İçeriğe atla

USS Liberty Olayı

Saldırı sonrasında USS Liberty (solda) ve yanına gelen 6. Filo'ya ait amiral gemisi USS Little Rock kruvazörü (sağda). Fotoğraf olay yerine gelen uçak gemisi USS America'dan çekilmiştir.
ABD kongresi önünde protestocular. "USS Liberty mürettebatına destek: İsrail tarafından öldürüldü, Amerika tarafından ihanete uğradı"

USS Liberty olayı (İngilizceUSS Liberty incident; İbraniceתקרית ליברטי, romanizetqrit librji) veya saldırının kasıtlı olduğunu savunanların hipotez ettiği kod adıyla Siyanür Operasyonu (İngilizceOperation Cyanide); 8 Haziran 1967'de, hafif şekilde silahlandırılmış olan Amerikan zırhlısı USS Liberty'nin Altı Gün Savaşı devam ederken İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Sina Yarımadası yakınlarında hem sudan hem de havadan saldırıya uğraması ve yaklaşık 75 dakika süren bu saldırı sonucunda gemi mürettebatından 34 Amerikan vatandaşının öldürülüp 171'inin yaralanması, ancak geminin ağır hasar almasına rağmen batırılamaması olayıdır. Saldırıdan sonra İsrail hükûmeti, saldırının geminin Mısır'a ait olduğu sanılarak gerçekleştirildiğini iddia ederek özür dilemiş, Lyndon B. Johnson altındaki Amerikan hükûmeti de bu anlatıyı kabul etmiştir.

Günümüzde çeşitli kişiler ve kuruluşlar resmî anlatının doğru olmadığını ve saldırının İsrail tarafından kasıtlı olarak gerçekleştirilen operasyon olduğunu öne sürmekte veya en azından İsrail anlatısına inanmadıklarını söylemektedirler. Bu kişiler arasında USS Liberty mürettebatı, dönemin dışişleri bakanı Dean Rusk, dönemin CIA müdürü Richard Helms, dönemin NSA müdürü William Eldridge Odom, Johnson'un yaveri Clark Clifford, olayı soruşturmak için kurulan Amerikan komisyonunun baş danışmanı Ward Boston, ABD dışişleri bakanı müşaviri George Ball ve diğer birçok önde gelen devlet adamı ve askerî kişilik de bulunur. İsrail'in böyle bir saldırı gerçekleştirmesine neyin sebep olduğuna dair en öne çıkan iki teori; saldırının 1954'te Mossad tarafından gerçekleştirilen başarısız Susannah Operasyonu'na benzer şekilde Mısır'ı suçlayıp ABD'yi İsrail'in tarafında savaşa çekmek amaçlı bir sahte bayrak operasyonu olduğu veya geminin mürettebatının İsrail askerlerinin Mısırlı sivillere ve savaş tutsaklarına karşı gerçekleştirdiği katliamlara şahitlik ettiği ve İsrail'in katliam haberlerinin yayılmasını istemediği için gemiyi batırmaya çalıştığıdır.

Kaynakça

  • Bamford, James (2001). Written at Amerika Birleşik Devletleri. Body of Secrets: Anatomy of the ultra-secret National Security Agency (İngilizce) (yeni bas.). Londra (2002 tarihinde yayınlandı). ISBN 978-0099427742. OCLC 44713235. Despite the overwhelming evidence that Israel attacked the ship and killed American servicemen deliberately, the Johnson Administration and Congress covered up the entire incident. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabra ve Şatilla Katliamı</span>

Sabra ve Şatilla katliamı, 16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milislerin Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil yüzlerce Müslümanı katletmesi olayıdır. Katliamda sonradan İsrail'in eski başbakanlarından olan Ariel Şaron'un rolü olduğu iddia edildi. BBC'ye göre İsrail Meclis Araştırma Komisyonu Şaron'u katliamdan dolaylı olarak sorumlu bulmuş, Şaron bunun üzerine Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altı Gün Savaşı</span> 1967 yılında İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan savaş

Altı Gün Savaşı ; diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

Orly Havalimanı Saldırısı veya Orly Katliamı, Ermeni ASALA örgütü tarafından 15 Temmuz 1983'te Türk Hava Yolları'nın Paris Orly Havalimanındaki sivillerin bulunduğu bürosuna karşı gerçekleştirilen bombalı saldırı. Olayda patlatılan bomba ile ikisi Türk, dördü Fransız, biri Amerikalı ve biri İsveçli olmak üzere sekiz kişi ölmüştür, 28'i Türk, 55 kişi de yaralanmıştır.

