İçeriğe atla

URZ AP

URZ AP (Univerzální Ruční Zbraň Automatická Puška)
Çeşidi Piyade tüfeği
Uyruğu Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti
Üretim tarihi
Tasarımcı Jiří Čermák
Tasarlandığı tarih 1967
Çeşitleri AP, LK, TK, T
Özellikler
Ağırlık 3,9 kg (şarjörsüz)
Uzunluk 995 mm
Namlu uzunluğu 500 mm

Mühimmat7,62×51mm NATO
Kalibre7,62 mm
Etki Gecikmeli geri tepme
Atış sayısı 800 rpm
Atış hızı 800 metre/saniye
Besleme sistemi 50 mermilik kayış
Nişangah Gez

URZ AP (Univerzální Ruční Zbraň Automatická Puška), Çekoslovak kökenli bir piyade tüfeğidir.

Gelişimi

"Silah serileri" konseptine ilk olarak Fransızlar Berthier makineli tüfekle öncülük etti ve SA Vz. 58[1] tüfeğini de tasarlayan Jiri Cermak tarafından 1960'ların sonunda geliştirildi. Silah serisi, hafif makineli tüfeklerden genel amaçlı makineli tüfeklere kadar her şeyin yerini alacaktı. URZ APT, tüm varyantlarda silindirik bir kaptan kayışla beslenen alıcıyı kullandı. Bir Varşova Paktı ülkesi için alışılmadık bir durum olarak, URZ AP, ihraç amaçlı olduğu için 7,62×51mm NATO kalibreye yerleştirildi.[2]

URZ AP, 7,62×51mm NATO kalibreli gecikmeli geri tepme piyade tüfeği olarak geliştirildi. Silah, sürgü taşıyıcısını hızlandırmak ve kilidini açarken çeyrek bükülmenin üstesinden gelmek için makaralı 2 kulplu dönen bir sürgü gecikmeli geri tepme işlemi kullanır. Çıkarmayı kolaylaştırmak ve kartuşların delinmesini önlemek için namlu, yivli bir hazneye sahiptir. Seçimli ateşleme özelliği ile yarı otomatikte, kapalı sürgü ve tam otomatik açık sürgü ateşleme imkanı mevcuttur. Kayış beslemesi, cephane kutusunda bulunan bir besleme rotorunu kullanır.[3]

4 farklı çeşit olarak oluşturuldu:[4]

  • (AP) - Otomatik tüfek
  • (LK) - Tek atışlık silah, hafif makineli tüfek
  • (TK) - Çok yönlü, iki ayaklı, ağır namlulu, ağır makineli tüfek
  • (T) - Tek atışlık silah: - hafif olandan sadece tripod ile farklıdır, harici kartuş kutusu (250 adet), optik görüş, tank makineli tüfek

Silahın ve sistemin tanıtımları 1970'lerin ortalarına kadar yapılmış ancak sistem sipariş alamayınca bilinmezliğe düşmüştür.[2]

AP prototipi şu anda Çek Askeri Tarih Müzesi'nde bulunurken, LK, TK ve T prototiplerinin nerede olduğu bilinmiyor.[2]

Kaynaklar

  1. ^ "Vz. 58". Gun Wiki (İngilizce). 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  2. ^ a b c "URZ AP". Gun Wiki (İngilizce). 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  3. ^ "URZ rifle and machine gun weapon family (Czechoslovakia)". Modern Firearms (İngilizce). 27 Ocak 2018. 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  4. ^ "automatická puška : Czech Republic / Czechoslovakia (CZE)". Armedconflicts.com (İngilizce). 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 

Notlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

CZ Skorpion EVO III, ünlü Çek silah firması Česká Zbrojovka Uherský Brod tarafından tasarlanmış, 9x19mm Parabellum kartuşu kullanan bir hafif makineli silahtır.

9×18mm Makarov, Sovyet Ordusu ve diğer Varşova Paktı kuvvetlerinin standart tabanca mühimmatıydı. Sovyetler Birliği'nin ardıl devletlerinde bu mermi, hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Škorpion vz. 61</span>

Škorpion vz. 61, 7.65 mm çapında, 1959'da Miroslav Rybář (1924–1970) tarafından geliştirilen ve Samopal vzor 61 resmi adı altında Çekya'nın Uherský Brod kasabasında bulunan Česká zbrojovka silah fabrikası tarafından üretilen makineli tabancadır.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis (hafif makineli silah)</span>

Lewis makineli tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, savaş sırasında Britanya İmparatorluğu birlikleri tarafından yaygın olarak kullanılmış olup ayırıcı namlu soğutma örtücüsü ve üstten monte edilmiş tambur şarjör ile Kore Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.

Suomi KP/-31 (Suomi-konepistooli), Finlandiya yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1925 yılında tanıtılan M-22 prototipinin ve KP/-26 üretim modeli temelli olup genellikle Suomi KP olarak tanınmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Type 67</span> Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfek

Type 67, Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfektir. Silah, Type 53 (SG-43) ve Type 57 (SGM) makineli tüfeklerin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup DP tetikleme mekanizmasını, SG-43 hızlı değiştirme namlusu, RPD'ye benzer bir gaz regülatörü, ZB vz. 30 cıvata mekanizmasını ve değiştirilmiş Maxim tipi besleme mekanizması kullanmaktadır. "Çin Bixisi" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Maxim (makineli silah)</span> Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfek

Maxim makineli tüfeği, Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfektir. Silah 1883 yılında Hiram Maxim tarafından tasarlanmış olup dünyanın ilk tepme ile çalışan makineli tüfeğiydi. Britanya İmparatorluğu fetihleri ile en çok bağlantılı olan silah olarak adlandırılmış ve 1886-1914 yılları arasında diğer ülkeler tarafından sömürge savaşlarında yoğun olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sa vz. 58</span> Çekoslovakya tüfeği

Sa vz. 58, Çekoslovakya yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1950'lerin sonlarında geliştirilmiş olup vz. 52 yarı otomatik tüfeği ile Sa vz. 24 ve 26 hafif makineli silahların yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">ZB vz. 26</span>

ZB vz. 26, Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1920'lerde tasarlanmış olup özellikle II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Silah, güvenilirliği, basit parçaları, çabuk değiştirilebilen namlu ve üretim kolaylığıyla bilinmektedir.

Agar makinalı tüfeği, ABD İç Savaşı sırasında geliştirilen erken hızlı ateşli bir makineli tüfekti. Silaha Kahve Değirmeni Silahı takma adı verildi ve aynı zamanda Birlik Tekrarlayan Silahı olarak da adlandırıldı.

AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.

Ares Defence Shrike 5.56, 5.56×45mm NATO kartuşunu ateşleyen, yarı veya tam otomatik konfigürasyonlar için hava soğutmalı, çift beslemeli bir tüfektir. Shrike 5.56, eksiksiz bir silah olarak veya mevcut M16 tipi hizmet tüfekleri ve karabinalara üst alıcı "performans yükseltme kiti" olarak tedarik edilebilir. Adını ötücü bir etobur kuş olan Shrike'tan almıştır ve Geoffrey Herring tarafından tasarlanmıştır.

Bu, farklı silah türleri listesidir.

Sturmgewehr 57 veya SIG SG 510, SIG tarafından üretilen İsviçre yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1950'lerde geliştirilmiş ve 1957 yılında İsviçre Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. SG 510, Heckler & Koch G3 ve CETME'ye benzer bir şekilde silindir gecikmeli geri tepme mekanizmasına sahiptir.