İçeriğe atla

Ubaldo Lanfranchi

Başpiskopos
Ubaldo Lanfranchi
KiliseKatolik Kilisesi
Piskoposluk bölgesiPisa Başpiskoposluğu
Görevlendiriliş1176
Ölüm19 Haziran 1207
Milliyetİtalya İtalyan

Ubaldo Lanfranchi (ö. 19 Haziran 1207), İtalyan Katolik başpiskopostur.

Hayatı

Soylu bir aile olan Lanfranchi ailesine mensup olan Ubaldo, 11 Nisan 1176'da Pisa başpiskoposu oldu. 1189'da I. Guglielmo'nun yanında 52 gemiyle papalık elçisi olarak Üçüncü Haçlı Seferi'ne katıldı.[1] Aynı yıl Kutsal Topraklar'a ulaştı ve Lüzinyanlı Guy'ın ordusuna katıldı. Ubaldo, ilerleyen zamanda Guy'ın rakibi Montferratlı Konrad'ın destekçisi haline geldi; Akka Kuşatması sürerken, IV. Onfroy de Toron ile Kudüs kraliçesi I. İsabella'nın Konrad ile evlenebilmesi için çifti boşandırdı.[2]

Ubaldo, Sardinya'da, Papalık ile bazı anlaşmazlıklar yaşadı. 1207 yılında, muhtemelen 19 Haziran'da öldü.

Kaynakça

Dipnot
Genel
  • Bodner, Neta B. (2015). "Earth from Jerusalem in the Pisan Camposanto". Bartal, Renana; Vorholt, Hanna (Ed.). Between Jerusalem and Europe: Essays in Honour of Bianca Kühnel. Brill. 
  • McDougall, Sara (2017). Royal Bastards: The Birth of Illegitimacy, 800-1230. Oxford University Press. 
  • Queller, Donald E.; Madden, Thomas F. (1997). The Fourth Crusade: The Conquest of Constantinople. University of Pennsylvania Press. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Clermont Konsili</span> Haçlı Seferlerinin başlangıç noktası olan konsey

Clermont Konsili, 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus’un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konsili Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Eugenius</span> 15.yüzyıl İtalyan Papası

Papa IV. Eugenius, doğum adı Gabriele Condulmer, 3 Mart 1431 - 23 Şubat 1447 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Komnini (Avusturya düşesi)</span> Teodora Komnini (Avusturya düşesi)

Theodora Komnini ya da Theodora Comnena, Andronikos Komnenos ile İrene (?Aineiadissa) çiftinin kızıdır. Nikitas Honiatis'in yazmalarına göre muhtemelen ikinci kızlarıdır. Teodora'nın doğum tarihi bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">IX. Gregorius</span> 178. Katolik Kilisesi papası (1170-1241; pd. 1227-1241)

Papa IX. Gregorius,, , 13. yüzyıl papalarının en etkin ve güçlülerinden biridir. Kilise hukukçusu, teolog, papalık ayrıcalıklarının savunucusu ve Engizisyon mahkemelerinin kurucusudur. Gregory 1234 yılında, I. Dünya Savaşı sonrasına kadar Katolik Kilisesi için dini hukukun temel kaynağı olarak varlığını sürdüren bir kanon hukuku kuralları olan Dekretaller'i yayınlamıştır. 19 Mart 1227 tarihinden 22 Ağustos 1241 tarihine kadar Papalık yapmıştır. İddiaların aksine, Papa IX. Gregory'nin nefret ettiği için kedilerin öldürülmesi fetvası verdiğini gösterir hiçbir tarihi kayıt yoktur. Bu iddia, papanın gönderdiği Vox in Rama başlıklı bir karar mektubuna dayanıyor. Mektup Almanya Kralı VII. Henry'ye ve Mainz Başpiskoposu III. Siegfried'a yazılmış. Ancak iddiaların aksine, mektup kedileri öldürmekle ilgili hiçbir şey söylemiyor. Metin, papanın Stedinger kasabasında geliştiğini düşündüğü Luciferian mezhebiyle mücadele çağrısı hakkında alınan kararlar hakkında.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Ioannes</span> 136. Katolik Kilisesi papası (ö. 984; pd. 983-984)

XIV. İoannes, , Aralık 983'ten ölümüne kadar Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

Dietwin 12. yüzyılda yaşamış Alman kardinal ve papa elçisi.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Antipapa V. Alexander</span> Katolik kardinal ve Karşıpapa (1339-1410)

