İçeriğe atla

USBL

Tipik bir Ranger-2 USBL sisteminin deniz tabanında yapılacak olan pozisyonlama-ölçme işleri için kurulumunu gösteren basit bir şema.[1]

USBL (İngilizceUltra-Short Base Line) Ultra-Kısa Baz Hattı ya da Süper-Kısa Baz Hattı, su altında akustik yöntemle konumlandırma işi yapmaya yarayan bütünleşik bir sistemdir. Eksiksiz bir USBL sistemi, bir geminin altına monte edilmiş bir alıcı-vericiden(transceiver) ile dönüştürücen(transducer) ve deniz tabanına ya da uzaktan kumandalı araca yerleştirilmiş bir aktarıcı(transponder) veya yanıtlayıcıdan(responder) oluşur. Transceiver tarafından ölçülen mesafe ve açılardan bir pozisyon hesaplamak için bir "üst kısım birimi" yani gemide bulunan bir bilgisayar kullanılır.

Transceiver tarafından bir akustik atım(titreşim) iletilir ve kendi akustik atımıyla yanıt veren deniz altı aktarıcısı(transponder) tarafından algılanır. Bu dönüş atımı, gemideki alıcı-verici tarafından tespit edilir. İlk akustik darbenin iletilmesinden yanıtın tespit edilmesine kadar geçen süre USBL sistemi tarafından ölçülür ve bir mesafeye dönüştürülür.

Denizin altındaki konumu hesaplamak için USBL, alıcı-vericiden(transceiver) deniz altındaki hedefe hem bir mesafe hem de bir açı hesaplar. Açılar, bir dizi dönüştürücü içeren alıcı-verici(transceiver) tarafından ölçülür. Alıcı-verici(transceiver) başlığında normal olarak 10 cm veya daha az bir baz hattı ile ayrılmış üç veya daha fazla dönüştürücü(transducer) bulunur. Bu dönüştürücü dizisi içinde "faz farkı" adı verilen bir yöntem, denizin altındaki aktarıcının(transponder) yönünü hesaplamak için kullanılır.

USBL'ler ayrıca, alıcı-vericinin otonom bir su altı aracına ve alıcı-vericinin hedefe monte edilmesiyle "ters" (inverted USBL, iUSBL) konfigürasyonlarında da kullanılabilir. Bu durumda, otomatik yanaşma ve hedef izleme gibi uygulamalar için transponderin yerini belirlemesine izin vermek adına aracın içinde "üst kısım" data işleme gerçekleşir.

Kaynakça

  1. ^ mtc. "Sonardyne Ranger 2 Pro USBL | Subsea & Offshore Solutions". Unique Group (İngilizce). 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız

Üreticiler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akustik</span> Ses Bilimi

Akustik, sesi inceleyen bir bilim dalıdır. Katı, sıvı veya gaz halindeki maddelerde dalga yayılımının fiziksel özelliklerini inceler. Bunlar arasında gürültüye yol açan titreşimlerin ve gürültünün kontrolü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kromozom</span> Dnaların kendini protein kılıfla kaplamasından sonra oluşan Dna sarmalı topluluğu

Kromozom, ; DNA'nın "histon" proteinleri etrafına sarılmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik birimlerdir. Kromozomlar mikrometre boyutunda olup hücre bölünmesinin metafaz aşamasında ışık mikroskobu ile görüntülenebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Radar</span> radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihaz

Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging sözcüklerinin akronimidir.

<span class="mw-page-title-main">Boylam</span> (Meridyen)

Boylam, başlangıç meridyeninin doğusundaki veya batısındaki herhangi bir noktanın açısal mesafesi. Boylam anlamında tul derecesi, tul dairesi ve uzunluk dairesi sözleri de kayıtlıdır. Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylara ise meridyen denir. Meridyenler bir kutuptan diğerine uzanır ve Dünya'yı portakal dilimi gibi dilimlere ayırır.

Sonar, ses dalgalarını kullanarak cismin boyut, uzaklık ve diğer verileri görmemize yarayan alet. Sesin su altında yayılmasını kullanarak su altında/ üstünde gezmeyi, haberleşmeyi ve diğer cisimleri tespit etmeyi sağlayan bir tekniktir.

