İçeriğe atla

U-Carmen eKhayelitsha

Carmen Khayelitscha'da
U-Carmen eKhayelitsha
YönetmenMark Dornford-May
YapımcıMark Dornford-May
Camilla Driver
Ross Garland
SenaristMark Dornford-May
Andiswa Kedama
OyuncularPauline Malefane
MüzikGeorges Bizet
DağıtıcıKoch-Lorber Films
Çıkış tarih(ler)i13 Şubat 2005 (Berlin)
1 Nisan 2005
Süre120 dakika
ÜlkeGüney Afrika
DilXhosa dili

Carmen Khayelitscha'da, Mark Dornford-May'ın yönetmenliğini yaptığı 2005 yapımı Güney Afrika filmi. Cape Town'da Xhosa dili'nde çekilen film Georges Bizet'nin Carmen operasının farklı bir müzikal uyarlaması. Film, 2005 yılında 55. Berlin Film Festivalinde eleştirmenleri şaşırtarak Altın Ayı ödülünü aldı.[1] Tanınmış bir tiyatro yönetmeni olan Mark Dornford May'un ilk uzun metrajlı filmi.[2]

Konusu

Güney Afrika'nın Khayelitsha kasabasında yaşayan Carmen bir sigara fabrikasında çalışmakta ve boş zamanlarında bir müzik korosuna devam etmektedir. Bir gün devriye gezen polislerden Çavuş Jongikhaya'ya bir gül fırlatır. Fabrikada bir arkadaşıyla kavgaya tutuştuğunda tutuklamaya gelen polis memuru da Jongikhaya olur. Carmen cazibesini kullanarak genç adamın kendisini serbest bırakmasını sağlar. Carmen kaçar ve ülkeye yeni dönmüş olan ünlü opera şarkıcısı Lulamile Nkomo ile karşılaştığında birbirlerine aşık olurlar. Kıskançlık ve şiddet birbirini takip eder.[2]

Afrika Sineması

Güney Afrika’da yaşayan nüfusun sadece belli bir kesimi düzenli olarak sinemaya gitmekte; onlar da, yerli üretim filmleri yetersiz bularak genellikle dışarıdan ithal edilen Hollywood filmlerini seyretmeyi yeğlemektedir.[3] Ancak son yıllarda yerli filmlerde bir canlanma görülmektedir. Güney Afrika filmciliği 2005 yılında “Yestarday(Dün)” (İngilizce15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) filmiyle yabancı film kategorisinde Akademi Ödülü almıştır. Gavin Hodd’un Soweto çetelerini konu edinen “Tsotsi” (İngilizce6 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) adlı filmi de, 2006 yılında En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülünü almıştır.[3] Güney Afrika filmleri genellikle ırk ayrımı sonrasında değişik temaları işlemektedir. Dramlar, savaşım öyküleri, popüler komedi ve müzikaller başlıca film türleridir.[3]

Carmen'ın bir başka Afrika versiyonu da 2001'de Dakar, Senegal'de çekildi. Fransızca ve Wolof (İngilizce22 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) seslendirilen eserin orijinal adı Karmen Gei.[4]

Oyuncular

  • Carmen rolünde Pauline Malefane
  • Nomakhaya rolünde Lungelwa Blou
  • Jongikhaya rolünde Andile Tshoni
  • Amanda rolünde Andiswa Kedama
  • Manelisa rolünde Noluthando Boqwana

Eleştiriler

Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülünün Carmen Khayelitscha'da'ya verilmesinin çok politik bulunmasının ardından gelen eleştirilere festival direktörü Dieter Kosslick şöyle cevap verdi: Afrika'yı da haritaya koymak istedik ve bunu yaptık.[5]

Rottentomatoes izleyicileri tarafından yüzde 50 oranı ile vasat bulunan film hakkında site ortak bir açıklama metni koyamamış. Buna karşın yüzde 95 gibi yüksek bir beğeni oranına sahip.[6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Hürriyet Gazetesi 1 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Afrikalı Carmen'e Altın Ayı, (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  2. ^ a b sinemalar.com 26 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (10 Mayıs 2012'de erişildi) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "sinemalar" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ a b c AMATÖR KÜLTÜR.NET 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Afrika Sineması, (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  4. ^ timeoutistanbul.com[] Carmen: Dün, bugün, yarın, daima..., (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  5. ^ www.beyazperde.com Berlin'de İlk Afrikalı, (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kim Ki-duk</span> Güney koreli yönetmen, senarist ve yapımcı

Kim Ki-duk, Güney Koreli yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Erden Kıral</span> Türk senarist ve yönetmen (1942–2022)

Erden Kıral, Türk yönetmen, senarist ve sinemacı.

