İçeriğe atla

UKOME

UKOME, resmî adıyla Ulaşım Koordinasyon Merkezi ya da idari teşkilattaki adıyla Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü, Türkiye'deki büyükşehir belediyesi olan illerde kent ulaşımı konusunda kararların alındığı komisyondur.[1] 30 büyükşehirde ayrı yapılanmalar olarak hizmet veren UKOME'ler, merkezi yönetim, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla oluşturulmuştur.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca büyükşehir belediyeleri bünyesinde faaliyet gösteren UKOME'ler, şehir içi ulaşım planlaması, trafik düzenlemesi, toplu taşıma hizmetlerinin koordinasyonu ve denetimi gibi konularda yetkili organlardır. UKOME kararları, şehir içi ulaşımda hizmet veren tüm paydaşları ilgilendirir ve bu kararlar doğrultusunda ulaşım politikaları şekillendirilir. UKOME'lerin temel amacı, vatandaşların daha hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım hizmetlerinden faydalanabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaktır.

Yapısı

UKOME, büyükşehir belediyesi ve ona bağlı kuruluşların yanı sıra bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD ve TCDD Taşımacılık, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, AFAD ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile (denize kıyısı olan büyükşehirlerde) Sahil Güvenlik Komutanlığı ve (deniz ve içsu bulunan büyükşehirlerde) Liman Başkanlığı gibi çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla oluşturulmuştur.[2] Bu yapı, şehir içi ulaşımın çok yönlü ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasını, tüm ilgili tarafların görüş ve ihtiyaçlarının dikkate alınmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

2020'de UKOME'nin yapısına hükümetin kararı ile Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait temsilciler eklendi. Bu değişiklik sonucunda büyükşehir belediyesine ait temsilcilerin sayısı azınlık konumun geçerken, hükûmet tarafından atanan üyeler çoğunluğa sahip oldu. İstanbul'da değişim öncesinde 11’i İBB, 10’u hükûmet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyorken, yapılan değişiklikle birlikte üye sayısı hükûmet lehine 27’ye çıkartıldı. Bu yapısal değişiklik, Cumhuriyet ve Gazete Duvar tarafından 2019 Türkiye yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara gibi büyükşehir belediyelerini kaybetmiş hükûmetin büyükşehir belediyesi organlarındaki hâkimiyetini korumak için alınmış bir karar olarak değerlendirildi. CHP'li yetkililer karar hakkında yasal süreç başlattı.[3][4]

Görev ve yetkileri

Yasal çerçevesi ilk kez 2004'te yürürlüğe giren "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu"[5] ve 2006'da yürürlüğe giren "Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği"[6] ile çizilen UKOME'ler kapsamlı bir görev yelpazesine sahiptir. Bu görevler arasında, trafik işaretleri, ışıklı ve sesli trafik işaretleri, yer işaretlemeleri, hız engelleyiciler, trafik sirkülasyonu ve sinyalizasyon gibi trafik düzenlemeleri için projeler geliştirmek bulunmaktadır. UKOME'ler ayrıca, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na uygun olarak karayolları yapısı ve kenarında yapılan çalışmaların trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak üzere gerekli incelemeleri yapar, projeleri ve raporları hazırlar.

Müdürlük ayrıca, kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen toplu taşıma araçları ve taksilerle ilgili servis sayıları, bilet ücretleri, tarifeler, zaman ve güzergah önerilerini inceler. Boş arazi ve arsaların geçici otopark olarak kullanılması, araç park yerlerinin tespiti ve işletilmesi, aktarma merkezleri, ücretsiz veya ücretli yol üstü park yerleri, yol yapısı ve trafik kazaları gibi konularda da çalışmalar yapar.

Büyük ölçekli yapıların trafik ve ulaşım üzerindeki etkilerini değerlendirir, halkın trafik eğitimi için projeler geliştirir ve kaza noktaları ile ilgili olarak trafik ve ulaşım projeleri hazırlar. Ayrıca, İstanbul gibi büyükşehirlerdeki ulaşım verilerini güncel tutar ve ulaşım teknolojisindeki yenilikleri izler. Müdürlük, ulaşım projelerinin uygulanmasını denetler, projelerin teknik şartnamelere uygunluğunu kontrol eder ve gerektiğinde yasal yaptırımları uygular. UKOME'ye ya da gerekli görülen alt kurullara sunulmak üzere, ulaşım ve trafik ile ilgili konularda görüş ve projeler geliştirir.

