> Türkiyede bulunan UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan cami

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah'ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır. Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 1985 yılında Dünya Mirası listesine alınarak Türkiye'den listeye giren ilk mimari yapı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Şah Türbesi</span> Türkiyenin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Eşme köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüsündeki tek toprak parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Kalesi</span>

Gaziantep Kalesi, Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Hititler döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale, tarih boyunca birçok kez restore edilmiş ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile almıştır.

Maarifî Camii ya da Muhammed Maarifî Camii, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kartal ilçesi Kordonboyu mahallesinde bulunan tarihî bir camidir. Eskiden bir Rufai tekkesi olan cami, Rufailiğin Maarifiye kolunun kurucusu Şeyh Seyit Muhammet Maarifi tarafından inşa edildi. Yapının ilk önceleri şeyhin özel eviyken, daha sonraları kendi tarafından tam teşekküllü bir tekkeye çevrildiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Baba Türbesi</span> Budapeştedeki bir türbe

Gül Baba Türbesi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan, Gül Baba'ya ait türbe.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Fakirullah Türbesi</span>

İsmail Fakirullah Türbesi, Siirt'in Tillo ilçesinde yer alan bir yapı. İsmail Fakirullah'ın ölümünden sonra öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından 18. yüzyılda yaptırıldı. Türbedeki bir düzenek ile her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde sabah güneşinin ışıkları sandukanın üzerine beş dakika yansıtılmaktadır. 1960'ta yapılan restorasyon sırasında ışık düzeneği işlevini yitirdi. 2011'de yapılan çalışmalarla düzenek tekrar işler hâle getirildi. Türbenin bir maketi, İstanbul'da bulunan Miniatürk'te sergilenmektedir. UNESCO, 2015'te türbeyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

Ortaköy Tarihi Camii, eskiden Aziz Dimitri Kilisesi, İstanbul ili Silivri ilçesi Ortaköy Merkez Mahallesinde bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği net olarak bilinmemekle birlikte camide bulunan kitabelerden 1796-1831 yılları aralığında bölgede yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios Kilisesi olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 90 yıl kilise olarak faaliyet gösteren yapı, 1924 yılındaki mübadele ile Rumeliden gelen Türklerin Ortaköy'e yerleşmesiyle ortaya çıkan cami ihtiyacı nedeniyle camiye çevrilmiştir. Üzerine eklenen ahşap bir minare ile yeni cami yapılıncaya kadar yaklaşık 40 küsur yıl cami olarak kullanılan yapı, daha sonra karakol ve okul gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sonraları kendi kaderine bırakılan cami, bakımsızlıktan kısmen yıkılmıştır. 2008 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla caminin restore edilerek tekrar faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve cami Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İttik Dede Türbesi</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir türbe

İttik Dede Türbesi, Yitik Dede Türbesi veya İsmail Çavuş Türbesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir türbedir. Selimiye Mahallesi'nde, Selimiye Meydanı'nın güney tarafında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi</span> Seyyid Kutbiddinin kabrinin yer aldığı türbe ve cami

Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Kökçüoğlu Mahallesi'nde bulunan cami.

Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.

Nurdağ Tren İstasyonu, Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Aslanlı Mahallesi yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ukkaşe bin Mihsan</span> Muhammedin bir sahabesi

Ukkaşe bin Mihsan, Muhammed'in sahabelerinden birisiydi. Batn-ı Nahle Seferi'ne ve Ukkaşe bin Mihsan Seferi'ne katılanlardan birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kızlar Bey Türbesi</span>

Kızlar Bey Türbesi veya Açık Türbe, Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 16-17. yüzyıllardan kalma bir Osmanlı türbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Viyadüğü</span> Türkiye’nin ve TAG otoyolunun en uzun, Avrupa’nın ikinci uzun viyadüğü.

Atatürk Viyadüğü ya da Nurdağı Viyadüğü, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunda Orta Amanoslar’ın Nurdağı geçidinde bulunan Türkiye’nin ve TAG otoyolunun en uzun, Avrupa’nın ise ikinci uzun viyadüğü.