<span class="mw-page-title-main">Christian Bale</span> İngiliz sinema oyuncusu

Christian Charles Philip Bale, İngiliz sinema oyuncusudur. Çok yönlülüğü ve metot oyunculuğu ile bilinen Bale, bir Akademi Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü de dâhil olmak üzere pek çok ödülün sahibidir.

<i>Müfreze</i> (film) 1986 ABD yapımı dramatik savaş filmi

Müfreze, yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği, 1986 yapımı, Akademi Ödülü sahibi 1986 yılı yapımı ABD yapımı dramatik savaş filmidir. Yönetmenin başyapıtı sayılan filmde, fon müziği olarak Samuel Barber'in Adagio for Strings isimli eseri kullanılmıştır. 4 Akademi Ödülü almış ve bu hariç 3 Oscar adayı da olmuştur. Oliver Stone'un yönettiği ve yazdığı filmin yapımclığını Arnold Koperson yapmaktadır. Filmde Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Kevin Dillon, Keith David, John C. McGinley ve Johnny Depp gibi isimler rol almıştır. Filmin başrolünde oynayan Charlie Sheen'in rolü daha önce Charlie'nin kardeşi Emilio Estevez'e de teklif edilmişti. Rolü Charlie Sheen oynadı ve daha sonra bu film onun kariyerinde daha önemli bir yere geldi. Filmin yardımcı oyuncuları Tom Berenger ve Willem Dafoe En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü adayı olmuşlardır. Film en iyi yazıp, yönetilen senaryo ve en iyi görüntü yönetmeni dalında da Akademi Ödülüne aday gösterilmiştir. Kevin Costner'e filmde rol teklif edilmiş ancak filmin türü gereğince filmde rol almamıştır. Filmin ardından Charlie Sheen yine Akademi Ödüllü bir film olan Wall Street de Oliver Stone ile çalıştı ve aynı filmde bir akademi ödülüne layık görüldü. Film dönemin en çok ses getiren filmlerinden biri olarak görülmektedir. Filmin yönetmeni Oliver Stone'un filmde çok kısa bir rolü de vardır.

<i>Dönüş</i> (film, 2006)

Dönüş, Pedro Almodóvar'ın yönettiği 2006 yapımı İspanya filmi. Almodóvar, filmini bir "dramatik komedi" olarak niteler. Film, ölüm, anne-kız ilişkileri ve komşuluk gibi temalara değinir.

<span class="mw-page-title-main">Nebahat Çehre</span> Türk oyuncu, model ve şarkıcı

Hilal Nebahat Çehre, Türk oyuncu, şarkıcı ve modeldir.

<i>Kabare</i> (film) 1972 ABD yapımı dramatik müzikal film

Kabare 1972 ABD yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Cabaret olan film 16 Mart 1973'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

<i>Garsoniyer</i> (film) 1960 yapımı Amerikan filmi

Garsoniyer, 1960 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı The Apartment olan film 23 Şubat 1961 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anne Hathaway</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Anne Jacqueline Hathaway, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. Brooklyn, New York'ta doğan ve Millburn, New Jersey'de büyüyen Hathaway oyunculuğa annesi tarafından heveslendirildi. Lise öğrencisiyken Once Upon a Mattress adlı tiyatro oyunundaki oyunculuğuyla Liseli Bir Kadın Oyuncu Tarafından Sergilenen En İyi Oyunculuk için Paper Mill Playhouse Yükselen Yıldız adaylığı elde etti. 1999 yılında Get Real dizisinde oynayarak oyunculuk hayatına başlamış oldu. Dizideki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde televizyon için En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Sinema hayatına 2001 yılında Acemi Prenses adlı komedi filminde oynayarak başladı. Filmdeki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Hathaway bir süre Nicholas Nickleby, Ella: Sihirli Yolculuk, Acemi Prenses: Kraliyet Nişanı gibi genellikle çocuklara yönelik olan komedi aile filmlerinde oynadı. Ayrıca Kırmızı Başlıklı Kız filminde seslendirme yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tamer Levent</span> Türk tiyatro ve dizi oyuncusu, oyun yazarı

Tamer Levent, Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar.

