İçeriğe atla

UUCP

UUCP, Unix-to-Unix Copy (Unix'ten Unix'e kopyalama)'nın kısaltmasıdır. Bu kavram, genellikle uzaktan komut çalıştırmaya ve bilgisayarlar arasında dosya, e-posta ve ağ haberleri taşınmasına imkân sağlayan bilgisayar programı ve protokoller paketi olarak adlandırılır.

Özellikle, bu paket içerisindeki uucp komutu; dosya kopyalama isteğinde bulunan islemler için kullanıcı arayüzü sağlar.

UUCP ayrıca uux (uzaktan komut çalıştırmak için kullanıcı arayüzü), uucico (dosya aktarımını gerçekleştirecek iletişim programı), uustat (o anki aktivitenin istatistiğini raporlar), uuxqt (uzaktaki makinelerden gönderilen komutları çalıştırır) ve uuname (yerel sistemin UUCP adını raporlar) içerir. Paketin bazı sürümleri uuencode/uudecode (8-bit ikili dosyaları, 7-bit metin formatına veya tam tersine çevirir.) içerir.

UUCP aslında 1970 ve 1980'lerde Unix üzerinde geliştirilmiş ve en çok Unix benzeri platformlar ile alakalı olmasına rağmen, Microsoft'un MS-DOS'u, Digital'in VAX/VMS'i, Commodore'un AmigaOS'u ve klasik MAcOS'un da içinde bulunduğu birçok Unix olmayan işletim sistemi için de UUCP gerçekleştirimleri mevcuttur.

Teknoloji

UUCP fiziksel bağlantıların ve bağlantı katmanı protokollerinin birçok farklı tipini kullanabilir,ama sıklıkla çevirmeli bağlantılar kullanılır. İnternet erişimi yaygınlaşmadan önce,bilgisayarlar sadece bir şirket veya organizasyon içinde daha küçük özel ağlarla birbirine bağlanıyorlardı. Ayrıca genellikle modemlerle donatılırlardı böylece çevirmeli bağlantı üzerinden character- mode(yığın) terminallerinden uzakta kullanılabilirlerdi. UUCP, bilgisayarın modemlerini diğer bilgisayarlara bağlanmak, arıza tespiti,bilgisayarlar arasındaki birebir bağlantılar için kullanır. UUCP ağındaki her sistem telefon numarası, login isimleri ve parolaları gibi bilgileriyle birlikte komşu sistemlerinin bir listesini tutar. Bir iş (dosya transferi veya komut yürütümü isteği) bir komşu sistem için sıraya girdiğinde, uucico programı tipik olarak, bu işi gerçekleştirecek sistemi çağırır. Ayrıca uucico programı yanında sıralanmış işleri kontrol için komşularını periyodik olarak yoklar; bu, komşulara çevirmeli bağlantı kapasitesi olmadan katılmaya izin verir. Bugün, UUCP nadiren çevirmeli bağlantı üzerinde kullanılmakta, ama bazen TCP/IP üzerinde kullanılmaktadır.

Tarihçe

UUCP orijinal olarak AT&T Bell Laboratuvarlarında Mike Lesk tarafından yazıldı ve UUCP nin ilk versiyonları kimizaman System V UUCP diye adlandırılır.Orijinal UUCP AT&T araştırmacıları Peter Honeyman, David A. Nowitz ve Brian E. Redman tarafında tekrar yazıldı ve tekrar yazılan UUCP; daha sonra gelişen, hataları düzeltilen ve BNU UUCP olarak tekrar paketlenen HoneyDanBer veya HDB olarak adlandırılır. Bu versiyonlardan hiçbiri, doğrudan yeni bir versiyon yazmak için lan Lance Taylor'den esinlenilen kaynak kodla dağıtılmadı.Taylor UUCP GNU lisansıyla çıkarıldı ve en stabil ve hatasız versiyon haline geldi. Taylor UUCP, beklenmeyen kabuk komutlarını uzaktan çalıştıran internet kurtlarının bazılarına izin veren güvenlik açıklarına dikkat çekti. Ayrıca Taylor UUCP bütün ilk versiyonların özelliklerini içine alır, bu uyumluluğun en ileri seviyesiyle diğer versiyonlarla haberleşmeye izin verir ve diğer versiyonlardan benzer yapılandırma dosya formatlarını kullanır.

UUCP Unix olmayan işletim sistemleri içinde gerçekleştirilebilir, en dikkate değer MS-DOS sistemleri. UUSLAVE/GNUCICO,UUPC ve FSUUCP gibi paketler önceki internet erişimini kişisel bilgisayarlara getirdi,ağı üniversite sistemlerinin ötesine genişletti. FSUUCP, UUCP ağına bağlana bilmek,e-mail alıp vermek ve Usenet trafiği için Galacticomm'un Major BBS ve Mustang Software'in WildCat! BBS gibi birçok BBS paketleri için temel şekillendirdi.Örnek olarak UFGATE(John Galvin, Garry Paxinos,Tim Pozar) Fidonet ve UUCP protokollerini çalıştıran ağlar arasında bir ağ geçidi içeren bir pakettir. FSUUCP, UUCP imlementasyonları tarafından standart 'g'protokolü üzerine en anlamlı yenilik, Taylor'ın geliştirilmiş 'i' protokolünün sadece diğer gerçekleştirimi olduğu için dikkate değerdi.

