İçeriğe atla

UNIX Sistem V

Unix System V
HP 9000'de başlatılanHP-UX, Hewlett-Packard System V
Geliştirici(ler)AT&T Corporation
İşletim sistemi ailesiUnix
Kaynak türüKapalı kaynak
ÖncülüUNIX System III
Kullanıcı arayüzüKomut satırı arayüzü
Dil sayısıİngilizce

Unix System V ya da SysV, daha seyrek olarak System 5 olarak adlandırılan, UNIX işletim sisteminin sürümlerinden biridir. Esasen AT&T tarafından geliştirilmiş olup 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. 4 ana versiyonuyla piyasaya sürülen sistem birçok Unix özelliğini içinde barındırmaktadır: IBM'in AIX, Hewlett Packard Enterprise'ın HP-UX ve Oracle'ın Solaris,[1] ayrıca OpenSolaris'ten kısımlanmış ücretsiz yazılım illumos.

Sürümler

SVR3 sunucusuna bağlı ve Katmanlar arayüzünü gösteren Blit tabanlı DMD 5620 terminal
DEC VAX-11/780 SVR2'nin port tabanıydı
AT&T 3B2, minicomputer SVR3'ün port tabanıydı
HP 9000 C110 HP-UX konsol mod
OpenWindows, ilk zamanlarda SVR4 için masaüstü hali
HP 9000 735, HP-UXCommon Desktop Environment (CDE)
GNOME-tabanlı OpenSolaris masaüstü
Sun Ultra 20 Solaris 10

Kaynaklar

  1. ^ "The Last Days of Unix". Network World. 19 Ağustos 2013. 14 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 
  2. ^ Lévénez, Éric. "Unix History (Unix Timeline)". 2 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2010. 
  3. ^ Overview of the XENIX 286 Operating System (PDF). Intel Corporation. November 1984. s. 1.10. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. There was no System IV. 
  4. ^ Şablon:Haber kaynağıgroup
  5. ^ Tanenbaum, Andrew S. Modern Operating Systems (2.2yıl=2001 bas.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. s. 675. ISBN 0-13-031358-0. Whatever happened to System IV is one of the great unsolved mysteries of computer science. 
  6. ^ Kerrisk, Michael (2010). The Linux Programming Interface. No Starch Press. s. 921. 
  7. ^ "UNIX System V and add on applications prices" (PDF). AT&T International. 24 Şubat 1983. 14 Ekim 2003 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2014. 
  8. ^ a b Kenneth H. Rosen (1999). UNIX: The Complete Reference. McGraw-Hill Professional. 
  9. ^ Bach, Maurice (1986), The Design of the UNIX Operating System, Prentice Hall, Bibcode:1986duos.book.....B, ISBN 0-13-201799-7 
  10. ^ Marshall Kirk McKusick (2015), "History of the UNIX System", The Design and Implementation of the FreeBSD Operating System, 2nd, ss. 23-28 
  11. ^ Jeff Tye (10 Temmuz 1989). "Other OSs That Run Unix on a 386". InfoWorld: 62. ISSN 0199-6649. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 
  12. ^ "SEVERAL MAJOR COMPUTER AND SOFTWARE COMPANIES ANNOUNCE STRATEGIC COMMITMENT TO AT&T'S UNIX SYSTEM V, RELEASE 4.0" (Basın açıklaması). Amdahl, Control Data Corporation, et al. 18 Ekim 1988. 22 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2007. 
  13. ^ UnixWare 2 Product Announcement Questions& Answers, 1995, 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Haziran 2021 
  14. ^ Eric S. Raymond (16 Kasım 1994). "PC-clone UNIX Software Buyer's Guide". 30 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2014. 
  15. ^ SCO updates Unix, OpenServer product plans 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. InfoWorld, Ağustos19, 2003
  16. ^ SCO UNIX Roadmap at Archive.is

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Andrew S. Tanenbaum</span>

Dr. Andrew Stuart "Andy" Tanenbaum işletim sistemleri ve bilgisayar ağları üzerine yazdığı kitaplarla ünlü bilgisayar profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mosaic</span>

Mosaic, 1993-1997 yılları arasında National Center for Supercomputing Applications (NCSA) bünyesinde geliştirilmiş bir web tarayıcısı.

<span class="mw-page-title-main">AIX</span>

AIX IBM tarafından UNIX temel alınarak geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Sistem, UNIX System V temel alınmıştır. Bu ürün satışa sunulmadan önce, AIX Advanced IBM Unix teriminin kısaltması olarak kullanılmıştır.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">POSIX</span>

POSIX, UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

<span class="mw-page-title-main">Brian Kernighan</span>

Brian Wilson Kernighan, Kanadalı bilgisayar bilimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">CATIA</span>

CATIA, Fransız Dassault Systèmes şirketi tarafından geliştirilen ve IBM tarafından pazarlanan bir profesyonel yazılım sürümü. Dassault Systèmes firmasının ürün yaşam döngüsü çözümlerinin temel ögesidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Multics</span>

Multics eskiden kullanılmış aynı anda birkaç işlem yapabilen (time-sharing) işletim sistemi idi. Proje 1964 yılında Cambridge, Massachusetts'de başlamıştır. Son çalışan işletim sistemi ise 30 Ekim 2000'de Kanada Ulusal Savunma Departmanı'nda kullanılmış ve daha sonra kapatılmıştır.

Bu sayfa işletim sistemi listesidir. Bilgisayar işletim sistemleri teknolojisine, sahibine, lisansına, çalışma durumuna, kullanıma ve birçok diğer özelliklerine göre kategorilere ayrılır. Uygulamada birçok grup ortak olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

BSD / OS, Berkeley Software Design, Inc. tarafından geliştirilen BSD işletim sisteminin durdurulan tescilli bir sürümüdür. (BSDi).

<span class="mw-page-title-main">OpenServer</span>

Xinuos OpenServer, daha önce SCO UNIX ve SCO Open Desktop, Santa Cruz Operation (SCO) tarafından geliştirilen, daha sonra SCO Group tarafından satın alınan ve şimdi Xinuos'a ait olan kapalı kaynaklı bir bilgisayar işletim sistemidir. OpenServer'in ilk sürümleri UNIX System V'i temel alırken, daha sonraki OpenServer 10, FreeBSD 10'u temel aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

SunOS, Sun Microsystems tarafından iş istasyonu ve sunucu bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş Unix temelli bir işletim sistemidir. SunOS adı genellikle yalnızca BSD temelli 1.0 ila 4.1.4 sürümlerine atıfta bulunmak için kullanılırken, 5.0 ve sonraki sürümleri UNIX System V Sürüm 4'ü temel alır ve Solaris markası altında pazarlanır.

<span class="mw-page-title-main">386BSD</span>

386BSD, Berkeley Software Distribution (BSD) temelli olup sonradan durdurulan bir Unix işletim sistemidir. 1992'de piyasaya sürüldü ve 32 bit Intel 80386 mikroişlemciye dayalı PC uyumlu bilgisayar sistemlerinde çalıştı. 386BSD yenilikleri arasında rol tabanlı güvenlik, halka arabellekler, kendi kendine sıralanan yapılandırma ve modüler çekirdek tasarımı yer alır.

Ultrix, Digital Equipment Corporation (DEC) şirketi tarafından PDP-11, VAX, MicroVAX ve DECstation'lar için tasarlanmış olup sonradan üretimden kaldırılan yerel Unix işletim sistemlerinin marka adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.