İçeriğe atla

Udmurtlar

Ar / Udmurt
1900
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din

Udmurtlar (eski adı Arlar[1]), tarih boyunca Rusçada Çud Otyatskaya (чудь отяцкая), Otyaklar veya daha sık kullanımı olan Votyaklar adı ile Tatarcada ise Ar adı ile bilinmiştir.

Udmurtların çoğunluğu Udmurtya'da yaşamaktadır. Küçük bir grup Rusya'daki komşu alanlar olan Kirov Oblast'da, Perm Kray'da, Başkurtistan'da, Tataristan'da ve Mari El'de yaşamaktadır.

Udmurt nüfusu azalmaktadır; nüfusları 1989'da 746.562 iken 2002'de 637.000 idi.[]

Kaynakça

  1. ^ Akdes Nimet Kurat (1965), “Rus Hakimiyeti Altında İdil-Ural Ülkesi” 2 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. DTCF Dergisi, Cilt XXIII - Sayı: 3-4, Temmuz - Aralık 1965, Ankara

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakça</span> Kazakistanın resmî dili olan Türk dili

Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Basklar</span>

Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Bugojno</span> Bosna-Hersekte kent

Bugoyna-Akhisar, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Merkez Bosna Kantonu'nda bir şehir. Saraybosna'nın 80 km kuzeybatısındadır. Nüfusu 61.000 kadardır. İçinden Vrbas nehri geçer.

<span class="mw-page-title-main">Tacikler</span>

Tacikler, çoğunluğu Afganistan'da ve Tacikistan'da yaşayan İranlı bir ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Peştunlar</span> Afganistan ve Batı Pakistana özgü İranî etnik grup

Paştun ya da Peştu, Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır. Afganistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Paştunlar, Afgan adının bütün Afganistan halkı için kullanılmaya başlamasından önce bu adı taşırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Alsu</span>

Alsu Ralif kızı Abramova, Tatar asıllı Rus şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Harare</span> Zimbabvenin başkenti

Harare, Afrika kıtasında bulunan Zimbabve'nin başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Udmurtça</span>

Udmurtça konuşanlar Udmurtya, Başkurdistan, Tataristan, Mariy El, Perm Krayı, Kirov ve Sverdlov oblastında bulunmaktadır. Resmî dil olarak Udmurtya'da geçerlidir. Ayrıca Finceyle yakından akrabadır. Besermanlar ve Udmurtların ana dilidir.

Glagol alfabesi, bilinen en eski Slav dili olan Kilise Slavcası için kullanılmış olan alfabedir. Artık kullanılmayan bu alfabe sadece Yunan Ortodoks kiliselerinde Slav destekçilerinin, yani Rusların, Bulgarların, Sırpların ayin düzeni kitaplarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İjevsk</span>

İjevsk (İngilizce: Izhevsk), Rusya'ya bağlı Udmurtya Cumhuriyeti'nin başkentidir. Özellikle şehirde, taşıt ve silah sanayisi çok gelişmiştir. Izhmash'nin merkez binası ve fabrikası bu şehirdedir.

Hantıca ya da Hantı dili veya Ostyak dili, Rusya'nın Hanti-Mansi ve Yamalo-Nenets özerk bölgelerinde yaşayan ve Hantılar tarafından konuşulan bir Ural dildir. 1994 yılında Salminen ve Janhunen tarafından yapılan araştırmalara göre Rusya'da 12,000 adet Hantıy dili konuşan nüfus bulunmaktadır. Ural dillerinin Ugor koluna mensup Hantı dili, Mansi dili ile beraber Ob-Ugor dillerini oluşturmaktadır. Dil ayrıca Macarca ile akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Yenivaroş</span>

Yenivaroş ve son Osmanlı idarî dağılımda Kosova Vilayeti’nde Seniçe Sancağına bağlı bir merkez olmuştur. Sırbistan’ın güneybatısında, Sancak bölgesindeki bir kasaba ve belediye merkezidir. İdarî olarak Šumadija ve Batı Sırbistan bölgesinin Zlatibor ilçesi sınırları içinde yer alır.

Hakasça veya Hakas Türkçesi Hakas Türklerinin dili. çağdaş Türk yazı dillerinden Sibirya kesiminde konuşulup yazılan kollarından biridir. Hakas eski Kırgız devletinin ismidir. Hakas Türkleri tarafından konuşulmaktadır. Hakaslar Hakasya adı verilen ülkede yaşamakta olup, Güney Sibirya bölgesindedir. Hakas Cumhuriyeti veya Hakasya, Rusya'da yer alır. Hakasların nüfusu 78,500 olup, bunun 60,168 kadarı Hakasça konuşmayı bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zvornik</span> Bosna-Hersekte şehir

İzvornik, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda, ülkenin iki siyasi bölgesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin sınırları içerisinde kalan şehir ve idari bölge. Drina nehri kıyısında yer almakta olup, nehrin hemen karşı kıyısında ise Sırbistan'ın Maçva İlçesi'ne bağlı Mali Zvornik şehri konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pasarofça</span>

Pasarofça, Sırbistan'ın doğu kesiminde, Tuna Nehri’ne yakın bir konumda, Semendire’nin hemen güneydoğusunda yer alan bir şehir ve belediye merkezidir. Braniçevo İlçesi'nin yönetim merkezidir.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Udmurtya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Udmurtya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. Adını bu topraklarda yaşayan Udmurtlardan alır.

<span class="mw-page-title-main">Rusçanın romanizasyonu</span>

Rusça'nın romanizasyonu, rus ses sisteminin Latin alfabesine çevrilmesidir. Bir Latin alfabesiyle yazılmış metinde Rusça adları ve kelimeleri dahil etmek için birincil kullanımının yanı sıra, bilgisayar kullanıcılarının Rusça girmesi için de gereklidir. Kiril alfabesini girmek için ayarlanmış bir klavyesi veya kelime işlemcisi olmayan veya yerel bir Rusça klavye düzenini (JCUKEN) kullanarak hızlı bir şekilde yazamayan metinler. İkinci durumda, İngilizce QWERTY klavyeler gibi klavye düzenlerine uygun bir harf çevirisi sistemi kullanarak yazarlar ve ardından metni Kiril alfabesine dönüştürmek için otomatik bir araç kullanırlar.