İçeriğe atla

Uesugi Kagekatsu

Uesugi Kagekatsu
上杉 景勝
Uesugi Kagekatsu'nun portresi
Yonezawa daimyosu
Görev süresi
1601-1623
Yerine gelenUesugi Sadakatsu
Aizu daimyosu
Görev süresi
1598-1601
Yerine geldiğiGamō Hideyuki
Yerine gelenGamō Hideyuki
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Ocak 1556(1556-01-08)
Echigo vilayeti, Japonya
Ölüm 19 Nisan 1623 (67 yaşında)
Yonezawa, Japonya
Askerî hizmeti
Bağlılığı Uesugi boyu
Toyotomi boyu
Batı Ordusu
Tokugawa şogunluğu
Branşı Uesugi boyu
Çatışma/savaşları Tedorigawa Muharebesi
Otate Kuşatması
Tenjinyama Muharebesi
Uozu Kuşatması
Hachiōji Kuşatması
Hachigata Kuşatması
Sekigahara Muharebesi
Osaka Kuşatması

Uesugi Kagekatsu (Japonca上杉 景勝; 8 Ocak 1556-19 Nisan 1623), Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō.[1] Uesugi boyunun lideri olup Aizu ve Yonezawa beyliklerinin daimyosuydu.

Uesugi Kagekatsu, kendisine ait olan ve boyuna miras kalan Yamatorige (山鳥毛) adlı taçi kılıcına sahipti. Kılıç, günümüzde Ulusal Hazine olarak kabul edilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Turnbull, Stephen R. (2013). Samurai Armies 1467–1649, p. 191[].
  2. ^ "太刀 無銘一文字(山鳥毛)", おかやまの文化財 (Japonca), 岡山県, 27 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Mart 2024 

Ek okuma

  • Frederic, Louis (2002). Japan Encyclopedia. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
  • Sansom, George (1961). A History of Japan: 1334–1615. Stanford, California: Stanford University Press.
  • Turnbull, Stephen (1998). The Samurai Sourcebook. London: Cassell & Co.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yamamoto Tsunetomo</span> Japon samuray (1659 – 1719)

Yamamoto Tsunetomo Japon samuray.

<span class="mw-page-title-main">Kawanakajima Muharebeleri</span> savaş

Kawanakajima Muharebeleri, 25 Ocak 1573 tarihinde Kawanakajima'da Takeda ile Uesugi boyları arasında gerçekleşen muharebelerdir. Muharebeler sırasında 1553 Fuse, 1555 Saigawa, 1557 Uenohara, 1561 Hachimanbara ve 1564 Shiozaki olmak üzere beş büyük muharebe gerçekleşmiş olup en önemli muharebe Kawanakajima düzlüğünde gerçekleşmiştir. Muharebeler Japon askeri tarihinin en önemli anılarından biri olup birçok destan edebiyatı, tahta baskı ve filme konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uesugi boyu</span> Japon klanı

Uesugi boyu, bir Japon samuray ailesi idi. Fujiwara boyu kökenli olup Muromachi ve Sengoku dönemlerinde etkin bir güce sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Takeda Shingen</span> Japon derebeyi/daimyō (1521 – 1573)

Takeda Shingen, geç Sengoku döneminde Japonya'da seçkin ve saygın bir daimyō idi.

<span class="mw-page-title-main">Uesugi Kenshin</span> Japon derebeyi/daimyō (1530 – 1578)

Uesugi Kenshin, Japonya'da geç Sengoku döneminde Echigo vilayetini yöneten bir daimyō idi. Sengoku döneminin en güçlü daimyōlarından biri olup genellikle savaşlardaki cesareti ile bilinir ve aynı zamanda yerel sanayi ve ticareti geliştirerek bölgenin kalkınmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto no Yoshinaka</span> Japon samuray (1154 – 1184)

Minamoto no Yoshinaka veya Kiso no Yoshinaka , geç Heian döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında kuzeni Minamoto no Yoritomo'nun rakibiydi. Awazu Savaşı sırasında Kanehira ile birlikte Ōmi vilayetinde kuzenleri tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Azai Nagamasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1545 – 1573)

Azai Nagamasa, geç Sengoku döneminde bir daimyō idi. Nagamasa, Oda Nobunaga'nın kayınbiraderi ve sonradan düşmanıydı. Kuzey Ōmi vilayetindeki Odani Kalesi'nde oturan Azai boyunun lideriydi. 1564'te Nobunaga'nın kız kardeşi Oichi ile evlendi ve bu evlilikten Yodo-dono, Ohatsu ve Oeyo olmak üzere kendi başlarına önemli figürler olan üç kızı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Azai boyu</span>

Azai boyu, Sengoku döneminde bir Japon boyu idi. 16. yüzyılın sonunda boy Oda Nobunaga'ya karşı Asakura boyu ile birlikte ittifak yaptı. Azai ve Asakura, Oda ile 1570'teki Anegawa Muharebesi'nde karşılaştılar ve yenildiler. Azai boyu, üç yıl sonra Oda'nın boyun merkezi olarak hizmet veren Odani Kalesi'ni fethetmesinden sonra yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Asakura boyu</span>

