İçeriğe atla

UN-SPIDER

UN-SPIDER (United Nations Platform for Space-based Information for Disaster Management and Emergency Response) (Türkçe: Birleşmiş Milletler Afet Yönetimi ve Olağanüstü Halde Müdahale Amaçlı Uzay Kaynaklı Bilgi Platformu), amacı uzay tabanlı enfermasyonlara ve afet yönetimiyle ilgili bilgilere evrensel erişim sağlamaktır. Afet yönetimi merkezleri ile uzay komiteleri arasında bir köprü görevi üstlenmektedir.

14 Aralık 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kurulan UN-SPIDER'in misyonu olarak "tüm ülkelerin ve bölgesel ve uluslararası organizasyonların erişimine olanak sağlayan ve Afet yönetimiyle ilgili tüm uzay tabanlı enfermasyon sistemlerinin kapasitesini arttırmaktır."

Organizasyon & Yapısı

Ofisler

Birleşmiş Milletler, Viyana

Viyana dışında (UNOOSA'ın merkezinin bulunduğu yer), Bonn, Almanya ve Pekin, Çin'de ofisleri bulunmaktadır.

  • Viyana
  • Bonn
Birleşmiş Milletler, Bonn

UN-SPIDER Bonn ofisi Ekim 2007'de Alman teknoloji ve ekonomi bakanlığına (BMWi) ve Alman Uzay Merkezi'ne (DLR) destek vermek amacıyla kurulmuştur. Bonn ofisinin görevleri tüm ilgili verileri kolay erişebilir ve afet yönetimi ve acil ve insancıl yardım kuruluşlarının erişimini sağlamaktır.

  • Pekin

Pekin ofisi 9 Kasım 2010'da faliyete geçmiştir.

Aktiviteler

Uzay Teknolojileri ve Afet Yönetimi

İklimlerin değişmesiyle doğal afetlere olan savunmasızlık artmaktadır ve etkileri dünya nüfusuna oranı hızla artmaktadır. Depremler, seller, kasırgalar ve diğer doğal afetler toplumda büyük zararlara yol açmakta ve ulusal ekonomik sisteme büyük yük getirmektedir. İyi dizayn edilmiş enfermasyon sistemi ile can ve mal kaybı ihtimali azaltılabilir, risk değerlendirmesi, erken uyarı sistemleri ve afet izleme sistemleri geliştirilebilir. Bu ihtiyaçlardan ötürü Birleşmiş Milletler Konseyi 14 Aralık 2006'da var olan uzay teknolojisinin (uydu gözetlemesi, meterolojik uydular, haberleşme sistemler, nevagasyon sistemleri gibi) Afet yönetiminde etkili bir rol alabileceğini beyan etmiştir. Bu sayede doğru ve zamanlı kararlar alınabilecektir.

UN-SPIDER Sosyal yardımlar ve kapasite arttırımı

Kapasite arttırımı kişilerin, birimlerin afet durumlarında uzay teknolojileri kullanarak haberleşmesini kolaylaştırmak ve yapılacak yardımların daha iyi şekilde koordine edilmesidir

Farkındalık artımı

Farkındalık artımı insan anlayışını ve onun alışkanlıklarını değiştirmeye teşvik etmektir. Bu çerçevede UN-SPIDER yeni teknolojik çözümler, yeni imkânlar ve olan projeleri kolaylaştırıp geliştirmede farkındalık artırımını sağlamaya çalışmaktadır.

Sosyal Yardımlar

Sosyal yardım aktiviteleri Afet yönetimi ve UN-SPIDER ve benzer kuruluş aktivitelerine katkıda bulunmak ve uzay tabanlı afet yönetimi döngüsüne katkıda bulunmaktır.

Kapasite arttırımı

UN-SPIDER'in kapasite arttırımı hedefi tüm ülkelerin uzay tabanlı enfermatik sistemlerini afet durumlarında verimli şekilde kullanılmasını ve geliştirilmesini sağlamaktır.

UN-SPIDER kapasite arttırımına nasıl katkıda bulunmaktadır?