Akustik Kedicik, 1960'larda ABD gizli servisi CIA'nın kedileri casusluk için kullanmaya çalıştıkları bir projedir. Cerrahi yöntemle kedinin vücuduna mikrofon, verici, pil ve kuyruğuna anten yerleştirilmeye çalışılmıştır. Projenin bütçesi 15 milyon Amerikan dolarını aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telepati</span> bireyler arasında duyulardışı algılama yoluyla düşünce, fikir, duyum veya görüntünün aktarılması

Telepati ya da uzaduyum, bireyler arasında bilinen beş duyunun yardımı olmaksızın gerçekleştiği ileri sürülen bilgi aktarımıdır. Bir başka deyişle, telepati parapsikolojide incelenen paranormal bir yetenek olup, bireyler arasında duyular-dışı algılama yoluyla düşünce, fikir, duyum veya imajların aktarılmasını sağladığı ileri sürülen tesir irtibatıdır. Terim eski Yunancadaki “uzak” anlamına gelen tele (τηλε) sözcüğü ile “etkilenme, tesir almış olma, hissetme” anlamlarına gelen patheia (πάθεια) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş olup önceden kullanılan “düşünce aktarımı” teriminin yerini almak üzere SPR’nin kurucularından Fredric W. H. Myers tarafından 1882’de ortaya atılmıştır. Birçok Doğu Bloğu ülkesinde telepati yerine "bio enformasyon" terimi kullanılmıştır.

Telemetri ya da uzölçüm, bir sistem ya da tesisin uzaktan kablo veya kablosuz olarak izlenmesi veya kontrol edilmesidir. Günümüzde telemetri denilince kablosuz (Wireless) haberleşme anlaşılmaktadır. Bunların en yoğun kullanılanları Radio modem cihazları, GSM GPRS, VSAT uydu sistemleridir.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">TRT Çukurova Radyosu</span> radyo istasyonu

TRT Çukurova Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 3 Mart 1968 tarihinde yayın hayatına Mersin'de başlamış ve Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep bölgelerine kadar yayın ağı uzanan radyosu. TSİ her gün ile 10:05 - 13:00 arasında bölgesel yayın yaparken, her gün 10:05 - 13:00 saatleri arasında TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acil durum vericileri</span>

Acil durum vericileri, acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Köpek pozisyonu</span> Kadın partnerin dizleri bükük, dört uzvuyla çömeldiği ve erkeğin de arkada bulunduğu seks pozisyonu

Köpek pozisyonu, alıcı partnerin dizleri bükük, başı ileride duracak şekilde dört uzvuyla da çömeldiği, bacakların hafifçe açık durduğu seks pozisyonu. "Köpek pozisyonu" teriminin kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen köpeklerin üreme pozisyonuna yapılan bir benzetmedir. Kama Sutra'da inek pozisyonu olarak betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

Batimetri, su, deniz, göl ve okyanus tabanlarının derinlik ölçmek suretiyle topoğrafik ölçümlerinin yapılmasının adıdır.

Kenwood Corporation, bir dizi otomobil sesi, hi-fi ev ve kişisel ses, profesyonel iki yönlü telsiz iletişim çözümleri ve amatör radyo ("jambon") ekipmanı tasarlayan, geliştiren ve pazarlayan bir Japon şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Qi (endüktif güç standartı)</span>

Qi, Kablosuz Güç Konsorsiyumu tarafından 4 cm'ye kadar mesafelerde endüktif şarj için geliştirilen açık bir arabirim standardıdır. Sistem, bir şarj yastığı ve uyumlu bir cihaz kullanmaktadır. Bu cihaz, pedin tepesine yerleştirilmekte ve rezonant endüktif kuplajı yoluyla şarj edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karasal televizyon</span>

Karasal televizyon, televizyon sinyalinin, bir televizyon istasyonunun karasal vericisinden, bir vericinin bulunduğu bir televizyon alıcısına radyo dalgaları ile iletildiği bir televizyon yayını türüdür.

Kimyada, elektron verici, elektronları başka bir bileşiğe veren kimyasal oluşumlardır. Verdiği elektronlar sayesinde süreç içinde oksitlenen bir indirgeyici maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo oryantiring</span>

Radyo oryantiring veya İngilizce kısaltmasıyla: ARDF radyogonyometri ile oryantiring'i birleştiren harita okuma, yön bulma pusula kullanımı gibi becerilerin ön planda olduğu bir radyo sporudur. Radyo oryantiring, çeşitli ormanlık arazilerde radyo vericilerini takip edip topoğrafik harita, manyetik pusula ve radyo yönü bulma aparatı kullanarak radyo vericilerinin arandığı süreli bir yarıştır. Sporun kurallarını ve uluslararası yarışmalarını Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği tarafından düzenlenmekte olup bu spor, genellikle Doğu Avrupa, Rusya ve Çin'de okullardaki beden eğitimi programlarında sıkça kullanılmış ve ilgi görmüştür.