İçeriğe atla

Ufuk Esin

Ufuk Esin
Doğum1933
Ölüm19 Ocak 2008 (74-75 yaşlarında)
İstanbul
Defin yeriFeriköy Mezarlığı
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Kariyeri
DalıPrehistorya , Arkeoloji

Ufuk Esin (1933 - 19 Ocak 2008, İstanbul), Türk akademisyen, arkeolog ve TÜBA üyesidir.

Orta öğrenimini Avusturya Koleji'nde yapan Ufuk Esin, Lisans öğrenimini 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü'nde tamamladı. 1957'de Prehistorya Kürsüsü'nde asistan olarak akademik kariyerine başladı. Aynı kürsüde 1960'ta doktor asistan oldu ve 1961'de Fulbright Bursu'nu kazandı. 1966'da doçentliğe yükselen Esin, 1973'te Alexander von Humboldt Bursu'nu kazandıktan sonra 1976'da profesör oldu.

Görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde 1984-2000 yılları arasında Prehistorya Anabilim Dalı Başkanlığı, 1998-2000 yılları arasında da Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığı görevlerini üstlendi.

Türkiye'de Arkeometri'nin başlamasına öncülük eden Prof. Dr. Ufuk Esin, genellikle arkeolojik kurtarma kazılarında görev yaptı. ODTÜ Keban Projesi kapsamında Elazığ'da Tepecik, Tülintepe, ODTÜ Aşağı Fırat Projesi çerçevesinde Malatya'da Karakaya Barajı göl alanında Değirmentepe'de, son olarak da Aksaray'da Mamasın Barajı göl alanında Aşıklı Höyük'te kurtarma kazıları yaptı.

1993'te Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Ufuk Esin, 2001 yılından başlamak üzere Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkiye Kültür Sektörü girişimi kapsamında Türkiye Kültür Envanteri Projesini örgütleyerek, yaşama geçirdi.

Prof. Dr. Ufuk Esin, 2 Ocak 2008 günü kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı; fakat 19 Ocak 2008 günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[1] Uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 21 Ocak 2008 günü tören düzenlendi; ardından cenazesi, öğle vakti Bebek Camisi’nde kılınan namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yurt dışında ve içinde basılmış Türkçe, Almanca ve İngilizce 100'ü aşkın bilimsel yayını vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Halet Çambel</span> Türk eskrimci ve arkeolog

Halet Çambel, Türk arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">James Mellaart</span>

James Mellaart, Anadolu'da gerçekleştirdiği Çatalhöyük ve Hacılar Höyük gibi önemli tarihöncesi kazılarıyla tanınan arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Dilhan Eryurt</span> Türk gök fizikçi

Dilhan Eryurt, Türk astrofizikçiydi. Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.

Ersin Doğer arkeolog ve akademisyendir.

Güven Arsebük, akademisyen, arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Arif Müfid Mansel</span> Arkeolog

Arif Müfid Mansel Türk arkeolog ve akademisyen.

Oktay Aslanapa, Türk akademisyendir.

Prof.Dr.Muharrem Şen Türk Akademisyen.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

Nimet Özgüç, Türk akademisyen, arkeolog.

Değirmentepe Höyüğü, Malatya ilinin 24 km. kuzeydoğusunda Karakaya Barajı Gölü suları altında kalmış olan bir höyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Lidar Höyük</span>

Lidar Höyük, Şanlıurfa linin kuzeybatısında, Bozova ilçesinin 23 km kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Atatürk Baraj Gölü suları altında kalan Lidar Köyü'nün kısmen altında, kısmen güneybatısında bulunmaktaydı. Adının Bizans belgelerinde görülen Ltar Kalesi'nden geldiği düşünülmektedir.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Barcın Höyük, Bursa İl merkezinin doğusunda, Yenişehir İlçesi'nin 4 km. batısında, Barcın Köyü'nün 3–4 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Yenişehir Ovası'ndaki tepe 100 metre çapında ve 4 metre yüksekliktedir. Arkeoloji yayınlarında Yenişehir Batı Höyüğü ve Yenişehir 2 olarak da geçmektedir. Esasen bulunduğu bölge Üyecek Mevkii, tepe de Üyecek Tepe olarak bilinmektedir.

Halil Demircioğlu, Türk akademisyen, Eskiçağ Tarihi Profesörü, eğitimci, tarih yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Jale İnan</span> Türk arkeolog

Jale İnan, Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğudur.

Pompeiopolis, Antik Paflagonya bölgesinde yer alan bugün Kastamonu'nun Taşköprü bölgesine düşen antik bir kenttir. Şehir Pompey tarafından kurulmuştur.

Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Türk rektör.