2010'lu yıllarda Türkiye'de yapılan filmler listesi

Nihal Yalçın, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Sezar Ölmeli</i>

Sezar Ölmeli, yönetmenliğini Vittorio Kardeşler'in yaptığı 2012 yapımı İtalyan filmi. Filmin oyuncu kadrosunun tamamını hapishanede kalan gerçek mahkûmlar oluşturmaktadır. Film sahneleri de mahkûmların Shakespeare’in Jül Sezar adlı tiyatro oyununu sergilemek için yaptıkları provalardan oluşmaktadır.

<i>Acının Sütü</i>

Acının Sütü, Perulu yönetmen Claudia Llosa'nın yönettiği 2009 yapımı Peru-İspanya ortak yapımı film. Başrolünde Magaly Solier'ın oynadığı film Peru'nun terör dolu geçmişinde, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları acıları ve korkuları anlatıyor. Film, 2009 Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görüldü. Genellikle önemli festivallerde verilen FIPRESCI ödülünü de aldı. Meksiko'da yapılan 24. Uluslararası Guadalajara Film Festivalinde de en iyi film ödülünü aldı. Film Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a da aday gösterildi ve Oscar'a aday gösterilen ilk Peru filmi oldu.

<i>Özel Tim</i> (film, 2007) 2007 yapımı Brezilya filmi

Özel Tim yönetmenliğini José Padilha'nın yaptığı 2007 yapımı Brezilya filmi. Rio de Janeiro askeri polisinin yarı kurgusal Özel Polis Operasyonları Birliğini anlatan film yönetmenin belgesel tarzındaki Bus 174 filminden sonraki ikinci ve aynı zamanda ilk kurgusal filmi. Brezilya'nın Rio kentindeki Favela denen yoksul gecekondu çevrelerinde geçen film, oradaki yoğun uyuşturucu trafiğini ve bu çetelerle savaşan polis teşkilatının çürümüşlüğünü anlatıyor. Eleştirmenler tarafından Favela'daki yaşamı anlatan Tanrı Kent ve Favela Rising gibi filmlerle karşılaştırıldı.

<i>Kanlı Pazar</i> (film, 2002) İrlanda TV filmi

Kanlı Pazar Paul Greengrass'ın yönettiği 2002 yapımı Büyük Britanya filmi. Film, 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde 26 göstericinin İngiliz askerleri tarafından vurulması, 13'ünün ölmesi ile sonuçlanan Kanlı Pazar'ı anlatıyor. Granada Televizyonu tarafından bir TV filmi olarak yaptırılmış olmasına karşın 20 Ocak'ta TV'de gösterilmesinden birkaç gün önce 16 Ocak'ta Sundance Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve 25 Ocak'ta Londra sinemalarında gösterime girdi. Kanlı Pazar'ın Derry'de geçmesine karşın, filmin çekimleri Kuzey Dublin'de Ballymun'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Julie Andrews</span>

Dame Julie Andrews DBE, asıl adı Julia Elizabeth Wells, Britanyalı şarkıcı, film ve sahne oyuncusu ve yazardır.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pia Marais</span>

Pia Marais, Güney Afrikalı senarist ve film yönetmeni. İtalyan-İsveç asıllı bir ailenin kızıdır.

<i>Soul</i> (film, 2020) Pete Docter ve Kemp Powers’ın yönettiği 2020 yapımı film

Soul, Pixar Animation Studios tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan 2020 Amerikan bilgisayar animasyonlu fantastik komedi-drama filmidir. Pete Docter'ın yönettiği ve Kemp Powers'ın ortak yönetmenliğini üstlendiği filmde Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Richard Ayoade, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings, Questlove ve Angela Bassett'in sesleri yer alıyor. Hikâye, bir caz müzisyeni olarak büyük çıkışından hemen önce, yanlışlıkla ayrılan ruhunu ve bedenini yeniden birleştirmeye çalışan Joe Gardner adlı bir ortaokul müzik öğretmenini anlatıyor. Soul, bir Afrikalı-Amerikalı kahramanın yer aldığı ilk Pixar filmidir.