İçeriğe atla

Uğur Uluocak

Uğur Ulucoak
Doğum1962 (1962)
Ankara, Türkiye
Ölüm2 Temmuz 2003 (41 yaşında)
Ala-Arça Dağları, Kırgızistan
Ölüm sebebi4200 metre yükseklikten düşme
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
EğitimSaint-Joseph Fransız Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi
MeslekDağcı, araştırma görevlisi, editör
Etkin yıllar1984-2003
Siyasi partiTürkiye Komünist Partisi (üye)

Yaşar Uğur Uluocak (26 Aralık 1962, Ankara, Türkiye – 2 Temmuz 2003, Ala-Arça Dağları, Kırgızistan), Türk dağcı, araştırma görevlisi, editör ve komünist[1] siyasetçi.

Hayatı

1962'de Ankara'da doğdu. Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde okudu. Dağcılığa 1984 yılında İTÜ Dağcılık Kulübü'nde başladı. Müsabaka bazında 4 sene kürek, 8 sene orta mesafe ve uzun mesafe koşu ve ömrünün son 2 yılında dalış ve bisiklet ile ilgilendi. Dünya çapında ünlü bir dağcı olarak birçok öğrenciyi eğitti.

1999 yılından itibaren Atlas dergisinde fotoğrafçılık, yolculuk koordinatörü ve editörlük görevlerini üstlendi. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde araştırma görevlisiydi. 5 dil bilen ve faal bir Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Uluocak Türk dağcılık çevresince entelektüel kişiliğiyle bilinirdi.

Uğur Uluocak 2 Temmuz 2003'te Kırgızistan'daki Ala-Arça Dağlarındaki Teketor Tepesinden inerken tutunduğu bir kayanın kırılmasıyla 4200 metre aşağıya düşerek öldü. Bedeni takım arkadaşları Haldun Ülkenli ve Alper Işın Duran tarafından bulundu ve naaşı Türkiye'ye getirildi.

Uluocak, Ali Kepenek'ten sonra yurt dışında bir dağa tırmanırken hayatını kaybeden ikinci Türk dağcıdır.

Önemli başarıları

  • Direktaş, kuzey yüzü (tek başına, 2 saatte) ve kuzeydoğu dihedrali, Aladağlar (Türkiye)
  • Büyük Demirkazık Dağı, batı yüzü (tek başına) ve kuzey yüzü, Aladağlar (Türkiye)
  • Küçük Demirkazık Dağı, güney yüzü (ilk tırmanış), Aladağlar (Türkiye)
  • Çağalın Başı, kuzeybatı yüzü (ilk tırmanış), Aladağlar (Türkiye)
  • Ağrı Dağı (5,137 m), kuzey buzulu (yazın ve kışın)
  • Elbruz Dağı (5,642 m), Kafkas Dağları
  • Vorobiyov Zirvesi(5,685 m), Çetıryoh Zirvesi (Dörtler Zirvesi) (6,299 m), Korjenevskaya Zirvesi (7,105 m), Somoni Zirvesi (7,495 m), Pamir Dağları
  • Razdelnaya (6,248 m), Han Tengri Dağı (7,010 m), Lenin Zirvesi (7,134 m), Kırgızistan.
  • K-2 (8,611 m), 1998 ve 1999'da iki deneme
  • 1999 Shisha Pangma (8,013 m), Çin
  • 1999 Cho Oyu (8,201 m), Nepal, alpin ve tek başına
  • 2000 Annapurna denemesi
  • 2002 Reşko Dağı, kuzey yüzü, Cilo Dağı (Türkiye)