Ulusal seviyedeki afet-rist yönetimi ve acil yardımlar için uzay tabanlı enformatik sistemleriyle kapasitelerini artırmak için UN-SPIDER'in 3 yöntemi vardır:

1. 'Kurumlar: UN-SPIDER afet yönetimi döngüsündeki fazlarda kurumların uzay tabanlı iletişime katkıda bulunması için gerekli düzenlemeri sağlar.

2. Bireyler: UN-SPIDER afet yönetimi döngüsündeki bireylerin eğitimini ve bilgi seviyesini arttırır.

3. Alt yapı: UN-SPIDER uzay tabanlı iletişim için altyapıya erişimi kolaylaştırır.

Yatay Kurum

SpaceAid

SpaceAid, UN-SPIDER'in çerçevesinde ülkeler ve ulusal ve uluslararası örgütlerin daha hızlı ve verimli şekilde uzay tabanlı enfermasyona ulaşmasını sağlar. Dünya gözetleme uyduları, haberleşme uyduları ve global nevagasyon uydu sistemlerini kapsamaktadır.

SpaceAid mekanizması nasıl çalışır?

1. UN-SPIDER Ulusal merkez noktası, bölgesel destek ofisi ya da bir BM örgütünden destek isteği alır. Kullanıcı UN-SPIDER uzmanından talep ettiği desteği belirtir.

2. UN-SPIDER tüm partnerlerine bu isteği iletir. Partnerler gönüllü olarak sağlayabileceği ürünü seçerler. Tüm partnerler herhangi bir isteği karşılayabilecek imkânlar sunar. Tüm imkânlar ücretsiz olarak kullanılır. İstenilen imkân fonksiyonel olduğunda talep edilen teknoloji SpaceAid otomatik olarak uyduyu talep edilen iş doğrultusunda atar.

3.Partnerler Kullandıkları haberleşme protalında yapacakları katıyı paylaşır böylece benzer sistemin iki kez önerilmesini engeller ve kullanıcı önerileri daha hızlı ve verimli şekilde seçme imkânı olur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">BM Kampüsü, Bonn</span>

Birleşmiş Milletler Kampüsü, Almanya'nın Bonn kentinde Birleşmiş Milletler'e bağlı çeşitli kurum ve birimlerin yoğunlaştığı bölge. Kampüsün temeli 11 Temmuz 2006'da Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından atıldı. BM Bonn kuruluşları iklim değişikliği, arazi bozulması, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, vahşi yaşamın korunması, gönüllülük, sağlık, insan güvenliği, afet riskinin azaltılması, turizm, eğitim ve öğretimin yanı sıra Küresel Kalkınma Hedeflerine ulaşılması üzerine çalışıyor. Birleşmiş Milletler'in 20 farklı teşkilat ve programı Bonn'da faaliyet göstermekte. Şu anda, Bonn'daki Birleşmiş Milletler kuruluşlarında, programlarında ve ofislerinde çalışan yaklaşık 1000 personel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu</span>

Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu, 1992'de kuruldu. Avrupa Birliği dışı ülkelere yardım eden kuruluşun eyleme geçmesi Komisyon ve Bakanlar Konseyi'ne bağlı olarak yürütülür. ECHO, temel mal ve hizmetleri, ırk, renk, din, siyasal görüş farkı gözetmeden yardım eder. Destekçileri arasında Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. BM kuruluşları UNHCR, WFP, UNICEF, UNWRA'dır.