Kaynakça

  1. ^ "UKOME nedir, ne demek? UKOME ne işe yarar?". Hürriyet. 24 Mart 2022. 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 
  2. ^ "UKOME'de kamu kurum temsilcilerinin sayısı ise 14'e çıkması dengeleri değiştirdi". Haberturk.com. 20 Şubat 2020. 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 
  3. ^ "UKOME'nin yapısı değiştirildi: Çoğunluk artık belediyede değil". Duvar. 5 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  4. ^ "İBB'ye engelleme bitmiyor, bu kez de UKOME'nin yapısı değiştirildi". Cumhuriyet. 20 Şubat 2020. 5 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  5. ^ "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu". mevzuat.gov.tr. 10 Temmuz 2004. 5 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 
  6. ^ "Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği". mevzuat.gov.tr. 10 Temmuz 2004. 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul ilinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur. Avrupa Yakası'nda yer alan ilçeler için telefon alan kodu 212, Anadolu Yakası'nda yer alan ilçeler içinse 216'dır.

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">ESHOT</span> İzmirde faaliyet gösteren bir ulaşım işletmesi

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] ESHOT Genel Müdürlüğü ya da kısaca ESHOT, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüs işletmesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Büyükşehir Belediyesi</span> İstanbuldaki belediye işlerinden sorumlu kamu kurumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya kısaca İBB, İstanbul ilinin belediye işlerinden sorumlu devlet kurumudur. Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin artması ve devlet kurumlarının batı ülkelerine benzetilmeye çalışması sonrasında, 1855 tarihli Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti'nin kaldırılması sonucunda kurulmuştur. Şu anki Büyükşehir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Konya</span> Konya ilinin merkezi olan şehir

Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.

Büyükşehir belediyesi, Türkiye'deki yerel yönetim birimlerinden biridir. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde kurulan ve ilin tamamına hizmet vermek amacıyla oluşturulan bir yapıdır. Bu sistem, söz konusu nüfus kriterini karşılayan illerde, şehir genelinde entegre ve kapsamlı hizmetlerin sunulmasını amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Çağlayan, Kâğıthane'nin güneyinde yer alan mahalle. Doğusunda Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet, Harmantepe ve Yahya Kemal, kuzeyde Merkez mahallesi, güneybatıda Gürsel mahallesiyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Büyükşehir Belediyesi</span> Ankaranın metropolitan belediyesi

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Ankara Büyükşehir Belediyesi veya kısaca ABB, Ankara ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday gösterilen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, mazbatasını 8 Nisan 2019'da alarak göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Büyükşehir Belediyesi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası Konak Meydanı'nda bulunmaktadır. Belediye Başkanı Cemil Tugay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir tünel

Konak Tüneli, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan kara yolu tünelidir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayan tünel, 1.674 metre uzunluğundadır. Tünel ile yoğun trafik sebebiyle ulaşım zorluğu yaşanılan Şirinyer - Konak arasının 10 dakikaya düşmesi ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan şehrin merkezine ulaşımın kolaylaşması hedeflenmiştir. 24 Mayıs 2015'te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Büyükşehir Belediyesi</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir şehir

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya ili sınırlarının içinde belediye işlerini yürüten kamu kuruluşudur. Mevcut belediye başkanı Yusuf Alemdar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi</span>

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi veya kısaca TBB, Tekirdağ ilinin sınırları içerisinde Belediye faaliyetlerini yürüten kamu kuruluşudur. Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer'dir.

iSBAK İBBye bağlı trafik ve sistem mühendisliği iştiraki

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. veya İSBAK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından trafik ve sistem mühendisliği ile projelendirme ve uygulama hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. Kuruluşunun ilk yıllarında İstanbul’un trafik sinyalizasyon çalışmaları ile birlikte İBB’nin araç bakım onarım hizmetlerini de yürüten şirket, 1995 yılında Ar-Ge departmanının kurulmasıyla birlikte faaliyet alanını genişletmiş ve başta trafik sinyalizasyon olmak üzere Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında profesyonel çalışmalara başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adil Karaismailoğlu</span> Türk siyasetçi

Adil Karaismailoğlu, Türk mühendis, siyasetçi, bürokrat ve eski ulaştırma ve altyapı bakanı. TBMM 28. dönem Trabzon Milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi</span> İBB Meclisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetlerini denetleyen bir belediye meclisidir. 22 Temmuz 2004 tarihli 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca her ayın ikinci haftası birleşim gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İZSU</span>

İZSU veya T.C. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kuruluşu hakkındaki 2560 Sayılı Kanuna 3305 Sayılı Kanunla eklenen EK-4. Madde ve 25.03.1987 tarih ve 19411 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 11.03.1987 tarih ve 87/11594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak “Su ve Kanalizasyon Hizmetlerini” yürütmek üzere 01.04.1987 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü adı altında kurulmuştur.