İçeriğe atla

USCGC Dallas (WHEC-716)

USCGC Dallas (WHEC-716)
Ülke
Tipi: Sahil Güvenlik Botu
Kullanan: ABD Sahil Güvenliği
Görev başlangıcı: 11 Aralık 1968
Akıbeti: Hizmette
Genel Özellikler
Deplasman: 3.250 Metrik Ton
Uzunluk: 378 ft
Genişlik: 43 ft
Makineler: İki dizel makine, iki gaz türbini
Hız: 29 knot (54 km/h)
Mürettebat: 167 kişi
Savunma sistemleri: Otobreda 76 mm top,
Phalanx yakın hava savunma sistemi
Hava Üniteleri: HH-60 Jayhawk

HH-65 Dolphin

USCGC Dallas (WHEC-716) ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir sahil güvenlik botudur. Hamilton sınıfı 12 gemiden biri olan Dallas, adını 1814-1816 yılları arasında ABD Hazine Bakanığı görevini yürütmüş olan Alexander J. Dallas'tan almaktadır.

Hizmete 1968 yılında New York'taki Sahil Güvenlik üssünde katılan Dallas, 1996 yılından itibaren Güney Karolina'nın Charleston limanında konuşlanmıştır.

Hizmetinin ilk yıllarında çeşitli meteorolojik ve oşinografik bilgi toplama çalışmalarına katılan Dallas, aynı zamanda Atlas Okyanusu'nu geçen ticari uçuşlara destek vermiştir. Vietnam Savaşı boyunca yedi kez bu ülkenin karasularına sevkedilen gemi, savaş boyunca kara güçleri için 161 atış destek görevi gerçekleştirmiş, bu görevlerde toplam 7.665 127 mm (5 inç) çapında top mermisi ateşlemiştir. Bu görevlerde Kuzey Vietnam ve Vietkong güçlerine mühimmat ve erzak taşıyan toplam 56 kayık, yine bu işlemler için kullanılan 29 patika, üs, kamp ve toplanma alanı tahrip edilmiştir.

1980 yılında Dallas, toplam 125.000 Kübalı mültecinin ABD'ye sığındığı, o zamana dek tarihteki en büyük insani yardım operasyonu olma özelliğine sahip Mariel kaçışı'nın komuta görevini üstlenmiştir. 1983 yılında toplam 103.000 pound (yaklaşık 47 ton) esrar taşıyan üç geminin ve 90 Haitili yasadışı göçmenin yakalanması görevlerini yürüten Dallas, bu görevlerdeki başarısı sebebiyle Sahil Güvenlik Birlik Takdirnamesi ile ödüllendirilmiştir. 1986 yılında Challenger uzay mekiği faciası sonrasında yürütülen kurtarma operasyonlarına da komuta eden Dallas, bu çabası sebebiyle Sahil Güvenlik Üstün Birlik Takdirnamesi'ne layık görülmüştür.

1980'lerin sonunda Maine eyaletinin Portland kentindeki Bath Iron Works tesislerinde Filo Rehabilitasyon ve Modernizasyon Çalışması'ndan geçirilen Dallas, 2000 yılı ve ötesinde hizmet verebilecek şekilde gelişmiş elektronik ve savunma sistemleriyle donatılmış ve 1989 yılında tekrar aktif göreve dönmüştür.

1991-1992 yılları arasında yaşanan Haiti krizi boyunca bu ülkeden kaçmaya çalışan toplam 35.000 mültecinin kurtarılması operasyonunda toplam 27 Sahil Güvenlik botuna komuta eden Dallas, ders niteliğindeki bu görevdeki başarısı sebebiyle İnsani Yardım Madalyası ve ikinci bir Sahil Güvenlik Birlik Takdirnamesi ile ödüllendirilmiştir. Yine ertesi yıl benzer bir başka toplu göç vakasının önlenmesi amacıyla Haiti çevresinde oluşturulan üç ayrı devriyeye de komuta eden gemi, bir Takdirname daha kazanmıştır.

Dallas, 1994 yılında Normandiya Çıkarması'nın 50. yıldönümü şerefine gerçekleştirilen canlandırmalarda görev yapmıştır. Ertesi yıl Akdeniz'e sevkedilen gemi, burada hem eski Yugoslavya'ya yönelik destek operasyonlarında Theodore Roosevelt uçak gemisiyle birlikte görev yapmış, hem de Türkiye, Romanya, Tunus, Bulgaristan, Slovenya, Arnavutluk ve İtalya Sahil Güvenlik güçleriyle ortak eğitim ve tatbikatlara iştirak etmiştir. Bu görevler çerçevesinde Dallas, bir ABD Deniz Kuvvetleri filosuyla birlikte sefere çıkan ilk Sahil Güvenlik Botu olma özelliğini de kazanmıştır.

