İçeriğe atla

UHF konnektör

UHF konnektör
Türü
Maksimum Voltaj 500 volt peak[1]
Pin Görünümü
Canlı uçtan lehimlenen klasik tip UHF konektörü. Kablo dış örgüsü tamamen kesilmemiş
SO-239 - BNC çevirici

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir.[2][3] Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

Zamanla bant adlarına karşılık gelen frekanslar değişmesine rağmen konektör ismi değişmediğinden "UHF" adı bir karışıklık kaynağıdır. Tasarım, " UHF " nin 30 MHz' in üzerindeki frekanslar için kullanıldığı dönemde adlandırılmıştır. Günümüzde ise Ultra yüksek frekans (UHF) 300 MHz ila 3   GHz frekans aralığını ifade eder.[a] Daha önce UHF olarak bilinen frekans aralığına artık " VHF " adı verilmektedir. Karışıklıklara ilave olarak, "UHF" konektörleri sadece alt VHF aralığı için uygundur; yüksek modern UHF bölgesinde düşük performans gösterirler.[3][4] "HF" konektörü daha uygun bir adlandırma olacaktır.

"UHF" konektör sisteminin mekanik ve elektriksel özelliklerini tanımlayan bir şartname veya standart yoktur, bu da onu hızlı bir şekilde kullanımdan kaldırılmakta olan bir tasarım haline getirir. [] .

Diğer adlandırmalar

Konektör, 100 MHz' e kadar olan sinyalleri güvenilir bir şekilde taşır.[4] Dış bölüm 58 inch 24 tpi UNEF standart diştir.. Bu en popüler kablo sonu jakı ve karşılık gelen kasa tipi konektörü eski Signal Corps terminolojileri olan PL-259 (erkek) ve SO-239 (dişi) adlarını taşır. Bunlar aynı zamanda Navy tipi 49190 ve 49194 olarak da bilinir.

PL-259, SO-239, PL-258 ve diğer birkaç askeri referans, bütün olarak UHF Konektörü olarak bilinen spesifik bir mekanik tasarıma karşılık gelir. Bazı ülkelerde, örneğin İsrail'de, 'PL konektörü' terimi analog telefon konektörü için kullanılır. Adlandırmalar,, önceki adı AN sistemi ve SCR (Set, Complete, Radio) olan Ortak Elektronik Tip Tanımlama Sistemi tarafından yapılır.[5]

Özellikler

Tasarım gereği, tüm UHF konnektörleri şase bölümü için 58 inç 24 tpi diş açılmış dış eleman kullanırlar. Canlı uç için yaklaşık 4mm çapında pin kullanılır. Benzer ancak uyumusuz konnektörlerden 16mm iç çaplı M konnektörler de standart UHF konektörü olarak adlandırılmaz.

Dalgalanma empedansı

UHF konektörlerinde sabit olmayan bir dalgalanma empedansı vardır . Bu nedenle, UHF konnektörleri genellikle HF ve şimdi VHF frekans aralığı olarak bilinen şeyin alt kısmı aracılığıyla kullanılabilir.[4] İsme rağmen, UHF konektörü, günümüzün UHF frekansları için ticari uygulamalarda nadiren kullanılır, çünkü sabit olmayan dalgalanma empedansı 100'ün üzerinde ölçülebilir elektrik sinyali yansımaları oluşturur   MHz.[6]

Hemen hemen tüm empedans düzensizlikleri ve kayıplar UHF dişi konektörden kaynaklanır. Gerektiği gibi bağlamış bir SO-239 UHF dişi konektör, yaklaşık 35 Ohm empedansa sahiptir. Dişi pinin erkek pinin üzerine geçmesi için için genişlediği yaklaşık 1 cm lik bölümde farklı dielektrik malzemeler kullanılarak kayıp azaltılabilir. Birçok VHF / UHF amatör telsizci, 50 Ohm empedansa sahip özel konektörler kullanır.[7]

Güç

Kaliteli UHF konektörler 500V tepe gerilime ulaşan 1 kW(PEP) çıkış gücü altında çalışabilirler. Uygulamada, kaliteli bir UHF konektörü 4 kV tepe gerilimine dayanır. Üreticiler UHF bağlantılarını genellikle 3-5 kV aralığında test ederler. UHF konektörler 1.5 kW tan fazla çıkış gücüne sahip HF amatör yükselteçlerinde standarttır.

