İçeriğe atla

Ufuk Uras

Mehmet Ufuk Uras (d. 4 Ocak 1959, Üsküdar), Türk siyasetçi ve akademisyen.

1996 yılında ÖDP'nin kurucu genel başkanı oldu ve 5 dönem, 10 yıla yakın süre genel başkanlık yaptı. 2007 genel seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı ve İstanbul 1. Bölge'den Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem üyeliğine seçildi. Bu tarihten sonra sırasıyla Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi oldu.

Yaşamı

İstanbul'un Üsküdar doğumludur. Baba tarafı Sivas'ın Divriği ilçesinden, anne tarafı ise Balkan Savaşları döneminde Bulgaristan'ın Varna şehrinden göç etmiştir.[1]

Kadıköy Anadolu Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. Milletvekili seçilene kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yardımcı doçent doktor olarak görev yaptı.

İktisat Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği, İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC), ÖES genel başkanlığı yaptı. "ÖDP Söyleşileri", "İdeolojilerin Sonu mu?" (Marksist Araştırmaları Destek Ödülü), "Sezgiciliğin Sonu mu?", "Başka Bir Siyaset Mümkün", "Kurtuluş Savaşında Sol", "Siyaset Yazıları" ve "Alternatif Siyaset Arayışları" "Sokaktan Parlamentoya" "Söz Meclisten Dışarı" "Meclis Notları" ve Velhasıl adlarında on bir kitabı bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde 25 yıl görev yapan Ufuk Uras, 2007 yılında milletvekili seçilince üniversitedeki görevinden ayrıldı. 2017 yılında emekli öğretim üyelerinin üniversiteye dönebileceğine yönelik çıkan yasa uygulanmayınca, dava açtı. 2019'da mahkeme kararıyla döndüğü fakültedeki görevinde siyaset bilimi dersleri vermeye devam etmektedir.[2]

Siyasi kariyeri

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde İstanbul 1. Bölge'den bağımsız milletvekili adayı oldu. 17 Haziran 2007 günü Haydarpaşa'da, adaylığıyla ilgili yaptığı basın açıklaması sırasında, Gençay Gürsoy, Genco Erkal, Şanar Yurdatapan, Zeynep Tanbay ve Kerem Kabadayı gibi isimler de kendisine destek verdi. Seçimde 81 bin 486 oy alarak[3] İstanbul 1. Bölge'den bağımsız milletvekili seçildi.

1 Ağustos 2007 tarihinde ÖDP'ye tekrar asil üye olarak kabul edildi ve [4] 11 Şubat 2008'de yapılan 5. Olağan Kongre'de tekrar Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel başkanlığına seçildi. 1 Şubat 2009 tarihinde yapılan kongrede Genel Başkanlık seçimini kaybederek yerini Hayri Kozanoğlu'na bıraktı.

17 Haziran 2009 tarihinde, partinin dar grupçu bir anlayışa kaydığı düşüncesi ve sol siyasetin daha geniş bir yelpazeye ulaşması gerektiği iddiasıyla, bir grup arkadaşıyla Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden istifa etti ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi kuruluş sürecine katıldı.[5] DTP'nin 19 kişiye düşüp TBMM'de grupsuz kalmasından sonra, Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi gerektiğini iddia ederek Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) grubuna katıldı. 2011 seçim sürecinde, Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ne tekrar üye oldu.

Daha sonra, 25 Kasım 2012'de kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin kurucuların arasında yer aldı ve parti meclisi üyeliği yaptı.[6][7]2019 Türkiye yerel seçimlerinde Saadet Partisi'ne ve CHP'ye oy verdiğini belirtti.[8] 8 Ekim 2019'da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden istifa etti.[9]

Dış bağlantılar

Yazıları

Akademik

Kaynakça

  1. ^ https://www.demokrathaber.org/roportajlar/ufuk-uras-evde-nakis-mi-isleyeyim-h6764.html []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 
  3. ^ "Yüksek Seçim Kurulu bildirisi - 24 Temmuz 2007"
  4. ^ ""Ufuk Uras'ın ÖDP üyeliğiyle ilgili basın açıklaması - 1 Ağustos 2007"". 1 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 
  5. ^ "Ufuk Uras: Bir parlamenterin öyküsü". 11 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  6. ^ "'Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi' kuruldu". ntvmsnbc. 25 Kasım 2012. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  7. ^ "Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Toplandı". haberx. 7 Aralık 2012. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  8. ^ "Ufuk Uras: 31 Mart yerel seçimlerinde Saadet Partisi'ne oy verdim". T24. 4 Ekim 2019. 9 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 
  9. ^ "Davutoğlu'yla görüşen Ufuk Uras partisinden istifa etti!". Yeni Akit. 8 Ekim 2019. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saruhan Oluç</span> Türk politikacı

Hakkı Saruhan Oluç Türk yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Emek Partisi, 25 Kasım 1996 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti. Parti, işçi sınıfının (proletarya) iktidarıyla kurulacak proletarya diktatörlüğünü ve halk demokrasisini savunmaktadır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Seyit Aslan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2002–2015)

Sosyalist Demokrasi Partisi 2002 yılında çoğunluğunu ÖDP'den ayrılanların kurduğu bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

Akın Birdal Türk siyasetçi. Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM'ye girdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23. dönem milletvekilliği yaptı.