1997 ve 1998 yıllarında Karayip adaları çevresinde uyuşturucu kaçakçılığına karşı operasyonlar düzenleyen Dallas, ertesi yıl Kosova Savaşı'na destek vermek üzere Akdeniz'e sevkedilmiştir. Sefer boyunca İsrail'in Hayfa ve Türkiye'nin Antalya limanlarını ziyaret eden gemi, bu limanlara demirleyen ilk ABD Sahil Güvenlik botu olmuştur. Yine sefer süresince, Türk Sahil Güvenliği, Ukrayna Deniz Kuvvetleri ve Malta Ordusu ile ortak eğitim ve tatbikatlara katılan Dallas, ertesi yıl ABD'ye dönmüştür.

11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında ABD'nin güneydoğu kıyılarında devriye görevi yapan Dallas, burada ABD karasularına giriş yapmak isteyen şüpheli gemileri sorgulamıştır. Bu, görevi genellikle uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticareti gibi uluslararası suçları engellemek olan Sahil Güvenlik güçlerinin ulusal güvenlik kapsamı içerisinde görev yaptığı ilk sefer olmuştur.

2003 yılında Irak Savaşı'na destek vermek amacıyla yeniden Akdeniz'e sevkedilen Dallas, Amerikan gemilerinin Cebelitarık Boğazı'ndan geçişi sırasında güvenliği sağlamış ve daha sonra da savaş boyunca Iraklı yöneticilerin deniz yoluyla ülkeyi terk etmesini önlemek amacıyla Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e çıkan gemileri denetlemiştir.

2008 Güney Osetya Savaşı sonrasında Gürcistan ve Güney Osetya'daki sivillere tıbbi ve insani yardım gönderilmesi amacıyla oluşturulan NATO görev gücüne dahil olan üç ABD gemisinden biri olan Dallas, bu bağlamda 24 Ağustos 2008 tarihinde boğazlardan Karadeniz'e geçiş yapmıştır.

Kaynakça

USCGC Dallas web sayfası (İngilizce) 4 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trablus Antlaşması</span> Osmanlı İmparatorluğunun ABDyi Vergiye Bağladığı Antlaşma

Trablus Antlaşması veya ABD - Osmanlı Sözleşmesi, 4 Kasım 1796 tarihinde ABD ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan yardımlaşma ve ticaret antlaşmasıdır.

USCGC Hudson (WYT-87), ABD Sahil Güvenliği’nin Hudson sınıfı ikinci liman römorkörü olan tekne. New Hampshire eyâleti Portsmouth kentinde kurulu Portsmouth Donanma tersanesi tarafından kızağa kondu. 1934 Ekim ayı içinde denize indirilen tekne Hudson ismi ve W-87 borda numarası ile 31 Ekim 1934'te ABD Sahil Güvenliği’ne katıldı. İlk olarak New York kentinde üslenen gemi, arama kurtarma, gümrük kontrol ve polis takviye görevlerinde kullanıldı. Daha sonra 1943 yılında Baltimore kentine transfer olan tekne bir yıl sonra New Orleans limanına transfer edildi. 1958-62 yılları arası Teksas eyâleti Bronswille’de, 1962-68 yılları arası Virginia eyâleti Norfolk’da görev aldı. Hudson, 11 Kasım 1968 tarihinde hizmet dışı kaldı ve 8 Temmuz 1970'te Northwestern Üniversitesi’ne satıldı. Geminin tanımlaması II. Dünya Savaşı sonrası WYTM-87 olarak değiştirilmişti.

USCGC Navesink (WYT-88), ABD Sahil Güvenliği’nin Hudson sınıfı üçüncü liman römorkörü olan tekne, Güney Karolina eyâleti Charleston kentinde kurulu Charleston Donanma tersanesi tarafından kızağa kondu. 28 Eylül 1934 tarihinde denize indirilen tekne Navesink ismi ve W-88 borda numarası ile 5 Haziran 1935'te ABD Sahil Güvenliği’ne katıldı. Arama kurtarma, gümrük kontrol ve polis takviye görevlerinde kullanılan Navesink, ilk olarak New York kentinde üslendi. Daha sonra 1943 yılında karargahı Virginia eyaleti Norfolk kentinde bulunan 5. Donanma Bölgesi’ne tahsis edildi. II. Dünya Savaşı sırasında 1 Kasım 1941’de USS Navesink adı ile Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne transfer olan gemi, 1945 Eylül ayında tekrar Sahil Güvenliği’ne katılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<i>Goeben</i> ve <i>Breslau</i>nun takibi

Goeben ve Breslau'nun takibi, I. Dünya Savaşı'nın başlarında Akdeniz'de gerçekleşen, Birleşik Krallık'ın Kraliyet Donanması'na bağlı gemilerin Almanya'nın İmparatorluk Donanması'na ait SMS Goeben ve SMS Breslau'yu önlemeye çalıştıkları deniz muharebesidir. Alman Akdeniz Tümeni'ni oluşturan Moltke sınıfı muharebe kruvazörü SMS Goeben ve Magdeburg sınıfı hafif kruvazör SMS Breslau, savaşın başlaması ile Akdeniz'de sıkışmıştı. Alman gemileri aldıkları emirler doğrultusunda Birleşik Krallık filosunun yakın takibine rağmen Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a ulaşmayı başardı. İstanbul'a ulaşan gemiler, Osmanlı İmparatorluğu'na devredilerek sırasıyla Yavuz ve Midilli adlarını aldı. Gemilerin mürettebatı ise Amiral Wilhelm Souchon komutasındaki Alman denizcilerden oluşmaya devam etmişti. Souchon başkanlığındaki komuta heyetinin sonraki süreçte Karadeniz'e çıkarak emrindeki diğer Osmanlı gemileriyle birlikte Rus limanlarını topa tuttuğu Karadeniz Baskını, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri saflarında girmesine yol açtı.