Peter Phillarges olarak da bilinen Pietro di Candia, Batı Bölünme'si (1378–1417) döneminde Pisa Konseyi tarafından seçilen bir antipapadır. Roma papası XII. Gregorius ve Avignon Antipapa XIII Benedict'e karşı 26 Haziran 1409'dan 1410'daki ölümüne kadar kısa bir süre hüküm sürdü. 20. yüzyılda Katolik Kilisesi, Roma papalarını meşru kabul ederek Batı Bölünmesini yeniden yorumladı. XII. Gregorius'un saltanatı 1415'e kadar uzatıldı ve V. Alexander artık bir antipapa olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Lucius</span>

Papa II. Lucius, 9 Mart 1144'ten 1145'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesinin başı ve Papalık Devletinin hükümdarıdır. Papalığı, Roma Komünü ile bağlantılı Roma'daki huzursuzluk ve şehrin kontrolünü papalıktan alma girişimleriyle dikkate değerdi. Anarşide İmparatoriçe Matilda'nın İngiltere üzerindeki iddiasını destekledi ve Sicilya Kralı II. Rugerro ile kötü bir ilişkisi vardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Clemens</span>

Papa IV. Clemens, doğum adı Gui Foucois ve ayrıca Guy le Gros, Le Puy piskoposu (1257-1260), Narbonne başpiskoposu (1259-1261), Sabina kardinali (1261-1265) ve 5 Şubat 1265'ten ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başıdır. Papa olarak seçilmesi, Perugia'da düzenlenen ve dört ay süren bir toplantıda gerçekleşti ve kardinaller, Fransa Kralı IX. Louis'in en küçük kardeşi I. Charles'ı Hohenstaufenlara karşı papalık savaşını sürdürmeye çağırıp çağırmayacağını tartıştı. Papa Clement, Thomas Aquinas'ın ve Roger Bacon'ın hamisiydi ve Bacon'ı optik ve bilimsel yöntem üzerine önemli incelemeler içeren Opus Majus'unun yazımında cesaretlendirdi.

Vox in Rama Haçlı Seferleri, Haziran 1233'te Papa GregoryIX tarafından İmparator Frederick II, Kral Henry VIII ve Başpiskopos Siegfried III ve onun süfraganları, II Hildesheim Psikoposu ve vaiz Konrad von Marburg'a, Almanya'da Luciferianizm ve sapıklığın artmakta olduğunu bildiren ve buna karşı bir seferin düzenlenmesi gerektiğine dair dini hükmün kopyalarını yollamıştır. Bu kopyalar 11,13 ve 14 Haziran tarihlidir.

<span class="mw-page-title-main">Corrado del Monferrato</span>

Montferratlı Konrad, Üçüncü Haçlı Seferi'ne katılmış İtalyan soyluydu. Kudüslü I. İsabella ile olan evliliği nedeniyle 24 Kasım 1190'dan itibaren fiilen Kudüs konsort kralı olmuş, ancak resmi olarak 1192'de, ölümünden günler önce seçilmiştir. Ayrıca 1191'den itibaren Monferrato'nun sekizinci markisiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Henri (Champagne kontu)</span>

II. Henri veya Kudüs kralı olarak I. Henri, 1181'den 1197'ye kadar Champagne kontu ve Kudüs kraliçesi I. İsabella ile olan evliliğinden dolayı1192'den 1197'ye kadar Kudüs kralı idi.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1189-1191)</span>

Akka Kuşatması, Lüzinyanlı Guy'ın Haçlı seferi sayesinde Suriye ve Mısır'ın Müslüman lideri Selahaddin Eyyubi'ye karşı başlattığı kuşatmaydı. Bu kuşatma, daha sonra Üçüncü Haçlı Seferi olarak bilinen sürecin bir parçasını oluşturmuştur. Kuşatma Ağustos 1189'dan Temmuz 1191'e kadar sürmüş, bu süre zarfında şehrin kıyıdaki konumu nedeniyle saldıran Haçlı kuvvetleri şehre tam olarak girememiş, Selahaddin deniz yoluyla ikmal ve kaynak almasıyla şehri tam olarak rahatlatamamıştır. Sonuç olarak, bu kuşatma; Haçlılar için önemli bir zafer ve Selahaddin'in Haçlı devletlerini yok etme hırsının azalmasıyla sonuçlandı.