İçeriğe atla

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) 24 Ocak 1993 tarihinde katledilen gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'nun anısına kurulmuştur.[1] Uğur Mumcu'nun gazeteciliğini genç gazetecilere öğretmek amacı taşıyan bu vakıf; edebiyat, felsefe, resim ve sinema gibi sanatın tüm alanlarındaki etkinlikleriyle sanata ve yaşama da gereken önemi vermeyi amaçlar.[2] Ayrıca Uğur Mumcu'nun yazılarını ve eserlerini basar ve dağıtır.[3] Vakıf 2003 yılında Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.[4]

Vakfın Kuruluşu ve Kuruluş Amacı

Eşi Güldal Mumcu, çocukları Özgür Mumcu ve Özge Mumcu tarafından kurulan vakıf, gelecek kuşakların Uğur Mumcu'yu tanımaları ve onun düşüncesinde genç gazeteciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Vakfın çalışmaları Ekim 1994'te Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü Uğur Mumcu sokağındaki evlerinde başlamıştır.

Yönetim kurulu eşi Güldal Mumcu ile çocukları Özgür ve Özge'den oluşmaktadır.[5] Şu anda Paris Caddesi 14 numarada bulunan vakıf, 1995 yılına kadar Uğur Mumcu'nun Sokağında, Onun yaşadığı evde, 1998 yılına kadar da, Atatürk Bulvarındaki 125/6 adresinde çalışmıştır.

Kendi içerisinde birçok bölümü olan vakıf kamu yararına vakıf statüsündedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Mumcu'nun mirası: um:ag". www.gazetekadikoy.com.tr. 29 Ocak 2020. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  2. ^ Terzis, Georgios (2009). European Journalism Education (İngilizce). Intellect Books. ISBN 978-1-84150-235-9. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  3. ^ "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı: Maddi sıkıntılar devam ediyor, kitapları basamıyoruz". Independent Türkçe. 24 Temmuz 2019. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  4. ^ "Sertel Gazetecilik Vakfı Ödülleri belli oldu". arsiv.ntv.com.tr. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  5. ^ "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı yeni dönem eğitimleri başlıyor: "Ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar iyi"". Medyascope. 21 Ocak 2020. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  6. ^ "Uğur Mumcu Araştırma Gazetecilik Vakfı'nın yenilenen binası açılıyor". T24. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Gazeteciler Derneği</span>

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), merkezi Ankara'da olan, bir sivil toplum kuruluşudur.

Şükran Güldal Mumcu, Türk siyasetçidir.

Bahadır Selim Dilek Türk gazeteci.

Faruk Bildirici, Türk gazeteci ve yazardır.

Sertel Ödülleri veya Sertel Demokrasi Ödülleri, Zekeriya Sertel adından gelen Sertel Gazetecilik Vakfı'nın her yıl Türkiye'de demokrasiyi ve bağımsız laik hukuk devletini savunan bir gazeteci veya bilim insanı ile bir kuruma verdiği ödüllerdir.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

<span class="mw-page-title-main">Jehan Barbur</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Jehan İstiklal Barbur, Hristiyan Arap asıllı Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 2002'de profesyonel müzik hayatına başlamak için Ankara'dan İstanbul'a taşınan sanatçı, ilk olarak farklı gruplarda pop, caz türünden repertuvarlarla vokalist olarak yer aldı. Bülent Ortaçgil'in referansı ile Ada Müzik adlı şirket ile anlaştı. 2009 yılında ilk stüdyo albümü Uyan yayımlandı. 2010 yılında ise ikinci albümü Hayat ile müzik kariyerini devam ettirdi. 2012'de Sarı, 2014'te Sizler Hiç Yokken ve 2017'de Evim Neresi albümlerini piyasaya sürdü. 2018'de "Kuzgunu Uçmak" maxi Single'ı, 2019 'da "Ürkerek Söylerim" ve 2019 'da "İki Keklik" single'ı yayımlandı. Toplam 7 albüm ve bir sürü single kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

Sevgi Özel,, Türk yazar, Dil bilimci ve Dil Derneği Başkanı.

Çiğdem Toker, Türk gazeteci yazar ve hukukçu.

Şinasi Özgür Mumcu, Türk yazar ve akademisyendir.

Murat Ağırel Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Taşcı</span>

İlhan Taşcı,, Türk bürokrat, gazeteci ve yazar.

Canan Coşkun, Türk gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Işık Kansu</span> Türk gazeteci ve yazar

K. Işık Kansu, Türk gazeteci ve yazar. TBMM eski üyesi ve CHP eski Genel Sekreteri Nafi Atuf Kansu’nun torunu; hekim, şair, yazar Ceyhun Atuf Kansu’nun oğludur.