İçeriğe atla

Uğur Ersoy

Uğur Ersoy Mersin'de İçel Sanat Kulübünde

Uğur Ersoy Türk mühendis, akademisyen ve yazardır.

Yaşamı

1932 yılında Mersin'de yerel siyaset adamı Yakup Ersoy'un oğlu olarak Dünya'ya geldi. İlk okulu Mersin'de, ortaokul ve liseyi Tarsus Amerikan Kolejinde okuduktan sonra, 1955 te o zamanki adıyla Robert Kolej Yüksek Okulu olan Boğaziçi Üniversitesinde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Daha sonra Amerika'ya giderek Austin'deki University of Texas at Austin'de Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yürüttü.[1]

Akademik yaşamı

1959-2006 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yardımcı doçent, doçent ve profesör gibi unvanlarla görev yaptı.[2] Bu arada konuk profesör olarak daha önce doktora yaptığı Austin'deki Texas Teknik üniversitesinde (1963-1965),[1] Kanada'daki Toronto Üniversitesinde (1980-1981) ve Boğaziçi Universiteside (1992-1994) görev yaptı. 2006 da ODTÜ den ayrılıp, Boğaziçi Üniversitesi kadrosuna geçti.[3]

Uğur Ersoy öğretim üyeliğinin yanı sıra, üniversite yönetiminde de görev aldı. ODTÜ'de üç kez İnşaat Mühendisliği bölüm başkanlığı ve bir defa da rektör yardımcılığı görevlerini yürüttü. 1975-1976 döneminde ODTÜ Mersin'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü adıyla yeni bir enstitü açtığında bu yerleşkenin de dekanlığını yaptı (1975-1976).

Yayınları

Ersoy kendi kariyer dalında Türkçe ve İngilizce kitaplar hem de anı kitapları yazmıştır.

Teknik kitapları

  1. An Introduction to Limit Design (1962)
  2. Betonarme Kesitlerin Taşıma Gücüne Göre Hesabı, (1971, eşyazar)
  3. Betonarme - Temel İlkeler ve Hesap Yöntemleri, (1975, eşyazar)
  4. Betonarmede Burulma, (1975).
  5. Taşıma Gücü El Kitabı. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlandı)
  6. Introductory Mechanics of Deformable Bodies, (1982, eşyazar)
  7. Betonarme - Temel İlkeler ve Taşıma Gücü Hesabı, (1985).
  8. Reinforced Concrete, (1986).
  9. Yüksek yapıların Tasarım ve Yapımında İzlenecek Temel İlkeler, (1988, eşyazar)
  10. Betonarme 2 - Döşeme ve Temeller, (1995).
  11. Betonarme, (2001, eşyazar)

Teknik dışı

  1. Bir Efsane Bir Demet İnsan, (1995).
  2. Bir Zamanlar Mersin'de
  3. Ustalarımdan Öğrendiklerim, (1999).
  4. Sislerin Ardından Kaybolmayanlar, (1999).
  5. Bozkırı Yeşertenler (2003, ODTÜ hakkında).
  6. Erguvan Renkli Yıllar (2004).
  7. Gördüklerim, Duyduklarım ve Düşündüklerim, (2008).
  8. Bozkırı Yeşertenler 2 (2015).

Ödülleri

  1. Amerikan Beton Enstitüsü, Wason Medal for Research, 1969[4]
  2. ODTÜ Parlar Vakfı Fen Ödülü, 1985[5]
  3. Türk Prefabrik Birliği Ödülü, 1992[6]
  4. Rüştü Yüce Başarı ödülü, 2001
  5. University of Texas at Austin Seçkin Mezunlar Üyeliği, 2005[7]
  6. Türk İnşaat Mühendisleri Odası Seçkin Mühendis Ödülü 2006

Ayrıca ismi Amerika'da yayınlanan "Seçkin Mühendisler Onur Kitabında" (Engineers of Distinction) yer almaktadır.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "Texas Universitesi sayfası". 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  2. ^ "ODTÜ sayfası". 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  3. ^ "Boğaziçi Universitesi sayfası". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  4. ^ "Wason Medal for Most Meritorious Paper". American Concrete Institute. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2014. 
  5. ^ "Vakıf sayfası". 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  6. ^ "Prefabrik Birliği sayfası". 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  7. ^ "University Distinguished membership page". 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  8. ^ "Sanal Şantiye sayfası". 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

Sarıtepe Kampüsü veya Kilyos Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi'nin Sarıyer, İstanbul'da Kilyos koyunda bulunan kampüsüdür. Ana kampüslere 34 km mesafededir.

Macit Özcan, eski Mersin Büyükşehir Belediye başkanı ve inşaat mühendisi.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Korumalı Futbol 1. Ligi</span> Amerikan futbolu ligi

Türkiye Korumalı Futbol 1. Ligi (TKFL) ya da eski adıyla Türkiye Amerikan Futbolu 1. Ligi (TAFL), 2005 yılında kurulmuştur. Şu an 1. ligde 8, 2. Ligde ise iki ayrı grupta olmak üzere 10 takım bulunmaktadır. Bunun dışında pek çok üniversite takımı da Üniversiteler Ligi'nde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik etiği</span> Meslek etiği kavramının mühendislik yorumu

Mühendislik etiği, mühendislerin mühendislik uygulamaları için geçerli olan ve mesleğe, topluma, işe, işverene, meslektaşlarına karşı uymaları gereken etik davranışlar bütünüdür. Bilimsel bir disiplin olarak bilim felsefesi, mühendislik felsefesi ve teknoloji etiği gibi konularla yakından ilgilidir. Mühendislik etiğinin tek bir uygulaması ve standardı yoktur, dallara göre değişen anlamı ve uygulaması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Erel (bilim insanı)</span>

Süleyman Aydın Erel, Türk bilim insanı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış; Boğaziçi Köprüsü inşaatı sırasında Karayolları Genel Müdürlüğü'nde bir yıl kadar çalışmıştır. 1978 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden "Doktor" unvanını almış; 1978-1979 yılları arasında Almanya Münih Teknik Üniversitesi Ulaştırma Entitüsü'nde konuk araştırmacı olarak çalışmalar yapmış; 1981 yılında "Doçent", 1989 yılında "Profesör" unvanını almıştır. 1973'te araştırma görevlisi olarak göreve başladığı Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı kürsüsünden 2005 yılında emekli olmuştur. Akademik yaşamında demiryolu taşımacılığı ve ulusal ulaştırma politikaları konularında çalışmalar yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Gürayman</span>

Sabiha Rıfat (Ecebilge) Gürayman, Türk inşaat mühendisi ve voleybolcu.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi</span>

ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin 1973'te Gaziantep'te kurulan, 1987'de Gaziantep Üniversitesine bağlanan mühendislik fakültesi.

Ayhan Altıntaş, Türk yüksek elektrik mühendisi, akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Manfred Curbach</span> Alman İnşaat Mühendisi ve Öğretim Üyesi

Manfred Curbach, Alman İnşaat Mühendisi ve Öğretim Üyesi. Tekstilbeton ya da diğer adıyla Karbonbeton'un geliştirilmesinde önde gelen isimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Erdoğan</span>

Turhan Yaşar Erdoğan, Türk akademisyen ve inşaat mühendisi.