İçeriğe atla

Ubuntu GNOME

Ubuntu GNOME
Ubuntu GNOME 17.04 LTS
Geliştirici(ler)Canonical Ltd. ve Ubuntu topluluğu
İşletim sistemi ailesiUnix benzeri
Paket yöneticisidpkg
Kaynak türüAçık kaynak
LisansBaşta GPL ve diğer özgür yazılım lisansları
Çekirdek türüMonolitik (Linux)
Kullanıcı arayüzüGNOME
Web sitesiubuntugnome.org
Dil sayısıÇokdilli (55'ten fazla)

Ubuntu GNOME, Ubuntu işletim sisteminin GNOME masaüstü arayüzüne sahip türeviydi. Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical Ltd. tarafından geliştirilmekteyken, Ubuntu işletim sisteminin Unity yerine Gnome masaüstüyle devam etme kararı sonrası Ubuntu GNOME projesi durduruldu.

Sürümler

Eski sürüm; desteklenmiyor Eski sürüm; hâlâ destekleniyor Güncel sürüm Gelecek sürüm
Sürüm no Sürüm ismi Yayımlanma tarihi Son destek tarihi Değişiklikler
12.10 Quantal Quetzal2012.10.18 Nisan 2014
  • İlk sürüm
13.04 Raring Ringtail2013.04.26 Aralık 2013
  • Firefox varsayılan tarayıcı oldu
  • Ubuntu yazılım ve güncelleştirme merkezi sisteme eklendi
13.10 Saucy Salamander2013.10.17 Temmuz 2014
  • GNOME 3.8
14.04 LTS Trusty Tahr2014.04.19 Mayıs 2017
  • GNOME 3.10 sürümüne yükseltildi
  • 3 yıl süreyle desteklenecek sürüm
  • Yüksek kaliteli 10 duvar kağıdı eklendi
  • Klasik GNOME oturumları eklendi
14.10 Utopic Unicorn2014.10.23 Temmuz 2015
  • GNOME 3.12 sürümüne yükseltildi
  • gnome-maps ve gnome-weather yüklü olarak geliyor
  • Klasik GNOME oturumları eklendi ve girişte seçilebilir
15.04 Vivid Vervet2015.04.23[1]Aralık 2015
15.10 Wily Werewolf2015.10.22[3]Temmuz 2016
16.04 LTS Xenial Xerus2016.04.21[6]Nisan 2019
  • İlk açılış için "Başlangıç Kılavuzu" ekranı
  • GNOME 3.18
  • Kernel 4.4 LTS
  • Ubuntu Yazılım Merkezi yerine GNOME Software
  • Snappy paket desteği
16.10 Yakkety Yak2016.10.13[7]Temmuz 2017
17.04 Zesty Zapus2017.04.13[8]Ocak 2018

Kaynakça

  1. ^ Canonical Ltd. (5 Aralık 2014). "Vivid Vervet Release Schedule". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  2. ^ Sneddon, Joey (19 Aralık 2014). "Ubuntu 15.04 Alpha 1 Releases Now Ready for Download". OMG Ubuntu. 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  3. ^ Canonical Ltd. (27 Mayıs 2015). "Wily Werewolf Release Schedule". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  4. ^ Sneddon, Joey (19 Aralık 2014). "Ubuntu 15.10 Veta 1 Releases Now Ready for Download". OMG Ubuntu. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  5. ^ Joey-Elijah Sneddon. "Ubuntu 15.10 Flavors Now Available for Download - OMG! Ubuntu!". OMG! Ubuntu!. 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  6. ^ "XenialXerus/ReleaseSchedule - Ubuntu Wiki". ubuntu.com. 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  7. ^ "YakketyYak/ReleaseNotes/UbuntuGNOME - Ubuntu Wiki". 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2018. 
  8. ^ "Ubuntu GNOME 17.04 Released and What's Next | Ubuntu GNOME". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kubuntu</span> Ubuntunun KDE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">EasyPeasy (işletim sistemi)</span>

EasyPeasy netbooklar için Linux tabanlı bir işletim sistemidir. EasyPeasy Debian ve Ubuntu üzerinde inşa edilmektedir ama düşük güçteki bilgisayarlar ve web uygulamalarına erişim için müşteri isteğine göre değiştirilmektedir. Easy Peasy bir açık kaynak projesi olarak tutulmakta, kullanıcıları tarafından daha iyi kıyaslandığı zaman ücretsiz ve açık kaynak yazılım alternatifleri üzerinde popüler web uygulamalarını veya özel yazılımı kullanmaktadır henüz.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Software Center</span>

Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu işletim sisteminde yazılım kurma ve kaldırma amaçlı bir paket yönetim aracı. Ubuntu'nun 2009 yılında yayınlanan 9.10 nolu sürümünden, 2015 yılında yayınlanan 15.10 nolu sürümüne kadar öntanımlı paket yönetm aracı olarak kullanılmıştır. Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte öntanımlı paket yönetim aracı olarak GNOME masaüstü ortamının paket yönetim aracı olan GNOME Software'e geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Touch</span> Mobil İșletim Sistemi

Ubuntu Touch, Ubuntu işletim sisteminin de geliştiricisi olan Canonical Ltd. ve Ubuntu topluluğu tarafından yeni nesil akıllı telefonlar ve tabletler için geliştirilmiş bir mobil işletim sistemi projesidir. 5 Nisan 2017'de Ubuntu Touch projesine artık yatırım yapılmayacağı, projenin sona ereceği duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu sürümleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Ubuntu dağıtımı sürümlerinin listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Budgie</span>

Ubuntu Budgie Remix Ubuntu tabanlı işletim sistemi. Sıfırdan, Solus işletim sistemi için yazılan Budgie masaüstü ortamı kurulu gelen Ubuntu Budgie, GNOME ile entegre olarak kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">GhostBSD</span> Unix-like operating system

GhostBSD, FreeBSD tabanlı öntanımlı masaüstü ortamı olarak MATE kullanan Unix-benzeri bir işletim sistemidir. Kurulumu kolay, kullanıma hazır ve kullanımı kolay olmayı hedeflemektedir. Projenin amacı güvenli, gizliliğe önem veren, kararlı, pratik, açık, özgür ve ücretsiz olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Snap (yazılım)</span>

Snap, Linux çekirdeğini ve systemd init sistemini kullanan işletim sistemleri için Canonical tarafından geliştirilmiş bir yazılım paketleme ve dağıtım sistemidir. Snaps adı verilen paketler ve bunları kullanma aracı snapd , bir dizi Linux dağıtımında çalışır ve yukarı akış yazılım geliştiricilerinin uygulamalarını doğrudan kullanıcılara dağıtmasına olanak tanır. Snap'ler, ana bilgisayar sistemine aracılı erişime sahip bir sanal alanda çalışan bağımsız uygulamalardır. Snap ilk olarak bulut uygulamaları için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Nesnelerin İnterneti cihazları ve masaüstü uygulamaları için de çalışacak şekilde taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Remmina</span>

Remmina, POSIX tabanlı bilgisayar işletim sistemleri için bir uzak masaüstü istemcisidir. RDP, VNC, NX, XDMCP, SPICE, X2Go ve SSH protokollerini destekler ve temel olarak FreeRDP'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.

<span class="mw-page-title-main">COSMIC (masaüstü ortamı)</span>

COSMIC, Linux ve diğer Unix tipi işletim sistemleri için özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamıdır. Başlangıçta GNOME'un özelleştirilmiş bir sürümü iken sonradan herhangi bir masaüstü ortamını temel almadan sıfırdan yazılmaya başlanmıştır.