TCG <i>Muavenet</i> (DM-357)

TCG Muavenet (DM-357), ABD Deniz Kuvvetlerinden Türk Deniz Kuvvetlerine devredilen Allen M. Sumner sınıfı bir muhriptir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Berberi Savaşı</span> tarihi savaş

Birinci Berberi Savaşı, Berberi Kıyısı Savaşı veya Trablusgarp Savaşı olarak da bilinen Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Afrika'daki Fas Sultanlığı, Cezayir Eyaleti, Tunus Eyaleti ve Trablusgarp Eyaleti gibi Berberi devletleri arasında yapılan savaşın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

31 Mayıs 2010'da meydana gelen Mavi Marmara Saldırısına verilen tepkiler.

2013 Reyhanlı bombalı saldırıları, 11 Mayıs 2013'te Reyhanlı, Hatay'da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı. Saldırıda 53 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştır. Bombalı araçlarla düzenlenen bu saldırı, 2015 Ankara saldırısından sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 İstanbul saldırısı</span> Terör Saldırısı

Mart 2016 İstanbul saldırısı, 19 Mart 2016'da yerel saatle 10.55'te Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantılı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki patlayıcıyı patlaması sonucu meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucu; 3'ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1'i İran vatandaşı ve 1'i saldırgan olmak üzere 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Sultanahmet saldırısının ardından, 2016 yılında İstanbul'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısıdır.

Abdullah Azzam Tugayları ya da Lübnan El-Kaidesi, El-Kaide’nin Lübnan kolu. Örgüt 2009 yılında Suudi Salih el-Karavi ve Mısır, Irak, Ürdün, Suriye, Gazze Şeridi ve Lübnan’da onunla bağlantılı olan yerel gruplar tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">2017 Şayrat bombardımanı</span> ABDnin 7 Nisan 2017de Suriyeye füze atması

2017 Şayrat bombardımanı, Suriye İç Savaşı'nın devam ettiği dönemde Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen İdlib kimyasal saldırısı sonrası 7 Nisan 2017 sabahı Birleşik Devletler'e bağlı Akdeniz'de görev alan USS Porter ve USS Ross isimli iki savaş gemisi tarafından, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve de facto Beşşar Esad hükûmetine bağlı Shayrat Hava Üssü'ne 59 adet Tomahawk gemi roketi ile bombalanması olayı. Saldırı emri, Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump tarafından, 4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'a atılan kimyasal bomba saldırısına yanıt olarak emredildiği açıklandı.

Flaming Dart Operasyonu Vietnam Savaşı sırasında iki kısımda yürütülen ABD ve güneydeki ABD destekli Vietnam Hava Kuvvetleri'nin askerî operasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Cyrus Vance</span>

Cyrus Roberts Vance, ABD'li avukat ve 1977-1980 yılları arasında Başkan Jimmy Carter kabinesinde ABD Dışişleri Bakanı. Bu görevde bulunmadan önce Johnson İdaresinde ABD Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kennedy yönetimi sırasında Ordu Sekreteri ve Savunma Bakanlığı Baş Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lavon Olayı</span>

Lavon Olayı, 1954 yazında Mısır'da gerçekleştirilen, kod adı Susannah Operasyonu olan bir İsrail gizli operasyonu. Sahte Bayrak Operasyonu'nun bir parçası olarak, bir grup Mısırlı yahudi, İsrail askeri istihbaratı tarafından Mısır'a bomba yerleştirmek üzere işe alındı. Amerikalı ve İngilizlerin sivil hedefleri, sinemalar, kütüphaneler ve Amerikan eğitim merkezleriydi. Bombalar kapanış saatlerinden birkaç saat sonra patlayacak şekilde zamanlanmıştı. Saldırılardan Müslüman Kardeşler, Mısırlı komünistler, "belirsiz hoşnutsuzlar" veya "yerel milliyetçiler" sorumlu tutulacak ve İngiliz hükûmetini Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndaki işgalci birliklerini tutmaya ikna etmek için yeterli şiddet ve istikrarsızlık ortamı yaratma amacı güdülecekti. Operasyon halk arasında herhangi bir can kaybına yol açmadı ancak dört ajanın ölümüne yol açtı. Yakalandıktan sonra iki hücre üyesi intihar etti. İki ajan Mısırlı yetkililer tarafından yargılandı ve idam edildi. Olay sonucunda istifaya zorlanan İsrail savunma bakanı Pinhas Lavon'un ardından operasyon, Lavon Olayı olarak anıldı. Lavon'un istifasından önce olay, İsrail'de üstü kapalı bir şekilde "Talihsiz Olay" veya "Kötü İş" olarak anılıyordu. İsrail, hayatta kalan ajanlara İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav tarafından teşekkür belgeleri verildiği 2005 yılına kadar olayla ilgisi olduğunu reddetti.

7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekât başlattı. İsrail ise bu saldırıya karşılık olarak Demir Kılıçlar Harekâtı'nı başlattı. Bu sayfada devam eden savaştaki olaylar zaman çizelgesi olarak gösterildi.

Mısır'ın Bahr el-Bakar köyündeki Bahr el-Bakar ilkokulu, 8 Nisan 1970'te İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalandı. Okula giden 130 çocuktan 46'si öldü, 50'den fazla öğrenci yaralandı. Okul binası tamamen yıkıldı.

Ras Sudr katliamı 8 Haziran 1967'de Altı Gün Savaşı sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı bir paraşütçü birliğin Ras Sudr'ı işgal etmesinin hemen ardından gerçekleşen ve en az 52 Mısırlı savaş esirinin katledildiği katliamdır.