İçeriğe atla

Uemura Shōen

Uemura Shōen
上村 松園
Uemura Shōen
DoğumUemura Tsune
23 Nisan 1875(1875-04-23)
Kyoto, Japonya
Ölüm27 Ağustos 1949 (74 yaşında)
MeslekRessam
Ödüller
Noh Dansı Girişi

Uemura Shōen (Japonca上村 松園; 23 Nisan 1875-27 Ağustos 1949), Meiji, Taişo ve Şova dönemlerinde yaşamış Japon ressam.

Shōen, tarihsel temalar ve geleneksel konular üzerine çok sayıda eser üretmesine rağmen, öncelikle bijin-ga veya nihonga tarzında güzel kadın resimleriyle tanınıyordu. Shōen, kadınların geleneksel güzellik standartlarını tasvir etmek için hala sık sık kullanmasına rağmen, bijin-ga türünde büyük bir yenilikçi olarak kabul edilmektedir. Bijin-ga, Taişo döneminde eleştiri alırken, Shōen, Japonya'daki kadınların daha modern statülerini yansıtmak için evrim eksikliğinden dolayı çalıştı. Bijin-ga'nın Edo dönemindeki anlayışı sırasında, kadınlar alt sınıf vatandaşlar olarak kabul edilmekteydi ve tür genellikle bu imayı kadın konularına yansıttı. Taişo döneminde, kadınlar Japon işgücünde birkaç ilerleme kaydetmişti ve sanat, özellikle seçkinler için geçiş zamanlarının dışında daha popüler hale geliyordu ve bu da Shoen'in başarısının yolunu açtı.[1] Shōen, Japonya'da yaşamı boyunca birçok ödül ve tanınma biçimi aldı, Kültür Nişanı'nı alan ilk kadın oldu ve daha önce bu pozisyonda yalnızca bir başka resmi kadını istihdam etmiş olan İmparatorluk Sarayı Resmi Sanatçısı olarak işe alındı.[2]

Uemura Shōen 1949'da kanserden dolayı hayatını kaybetti.[3]

Kaynakça

  1. ^ Morioka, Michiyo. "Changing images of women: Taisho-period paintings by Uemura Shoen (1875-1949), Ito Shoha (1877-1968), and Kajiwara Hisako (1896-1988)," PhD diss. University of Washington (1990).
  2. ^ "Painting women of Japan". The Japan Times. 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  3. ^ "Women of quiet strength". The Japan Times. 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Şova Dönemi</span> Japon tarihinde bir dönem

Şova dönemi, Japonya tarihinde 25 Aralık 1926-7 Ocak 1989 tarihleri arasında İmparator Hirohito'nun saltanatını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yayoi Dönemi</span>

Yayoi dönemi, Japonya tarihinde MÖ 300-MS 300 yıllarını kapsayan dönemdir. Yayoi dönemi Japonya'nın Demir Çağı olup adını Tokyo'nun arkeologlar tarafından bu döneme ait eserlerin keşfedildiği mahallesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jomon Dönemi</span>

Jōmon dönemi, Japonya prehistroyasında MÖ 14,000-300 yıllarını kapsayan dönemdir. Jōmon döneminde Japonya önemli derecede sedentizm ve kültürel karmaşıklığın bulunduğu bir avcı-toplayıcı kültürü idi. Yine bu dönem kemik, taş, kabuk ve boynuzdan yapılan aletler ve mücevherler, çanak çömlek heykelcikler ve gemiler ile lake ahşap bakımından zengin bir dönemdi.

<span class="mw-page-title-main">Seimu (imparator)</span>

İmparator Seimu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 13. imparatorudur. Geleneksel olarak MS 131-191 yılları arasında hüküm sürdüğü kabul edilir. Döneminde ilk kez yerel yöneticilerin atandığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sayaka Osakabe</span>

Sayaka Osakabe bir Japon kadın hakları aktivistidir. Japonya'nın Eşit Fırsatlar Yasası'nın uygulanması için yasal işlem başlatmış ve hükûmetten anne tarafından yapılan tacizin yasa dışı olduğuna dair onay almıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü 2015'te kazandı.

<i>Ama</i> (dalgıç)

Ama , uminchu (Okinawacada) veya kaito inci toplamalarıyla ünlenmiş Japon dalgıçlardır. Amaların büyük çoğunluğu kadındır.

Japonya kadın millî ragbi birliği takımı, Japonya'yı ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım ilk oyununu 1991'de oynadı.

Tenmyouya Hisashi, Japon çağdaş sanatçısı.

