
Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

XII. Karl ya da Türkçe kaynaklarda kullanılan lakabıyla Demirbaş Şarl, 5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718 tarihleri arasında İsveç kralı. Bağlı bulunduğu hanedan Wittelsbach Hanedanı'nın bir kolu olan "Palatina-Zweibrücken" Hanedanı idi. XII. Karl'ın babası XI. Karl ve annesi Ulrika Elanoara Danimarkalı idi. Bunların hayatta kalan tek erkek çocuğu olarak 5 Nisan 1697'de babasının ölümü üzerine XII. Karl adıyla daha 14 yaşında İsveç Krallığı kralı ve babasının hanedanının hükümdarı olduğu modern Almanya'da bulunan "Palatina-Zweibrücken Dükü" oldu ve iki hükümdarlığı 30 Kasım 1718'de daha 36 yaşında iken Fredrikshald kuşatması sırasında öldürülmesine kadar yönetti.

III. Jan Sobieski, Lehistan'ın seçimle tahta çıkan ve 1674 - 1696 yılları arasında hüküm süren devlet adamı. Osmanlı Devleti'yle yaptığı savaşlar sonucu Lehistan-Litvanya Birliği'ni kısa bir süre için yeniden canlandırmıştır.

Lehistan Veraset Savaşı (1733-1738) Lehistan kralı II. August'un ölmesi üzerine çıkan taht kavgalarının diğer Avrupa ülkelerinin de katılmasıyla bir veraset savaşına dönüşmesidir.

Polonya-Litvanya Birliği, Birinci Polonya Cumhuriyeti, İki Ulus Cumhuriyeti, İki Ulus Birliği veya İki Halk Birliği, 17. yüzyıl Avrupası'nın en güçlü ülkelerinden biriydi.

Belarus tarihi Belarus'un tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Mount & Blade: Ateş ve Kılıç, Yeni Çağ temalı bir rol yapma video oyunudur. TaleWorlds'ün izniyle Sich Studio ismindeki bir Rus firması tarafından geliştirilmiş olan oyun, esasen 2008 senesinde yayımlanan Mount & Blade oyununa ait bağımsız bir genişleme paketidir. Paradox Interactive tarafından 3 Mayıs 2011 tarihinde tüm dünyada satışa sunulmuştur. 17. yüzyıl Avrupa'sında geçen hikâyede bazı karakterler, Nobel ödüllü yazar Henryk Sienkiewicz'ın Ateş ve Kılıç isimli kitabından birebir alınmıştır.

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

II. Jan Kasimir Polonya kralı ve Litvanya büyük dükü.

X. Karl Gustav veya Karl Gustav (İsveççe; Karl X Gustav, İsveç kralı ve Bremen dükü. John Casimir ve İsveçli Catherine'in oğluydu. Karl Gustav tahta çıkmadan önce kuzeni Kraliçe Kristina 1632 – 1654 yılları arasında İsveç hükümdarı olmuştur, 1654'te Karl kuzeninin kendi lehine tahttan çekilmesi üzerine tahta çıkmıştır ve ölümüne kadar tahtta kalmıştır.

Tufan terimi, Lehistan-Litvanya Birliği'nde 17. yüzyıl ortalarında gerçekleşen bir dizi sefer için kullanılmaktadır. Bu savaşlar sırasında Lehistan-Litvanya Birliği nüfusunun üçte birini ve büyük güç statüsünü kaybetmiştir.

Michał Korybut Wiśniowiecki 29 Eylül 1669'dan 1673'e kadar hüküm süren Polonya kralı ve Litvanya Büyük Dükü. Babası Leh kodaman Jeremi Wiśniowiecki, Hmelnitski Ayaklanması sırasında doğu Polonya'daki Don Kazakları'na karşı mücadelede yardımcı olan önemli biriydi.

Vasa Hanedanı 1523'te İsveç'te I. Gustav tarafından kurulan erken modern bir kraliyet hanedanıdır. 1523-1654 yıllarında İsveç Krallığı, 1587-1668 yılları arasında Lehistan-Litvanya Birliği ve 1610-1613 yıllarında da Rusya Çarlığı'na hükmeden hanedanlık.

Prens Janusz Radziwiłł Polonya-Litvanya Birliği'nde asil ve dük. Hayatı boyunca, Polonya'ya bağımlı olarak Litvanya Hetman'ı (1646) ve Litvanya Büyük Dükü (1654) dahil olmak üzere devlet idaresinde bir dizi görevde bulundu.

Stuhmsdorf Antlaşması veya Sztumska Wieś 12 Eylül 1635'te Lehistan-Litvanya Birliği ile İsveç İmparatorluğu arasında Stuhm'un (Sztum) hemen güneyinde, Kraliyet Prusyası'nda Stuhmsdorf köyünde imzalanan barış antlaşması. Anlaşma 26 buçuk yıl ateşkes üzerinedir. Otuz Yıl Savaşı'na katılımı ile zayıflayan İsveç, toprak imtiyazları açısından Lehistan'a karşı çoğunlukla olumlu olan şartları kabul etti. Polonya kralı, Lehistan-İsveç savaşları'nın son on yılda kaybettiği birçok bölgeyi geri kazandı, ancak antlaşma İsveç ve müttefikleri için de yararlı oldu.

Lehistan-İsveç savaşları, Lehistan-Litvanya Birliği ile İsveç İmparatorluğu arasında geçen savaşlar. Genel olarak yorumlandığında, bu terim 1563 ve 1721 arasındaki bir dizi savaşları yer alır. Daha özetleyici olarak, 1600 ve 1629 arasındaki belirli savaşları ifade eder.

Varşova Muharebesi 28 Temmuz – 30 Temmuz 1656 yılında Varşova yakınlarında gerçekleşen [E.U. 18-20 Temmuz], Lehistan-Litvanya Birliği ile İsveç ve Brandenburg arasındaki çatışma. Polonya ve İsveç arasındaki II. Kuzey Savaşı'nda, Tufan olarak da bilinen 1655-1660 döneminde gerçekleşen büyük bir savaştı. Hajo Holborn'a göre, "Prusya askeri tarihinin başlangıcı" olarak tanımlandı.

Tufan, Leh yazar Henryk Sienkiewicz tarafından 1886'da yayınlanan tarihî romandır. Serinin bir önceki romanı Ateş ve Kılıç bir sonraki romanı Bozkırda Yangın'dır. Roman, kurgusal bir Lehistan-Litvanya Birliği albayı Andrzej Kmicic'in hikâyesini ve Lehistan'ın Kuzey Savaşları'nda yaşadığı Tufan'ı anlatmaktadır.

Tufan, 1974 yılı Leh yapımı Jerzy Hoffman tarafından yönetilen tarihi drama filmidir. Film, 1886 yılında Henryk Sienkiewicz'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. 47. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, ancak Amarcord filmine yenildi.

Arvid Wittenberg, İsveçli asker, özel meclis üyesi ve devlet adamı.