<i>Muâvenet-i Milliye</i> Osmanlı torpido gemisi

Muavenet-i Milliye, Osmanlı Donanmasında 1910-1923 yılları arasında hizmet etmiş bir torpido botudur. Çanakkale Savaşı esnasında 12 Mayıs 1915'i 13 Mayıs'a bağlayan gece Kraliyet Donanması ön dretnotu HMS Goliath'ı gerçekleştirilmiş bir operasyon sonucunda batırmasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Berberi Savaşı</span> tarihi savaş

Birinci Berberi Savaşı, Berberi Kıyısı Savaşı veya Trablusgarp Savaşı olarak da bilinen Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Afrika'daki Fas Sultanlığı, Cezayir Eyaleti, Tunus Eyaleti ve Trablusgarp Eyaleti gibi Berberi devletleri arasında yapılan savaşın ilkidir.

USNS <i>Comfort</i> (T-AH-20)

USNS Comfort (T-AH-20) ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, Mercy sınıfı bir hastane gemisidir. Cenevre Sözleşmesi hükümleri uyarınca USNS Comfort ve mürettebatı silah ve mühimmat taşımamakta olup gemiye ateş açılması savaş suçu olarak değerlendirilir.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Varna Deniz Muharebesi</span> Osmanlı ve Bulgar donanmalarının 21 Kasım 1912 tarihinde Karadenizde giriştikleri çatışma

Varna Deniz Muharebesi ya da Draçki Saldırısı, 21 Kasım 1912 tarihinde Karadeniz'de, Bulgaristan'ın Varna limanının 32 mil açığında dört Bulgar torpido botu ile Osmanlı kruvazörü Hamidiye arasında meydana gelen çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Tahliyesi</span>

Sovyet Tallinn Tahliyesi, Baltık Filosu'nun bir bölümünün ve kentteki Kızıl Ordu birliklerinin 1941 Ağustos ayında Tallinn'den tahliyesi operasyonudur. Bazı kaynaklarda Tallinn Felaketi ya da Sovyet Dankörkü olarak bilinir.

SM U-34, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan Type U 31 sınıfı bir U-Bottur. Denizlatı 25 Ağustos 1915'e kadar Kuzey Denizi'nde, bu tarihten 21 Ekim 1918 tarihine kadar Akdeniz'deki Pola Filotillası'nda görev yapmıştır. Denizaltı 18 Ekim'de son seferine çıkmış, 9 Kasım 1918 günü Cebelitarık dolaylarında HMS Privet tarafından su bombalarıyla imha edilmiştir. Bu tarihten sonra gemi ve 38 kişilik mürettebatı hakkında bilgi alınamamıştır.

SM <i>U-35</i>

SM U-35, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan U 31 sınıfı sınıfı bir U-bottur. I. Dünya Savaşı'nın en başarılı U-botlarından sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kraliyet Donanması</span> Avustralya Savunma Kuvvetlerinin deniz kuvvetleri bölümü

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">BRP Ramon Alcaraz (PF-16)</span>

BRP Ramon Alcaraz (PF-16) Filipin Donanmasının Gregorio del Pillar sınıfı fırkateynidir. 1968'den 2012 yılına kadar USCGC Dallas (WHEC-716) olarak ABD Sahil Güvenlik Komutanlığında Duruş gücü yüksek gemi olarak hizmet etmiştir. 30 Mart 2012 yılında hizmet dışına ayrılan gemi, Filipin Donanması tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'deki deniz muharebeleri</span>

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı donanmasından oluşan İttifak Devletleri donanmalarıyla, İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD ve Britanya İmparatorluğu donanmalarından oluşan İtilaf Devletleri donanmaları arasında Akdeniz'de düzensiz şekilde yer yer deniz muharebeleri meydana gelmiştir.

Dunkerque filosu, II. Dünya Savaşı'daki Fransa Muharebesi sırasında Dunkerque sahilinde mahsur kalan yaklaşık 350 bin İngiliz, Fransız ve Müttefik askerin kurtarılması için düzenlenen Dunkerque Tahliyesinde kullanılan irili ufaklı 850 adet gemiden oluşuyordu. İngiltere'deki Ramsgate Limanından kalkan gemiler 26 Mayıs - 4 Haziran 1940 arasında yaptıkları seferlerle önemli bir askerî gücün kurtarılmasında rol oynamışlardır.