Asakura boyu, bir Japon boyu idi. Boy, köken olarak İmparator Temmu'nun oğlu olan Prens Kusakabe'den gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Nakasendō</span>

Nakasendō veya Kisokaidō (木曾街道), Japonya'da Edo döneminde başkent Kyoto'yu şogunluk merkezi Edo'ya bağlayan bir yoldu. Yol, 534 km uzunluğunda olup Edobashi'den başlayarak Kyoto'daki Sanjō Ōhashi'de sona ermektedir ve 69 istasyonu bulunmaktadır. Gokaidō'nun ikinci önemli güzergahı olup deniz kıyısı boyunca devam eden Tōkaidō'nun aksine, Honshū'nun iç kesimleri boyunca devam etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Fushimi Kalesi</span>

Fushimi Kalesi veya Momoyama Kalesi , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir kaledir. Kale, adını verdiği Fushimi semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mii-dera</span> Kyotoda Budist tapınağı

Nagara-san Onjo-ji veya Mii-dera Mii-dera (三井寺), Japonya'nın Ōtsu kentinde bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, MS 672 yılında kurulmuş olup Hiei Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır ve Tendai'nin Jimon mezhebinin baş tapınağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Satake Yoshinobu</span> Japon derebeyi/daimyō (1570 – 1633)

Satake Yoshinobu, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Satake boyunun 14. lideri ve Kubota Beyliği'nin ilk daimyōsuydu. Aynı zamanda saray unvanı olan Sakon-no-e-shōshō ile daha sonra Ukyō-dayū ve Jijū ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Ujiyasu</span> Japon derebeyi/daimyō (1515 – 1571)

Hōjō Ujiyasu, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Go-Hōjō boyunun lideri olup "Sagami Aslanı" olarak bilinmekteydi ve korkunç bir savaşçı ve kurnaz bir adam olarak saygı görüyordu. Özellikle Takeda Shingen ve Uesugi Kenshin'in kuşatmasını kırma stratejileriyle ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Iga ikki</span> Sengoku dönemi Japonyasındaki bağımsız ninja konfederasyonu

Iga ikki, tam adıyla Iga Sokoku Ikki, Iga Cumhuriyeti, Iga Konfederasyonu veya Iga Komünü olarak da bilinir, Japonya'nın Sengoku Dönemi'nde Iga vilayeti merkezli ninjaların cumhuriyet tarzı bir askerî konfederasyonuydu. İki büyük ninjutsu okulundan biri olan Iga-ryū, bu konfederasyona atfedilir ve adını buradan alır. Iga'daki ninja aileleri 15. yüzyılın ikinci yarısında vilayetin savunmasına adanmış bir askerî konfederasyon kurmuştur. Kuzey komşusu Ōmi vilayetindeki Kōka İlçesi ile yüzyıllar süren rekabetin ardından Iga, Kōka ile ittifak içinde yakın bir şekilde çalıştı. 16. yüzyılda, karşılıklı savunma ve gönüllü birlik ilkelerine dayanan bir anayasa hazırlandı. Konfederasyon Momochi Sandayu, Fujibayashi Nagato, Hattori Hanzō, Tateoka Doshun ve Shimotsuge no Kizaru gibi efsanevi figürler üretti. Iga'nın faaliyetleri sonunda 1579 ve 1581'de işgaller başlatan Oda boyunun öfkesini çekti. İlk işgal Iga tarafından kararlı bir şekilde püskürtüldü, ancak ikincisi Iga kuvvetlerini ezdi ve Oda Nobunaga konfederasyonu acımasızca yok etti. Bazı ninjaların canı bağışlandı ve faaliyetlerinin devam etmesine izin verildi. Nobunaga'nın 1582'de öldürülmesinden sonra Iga ve Kōka ninjaları Tokugawa Ieyasu'nun ve onun soyundan gelenlerin hizmetine girerek Tokugawa şogunluğuna katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Yamagata Kalesi</span>

Yamagata Kalesi, Japonya'nın Yamagata kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 14. yüzyılda Mogami Yoshiaki tarafından inşa edildi ve Edo döneminde Yamagata Beyliği'nin merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Imabari Kalesi</span>

Imabari Kalesi, Japonya'nın Imabari kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 16. yüzyılın başında Tōdō Takatora tarafından inşa edilmiş olup Edo döneminde Tokugawa şogunluğu altında Imabari Beyliği'nin merkeziydi ve tarihinin büyük bölümünde Hisamatsu-Matsudaira boyunun bir kolu tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Tokimasa</span>

Hōjō Tokimasa, Kamakura şogunluğunun ilk shikkeni e Hōjō boyunun lideri olan bir Japon samuraydı. 1203'ten 1205'te feragat etmesine kadar shikken ve 1185'ten 1186'ya kadar Kyoto'nun shugosuydu.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Yasutoki</span>

Hōjō Yasutoki, Kamakura şogunluğunun üçüncü shikkeni e Hōjō boyunun lideri. 1224'ten 1242'de ölümüne kadar shikken olup döneminde Hōjō naipliğinin siyasi sistemini güçlendirdi.