Siyasi kimliği

Partimiz ve soL Meclis üyesi, Gelenek ve sol dergileri yazarı Uğur Uluocak yoldaşımızı dün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarındaki Ala Arça bölgesinde gerçekleştirilen bir tırmanış sırasında 4200 metre yükseklikte geçirdiği kaza sonucu kaybettik. Kaza sırasında beraber olduğu diğer iki dağcı arkadaşı ise herhangi bir yara almadılar. 1963 doğumlu olan Uğur, 1970’li yıllarda İGD ve TKP saflarında sosyalizm mücadelesine katıldı. 1980 sonrasında önce İleri örgütlenmesinde, daha sonra Gelenek saflarında yer alan yoldaşımız Gelenek dergisi ve Siyaset gazetesine “Nejat Gündeş” imzasıyla katkıda bulundu,[2] 1992’de Sosyalist Türkiye Partisi (STP) ve ardından Sosyalist İktidar Partisi’nde (SİP) görev üstlendi. Her iki partide bölge komitesi sekreterliği ve merkez yürütme kurulu üyelikleri yapan Uğur Uluocak uzun yıllardır dağcılık sporuyla uğraşıyordu. Türkiye’nin 8 bin metrenin üzerine tırmanış yapan üç dağcısından biri olan uğur, parti görevlerinin yanı sıra Atlas dergisinde yazar ve ekspedisyon koordinatörü olarak da çalışmaktaydı. Bir dönem Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yapan Uğur 1995 yılında Türkiye’de “sezonun en iyi dağcılık” derecesini elde etmişti. Uğur yoldaşın cenazesi Bişkek’ten İstanbul’a üç gün içinde getirilecek.

—Ölümü üzerine TKP tarafından yapılan 3 Temmuz 2003 tarihli açıklama

Kaynakça

  1. ^ Yoldaşları tarafından ölüm yıl dönümlerinde yazılan mektuplarla ilgili 2 Temmuz 2019 tarihli söyleşi 24 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. SoL Haber Portalı haberi, 24 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Gelenek dergisindeki yazı arşivi 24 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 24 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cho Oyu Dağı</span> Dünyanın en yüksek altıncı dağı

Cho Oyu Dağı dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçede "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">K2 Dağı</span> Karakurum Dağları üzerinde bulunan, dünyanın en yüksek ikinci dağı.

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bey Dağları</span>

Toros Dağları'nın batı uzantılarından Bey Dağları, Antalya sınırları içindedir. Bey Dağları grubu, Antalya Körfezi'nin batısında, kuzey-güney doğrultusunda körfeze paralel olarak uzanır. 600–3086 m rakımlar arasında yer alan dağlar jeolog ve coğrafya bilimciler için çok değişik olanaklar sunar.

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Poçan</span>

Serhan Poçan (d.1970) Türk dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk Türk takımının lideri.

<span class="mw-page-title-main">Demirkazık Dağı</span>

Demirkazık, Niğde'de Aladağlar bölgesinde yer alan, 3757 metre yüksekliğindeki dağdır. Uzun süre Aladağlar'ın en yüksek dağı olarak bilinmesine karşın yapılan araştırma ile en yüksek zirve Kızılkaya olarak tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1927'de Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Marianne Martin'den oluşan ekip Demirkazık, Kaldı, Kızılkaya, Alaca, Eznevit zirvelerinin ilk çıkışlarını gerçekleştirmiştir.

Bozkurt Ergör, Türk dağcı.

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

Marmara Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü 1990'lı yıllarda resmi olarak kurulmaya çalışılmış fakat bürokratik bazı sorunlar nedeniyle 2000 yılına kadar Burhan Felek Spor Kompleksi'nde haftada bir toplanıp, faaliyet planları yapan ve malzeme paylaşım ağına sahip olan bir topluluk olarak kalmıştır. Ancak 2000 yılında resmi olarak tanınmıştır. Kulüp Marmara Üniversitesi öğrencilerine dağcılık ve kaya tırmanışı ile ilgili eğitimler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Makalu Dağı</span>

Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramit şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkaya Dağı</span>

Kızılkaya Dağı, Niğde, Kayseri ve Adana illeri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan bir zirvedir.

Necdet Turhan, Türk görme engelli dağcı ve millî atlettir. Turhan, Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısısıdır. 2002 yılında başladığı "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini 2017 yılında tamamlamıştır.

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği veya kısa adıyla ORDOS Türkiye'de faaliyet gösteren bir dernektir.

Gülnur Tumbat, Türk akademisyen, dağcı ve ultramaraton koşucusu.

Andreas "Anderl" Heckmair Alman dağcı ve rehber. 1938 yılı Temmuz ayında Eiger Dağı Kuzey duvarına ilk kez başarılı şekilde çıkan ekip içinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.

Esin Handal Arslan, Türk dağcı.