Uygulamada, voltaj limiti canlı uç ile ekran arasındaki hava boşluğu tarafından belirlenir. [] Merkez pim çapı ve temas alanı, pim ısınmasının sorun olmayacağı kadar büyüktür. [] UHF konektörleri ilgili sorunlar genellikle konektör arızasından ziyade kablo ısınması kaynaklıdır. []

Çevresel tolerans

UHF konektör hava koşullarına dayanıklı değildir.[3]

Uygulamalar

Birçok uygulamada, UHF konektörlerinin yerini, N konnektörü ve BNC konnektörü gibi konnektörün uzunluğu boyunca daha düzgün bir dalgalanma empedansı olan tasarımlar almıştır.[8] UHF konektörleri hala amatör radyo, halk bandı ve deniz VHF radyo uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Notlar

  1. ^ "UHF" is 300 MHz and 3 GHz in both the ITU and IEEE radio band designation systems

Kaynakça

  1. ^ "UHF Connector Series". Amphenol. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2015. 
  2. ^ Arşivlenmiş kopya (PDF). 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  3. ^ a b c Joel R. Hallas (2012). The Care and Feeding of Transmission Lines (İngilizce). Amer Radio Relay League. ISBN 978-0872594784. 
  4. ^ a b c "'UHF' connector". Test results. Hamradio.me. Ekim 2011. 14 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 
  5. ^ "Designations Of U.S. Military Electronic and Communications Equipment". 24 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  6. ^ "The UHF type connector under network analysis". Chris's Amateur Radio and Electronics resource pages. 12 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. ... at 432 MHz ... we see a loss in the order of 1.0 dB, this equates to a transmission loss of around 6 Watts with 25 Watts input. 
  7. ^ "A Look at the UHF Connector". 1 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2018. 
  8. ^ "SMA, BNC, TNC, and N Connectors". Connectors. Hamradio.me. Ağustos 2011. 15 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bluetooth</span> Bir cihaza uzaktan veri göndermeye yarayan bir teknoloji

Bluetooth, sabit veya taşınabilir cihazlar arasında kısa mesafelerde veri aktarımı yapmaya veya kişisel alan ağları (PAN) kurmaya yarayan kablosuz bağlantı standardı. 2,02 GHz ile 2,48 GHz aralığındaki ISM bantlarında UHF radyo dalgalarını kullanır. Genellikle kablolu bağlantılara alternatif olarak, birbirine yakın taşınabilir cihazlar arasında dosya alışverişi yapmak ve müzikçalarlar ile kablosuz kulaklıkları birbirine bağlamak için kullanılır. En sık kullanılan modunda aktarım gücü 2,4 miliwatt ile sınırlı olduğu için kapsama alanı 10 metreyi geçemez.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kondansatör</span> Ani yük boşalması amacıyla kullanılan devre elemanı

Kondansatör ya da sığaç veya yoğunlaç, elektronların kutuplanıp elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı. Piyasada kapasite, kapasitör, sığaç gibi isimlerle anılan kondansatörler, 18. yüzyılda icat edilip geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde teknolojinin ilerlemesinde büyük önemi olan elektrik-elektronik dallarının en vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Elektrik yükü depolama, reaktif güç kontrolü, bilgi kaybı engelleme, AC/DC arasında dönüşüm yapmada kullanılır ve tüm entegre elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanıdır. Kondansatörlerin karakteristikleri olarak;

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Koaksiyel kablo</span> televizyon ve uydu iletişim sistemlerinde kullanılan kablo türü

Koaksiyel kablo radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablonun kesit alanı iç içe dört maddeden meydana gelir. En içte canlı hat, yani sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü vardır. Bu örgü topraklanmıştır. En dışta ise koruyucu kılıf yer alır. Bu yapı koaksiyel kabloların kendi kalınlığındaki diğer kablolara göre daha elastiki olmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Amplifikatör</span>

Amplifikatör veya yükselteç, elektronik sinyalleri artırmak için kullanılan elektronik cihazlardır. Amplifikatörler bu işlemi bir güç sağlayacısından alıp bu çıkış sinyallerinin şeklini eşleştirerek yaparlar. Yani, bir amplifikatör güç sağlayıcısından aldığı sinyalleri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

<span class="mw-page-title-main">Spektral yoğunluk</span>

Güç spektrumunun zaman serileri bu sinyale sebep olan frekans bileşenlerinin dağılımını tanımlar. Fourier analizine göre herhangi bir fiziksel sinyal, farklı frekanslara ayrışabilir ya da devamlı bir sıra boyunca frekans spektrumlarına dönüşebilir. Belirli bir sinyal veya herhangi bir sinyal çeşitlerinin istatistiksel ortalaması içerdiği frekans bileşenlerine göre analiz edilir.Buna da spektrum denir.

