İçeriğe atla

UZAYMER Gözlemevi

Koordinatlar: 37°03′20″N 35°20′52″E / 37.055656°K 35.347831°D / 37.055656; 35.347831
UZAYMER Gözlemevi
Organizasyon
Bulunduğu yerAdana, Sarıçam, Türkiye Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Koordinatlar37°03′20″N 35°20′52″E / 37.055656°K 35.347831°D / 37.055656; 35.347831
Yükseklik130 m (430 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
UT50500 mm Ritchey-Chrétien Pro RC 500 LK7
T30314 mm Meade LX-200-AFC
T20 (4 adet)200 mm SkyWatcher Explorer 200P (EQ-5)
https://uzaymer.cu.edu.tr/
Türkiye üzerinde UZAYMER Gözlemevi
UZAYMER Gözlemevi
UZAYMER Gözlemevi konumu

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER Gözlemevi), Çukurova Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Adana ilinin Sarıçam ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır.

İlk olarak 1980 - 81 yıllarında Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakkı ÖGELMAN ve arkadaşları tarafından "Güneş Evi" olarak inşa edildi.[1] 1990 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümüne katılan Prof. Dr. Mehmet Emin Özel bu yapı ile ilgilenerek Çukurova Üniversitesi, Bonn Max Planck Enstitüsü ve Alexander von Humboldt Vakfı'nın destekleriyle Güneş Evinin, Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezine dönüştürülmesini sağlamıştır. Başlangıç döneminde yüksek enerji astrofiziği, radyo astronomi, güneş enerjisi, biyogaz ve uydularla uzaktan algılama alanlarındaki araştırmalar, sonraki evrelerde X-ışınları ve optik astronominin güncel konularına yönelmiştir. Bu sürecin ilerleyen aşamalarında ise özellikle güneş enerjisi üzerine derinlemesine çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılında, UZAYMER tarafından modern bir gözlemevi binası ve kubbe inşa edilerek 30 cm (12 in) çaplı bir aynaya sahip teleskop kurulmuştur. 2017 yılında, UZAYMER'in en büyük teleskobu olan UT50, 50 cm (20 in) çaplı aynasıyla kayar çatılı prefabrik bir gözlemevine yerleştirilerek, araştırma odaklı gözlemler başlatılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". Çukurova Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023. 
  2. ^ A. Solmaz (2021). "Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER): I. Gözlem Koşulları ve Güncel Projeler". Türk Astronomi Derneği (TAD). Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

UZAYMER ana sayfası

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Müyesseroğlu</span>

Zekeriya Müyesseroğlu Ankara doğumlu Türk gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Dilhan Eryurt</span> Türk gök fizikçi

Dilhan Eryurt, Türk astrofizikçiydi. Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi Gözlemevi</span>

Ege Üniversitesi Gözlemevi, Ege Üniversitesi'ne bağlı olarak İzmir yakınlarında Kemalpaşa Dağlarının Kurudağ Tepesinde astronomik gözlemler yapmak amacıyla kurulmuş olan bir gözlemevidir. Değişik boyutlarda teleskopları ve teleskoplara bağlı algılayıcıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Gözlemevi</span> Astronomi ve uzay bilimleri araştırma ve uygulama merkezi

Ankara Üniversitesi Gözlemevi, 1959 yılında Ahlatlıbel, Ankara'da, astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şumnu Üniversitesi Astronomi Merkezi</span> Gözlem Evi

Şumnu Üniversitesi "Piskopos Konstantin Preslavski" Gözlemevi, Bulgaristan'da eğitim amaçlı kullanılan iki gözlemevinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rojen Gözlemevi</span> Gözlemevi

Bulgaristan Rojen Ulusal Astronomi Gözlemevi, Güneydoğu Avrupa ve Balkanların en büyük astrofizik araştırma merkezidir. Gözlemevinin MPC kodu 071'dir. Rodop Dağları'nda bulunan yapı Rozhen tepesine kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1740 metredir. Rojen Ulusal Astronomi Gözlemevi, Bulgar Bilimler Akademisi, Astronomi Enstitüsüne aittir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Gözlemevi</span>

İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi, 1933 yılında Fen Fakültesi bünyesinde kurulan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün araştırma ve gözlemlerinde kullanılması amacıyla açılmıştır. Gözlemsel astronomi konusunda çalışmalara ev sahipliği yapan merkez;

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Ögelman</span> Türk astrofizikçi

Hakkı Boran Ögelman, Türk gökbilimci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Gözlemevi</span> Erzurum, Türkiyedeki astronomik gözlemevi

Doğu Anadolu Gözlemevi, Türkiye'nin Erzurum ilinde yer alan astronomik gözlemevidir. Palandöken ilçesine bağlı Konaklı Mahallesi'ndeki 3.170 metre (10.400 ft) yüksekliğe sahip bir tepede 2012'de inşa edilmeye başladı. Atatürk Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen gözlemevi, 4 metre (13 ft) çapıyla Türkiye'nin en büyük ve ilk kızılötesi teleskobuna ev sahipliği yapacaktır. Teleskobun testlerinin Lecco, İtalya'da yapıldığı ve Ekim 2019 itibarıyla tamamlanacağı duyuruldu.

Dursun Koçer Türk akademisyen. İstanbul Kültür Üniversitesinin eski rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki gözlemevleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste, Türkiye'de halen faal olan gözlemevlerinin listesidir.

  1. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi
  2. İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi
  3. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)
  4. Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi
  5. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
  6. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi
  7. Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM)
  8. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi
  9. Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER)
  10. Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYBİMER)
  11. İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GOKBAUM)
  12. Adıyaman Üniversitesi Gözlemevi
  13. Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi
  14. Türksat Gözlemevi
  15. Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Teleskobu
  16. Doğu Anadolu Gözlemevi
  17. İstanbul Aydın Üniversitesi Gözlemevi
  18. Çağ Üniversitesi Gözlemevi
<span class="mw-page-title-main">UZAYBİMER Gözlemevi</span> Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi

Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir radyo astronomi gözlemevidir. Türkiye'nin merkezinde yer alan Kayseri ilinin Melikgazi ilçesindeki üniversite kampüsü içerisinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi</span> Malatya, İnönü Üniversitesindeki bir gözlemevi

İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İnönü Üniversitesi rektörlüğü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Malatya ilinin Battalgazi ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde yer alır.