İçeriğe atla

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara'da faaliyet gösteren, Dr. Rıdvan Ege tarafından 2006 yılında Ocak ayında kurulmuş Ufuk Üniversitesi'nin tıp eğitimi veren fakültesidir. Dr. Rıdvan Ege Hastanesi, fakültenin eğitim ve araştırma hastanesi pozisyonundadır.Fakülte her yıl 60 öğrenci almaktadır. 1. sınıflar önce hazırlık sınavına girmekte, eğer 60 altında bir puan alırlarsa bir yıl hazırlık okumaktadırlar. Üniversitede klasik (vize-final) sistem uygulanmaktadır. Fakültede TURKMSIC değişim programı uygulanmaktadır. Ayrıca UFBAT topluluğu adı altında bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Fakülte, 2013 yılı TUS Yerleşme oranına göre yapılan sıralamada 7. olmuştur. (Puan sıralamasına göre değil)

Derslerin işleyişi[1]

Anatomi: 1. Sınıfta her hafta 4 saatlik teoriğin yanında 2 saatlik pratik dersi işlenir, işlenen konu maket ve kadavra üzerinden anlatılır

Histoloji: işlenen konunun preparatları her hafta 2 saatlik pratik dersinde gözlenir, önce hoca projeksiyon yardımıyla anlatır sonra öğrencilere preparatlar dağıtılır

Fizyoloji: Haftada 2 saat olan pratik eğitimi öncesinde demonstrasyon yapılır. Verilen bilgiler ışığında öğrenciler tarafından uygulamalı pratik eğitimi yapılır.

Patoloji: Haftada 2 saatlik pratik eğitimi patoloji preparatlarının hoca tarafından anlatılıp öğrenciler tarafından uygulama-raporlama yapılmasıyla tamamlanır.

Mikrobiyoloji: Her hafta 5 saatlik teoriğin yanında 2 saatlik pratik dersi olur. İşlenen konular ilgili materyaller kullanılarak anlatılır.

Biyokimya: Haftada 2 saatlik pratik eğitimi hocanın ilgili konu hakkında dağıttığı föylerden okunup deneyler yapılarak tamamlanır.

Biyoistatistik: Haftada 3 saat teorik ders işlenir.

Biyofizik: Öğrenciler iki gruba ayrılır ve her grup 2 haftada bir lab'a girerek hocanın verdiği programdaki deneyi yaparak raporunu yazar.

Yıllara göre ders programı:[1]

1. Sınıf : Anatomi, Tıbbi Biyoloji Ve Genetik, Histoloji Ve Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya'ya Giriş, Biyofizik, Davranış Bilimleri, Tıp Ve Uygarlık Tarihi, Acil Ve İlk Yardım, Biyoistatistik, Türk Dili, İngilizce Dil Becerileri, Bilgisayara Giriş

2. Sınıf: Tıbbi Biyokimya, Mikrobiyoloji, Fizyoloji, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dilde Okuma Ve Konuşma, Genel Patoloji

3. Sınıf: Klinik Bilimlere Giriş, Farmakoloji, Tıbbi Etik, İngilizce, Patoloji

4. Sınıf: Dâhiliye, Kardiyoloji, Pediatri, Göğüs Hastalıkları, Dermatoloji, FTR, Nöroloji, Nükleer Tıp, Genetik

5. Sınıf: Cerrahi Bölümler, KBB, Kadın Doğum, Göz Hastalıkları

6. Sınıf: Aile Hekimliği - İntörn

Trafik Hastanesi

Dr. Rıdvan Ege Hastanesi, Mevlana Bulvarı (Konya Yolu) ile Dumlupınar Bulvarı'nın (Eskişehir Yolu) kesiştiği noktadaki Ufuk Üniversitesi Hastanesi'dir. Halk arasında hala "Eski Trafik Hastanesi" olarak anılabilmektedir. Mevcut 340 yatak kapasitesi ile vakıf üniversitelerinin hastanelerinden çok daha büyüktür.

