İçeriğe atla

UMTS

UMTS şeması

Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), GSM standardına dayalı ağlar için üçüncü nesil (3G) bir mobil hücresel sistemdir.[1] 3GPP (3. Nesil Ortaklık Projesi) tarafından geliştirilmiş ve sürdürülmüştür. UMTS, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği IMT-2000 standart setinin bir bileşenidir ve rakip cdmaOne teknolojisine dayalı ağlar için belirlenen CDMA2000 standardıyla karşılaştırır. UMTS, mobil ağ operatörlerine daha fazla spektral verimlilik ve bant genişliği sunmak için geniş bant kod bölmeli çoklu erişim (W-CDMA) ve radyo erişim teknolojisini kullanır.[2]

UMTS, radyo erişim ağını (UMTS Karasal Radyo Erişim Ağı veya UTRAN), çekirdek ağı (Mobil Uygulama Bölümü veya MAP) ve SIM (abone kimlik modülü) kartları aracılığıyla kullanıcıların kimlik doğrulamasını içeren eksiksiz bir ağ sistemini belirtir. UMTS'de açıklanan teknoloji bazen Mobil Çoklu Ortam Erişimi Özgürlüğü (FOMA) veya 3GSM olarak da adlandırılır.[3]

EGPRS (IMT Tek Taşıyıcı, GSM tabanlı) ve CDMA2000'den (IMT Çoklu Taşıyıcı) farklı olarak, UMTS yeni baz istasyonları ve yeni frekans tahsisleri gerektirir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

iPhone 4 4. iPhone modeli

iPhone 4 Apple'ın iPhone 3GS'den sonra piyasaya sürdüğü akıllı telefondur. 7 Haziran 2010'da San Francisco'daki Moscone Center'da düzenlenen WWDC 2010'da duyurulmuştur. iPhone 3GS'in halefi iPhone 4S'in selefidir. iPhone 4, Apple'ın CEO'su Steve Jobs'un o zamanlar dünyanın en ince akıllı telefonu olarak lanse ettiği iPhone ailesine yeni bir donanım tasarımı getirdi. 24 Haziran 2010'da altı ülkede satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">LTE</span>

LTE, 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

Samsung GT-B7330 Samsung Omnia serisi telefon hattının bir parçası olarak Samsung tarafından üretilen bir Windows Mobile kızaklı akıllı telefon. Windows Mobile 6.5 Standard'ı çalıştırır. AKU ile güncellenir. Telefonun QWERTY klavyesi var. Bu telefonun öncüsü Samsung OmniaPRO B7320'dir. Ekim 2009'da serbest bırakıldı.

HTC Touch 3G, HTC Corporation tarafından Kasım 2008 yılında tanıtılan bir Windows Mobile telefon modelidir. HTC Touch ailesi'ne dahildir ve HTC Touch'un halefidir. HTC tarafından geliştirilen tescilli TouchFLO 3D kullanıcı arabiriminin yanı sıra, dört bantlı GSM ve çift bant UMTS bağlantısı da bulunuyor. Windows Mobile 6.1 Professional sisteminde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Palm Treo Pro</span>

Palm Treo Pro 5 Ocak 2009 yılında hem GSM, hem de CDMA'da sunulan, Palm Treo ailesine ait bir kombinasyon PDA / cep telefonu. Palm'ın dördüncü Windows Mobile sistemli Treo'sudur. Kısa süren Sprint taşıyıcılı Palm Treo 800w'nin yerini aldı. Windows Mobile 6.1 Professional sistemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6500 slide</span> Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan cep telefonu

Nokia 6500 slide Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan ve Nokia 6000 serisi'ne ait cep telefonu idi. Kasa fırçalanmış paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Nokia 6500 classic'in kızaklı versiyonudur. Seri 40 sisteminde çalıştı. Nokia 6270 ve Nokia 6280 modelinin devamı, Nokia 6600 slide modelinin öncülüdür. Cihazın boyutları 96.5x46.5x16.4 mm ve 125 gram ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal erişim yöntemi</span>

Kanal erişim yöntemi veya çoklu erişim yöntemi telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, verinin aynı iletim ortamına bağlı ikiden fazla terminalin üzerinde iletilmesini ve terminallerin kapasitesini paylaşmasını sağlar. Paylaşılan fiziksel ortam örnekleri, kablosuz ağlar, veri yolu ağları, halka ağlar ve yarı çift yönlü kipte çalışan noktadan noktaya bağlantılardır.