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları
<span class="mw-page-title-main">Microsoft Exchange Server</span> Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımı

Microsoft Exchange Server, Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımıdır. Sunucu ürünlerinden Microsoft Servers'ın bir parçası olup Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça kullanılmaktadır. Exchange'in öne çıkan özellikleri e-posta, takvim, kişiler ve işler, bilgiye web tabanlı erişim olanağı ve veri depolama desteğidir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Nyerere</span>

Julius Nyerere, Tanzanyalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Nyerere, Afrika ülkesi Tanzanya'nın başbakan olarak görevde olduğu bir dönemde 1961 yılında elde ettiği bağımsızlık sonrası ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1962 ile 1985 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Bu süreçte Nyerere 1962 ile 1964 yılları arasında Tanganika Cumhuriyeti'nin, 26 Nisan 1964 tarihinden itibaren de ülkesinin Zanzibar ve Pemba Halk Cumhuriyeti'nin birleşmesi sonucu oluşan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yürütmüştür. Nyerere Afrika Birliği Örgütünün (OAU) önde gelen kurucularından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Görev kontrol merkezi</span>

Görev kontrol merkezi, (GKM), uzay uçuşlarını, genellikle kalkış noktasından inişe veya görevin sonuna kadar yöneten bir birimdir. Bu birimler genelde ya ulusal havacılık ve uzay kurumlarına ya da büyük havacılık şirketlerine bağlıdır. Görev kontrol merkezi, uzay aracı operasyonlarının yer bölümünün bir parçasıdır. Uçuş denetleyicileri ve diğer destek personeli, görev telemetri verileri ile tüm yönelimleri izler ve kara istasyonlarını kullanarak araca komutlar gönderir. Görevleri bir GKM'den destekleyen personel, durum kontrol sistemi, güç sistemi, itki sistemi, termal sistemler, durum dinamikleri, yörünge operasyonları ve diğer alt sistem disiplinlerinin temsilcilerini içerebilir. Bu görevler için eğitim çoğunlukla, uçuş denetimcilerinin sorumluluğundadır ve özgün biçimde GKM'de kapsamlı provaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afet risk azaltma</span>

Afet risk azaltma ya da kısaca ARA kaza riskini azaltma, değerlendirme ve tanımlamanın sistematik yaklaşımıdır. Afet risk azaltma kazayı tetikleyen çevre ve diğer tehlikelerin yanı sıra kazanın sosyo-ekonomik zayıflıklarını azaltmayı amaçlar. Afet risk azaltma, kalkınma ve geliştirme kuruluşlarının sorumluluğundadır. Bu kuruluşların ayrılmaz bir parçası olmalı, bir eklenti ya da bir kereye mahsus olmamalıdır. Afet risk azaltmanın alanı geleneksel acil durum yönetiminden çok daha derin ve çok daha geniştir. Afet yönetiminde tarihsel değişim;

<span class="mw-page-title-main">Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistemi</span>

Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistemi ABD'nin kızılötesi uzay gözetimi için 21. yüzyılın ilk iki ya da üç on yılları boyunca ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir birleştirilmiş sistemidir. SBIRS programı füze uyarı, füze savunması ve savaş alanı tanımlaması alanlarında önemli özellikleri sağlamak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türksat 5B</span> Türkiyenin en güçlü karasal uydusu.

Türksat 5B, 19 Aralık 2021'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile Cape Canevral/ABD'den uzaya gönderilen ticari bir haberleşme uydusudur. From 06.2022 im GSO: 42°e, i=0°.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-1</span> Türkiyeye ait yer gözlem uydusu

Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ve Aselsan'ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m'ye (50 cm) kadar görüş yeteneğine sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur.

Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi, dış uzayın barışçıl amaçlarla kullanımı için uluslararası iş birliği sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler dairesidir. Bu daire, dış uzayın barışçıl amaçlarla kullanımı için uluslararası iş birliğiyle özel olarak ilgilenen Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'nin (COPUOS) sekreterliği olarak görev yapmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler Sekreterliği'nin uluslararası uzay hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Birleşmiş Milletler binasında bulunmaktadır.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Birleşmiş Milletler öncülüğünde bazı ülkelerin desteğiyle Libya Siyasal Mutabakatı çerçevesinde kurulmuş olan hükûmettir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ulusal Mutabakat Hükûmetini Libya'nın meşru yönetimi kılacak Libya Siyasi Mutabakatı'nı oy birliği ile kabul etmiştir ve Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Birleşmiş Milletler tarafından Libya'daki meşru güç olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.