Bin Umut Adayları, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 10'luk seçim barajını geçebilmek için DTP, ÖDP, EMEP ve SDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili blokudur.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

Bekir Kemal Ulusaler, Türk siyasetçi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyesi sol görüşlü siyasetçi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi eski Genel Başkanı Ufuk Uras'ın Bağımsız milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etmesinden sonra, onun yerine geçerek partinin geçici genel başkan vekilliğine getirildi. 7 Ekim 2007 de yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa aday oldu. Genel başkanlık seçimini partinin en önemli ismi olarak görülen kurucu ve eski genel başkan Ufuk Uras'ın tekrar kazanması itibarıyla çalışmalarını üye olarak yürütmeye devam etti. Uzun dönem Elektrik Mühendisleri Odası yönetim kurulu başkanlığı görevini de sürdüren Ulusaler, kamuoyunda enerji uzmanı olarak da tanınıyor. 2008 ocaktan itibaren Birgün Gazetesinde köşe yazarı olarak yazılar yazmaktadır.Ulusaler ayrıca bir dönem Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınladığı Enerji ekinde de Toplumsal Bakış adı altında köşe yazıları yazmıştır. Halen Birgün Medya'nin içerik hazırladığı YOL TV'de idari sorumlu olarak görev yapmaktadir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşiller Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Yeşiller Partisi, Türkiye'de 21 Eylül 2020 tarihinde kurulmuş, yeşil siyaseti ve yeşil liberalizmi benimsemiş bir siyasi partidir. Kısaltması YEŞİLLER, simgesi ayçiçeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

Ahmet Nihat Sargın, Türk komünist, tarihsel Türkiye İşçi Partisi genel sekreteri, Türkiye İşçi Partisi ile tarihsel Türkiye Komünist Partisi'nin birleşmesi ile kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin genel başkanı, politikacı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Eşitlik ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2010–2012)

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), soldan birçok siyasal hareketin solda yeni parti arayışları içerisinde bir araya gelmesi sonucu 13 Mart 2010'da kurulmuştur. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 12 Haziran 2011 Seçimleri'ne girebilmeye hak kazanmış 27 partiden biriydi.

Alper Taş, Türk siyasetçidir. Özgürlük ve Dayanışma Partisi eski genel başkanıdır. BirGün gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi başta olmak üzere bir grup siyasi partinin oluşturduğu bağımsız aday platformudur. Bu oluşum çerçevesinde 41 ilde 65 kişi bağımsız milletvekili adayı oldu. BDP, bağımsız adayları desteklerken "Demokratik Cumhuriyet", "Demokratik Özerklik için Özgürlük ve Demokrasi" sloganlarını kullandı. Blokun desteklediği adaylar toplam % 5,67 oy aldılar ve 36 milletvekili çıkardıkları açıklandı. Ne var ki, 21 Haziran'da Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesiyle onun yerine AK Parti Diyarbakır 6. sıra adayı olan Oya Eronat milletvekili oldu. Böylece blokun çıkardığı milletvekili sayısı 35 olarak gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Önder İşleyen</span> Türk Marksist Leninist, Devrimci

Önder İşleyen, Türk gazeteci, aktivist ve siyasetçi. Sol Parti Kurucu Genel Başkanı ve eski Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri</span> İstanbulda TBMM 28. dönem milletvekilleri ve cumhurbaşkanı tercihleri

2023 Türkiye genel seçimleri ve 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi İstanbul ilinde yapılmıştır. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı sonuçları YSK kesin sonuç verisi iken, il bazlı seçim sonuçları YSK'nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) verileridir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bayhan</span>

İskender Bayhan, Emek Partisi İstanbul milletvekilidir. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşeni olan Emek Partisi'nin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden aday göstermesiyle İstanbul 3. bölge milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Akın (siyasetçi)</span> Türk siyasetçi

İbrahim Akın Türk siyasetçi ve 28. dönem TBMM İzmir milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, resmî kısaltmasıyla DEM Parti, veya eskiden bilinen adıyla Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ; 25 Kasım 2012 tarihinde Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi'nin birleşmesiyle kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'dır. TBMM'de 57 milletvekili ile temsil edilmektedir. Parti, kendini "sol özgürlükçü" fikirleri ağırlıkla benimseyen bir siyasi parti olarak tanımlamaktadır. Simgesi ağaç, güneş ve insan biçiminden oluşmaktadır.