MHL(Mobile High-Definiton Link) cep telefonları, tabletleri ve diğer uyumlu tüketici elektronik ürünleri(CE) yüksek çözünürlüklü televizyonlara(HD Televizyonlar) ve ses alıcı cihazlara bağlanmak için tüketicilerin kullandığı bir endüstri standardıdır. MHL ile uyumlu ürünler listesine adaptörler, otomobil aksesuarları, ses/görüntü alıcıları, Blu-Ray Disk Oynatıcıları,akıllı telefonlar, tabletler, televizyon aksesuarları gibi birçok ürün girmektedir. MHL aynı zamanda Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony ve Toshiba'nın dahil olduğu büyük mobil ve tüketici elektronikleri şirketlerinin ortaklaşa oluşturduğu bir şirketler birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey katmanı etkisi</span>

Yüzey katmanı etkisi ; akım yoğunluğu iletkenin yüzeyinin yakınında en büyük olacak şekilde bir iletken içinde dağıtılan bir alternatif elektrik akımı (AC) eğilimidir ve iletkenin derinliklerinde azalır. Elektrik akımı, iletkenin dış yüzeyi ile yüzey derinliği denilen bir derinlik arasında ağırlıklı olarak akar. Yüzey etkisi yüzey derinliğinin küçük olduğu yerlerde yüksek frekanslar için iletkenin direncinin artmasına sebep olur. Böylece, iletkenin kesitinin etkisini azaltır. Deri etkisi alternatif akımdan kaynaklanan değişen manyetik alanın neden olduğu Eddy akımına karşıt kaynaklanmaktadır. 60 Hz'de bakır'ın yüzey derinliği yaklaşık 8,5 mm. Yüksek frekanslarda yüzey derinliği çok daha küçük olur. Yüzey etkisi nedeniyle artan AC direnç özel dokuma litz tel kullanılarak hafifletilebilir. Çünkü büyük bir iletkenin iç akımını çok az taşır. Ayrıca bu tür boru gibi boru şeklinde iletkenler ağırlık ve maliyet tasarrufu için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Palm Tungsten</span>

Palm Tungsten Palm'ın birinci sınıfda (business-class) Palm OS tabanlı PDA serisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Mini-DIN konnektör</span>

Mini-DIN konnektör, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çok kutuplu elektrik konektörlerinin bir ailesidir. Mini-DIN, daha büyük, eski DIN konnektör'e benzer. Her ikisi de Alman standartları kuruluşu olan Alman Standartlar Enstitüsü'nün standartlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">DIN konnektör</span>

DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir. Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Kafa kulaklığı</span>

Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.

Plastik kaynak, yarı bitmiş plastik malzemeler için kaynaktır ve ISO 472'de, malzemelerin yumuşatılmış yüzeylerini genellikle ısı yardımıyla birleştirme işlemi olarak tanımlanır. Termoplastiklerin kaynağı yüzey hazırlığı, ısı ve basınç uygulaması ve soğutma olmak üzere üç ardışık aşamada gerçekleştirilir. Yarı mamul plastik malzemelerin birleştirilmesi için çok sayıda kaynak yöntemi geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tweeter</span>

Tweeter veya tiz hoparlörü; yüksek ses frekansları üretmek üzere tasarlanmış, tipik olarak 100 kHz'ye kadar yüksek frekanslar ileten özel bir hoparlör türüdür. Bu isim, özellikle birçok köpek tarafından yapılan alçak woof'ların aksine, bazı kuşların çıkardığı yüksek perdeli seslerden (tweet'ler) türetilmiştir; bu seslerden dolayı düşük frekanslı sürücülere woofer'lar isimi verilmiştir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.