Mail Yönlendirmesi için UUCP

Uucp ve uuxqt olanakları uygun bir mail kullanıcı arayüzü ve aracı programlarla makineler arasında e-mail göndermek için kullanılabilirlerdi. Basit bir uucp mail adresi bitişikteki makine ismiyle ve kullanıcı ismiyle devam eden bir ünlem işaretiyle oluşturulur. Örneğin barbox!user, bitişikteki makine barbox'un user isimli kullanıcısı olarak adlandırılır.

Ayrıca mail ivedi düğümlerin herhangi bir numarasını çevirerek hedefe varmadan önce ağa da yönlendirilebilir.Öncelikle tam adres ünlem işaretleriyle bölünmüş ivedi sunucu ismiyle birlikte tanımlanmış olmalıdır. Örneğin makine barbox yerel makineye bağlanmadığında,ama yerel makineyle iletişimdeki foovax makinesinin barboxa bağlı olduğu bilindiğinde, maili göndermek için uygun adres foovax!barbox!user olacaktır.

barbox!user kullanıcısının UUCP mail adresi ....!bigsite!foovax!barbox!user gibi bir formda olabilir.birçok kullanıcı mail göndericiden daha iyi ve belki daha hızlı bağlantı servis sunan çeşitli geniş meşhur sitelerden çoklu yönlendirmeler isteyebilir.

Bang Path

Bu şekildeki email adresleri bang path olarak bilinir. Ondan sekize makinelerin bang pathleri 1981 de sıra dışı değildi,ve gece yarısı çevirmeli UUCP linkleri hafta uzunluğunda aktarım süresine neden oluyordu.Bang pathler genellikle hem iletişim zamanı hem güvenilirlik dikkate alınarak seçilir,mesajların sık sık kaybolması gibi. Bazı sunucular “daha hızlı” yönlendiricilerle mail göndermeyi, yolları “tekrar yazma”yı deneyene kadar giderdi. .uucp ile biten “pseudo domain” bazen UUCP ağı tarafından erişilebilir bir hostname olarak tasarlamak için kullanılırdı,bu hiçbir zaman bir en yüksek seviye domain gibi internet rootunda resmi olmadı. Bu anlam uyandırmadı, çünkü DNS sistemi sadece TCP/IP tarafından direkt ulaşılabilen sunucular için uygundur.

UUCPNET ve Haritalama(Mapping)

UUCP'ye bağlanan bilgisayar ağlarının bütününe UUCPNET denildi. Bu ağ,binlerce özel şirketin, üniversitelerin ve bunun gibi kuruluşların sahip olduğu sistemler arasındaki karşılıklı işbirliği ruhu içinde geliştirmek için formal değildi. Genelde,-özellikle özel şirketlerde-,UUCP linkleri şirketlerin yönetimlerinin resmi onayı olmadan kurulmuştur. UUCP Mapping projesi bir gönüllülük projesidir ki açık mail yönlendiricileri ve kontrollü isim uzayı sunan makineler arasındaki bağlantıların bir haritasını oluşturmak için, başarılı bir çabadır. Her sistem yöneticisi beraberinde her bağlantı için bir öncelik sırası ile bağlanacakları sistemlerin bir listesini bir mail yoluyla onaylar.Bu onaylanan map içerikleri ağda tanımlanan bütün bağlantı dosyalarını tek bir kümede birleştiren bir otomatik program tarafından işlenilirdi.Daha sonra bu dosyalar, bu amaca adanan bir haber grubunda aylık olarak yayınlanırdı. UUCP map dosyaları daha sonra mail için bir makineden diğerine en iyi yönlendirme yolunu hesaplamak için ve bu yolu otomatik olarak belirlemek için "pathalias" gibi yazılımlar tarafından kullanılırdı.Ayrıca UUCP mapleri siteler için iletişim bilgilerini listelerdi ve böylece UUCPNETe katılmak için araştıran sitelere muhtemel komşularını bulmak için kolay bir yol verir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Basit Ağ Yönetim Protokolü, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Telnet iki bileşenden oluşur: (1) iki tarafın nasıl iletişim kuracağını belirleyen protokolün kendisi ve (2) hizmeti sağlayan yazılım uygulaması.Kullanıcı verileri, İletim Kontrol Protokolü (TCP) üzerinden 8 bitlik bayt yönlendirmeli bir veri bağlantısında Telnet kontrol bilgisi ile bant içi serpiştirilir. Telnet, 1969'da RFC 15 ile başlayarak geliştirildi, RFC 855'te genişletildi ve ilk İnternet standartlarından biri olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) İnternet Standardı STD 8 olarak standartlaştırıldı. encryption sağlayan bazı Telnet eklentileri geliştirilmiştir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS sistemlere İnternet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