Eğitim kadrosu[2]

  • Dekan: Prof. Dr. M. Emin Tekeli
  • Dekan Yardımcısı: Prof. Dr. Meral Gülhan
  • Anatomi: Prof. Dr. Hasan Ozan / Prof. Dr. Yalçın Kırıcı
  • Histoloji ve Embriyoloji: Prof. Dr. Bilge Onarlıoğlu / Prof. Dr. Sibel Serin K.
  • Biyofizik: Prof. Dr. Ferit Pehlivan
  • Genetik: Yrd. Doç. Dr. İrem Doğan Turaçlı
  • Patoloji: Doç. Dr. Haldun Umudum
  • Biyokimya: Prof. Dr. Selda Demirtaş
  • Fizyoloji: Doç. Dr. Şebnem Gülen
  • Cerrahi: Prof. Dr. Dikmen Arıbal
  • Üroloji: Prof. Dr. Orhan Göğüş
  • Beyin ve Sinir: Prof. Dr. Ersin Erdoğan
  • Göz Hastalıkları: Prof. Dr. Ahmet Şengün
  • KBB: Prof. Dr. Sinan Kocatürk
  • Plastik Cerrahi: Prof. Dr. Erdem Yormuk
  • Acil Tıp: Prof. Dr. Atila Korkmaz
  • Dahili Tıp: Prof. Dr. Fikri İçli


Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimi</span> ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen hekim, diş doktoru

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. İnsan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Her yıl 22 Kasım günü ''Türk Diş Hekimleri Günü''; 6 Mart günü ''Dünya Diş Hekimleri Günü'' olarak kutlanır.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Büyükçekmece Yerleşkesinde bulunmaktadır. İstanbul'da faaliyet gösteren tek veteriner fakültesidir. Öğrenciler 5 yıllık eğitimin sonunda yüksek lisans derecesiyle mezun olmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir. Üniversitenin Meram Tıp Fakültesi'nden sonra kurulan ikinci tıp fakültesi olmuştur. Meram Tıp Fakültesi'nin 27.12.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlanmasından sonra üniversitesinin tek tıp fakültesi olarak kalmıştır. Öğrencileri 2009 yılına kadar Meram Tıp Fakültesi'nde eğitim görmüşlerdir. 2009'dan itibaren kendi yerleşkelerinde eğitimine devam etmişlerdir.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir veteriner fakültesidir.

Tıp, Türkiye'de üç ana akademik bölüm altında gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi</span>

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi'nin 13 fakültesinden biri olarak 2007 yılında Kastamonu'da kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ne 2007-2008 öğretim yılında biri okul birincisi kontenjanından olmak üzere 21 öğrenci alınarak öğrenime başlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'nde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler 361.730 taban puanla kontenjanlara yerleşmişlerdir. ÖSS taban puanlarına göre Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Türkiye genelinde 72 tıp fakültesi arasında 6. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Muğla Devlet Hastanesi, 1927 yılında Muğla'da kurulmuş olan devlet hastanesidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp eğitimi</span> Sağlık personeli olmak için alınan eğitim

Tıp eğitimi, hekim olmak için alınan mezuniyet öncesi eğitimi ve mezuniyet sonrası eğitimi içeren, tıp doktoru olma pratiğiyle ilgili eğitimdir. Tıp eğitimi süreçleri dünyanın pek çok yerinde belli oranda farklıdır. Tıp eğitimi bilimi, eğitimi geliştirmek amacıyla dünya genelinde aktif bir araştırma alanı olarak da tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span>

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Uludağ Üniversitesi'ne bağlı bir veteriner fakültesidir.

Kâmile Şevki Mutlu, Türk tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1992 yılında Manisa'da kurulan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 16.04.2012 tarihinde Bingöl (il)'de kurulmuştur. Hayvan hastanesine sahip olan fakülte Bingöl Üniversitesi'ne bağlıdır. Öğrenciler 5 yıllık eğitimin sonunda yüksek lisans derecesiyle mezun olmaktadır.