High Speed Packet Access (HSPA) iki mobil protokolün, Yüksek Hızlı Aşağı Bağlantı Paket Erişimi (HSDPA) ve Yüksek Hızlı Yukarı Bağlantı Paket Erişimi (HSUPA) birleşimidir. WCDMA protokollerini kullanarak mevcut 3G mobil telekomünikasyon ağlarının performansını artırır ve geliştirir. Daha da geliştirilmiş bir 3GPP standardı olan Evrimleşmiş Yüksek Hızlı Paket Erişimi (HSPA+ olarak da bilinir) 2008'in sonlarında piyasaya sürüldü ve ardından 2010'da dünya çapında benimsenmeye başlandı. Yeni standart, bit hızlarının aşağı bağlantıda 337 Mbit / s'ye kadar çıkmasına izin veriyor ve yukarı bağlantıda 34 Mbit / s-dir. Ancak bu hızlara pratikte nadiren ulaşılır.

Evolved High Speed Packet Access, HSPA+, HSPA (Plus) veya HSPAP kablosuz geniş bant telekomünikasyon için teknik bir standarttır. 3GPP sürüm 7'de sunulan ve sonraki 3GPP sürümlerinde daha da iyileştirilen HSPA'nın ikinci aşamasıdır. HSPA +, 42,2 Mbit / s'ye kadar veri hızlarına ulaşabilir. Hüzmeleme ve çok girişli çok çıkışlı iletişim (MIMO) gibi anten dizisi teknolojilerini tanıtır. Işın oluşturma, bir antenin iletilen gücünü bir kirişte kullanıcının yönüne doğru odaklar. MIMO, gönderen ve alan tarafta birden çok anten kullanır. Standardın diğer sürümleri, ikili taşıyıcı işlemi, yani iki 5 MHz taşıyıcının eşzamanlı kullanımını getirmiştir. Bu teknoloji aynı zamanda önemli pil ömrü iyileştirmeleri ve boşta kalma süresinden önemli ölçüde daha hızlı uyanma, gerçek bir her zaman açık bağlantı sağlar. HSPA +, mevcut 3G ağını yükseltir ve telekom operatörlerinin 4G hızlarına geçmesi için bir yöntem sağlar. Yeni bir radyo arabirimi kullanmadan daha yeni LTE ağlarının başlangıçta mevcut hızlarıyla daha benzerdir. HSPA +, ortogonal frekans bölmeli modülasyona ve çoklu erişime dayalı bir hava arayüzü kullanan LTE ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil telsiz telefon</span> taşınabilir telefonların ilkel modelleri

Mobil radyo telefon sistemleri, telefon teknolojisinin modern hücresel mobil formundan önce gelen kablosuz tipte telefon sistemleriydi. İlk nesil olan 1G hücresel telefonların öncülleri olduklarından, bu sistemler bazen hücresel öncesi sistemler olarak adlandırılır. Ön hücresel sistemlerde kullanılan teknolojiler arasında bas konuş, Mobil Telefon Hizmeti (MTS), Geliştirilmiş Mobil Telefon Hizmeti (IMTS) ve Artırılmış Mobil Telefon Sistemi (AMTS) sistemleri bulunmaktadır. Bu erken mobil telefon sistemleri, daha önceki kapalı telsiz telefon sistemlerinden ayırt edilebilir. Bu cep telefonları genellikle arabalara veya kamyonlara monte edildi, ancak evrak çantası modelleri de yapıldı.

LTE Advanced Pro 3GPP 13 ve 14. sürümünün adıdır. LTE ve LTE Advanced'i (LTE-A) izleyen yeni nesil hücresel standarttır ve 32 taşıyıcı birleştirme kullanarak 3 Gbit / sn'yi aşan veri hızı destekler. Ayrıca, lisanslı ve lisanssız spektrumun paylaşılmasına izin veren Lisans Destekli Erişim kavramını da tanıtır.

<span class="mw-page-title-main">LTE Advanced</span>

LTE Advanced veya LTE+ bir mobil iletişim standardıdır ve LTE standardının önemli bir geliştirmesidir. IMT-Advanced standardının gereksinimlerini karşıladığı için 2009'un sonlarında ITU-T'ye aday 4G olarak sunuldu ve Mart 2011'de 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) tarafından 3GPP Sürüm 10 olarak standartlaştırıldı. Daha sonra LTE Advanced Pro da sunuldu.

International Mobile Telecommunications-Advanced Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ITU Radyokomünikasyon Sektörü (ITU-R) tarafından 2008 yılında yayınlanan gereksinimlerdir. 4G cep telefonu ve İnternet erişimi olarak pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 2730 classic</span>

Nokia 2730 classic, kamera, FM radyo, Bluetooth, müzik ve video oynatıcının yanı sıra çeşitli internet tabanlı uygulamaları içeren Nokia'nın dört bantlı bir GSM/UMTS 3G cep telefonudur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3100</span>

Nokia 3100 bir üç bantlı GSM giriş seviyesi telefonu olarak 17 Haziran 2003 tarihinde Nokia tarafından duyurulup, Eylül 2003'te piyasaya sürülmüştür ve öncelikle yeni nesil pazarlama kitlesi için tasarlanmıştır.