Internet Control Message Protocol (ICMP), hata mesajları ve TCP/IP yazılımının bir takım kendi mesaj trafiği amaçları için kullanılır. ICMP RFC 792'de tanımlanmış ve RFC 950'de revize edilmiştir. Hataları raporlamak için kullanılan, kontrol amaçlı bir protokoldür. Bu şekilde normal kullanımının yanında, uzak sistem hakkında bilgi toplamak için sıkça kullanıldığından çok önemlidir. Genel olarak sistemler arası kontrol mesajları IP yerine ICMP üzerinden aktarılır. ICMP, IP ile aynı düzeyde olmasına karşın aslında kendisi de IP’yi kullanır. ICMP' nin hata raporlamak için kullanılması, IP'yi güvenli yaptığı anlamına gelmez. Datagram, yerine ulaşmayabilir ve bununla ilgili bir hata mesajı da gelmeyebilir. ICMP mesajlarındaki hataları raporlamak için ICMP kullanılmaz. ICMP, TCP/IP' nin işlemesine yardımcı olan bir protokoldür. Her hostta mutlaka ICMP protokolü çalışır. Hata durumunda host tarafından geri bilgilendirmeyi sağlar.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Komut satırı</span> yazıyla komutlar girilen ve çıktının da yazıyla ifade edildiği bilgisayar arayüz sistemi

Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.

Zaman Protokolü, paket anahtarlamalı, değişken gecikmeli veri ağları üzerinden bilgisayar sistemleri arasında saat senkronizasyonu için bir ağ protokolüdür. 1985'ten beri kullanımda olan NTP, şu anda kullanımda olan en eski İnternet protokollerinden biridir. NTP, Delaware Üniversitesi'nden David L. Mills tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İndirme</span>

İndirme, bilgisayar ağlarında uzak bir sistemden yerel bir sisteme veri aktarımı yapmak anlamına gelir. İndirme işleminin yapılabileceği uzak sistemler, web sunucularını, FTP sunucularını, e-posta sunucularını ve benzer sistemleri içerebilir. İndirmeler çoğunlukla bilgisayar oyunu, video, film, müzik, Microsoft Office ve herhangi bir bilgisayar programını içermektedir. Bu dosya ya da programların indirilirken, cihazın bağlı olduğu internet hızına bağlı olarak indirme süresi değişebilir. Bu süre ortalama internet hızı / 8 olarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Tcpdump</span>

tcpdump, komut satırından çalışan genel bir paket analizcisidir, bilgisayara gelen veri paketlerini kaydetmeye, incelemeye, filtrelemeye yardımcı bir sistemdir. Kullanıcıya bağlı bulunduğu bir ağ üzerinden iletilen veya alınan TCP/IP paketlerini veya diğer paketleri yakalama ve gözlemleme olanağı sunar. BSD lisansı altında dağıtılan tcpdump lisans ücreti olmayan bir açık kaynak yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">IP spoofing</span>

IP spoofing veya IP sahteciliği, sahte kaynak IP adresi ile Internet Protokolü (IP) paketlerinin oluşturulmasıdır. IP spoofing kavramı, ilk olarak 1980'li yıllarda akademik çevrelerde tartışılmıştır.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Bilgisayar ağlarında bağlantı noktası (port) veya bağlantı noktası numarası, bir bağlantı uç noktasını benzersiz bir şekilde tanımlamak ve verileri belirli bir hizmete yönlendirmek için atanan sanal bir numaradır. Yazılım düzeyinde, bir işletim sistemi içinde, bir bağlantı noktası belirli bir işlem veya bir ağ hizmeti türünü tanımlayan mantıksal bir yapıdır. Yazılım düzeyindeki bir bağlantı noktası, her taşıma katmanı protokolü ve adres kombinasyonu için kendisine atanan bağlantı noktası numarasıyla tanımlanır. Port numaralarını kullanan en yaygın taşıma protokolleri TCP ve UDP 'dir; bu port numaraları 16 bitlik işaretsiz sayılardır.

<span class="mw-page-title-main">Terminal emülatörü</span>

Terminal emülatörü, terminal uygulaması ya da terminal öykünücüsü bir uygulama yazılımı veya bilgisayar programıdır. Başka bir görüntü mimarisinde bir bilgisayar terminaline öykünür. Tipik olarak bir kabuk veya metin terminali ile eşanlamlı olmasına rağmen, terminal terimi, grafik arayüzler dahil tüm uzak terminalleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ngrep</span> Özgür bir ağ paket çözümleyicisi

ngrep, Jordan Ritter tarafından yazılmış bir ağ paket çözümleyicisidir. Bir komut satırı arayüzüne sahiptir, pcap kütüphanesine ve GNU regex kütüphanesine dayanır.

AppleTalk, Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için geliştirilen ve artık kullanılmayan tescilli bir ağ protokolü paketidir. AppleTalk, yerel alan ağlarının önceden kurulum yapılmadan veya herhangi bir merkezi yönlendirici veya sunucuya ihtiyaç duyulmadan bağlanmasına olanak tanıyan bir dizi özellik içerir. Bağlı AppleTalk donanımlı sistemler otomatik olarak adres atar, dağıtılmış ad alanını günceller ve gerekli ağlar arası yönlendirmeyi yapılandırır.