Otome oyunu, kadınları hedef alan hikâye tabanlı bir video oyunudur. Genel olarak amaçlardan biri, ana konunun hedefinin yanı sıra, öncelikle kadın oynanabilir karakteri ile geleneksel olarak birkaç erkek karakterden biri arasında romantik bir ilişki geliştirmektir. Bu tür oyunlar en çok Japonya'da yerleşiktir ve çoğunlukla görsel romanlar ve simülasyon oyunlarından oluşur.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

Nihonga, 20. yüzyılda geleneksel Japon sanat geleneklerine, tekniklerine ve malzemelerine uygun olarak yapılmış Japon resimleridir. 1000 yıldan daha eski geleneklere dayanmakla birlikte bu terim Meiji döneminde bu tür eserleri Batı tarzı resimlerden veya Yōga'dan ayırmak için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tosa (okul)</span>

Tosa okulu, erken Muromachi döneminde kurulmuş bir Japon ressamlık okuludur. Tosa okulu, başta Kanō olmak üzere Çin'den etkilenen okulların aksine, konu ve eski Japon sanatından türetilen teknikler konusunda uzmanlaşmış resimler olan yamato-eye adanmıştır. Tosa okulu resimleri, Japon edebiyatı ve tarihinden pek çok anlatı konusu ile "çizimin kesin ve geleneksel olduğu, basit ana hatlarla çevrelenmiş düz opak renkli alanlar" ile karakterize edilir. Bununla birlikte, 17. yüzyılda hem Tosa hem de Kanō sanatçıları menzillerini genişletti ve bunlar ile diğer okullar arasındaki ayrım daha az belirgin hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Japon ressamlığı</span>

Japon ressamlığı, Japonya'ya özgü ressamlıktır. Japon ressamlığı, Japon görsel sanatlarının en eski ve en gelişmişlerinden biridir ve çok çeşitli tür ve stilleri kapsar. Genel olarak Japon sanatlarının tarihinde olduğu gibi, Japon ressamlığının uzun tarihi, yerli Japon estetiği ile özellikle birkaç noktada özellikle etkili olan Çin ressamlığından ithal edilen fikirlerin uyarlanması arasındaki sentez ve rekabeti sergiler. Önemli bir Batı etkisi ancak 16. yüzyılın sonlarından itibaren gelir ve Japon sanatının Batı'yı etkilemesiyle aynı zamanda başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon estetiği</span>

Japon estetiği, wabi, sabi ve yūgeni içeren bir dizi eski ideali içermektedir. Bu idealler ve diğerleri, neyin zevkli veya güzel olduğu konusunda Japon kültürel ve estetik normlarının çoğunun temelini oluşturur. Böylece Batı toplumlarında bir felsefe olarak görülürken, Japonya'da estetik kavramı gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Japon estetiği artık çeşitli idealleri kapsamakta olup bunlardan bazıları geleneksel, bazıları ise moderndir ve bazen diğer kültürlerden etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Japonya ilişkileri</span>

Çin-Japonya ilişkileri, Çin ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerdir. İki ülke birbirinden coğrafî olarak Doğu Çin Denizi tarafından bölünmektedir. Tarih boyunca Japon dili, mimarisi, kültürü, mutfağı, dini, felsefesi ve hukuku derin bir Çinlileşme geçirdi. 19. yüzyılın ortasındaki Perry keşif seferi ile Japonya'nın Batı dünyası ile ticarî ilişkilere girmeye zorlanmasının ardından Japonya, 1868 yılı Meiji Restorasyonu boyunca kendisini etkin bir Batılılaşma sürecinden geçirtti ve Çing Hanedanı yönetimi altındaki Çin'i çağdışı bir medeniyet olarak algılamaya başladı. Bu dönemde, gerek I. ve II. Afyon Savaşı, gerekse Sekiz Devlet İttifakı'nın Boxer Ayaklanması'nı bastırmakta oynadığı rolden dolayı Çin, kendisini yabancı kuvvetlere karşı savunamaz hâle geldi. Japonya, Çin'in bu zayıflıklarından istifade önce Birinci Çin-Japon Savaşı, sonra da İkinci Çin-Japon Savaşı'nda Çin'e karşı istilâ yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Utagawa okulu</span>

Utagawa okulu veya Utakagawa ekolü, Utagawa Toyoharu tarafından kurulan ukiyo-enin ana okullarından biriydi. Döneminin en büyük ukiyo-e okuluydu. Ana stiller bijin-ga ve uki-e idi. Öğrencisi Toyokuni, Toyoharu'nun ölümünden sonra yönetimi devraldı ve grubun 19. yüzyılın geri kalanında en ünlü ve güçlü ahşap baskı okulu olmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya kadın millî basketbol takımı</span>

Japonya kadın millî basketbol takımı, Japonya'yı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden kadın basketbol takımıdır. Japonya Basketbol Federasyonu tarafından yönetilmekte olup 2019 itibarıyla Asya-Okyanusya bölgesinin hüküm süren şampiyonudur.